na lody - 1500 przepisów (strona:80/100)

Kompot z jabłek 139

Dobry kompot, bo z jabłek, z dodatkiem cytrusów i kilka lisków melisy oraz mięty. Ochładzam dodatkowo lodem i słońce może grzać ile chce :) Składniki 0,5 kg jabłek1,5 l wodywyciśnięty sok z cytryny1 limonkakilka listów melisy oraz mięty Sposób przygotowania Jabłka umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą i gotować pod przykrywką

Pink Envelope
Pierogi z jabłkami 249

nachalne) planuje luźny wpis związany bardziej z blogiem niż jedzeniem.  Chciałam też w następnym tygodniu dorzucić parę porad na temat pieczenia chleba,  recenzję książki kucharskiej  Uczta lodu i ognia  z okazji premiery nowego sezonu "Gry o tron" na który czekam z niecierpliwością i oczywiście przepisy :).  Ok dość trucia przechodzę do tematu: Składniki: ciasto na pierogi

Lubczyk i Wanilia
Dyniowy chleb 156

dodatkowo folią, pozostawić ponownie do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do temp 230 °C . Spryskać piekarnik np. spryskiwaczem do kwiatów lub ułożyć kilka kostek lodu na sam dół piekarnika. Piec 25-30 min. do zbrązowienia skórki, na blasze odwróconej do góry dnem lub kamieniu. Studzić na kratce. Smacznego! * Do wyrastania chleba użyłam koszyka rozrostowego na chleb

CookYourself
Biszkopt z kremem bawarskim i musem z brzoskwiń 186

przez ok 8 minut. Masa powinna trochę zgęstnieć. Nie dopuścić do zagotowania się i ścięcia masy. Miskę z masą jajeczno-mleczną wsadzić do większej miski wypełnioną wodą i kostkami lodu (masa musi w szybkim tempie się schłodzić). Co jakiś czas zamieszać. Wstawić do lodówki na czas ubijania śmietany. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo schłodzoną masę jajeczno-mleczną

CookYourself
Zupa gulaszowa na ostro z lanymi kluseczkami i świeżą kolendrą 323

Dodajemy odrobinę soli. W małym garnku gotujemy wodę. Kiedy woda się zagotuje zaczynamy wrzucać z deski lub płaskiego talerza nasze kluski. Chwilę gotujemy, po czym przekładamy do wody z lodem. Gdy wszystkie kluseczki ugotujemy, odsączamy na durszlaku.  4. Zupa Bulion przecedzamy przez drobne sito, by uzyskać klarowny, czysty wywar. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę świeże, surowe marchewki

Sajkofanka smaku
Łosoś na zielonych szparagach z sosem szodonowym (Sabayon) 254

garnka zalać wodą, zagotować. Szparagi związać lekko nitką. Wrzątek trochę posolić włożyć szparagi tak, żeby główki wystawały. Gotować 6-8 minut (cienkie 3-5 minut). Zahartować w misce z lodem i zimną wodą, osączyć. Na patelni stopić masło, dodać czosnek, dołożyć szparagi. Oprószyć solą i pieprzem, lekko podgrzać. Przygotować sos. Żółtka roztrzepać w misce z szampanem. Ubijać kilka minut

Pełny talerz
Łosoś norweski z sorbetem truskawkowym na sałatce z pieczonymi pomidorkami 177

gładką masę. Schłodzić w lodówce. Zimną masę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, włożyć do zamrażarki na ok. 6 godzin. Podczas mrożenia kilka razy zmiksować, aby nie tworzyły się kryształki lodu. Na koniec uformować porcje sorbetu, wstawić do zamrażarki. Łosoś 600 g filetu z łososia norweskiego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju lub oliwy 2 łyżeczki

Pełny talerz
Koktajl z grillowanych cytryn 171

wyciskać przestudzone cytryny. Do soku dodać syrop cukrowy, szklankę wody i likier cytrynowy. Wszystko razem zamieszać. Jeżeli trzeba uzupełnić jeszcze wodą do smaku Przelać do szklanek/ kieliszków. Podawać z lodem i gałązkami tymianku. Smacznego! * do takiego podgrzania najlepsze są starsze lekko zdrewniałe gałązki; jeżeli tymianek jest młody lepiej po prostu rozetrzeć go w syropie Przepis dodaję do akcji

Pełny talerz
Świąteczna galaretka z kwasem buraczanym 238

dodatkiem do zimnych przekąsek np. zamiast majonezu, i tanim sposobem na urozmaicenie świątecznego stołu. Można ją przygotować w dowolnych naczyniach, ja potrzebowałam małych porcji więc wykorzystałam foremki do lodu. Baza galaretki, kwas buraczany, ma słodko-kwaśny smak i nuty przypraw, które dodacie podczas kiszenia buraków. Doprawiacie ją wg. własnych upodobań, sami też ustalacie proporcje kwasu i bulionu, w przepisie podaję

SzczyptaSmaQ
Koktajl Zielono Mi... 555

limonki Przygotowanie: Najpierw miksujemy zielone składniki (szpinak i pietruszkę) z sokiem jabłkowym, aż do uzyskania zielonego płynu. A następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Podajemy z kilkoma kostkami lodu

Smakowity Blog Kulinarny
Melon i grejpfrut 214

zaznaczyły swoje ślady na kafelkach. Pokombinowałam trochę i resztę koktajlu zamroziłam, co pewien czas mieszając widelcem by powstało coś na obraz sorbetu :) Składniki melon grejpfrut garść czereśni Dodatkowo kostki lodu Sposób przygotowania Z owoców usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki, dać do blendera i zmiksować na gładką masę - koktajl gotowy. Połówki po melonie posłużyły mi za miseczki, świetna sprawa, jeśli

pink envelope
Koktajl bananowo - śliwkowy 121

Banany pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki umyć i usunąć ze środka pestki. Pokroić je na mniejsze kawałki. Owoce umieścić w blenderze, dodać maślanki, wszystko razem zmiksować. Dać kilka kostek lodu. Smacznego

pink envelope
Dlaczego lubimy Jamie'go? 204

szklarnią. Ponieważ wysokie temperatury dają się wszystkim we znaki (w końcu lato!!!) do makaronu polecam arbuzowy napój. Ćwiartkę średniego, dojrzałego arbuza miksujemy z kilkoma listkami mięty pieprzowej i kostkami lodu. Natychmiastowe orzeźwienie gwarantowane

les mirabelles
Sieję poplon 203

jagody! Przepis znajdziecie u Marthy albo (pięknie obfotografowany) w ogrodach babilonu . A do tego dziewicze mohito- limonka ugnieciona z miętą prosto z grządki i odrobiną brązowego cukru, kostki lodu i lekko gazowana woda. Lato moi drodzy pełną gębą! A po obiedzie porcja rozrywki umysłowej- zagadki logiczne, sudoku albo inne scrabble na świeżym powietrzu cieszą bardziej

les mirabelles
Szpinak z suszonymi pomidorami (do obiadu) 243

trzeba będzie dolewać już oleju na patelnię. 2. Na rozgrzaną patelnię przekładamy pomidory i cebulę. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy zamrożony szpinak. Trzymamy na ogniu do momentu aż lód stopnieje, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty. 3. Na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze około 5 minut, aż całość zgęstnieje

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania