Bardzo lubię ogórki, a zimą szczególnie smakują mi ogórki kiszone i ogórki konserwowe. Tym razem polecam Wam mój rodzinny przepis na bardzo smaczne, słodko-kwaśne ogórki konserwowe. Przygotowywała je moja babcia i moja mama, na tak przygotowane ogórki w moim domu mówiło się ogórki po warszawsku, wszyscy wiedzieli od razu, że chodzi o ogórki w occie. Ogórki muszą być świeże, twarde i bez uszkodzeń, do marynowania zawsze wybieram małe ogórki, gdyż lubię ogórki takie na 2-3 gryzy. Moje ogórki są dosyć łagodne, lekko słodko-kwaśne, ale jak ktoś preferuje mocniejsze stężenie to może octu dodać więcej. Każdy powinien doprawiać produkty według własnych preferencji smakowych. Dodałam do każdego słoika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest, bo pan w warzywniku (notabene ogrodnik) zdradził mi, że gdy dzień staje się trochę krótszy i ogórek dłużej rośnie to do przetworów jest zdecydowanie lepszy. Przy okazji dowiedziałam się też, że na zimę ogórki można już kisić po 10 lipca. Tak więc po raz pierwszy nie czekam z kiszeniem, tylko zaczynam już teraz. Zaletą wcześniejszego(...)Wówczas zimą a także i wiosną możemy się cieszyć nieprzekwaszonym ogórkiem.* Ostatnio gdy kisiłam malutkie ogóreczki i było upalnie, wystarczyły im 3 dni i były już gotowe do pasteryzacji. Przeważnie jest to jednak 5 dni, no chyba, że odstawiacie je w bardzo chłodne miejsce to wówczas max.8. Pasteryzacja ogórków różni się od pasteryzacji innych przetworów, bowiem tych słoi
Smaczne Zdrowegruntowe z mojej działki i niestety w tym roku mam gorzkie, z powodu upałów i małych opadów deszczu. No ale małosolne muszą być! :DOgórki małosolneSkładniki:2 kg ogórków gruntowych 4 gałązki kopru (kwitnącego)korzeń chrzanu2 - 3 liście winogronapół główki czosnku1 łyżka soli na 1 l wody (ja solę raczej(...)zasada jest jedna: woda musi być przesolona)Żeby pozbyć się goryczki ogórków moczymy je w zimnej wodzie kilka godzin, co spowoduje usuwanie specyficznej goryczki. Następnie należy ogórki umyć szczoteczką. Ogórki układać ciasno w naczyniu najlepiej kamionkowym. Przygotować zalewę: z przegotowanej wody z solą (woda musi być mocno przesolona) Dodajemy obrane
Bon Appetit Małgorzatyzbieranych przez cały rok słoików i zaczynała się zabawa, przesiąknięta zapachem kopru, czosnku i świeżego chrzanu. Wspaniałe czasy :)Proporcji Wam nie podam, bo ich zwyczajnie nie ma, w kiszeniu ogórków wszystko zawsze jest "na oko" i dobrze, bo dzięki temu zawartość każdego słoika ma odrobinę inny smak :) Słoików używamy litrowych, takie są najwygodniejsze. Ogórki oczywiście im mniejsze(...)lepiej. Pozostałych składników tyle, żeby wystarczyło :)Na podstawie tego przepisu możecie przygotować również pyszne ogórki małosolne.Składniki:- ogórki gruntowe- koper włoski (cały)- korzeń chrzanu- czosnek- woda- sól Ogórki myjemy i przygotowujemy słoiki. Ważne, by miały szczelne zakrętki. Do jednego litrowego słoika mnie wchodziło pięć ogórków, ale też nie były one najmniejsze, więc trzeba to oszacować. Polecam
Kulinarne zapędy Kokosadniem dzisiejszym – oczywiście na ogórki małosolne. Przepis pierwszy, należy do Pani Lilii Buczel, w całości przytoczę go poniżej. Przepis drugi – wyniosłam z domu, czyli tradycyjny. Składniki: - ogórki gruntowe- sól kamienna (1 łyżka na 1 l wody)- łodygi kopru z nasionami- korzeń chrzanu- czosnek Jako pierwszy – przepis Pani Lilii przytaczam w całości: „Ja mam łatwiejszy(...)sposób na ogórki małosolne – 1kg ogórków, 1 łyżka soli, tradycyjne przyprawy i szczelny worek foliowy. Ogórkom obciąć końcówki, wrzucić do woreczka, dodać sól i pokrojone przyprawy, wymieszać, zamknąć worek, wstrząsnąć i włożyć na noc do lodówki. Rano są pachnące ogórki małosolne. Pychota. Wody się nie dodaje. Przepis przywieziony z Rosji z miasta Perm
mojewypiekiinietylkoOgórki wg tego przepisu ( rodzinnego zresztą ) kisze od lat. I powiem nieskromnie są bardzo smaczne, jędrne i co najważniejsze zawsze się udają :) Ja kiszę ogórki własne, zebrane w ogródku. Jeśli nie posiadamy takowych, ważne jest aby kupić je od sprawdzonego sprzedawcy, najlepiej na małym ryneczku, nie w hipermarkecie. Przenawożone ogórki, chociaż wyglądają ładnie, mogą po prostu spleśnieć(...)ukisić się. Do kiszenia wybieramy ogórki podłużne, nie pękate, mniejszej i średniej wielkości. Na małosolne mogą być te większe i troszkę szersze, bo zjadamy jej już po 2-3 dniach :) Ja co roku przetwarzam większa ilość, w tym roku 15 kg, przeważnie 20 kg. I zazwyczaj ledwo mi starcza do następnego sezonu, zawsze muszę jeden słoik schować aby był
Kuchnia z widokiem na ogródSurówka z ogórków kiszonych, marchewki i cebuli...Cienkie plasterki kwaśnych ogórków kiszonych.Wiórki soczystej, intensywnie pomarańczowej marchewki.Cebula pokrojona w kosteczkę i koperek.A całość oblana olejem i przyprawiona pieprzem.Pyszny dodatek do obiadu!Składniki:250 g ogórków kiszonych (waga netto po odsączeniu);1 duża marchewka;1 mała cebula;Pęczek koperku;5 łyżek oleju;Pieprz;Sól - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Ogórki pokroić w cienkie plasterki.Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ogórków. Wymieszać.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do ogórków i marchewki. Wymieszać.Koperek drobno posiekać. Dodać do surówki. Wymieszać.Dodać olej. Wymieszać.Przyprawić pieprzem i opcjonalnie solą do smaku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi niewielka salaterka surówki
Gospodyni MiejskaSurówka z kiszonych ogórków, jabłka i cebuli...Pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone.Kawałeczki soczystego jabłka i cebuli.A całość oblana olejem i przyprawiona solą i pieprzem.Na nowo odkryty smak dzieciństwa.Polecam!Składniki:4 średnie ogórki kiszone;1 jabłko;1 cebula;3 łyżki oleju;1 łyżka posiekanej natki pietruszki;Sól;Pieprz;Cukier - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Ogórki pokroić(...)drobną kostkę.Jabłko umyć, osuszyć, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ogórków.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do ogórków i jabłka. Wymieszać.Natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać do surówki. Wymieszać.Dodać olej. Wymieszać.Przyprawić solą i pieprzem, ewentulanie cukrem. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi niewielka salaterka surówki (taka
Gospodyni Miejskasię ostrym, wyrazistym smakiem. Szczególnie lubiane przez mężczyzn, ale i wśród kobiet mają wiele zwolenniczek.Idealne na przyjęcie, jako samodzielna przekąska lub dodatek do kanapeczek.Składniki:* 2,5 kg niedużych ogórków* 4 łyżki soli* 2 łyżeczki chili w proszku* 1,5 główki czosnku na zalewę:* 1,5 szklanki octu 10%* 0,5 kg cukru* 4 łyżki olejuWykonanie:Umyte ogórki pokroić w paski, można także w grubsze plastry.Pokrojone ogórki ułożyć w naczyniu, zasypać solą i odstawić na 4 godziny.Po tym czasie odlać zgromadzony płyn, odcedzając ogórki na sicie. Do ogórków dodać pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku lub przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszać.Ugotować zalewę. Ocet, cukier i olej zagotować. Dodać papryczkę chili w proszku
kolorowotorcikoworzeczy juz nam znanychi dużo takich , które robimy pierwszy raz. Tak jest z dzisiejszym przepisem. Są to ogórki w maraynacie z chili i czosnkiem...ostreee:)Składniki; 3 kg ogórków, 7 łyżek soli, 2 główki czosnku, Zalewa; 1 i 1/2 szklanki octu, 75 dkg cukru, 3 łyżeczki sproszkowanego chili, 8 łyżek oleju, Wykonanie;Ogórki myjemy i kroimy(...)słupki. Zasypujemy solą i zostawiamy na 6 godzin. Po tym czasie odlewamy z ogórków wodę. Ząbki czosnki kroimy na plasterki. Dokładamy do ogórków. Olej wlewamy do ogórków, dodajemy z chili. Troszeczku rozgrzewamy i polewamy ogórki. Nastepnie do tego samego rondellka wlewamy ocet i dosypujemy cukier. Zagotowujemy. Wlewamy do ogórków i zostawiamy na 15 godzin czasem
Anioły w kuchnibakalii oraz herbat. Więcej na ich temat można poczytać na stronie internetowej: http://www.marsyl.pl/Przepis:słoiki, nakrętki dokładnie umyć i wyparzyć. Wrzucić po łyżce stołowej przyprawy do konserwowania ogórków Marsyl na litrowy słoik. Ogórki układać ciasno w pozycji pionowej uważając by ich nie gnieść.Przygotować zalewę: na 1 litr wody: 0,5 szklanki octu(...)łyżka stołowa soli, 100 g cukru. Zagotować wodę dodając wymienione wyżej składniki w odpowiednich proporcjach. Ocet dodawać pod koniec gotowania.Słoje wypełnić gorącą zalewą, zwracając uwagę by ogórki były całkowicie zalane wodą. Zamknąć szczelnie natychmiast po zalaniu i odstawić słoik do góry nogami do momentu wystudzenia, lub można pasteryzować około 15 minut. Ogórki są dobre
Bon Appetit MałgorzatyLubię ogórki po meksykańsku, bo są ostre i smaczne. Zrobiłam więc eksperymentując kilka słoików ogórków z chili peperoncini. Zalewa wyszła piekielnie ostra stąd nazwa ogórków. Po zrobieniu tych ogórków można je jeść już po kilku dniach, ale na zimę proponuję pasteryzować pięć minut.1 - 1,5 kg świeżych ogórków ( gruntowych )Zalewa :6 szk wody1 duża cebula1(...)octu 10%2 łyżeczki żółtej gorczycy1 łyżeczka suszonego chili peperoncini1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzukilka liści laurowychkilka ziaren ziela angielskiegosól kamienna do smakucukier do smaku Ogórki umyć, pokroić na kilka części wzdłuż i poukładać stojąco w słoiki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w pióra. W garnku umieścić wszystkie składniki marynaty i zagotować ją. Gotować 5 minut po czym gorącą
Ewa w kuchnipęk kopru1/2 główki czosnku - obranekawałek laski chrzanu - obrany i pokrojonysól niejodowana - 2 łyżki na litr wodyopcjonalnie liście chrzanu i wiśniprzygotowanieW odpowiedniej wielkości garnku kamionkowym układam na przemian - koper , ogórki , czosnek chrzan, znowu koper , ogórki , czosnek chrzan , na wierzchu warstwa kopru z czosnkiem i chrzanem. Zalewam gorącą mieszaniną wody i soli ( na 0,5 l wody - 1 płaska(...)łyżka soli) na to talerzyk i ciężki kamień.słoikiOgórki na zimę robię dokładnie tak jak te letnie. Do słoika 1 l wkładam trochę kopru, czosnek, chrzan,pionowo ogórki , ewentualnie uzupełniam małymi ogórkami na wierzchu, znowu koper chrzan i czosnek , zalewam gorącą zalewą i niezbyt mocno zakręcam Po 2 dniach gdy ogórki już tak nie buzują i płyn
Stare Garyzaczyna robić w domu ogórki małosolne... choć ich cena nie zachęca do zakupu ich w większej ilości (u mnie 6zł/kg)... to nie mogłam się oprzeć :)Składniki: 2 kg ogórków gruntowych ciepła woda 1 czubata łyżka soli na każdy litr wody koperek 1/3 korzenia chrzanu 2 ząbki czosnku 5 liści wiśni 2 liście orzecha włoskiego Przygotowanie(...)Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy ogonki. Układamy je w dużym słoiku. Między ogórki kładziemy chrzan, koperek, czosnek, liście wiśni i orzecha. Wodę gotujemy. Do ciepłej wody, ale nie gorącej dodajemy sól (1 czubata łyżka na każdy litr wody). Taką osoloną wodą zalewamy ogórki. Zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy w ciemne miejsce. Po 2 dniach mamy ogórki
Aga w kuchnipewno każdy marzy o tym chłodnymi zimowymi wieczorami. My z rodziną przetwory z ogórków zaczęliśmy robić zaledwie tydzień temu, bo cały czas nie mogliśmy nabrać wystarczającą ilość ogórków do marynowania lub kiszenia, bo po prostu je zjadaliśmy. Bardzo lubimy dany przepis na kiszone ogórki, bo udają się po prostu idealne, jędrne, smaczne i idealnie zasolone(...)przy tym bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam! Składniki na jeden słój (3 litry): Ogórki gruntowe5 ząbków czosnku3 kopiaste łyżki soli kamiennej2 liście chrzanukoperwoda Przygotowanie: Słój ciasno napełniamy umytymi osuszonymi ogórkami, na górę układamy czosnek, liście chrzanu i koper. Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy sól, i otrzymanym rosołem zalewamy słój z ogórkami, zakrywamy i już
Kuchnia Łukasza