Ananas jest wyśmienity al naturale (na surowo), jest równie pyszny jako uzupełnienie deserów- godny wypróbowania jako skarmelizowany dodatek do lodów, musów, konfitur czy ciast. Na własnej skórze niedawno przekonałam się, że ten tropikalny słodki owoc(*) o soczystym i aromatycznym miąszu, nadaje intrygujący słodko-kwaśny posmak również wytrawnym potrawom. Doskonale uatrakcyjnia sałatki, orientalny ryż, mięso, ryby
Mia Cucina Sofietasię dorodnymi i soczystmi truskawkami póki są. Bo te przetworzone lub zamrożone, to już nie to samo( Dlatego staramy się jeść świeże, aromatyczne truskawki pod każdą postacią: jako musy, dodatek do orzeźwiających koktajli, w owocowej sałatce, z galaretką, czy po prostu ze śmietaną i cukrem. Dziś zapraszam na fantastycznie orzeźwiajacy torcik, któremu trudno się oprzeć: soczyste truskawki z bitą
Mia Cucina Sofietawpisu będzie jesienna, cudownie okrągła, pomarańczowa z niezliczoną ilością pestek DYNIA! Dynia... Przeglądając blogi kulinarne, na (prawie) każdym trafiamy na potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem z dyni, sera
Symfonia SmakówWszystko da się nadrobić! Dziś z okazji urodzin Taty, czekoladowy tort z bananami . Każdy, a przynajmniej większa większość! uwielbia czekoladę i wszystko co ją zawiera: ciasta, musy, owoce z czekoladą, kremy, ciastka, bułeczki. Kaloryczne słodkości, dzięki którym uśmiechają się nasze buzie... W tym torciku krem czekoladowy jest idealny, gładki, puszysty i do tego słodkie banany i czekoladowe
Symfonia Smakówprzygotowuję desery z ich użyciem. Tym razem połączyłam nasze ulubione mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z pure z dynią i wanilią. Połączenie naprawę wyjątkowo udane. Słodkie, wilgotne ciasto i delikatny mus z akcentem wanilii... Pyszne! Inspiracja Składniki: szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki brązowego cukru, 100g masła lub margaryny, 100g gorzkiej czekolady, 3 jajka, szczypta soli
Z miłości do słodkościserka mascarpone, 150g puree z dyni , 80g masła, 80 g cukru pudru, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta kardamonu. Masło utrzeć z serkiem i musem z dyni. Dodać cukier puder. Dodać przyprawy, utrzeć. Masą przekładać po dwa ciasteczka
Z miłości do słodkościjeszcze w zapasie jakąś dynię albo puree z dyni, koniecznie wykorzystajcie ją do tej wersji tiramisu! Przypomina ona klasyczne włoskie tiramisu, jednak użyłam do niego zwykłych okrągłych biszkoptów i musu dyniowego. Połączenie zdecydowanie przepyszne! Mocno wyczuwalny smak kawy i Amaretto łączy się z dynią i korzennymi przyprawami. Całość wieńczy puszysta, kremowa pianka... Inspiracja Składniki: 200g okrągłych biszkoptów
Z miłości do słodkościgotować! Odstawić na 10 min. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Śmietankę przecedzić do garnka, dodać żelatynę. Podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Musem napełnić pucharki, wstawić do lodówki do zastygnięcia
Z miłości do słodkościLody rabarbarowo - truskawkowe Bajeczny deser z truskawkami Pijana stefanka z truskawkami Torcik śmietankowy z musem truskawkowym Truskawkowa kopuła Czekoladowe tiramisu z truskawkami i miętą Sernik na zimno z truskawkami i białą czekoladą Grysikowe z kremem
Z miłości do słodkościblachy, ktora nagle okazala sie dla niego zbyt ciasna. Mimo tego ciasto okazalo sie hitem popoludniowej kawy. Pulchne, lekko wilgotne w srodku, po prostu pyszne. Murzynek na musie skladniki: 1 kostka margaryny (250g) 4 jajka 1,5 szklanki maki 2 szklanki cukru - ja zawsze daje mniej 2 szklanki przecieru jablkowego 1,5 lyzeczki sody 1 lyzka kakao bakalie - opcjonalnie wykonanie
Przysmaki Karolkiwiec, gdy dzis zabralam sie za przygotowywanie jablecznika, zrobilam podwojna porcje jablek. Do caista dalam ich naprawde duuuuzo. Balam sie troche, ze ciasto sobie nie poradzi z tym nadmiarem musu jablkowego, ale nic takiego sie nie stalo. Ciasto wyszlo wspaniale, lekkie, slodkawe i zarazem nieco kwaskowe od jablkowego nadzienia. Moje ulubione :) Jablecznik skladniki: Oryginalny przepis jest na duza blache
Przysmaki Karolkinaszym ogrodzie mamy tylko jedno takie drzewo, ale jak nigdy obrodzilo w piekne jabluszka. Tradycyjnie moja Mama rozdaje owoce kamu tylko moze. My przerabamy je na pyszny mus dla Martynki, ktory cieszy rowniez mnie i Viki. A w upalne dni papierówki idealne były na kompot. Przepis na ten ostatni już wkrótce
Przysmaki Karolkiprzygotowane plasterki jabłek. Najlepiej układać je tak by lekko zachodziły na siebie. Na jabłka wysypujemy cynamon (ja użyłam przyprawy do piernika). Na koniec wykładamy ciasto. Ponieważ ma ono konsystencje musu najlepiej porozkładać ciasto równomiernie łyżką, a dopiero na końcu wyrównać. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 30-35 minut. Po upieczeniu gdy lekko ostygnie wyciągamy ciasto w foremki i przekładamy
Przysmaki Karolkikroimy na mniejsze kawałki i wraz z uprażonymi na suchej patelni orzeszkami i tartym parmezanem miksujemy na pure. Dodajemy tyle oleju Kujawskiego z czosnkiem by uzyskać odpowiednią konsystencję. Otrzymany mus doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Łososia pozbawiamy skóry. Doprawiamy solą i nacieramy każdy filet łyżką oleju Kujawskiego z czosnkiem. Zawijamy rybę w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku
Przysmaki Karolki