tylko proponuję drink, który na pewno zaspokoi gust smakoszy MartiniSKŁADNIKIkostki lodupół filiżanki soku z mandarynki1 łyżeczka likieru pomarańczowego1 kieliszek wódki typu wyborowaMartini do uzupełnieniaWYKONANIEw shakerze umieszczamy lód, wlewamy sok z mandarynek, wódkę, likier pomarańczowy, uzupełniamy Martini. Energicznie wstrząsnąć. Drink wlać do szklanek odpowiednio udekorować.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie Ewyzaserwujemy gościom taki drink na wieczorną imprezę.SKŁADNIKIkilka listków mięty25 mil. wódki czystejspritećwiartka limonkiwoda gazowanalódWYKONANIEW długiej szklance typu long miażdżymy miętę ( np drugą stroną tłuczka drewnianego) Wypełniamy szklankę pokruszonym lodem , ok 1/3. Dopełniamy sprite i wodą gazowaną, wyciskamy limonkę.Drink charakteryzuje się orzeźwiającym smakiem. Jeśli chcemy, bym był słodszy, dodajemy łyżeczkę brązowego lub trzcinowego cukru
W kuchennym oknie Ewyporcje:400 ml zimnego mlekaszklanka malinpół szklanki czerwonej porzeczkikilka dojrzałych jeżyn1 dojrzały banankilka listków bazyliikilka listków miętykostki loduDo blendera wlewamy mleko, owoce i zioła oraz kostki lodu i wszystko mieszamy. Dekorujemy owocami i miętą. Nie trzeba dodawać cukru ponieważ maliny i banan są słodkie.koktajl owocowo - ziołowy
Bon Appetit MałgorzatyPierwszy raz z potrawami z książki zapoznałam się na blogu: From movie to the kitchen. Teraz czas na mnie :)Potrawa pochodzi z siedmioczęściowej sagi fantasy Pieśń Lodu i Ognia. Akcja jest osadzona głównie w Westeros – fantastycznej krainie przypominającej średniowieczną Europę. Pory roku mogą tam trwać kilka lat lub nawet dekad. źródło: InternetSkładniki na ok. 6 sztuk
Bon Appetit Małgorzatytabasco sól do smakupieprz do smakugałązka naci selera do dekoracjiplasterek cytryny do dekoracji Składniki należy wymieszać i zacząć pić ;) .... a dokładniej: Do szklanki wrzucić kilka kostek lodu, wlać wódkę, sok pomidorowy i sos, dodać przyprawy, wymieszać. Dopełnić resztą soku pomidorowego. Można ozdobić selerem naciowym i plasterkiem cytryny
Bon Appetit Małgorzatylitr wrzącej wody4-5 saszetek czarnej herbaty2 łyżki miodukostki lodudodatkowo: plasterki cytryny lub pomarańczy, świeża miętaSposób wykonania:1. Herbatę zaparzyć i przestudzić. Posłodzić miodem.2. Przelać do dzbanka, dodać kostki lodu i dowolne dodatki.Smacznego
Kuchnia domowa Anistraszny ze mnie łasuch, ale...ciiiiii....nikomu nie mówcie ;)Kandyzowane cytryny to kolejny przysmak. Fajnie smakują podgryzane, ciekawie wyglądają dodane na przykład do deseru. Do wody z lodem też można wrzucić :) Z cukrem, który po cytrynach zostanie można posłodzić herbatę.Syrop stosowałam głównie do herbaty, której normalnie nie słodzę, ale z tym syropem smakowała przepysznie. Przygotowanie
Codzienna kuchnia niecodziennapapier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem. Na dno piekarnika wrzucić 3 kostki lodu, postawić miseczkę z wodą lub spryskać woda ścianki piekarnika.Piec w temperaturze 240 st.C przez 15 minut, obniżyć temperaturę do 230 i piec 20 - 25 minut. Smacznego!Uwagi: Koszyczki
Stare GaryPrzełożyć chlebki na ładownik/ łopatę posypaną semoliną lub kaszką kukurydzianą.Piekarnik rozgrzać do temperatury 230C,naparować go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą lub wrzucając kilka kostek lodu,piec 20 minut na kamieniu do pieczenia, aż fougasse będą rumiane i chrupiące, ale nadal miękkie w środku.UwagiOliwki można zastąpić anchois, pamiętając że anchois są bardziej słone niż oliwki.Wierzch ciasta
Stare Garypapier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem. Na dno piekarnika wrzucić 3 kostki lodu, postawić miseczkę z wodą lub spryskać woda ścianki piekarnika.Piec w temperaturze 240 st.C przez 40 - 45 minut Smacznego!Uwagi: Pominęłam drożdże, pierwsza fermentacja trwała 2.5 godziny. W koszyczkach chlebki
Stare GaryŚwietny, ostry, mocno pomidorowy chłodnik. Znakomity na upały. Można dorzucić parę kostek lodu i wtedy będzie super zimna zupa na super upał. Polecam!składniki1400 g pomidorów1 cebula3 ząbki czosnku1 ostra czerwona paprykagarść bazyliigarść kolendry + trochę do podaniasólpieprzoliwa z oliwekprzygotowaniepapryczkę włożyć do piekarnika z włączoną funkcją grill. Opiekać tak długo aż skórka się przypiecze i można będzie ją bez kłopotu
Stare Garyświęta musi być coś dobrego do wypicia. Kieliszek albo mała szklaneczka słodkiego napitku z lodem, w ramach deseru, poprawi humor każdemu. Był już Szalony cielaczek, była słodka, cukierkowa Kukułczanka a teraz dołączy do nich Czekopiernik. Czekoladowy i aromatyczny, bardzo świąteczny więc koniecznie też go sobie zróbcie.ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamiękkości ok. 10 minut, wystudzić.Szpinak i krwawnik umyć, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie.Puree: podziurawioną część batata pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondla, dodać pigwę startą na tarce, 3 gałązki macierzanki, 100 ml wina, 100 ml cydru, 3 łyżki
SzczyptaSmaQnalezy zalac na noc woda mineralna,najlepiej gazowana.Po tym czasie aromat "przejdzie " do napoju.Po dodaniu lyzki miodu (niekoniecznie,nie dodawalam),soku z cytryny lub kilku listkow miety i kostek lodu otrzymamy orzezwiajacy napoj,doskonaly na letnie upaly.Koniecznie sprobujcie! To jest przepis na lemoniade z bzu,gdy macie jednak troche wiecej cierpliwosci mozecie przygotowac z kwiatow bzu nawet szampana.Przepis
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!proporcji.Jedynym mankamentem tego dania jest stanie przy patelni w taki upal,choc to swietna lekka propozycja obiadowa na letnie upaly.Proponuje do racuchow lemoniade z bzowymi kwiatami z ogromna iloscia lodu,przepis tutaj:klik.Skladniki na 12 racuchow:12 baldachow bzu 1 szklanka maki (orkiszowa 630) 1 szklanka kefiru2 jajka1/2 lyzeczka soli1/2 lyzeczki sody oczyszczonejcukier puder do posypaniaolej do smazeniaWYKONANIE : Odzielic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!