Żurek z otrębami Jajka otulone wędzonym łososiem z musem awokado Schab w brzoskwiniach Pieczona szynka świąteczna Staroświecki pasztet z trzech mięs Pasztet z suszonymi śliwkami Kaczka faszerowana Kiełbasa parzona z golonki Teryna drobiowa Mazurek bakaliowy Mazurek makowy Mazurek kajmakowo-morelowy Makowiec Wykwintna babka pomarańczowa Babka migdałowa Drożdżowa baba szafranowa
Wiem co jemUchodzi za jeden z najlepszych francuskich deserów z gruszkami. Stanowi doskonałe połączenie cienkiej warstwy kruchego ciasta, czekoladowego, nieco płynnego musu i lekko kwaśnych gruszek. Przyrządzana jest od ponad stu lat. Gruszki muszą być twarde aby w czasie gotowania nie rozpadły się. Wiem, że o tej porze roku może być z tym już pewien problem. Gdyby nie udało się nam takich
Wiem co jemprzyprawiania potraw słonych, dziczyzny, duszonego mięsa i warzyw. Marokańczycy przyprawiają nim sałatki, Meksykanie aromatyzują herbatę, a Europejczycy stosują do słodkich dań. Wzbogaca swym aromatem strudel jabłkowy, gruszki, desery i musy. Dodawany jest do piernika i grzanego wina. Doskonale się komponuje z wanilią i imbirem." Moje przepisy z cynamonem Cynamonowa szarlotka z pianką Ciasteczka cynamonowe Sernik o smaku piernika Pierniczki
Wiem co jemJestem zmęczona ale szczęśliwa. Nie uwierzycie. Prawie 40 litrów zebranych z pomocą męża jagód, że o kurkach już nie wspomnę. W mojej spiżarni pojawiło się mnóstwo słoiczków z dżemem, musem i jagodami w syropie. Sporo też zamroziłam, aby móc z nich korzystać również zimą. Smak i zapach takich świeżych owoców i grzybów- bezcenny. To naprawdę smakuje zupełnie inaczej. Były smakowite
Wiem co jemdwóch warstw herbatników i trzech różnych mas. Pierwsza to kasza manna ugotowana na mleku z dodatkiem masła i kakao. Ja jeszcze wzbogaciłam ją suszoną żurawiną. Druga to zagęszczony mus porzeczkowy, a trzecia to mieszanka śmietany i jogurtu greckiego z galaretką porzeczkową. Znika błyskawicznie. „ Czytaj więcej
Wiem co jemrobiłam je już czterokrotnie. Za każdym razem jednak coś zmieniam. I nie chodzi tu tylko o owoce. Tym razem zamieniłam kakao na Nutellę. Zrezygnowałam też z galaretki. Zastąpiłam ją musem malinowym i żelatyną. Ciasto nabiera też innego smaku w zależności od użytych herbatników. W tym przypadku są to herbatniki Petit-Beurre z „Jutrzenki” ale wypróbowałam też Petit-Beurre „Krakuski”. Naszym
Wiem co jemwykorzystuję go do deserów i przekąsek. Tym razem przygotowałam torcik w jesiennych smakach (jak ja lubię to zestawienie): orzechy i jabłka. Między dwoma warstwami masy ryżowo-orzechowej znajduje się mus jabłkowy. Torcik nie wymaga obróbki termicznej i robi się go dość szybko. Jest sycący i jak na mnie dość słodki, ale moim zdaniem taki właśnie musi być. Próbowałam wersji mniej
Wiem co jemKlasyczny wegański mus czekoladowy. Można go dowolnie modyfikować. W zależności od własnych upodobań można użyć gorzkiej (tak jak ja ) lub mlecznej czekolady. Można też z niej w ogóle zrezygnować i dać surowe kakao. Wtedy będzie mniej kaloryczny. Można dodać do środka ulubione owoce lub orzechy. Czytaj więcej
Wiem co jemwypróbować. Ciasto jest dość słodkie, mocno wilgotne i ma... oryginalny smak. Nie mam na myśli, że jest niesmaczne, jest po prostu inne ze względu na zawartość dość dużej ilości musu dyniowego, który moim zdaniem w nim dominuje. A czekoladowo-serowa polewa, to mistrzostwo, zakochałam się w jej smaku :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyChorowania ciąg dalszy. Chciaż, jak popatrzę przez okno, trochę mniej mi żal siedzenia w domu. Zimno, deszcz... brrrr Dzisiaj proponuję grzanki francuskie z nutką cynamonu i domowym musem z antonówek. Takie deserowe drugie śniadanie, namiastka racuchów, a przy okazji sposób na wykorzystanie czerstwych kajzerek. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytycukru pudru 2 łyżeczki agar agar w proszku (zamiennik: 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklance ciepłej wody) 2 laski wanilii Dodatkowo: dowolne ulubione dodatki, np.: świeże owoce, mus owocowy, starta czekolada , polewa czekoladowa * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: Przygotować 14 szt. foremek silikonowych na muffiny, przetrzeć je ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem. Do garnka wlać maślankę
Domowa Cookierenka Agiekstraktu miętowego Przygotowanie: 1. Misę miksera wraz z rózgą wstawić do zamrażalnika. 2. Truskawki umyć i odszypułkować. Kilka truskawek pokroić w drobną kostkę i odłożyć, resztę zblendować na gładki mus. 3. Do zmiksowanych truskawek dodać skondensowane mleko, szczyptę soli i ekstrakt miętowy, miksować do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Przelać masę do dużej miski, dodać pokrojone w kostkę
Domowa Cookierenka Agitruskawek lub malin 350 ml domowej lemoniady 250 ml tequili 125 ml pomarańczowego likieru typu triple sec (u mnie Toorank Triple Sec Dream ) lód Przygotowanie: Truskawki/ maliny zmiksować na mus za pomocą blendera. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Podawać w schłodzonych kieliszkach (można je ozdobić crustą z drobnego cukru/ cukru pudru). Źródło/ Inspiracja: realhousemoms.com
Domowa Cookierenka AgiJeśli macie ochotę na małe co nieco, dodatkowo czekoladowe, to dobrze trafiliście :) Rety, ale to było dobre :) Ledwo udało mi się zrobić zdjęcia, bo musu z miseczki ciągle ubywało i ubywało. Spróbujcie koniecznie - bardzo smaczny i bardzo prosty deser. Składniki (na 4 małe porcje): 2 tabliczki (200 g) gorzkiej lub deserowej czekolady (w wersji wegańskiej: czytamy etykietę czy czekolada
Domowa Cookierenka AgiPrzy wpisie na wegańskie bezy obiecałam, że niedługo zamieszczę kolejny smaczny przepis na wykorzystanie zalewy po cieciorce. Oto i on: obłędny w smaku, aksamitny mus czekoladowy. Deser ma tylko jedną wadę - zdecydowanie za szybko znika :) Spróbuj koniecznie! Składniki (na 2 porcje): schłodzona woda z małej puszki po ciecierzycy konserwowej (puszka 400 g) 100 g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki
Domowa Cookierenka Agi