mus truskawkowy - 1829 przepisów (strona:89/122)

Deser z galaretek, świeżych, sezonowych owoców i otrąb. 213

ciąg dalszy:) Tym razem pyszny deser z galaretek, świeżych, sezonowych owoców i otrąb. Składniki: 2 galaretki (u mnie truskawkowa i cytrynowa) garść świeżych jeżyn /lub malin, jagód/ otręby 1czekolada Wykonanie: W dwóch naczyniach rozpuszczamy galaretki. Owoce miksujemy, aż będą miały konsystencję musu. Czekoladę rozpuszczamy, lekko studzimy, dodajemy otręby, całość dokładnie mieszamy. Teraz układamy składniki warstwami. Do pucharków wlewamy jedną

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Krem truskawkowy w kilka minut 127

najszybszy krem jaki udało mi się zrobić. Wszystkie składniki do miski, miksujemy aż powstanie mus i już. Do kremu można użyć świeżych i mrożonych truskawek. Jest niesamowicie puszysty wręcz piankowy i rozpływa się w ustach. Zaczynamy? Krem truskawkowy w kilka minut. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto nie tylko do kawy 193

zimnej, wodzie, odcisnąć, rozpuścić w podgrzanym syropie. Dodać do pozostałej masy serowej, połączyć. Wyłożyć na wierzch masy truskawkowej, wstawić do lodówki na 1-2 godziny do zastygnięcia. Żelatynę zalać zimną wodą, czekoladę drobno posiekać. Cukier, glukozę, kremówkę i zmiksowane na gładki mus truskawki podgrzać, aż cukier się rozpuści i powstanie gładka, jednolita masa. Dodać barwnik, wymieszać (kolor zblednie po dodaniu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mrożony jogurt truskawkowo- kokosowy. 143

kokosowy i jogurt. Całość zmiksować na jednolitą masę. 4. Białka ubić na sztywno. Delikatnie dodawać do masy truskawkowej.  5. Wyłożyć do naczyń i włożyć do zamrażarki na ok 40 min. Z wierzchu powinna utworzyć się cienka skorupka w środku zimny puszysty mus. Udekorować płatkami kokosa i czekolady, amarantusem oraz truskawką. Smacznego

DefinicjaSmaku
Kostka truskawkowa 338

wystygnie, przekrawamy go na pół. Masa truskawkowa: Umyte truskawki wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy aż truskawki puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę (bez grudek). Truskawki ponownie zagotowujemy. W 1/2 szklance wody rozprowadzamy 2 budynie. Zawiesinę wlewany do gotującego się musu i dokładnie mieszamy. Masa powinna nam wyraźnie

My simple kitchen
Zapiekanka truskawkowa 133

krzyżowania dwóch gatunków poziomek - wirginijskich i olbrzymich chilijskich - powstała ona. Truskawka. Właśnie teraz jest najlepszy czas dla truskawek. Z dużych i słodkich owoców można wyczarować kulinarne cuda. Składniki Warstwa truskawkowa 700 g truskawek 50 g rabarbaru 1 łyżka ksylitolu Kruszonka 1 dojrzały banan 1 szklanka mąki pszennej razowej Jogurtowa polewa 1 jogurt naturalny 1 ½ łyżki nasion chia 1 łyżeczka miodu(...)wody i dusimy kilka minut, aż rabarbar zamieni się w mus. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki. Przekładamy do formy na tartę, dodajemy rabarbar, ksylitol i mieszamy. Odstawiamy. Banana myjemy, obieramy ze skóry i wszystkich włókien. Rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę i zagniatamy kruszonkę. Posypujemy nią warstwę truskawkową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i pieczemy 40 minut

My Chcemy Jeść
Rolada bezowa z musem owocowym 72

Rolada bezowa z musem owocowym Wbrew pozorom to ciasto nie jest wcale trudne w wykonaniu, ani bardzo pracochłonne. A smakiem pobija każdy deser. Świetne połączenie słodkiej i chrupiącej bezy, pysznego kremu śmietankowego oraz lekko kwaskowatego musu owocowego. Niebo w ustach!     Składniki: Beza: 6 białek jaj 340g cukru 3 łyżeczki(...)mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie: 250ml słodkiej śmietanki 30 lub 36% 250g serka mascarpone Mus owocowy: 1 szklanka Świeżych lub mrożonych owoców, u mnie mrożone jagody, truskawki, maliny, borówki, wiśnie 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka czerwonej galaretki o smaku np. truskawkowym, malinowym, owoców leśnych… mięta do przyozdobienia ciasta         *** Białka ubijamy na sztywną

Blog z Apetytem
Quinoa – czarna komosa ryżowa z jogurtem i truskawkami 89

mrożonych, bo mimo wszystko są o wiele smaczniejsze i bardziej truskawkowe , niż świeże, które są w tym okresie w sprzedaży. Oczywiście, w sezonie truskawkowym skorzystamy z tych świeżych, a resztę zamrozimy! Do przepisu użyłyśmy ugotowanej wcześniej komosy ryżowej i sporą garść mrożonych truskawek. Truskawki, lekko rozmrożone zmiksowałyśmy na mus, kilka pozostawiłyśmy do dekoracji.  Warstwy komosy i truskawek przełamałyśmy orzeźwiającym

Tajemnice Smaku
Deser chia z truskawkami 155

desery lub lekkie śniadaniowe puddingi. Lubię je też dodawać do koktajli czy smoothies. Na powitanie sezonu truskawkowego proponuję deser, którym możecie się zajadać bez wyrzutów sumienia. Składniki: 4 łyżki nasion chia 150 ml napoju/mleka migdałowo-ryżowego truskawki do dekoracji i musu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie) Przygotowanie: Nasiona chia zalewamy mlekiem migdałowo-ryżowym, możemy

Smakowity Blog Kulinarny
Wuzetka na prostym cieście babkowym 174

jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki oleju 400 ml kefiru 2 łyżeczki Sody* 150 ml dżemu (lub musu jabłkowego) 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki * Zamiast sody nie polecam używać proszku do pieczenia – ciasto najprawdopodobniej wyjdzie zakalcowate. Dodatkowo: 1 średni dżem np. truskawkowy ( ok. 280g) 800ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 3 śmietan fixy

Smakowy Raj
Pomarańczowe muffiny z truskawkami 161

ciasta z truskawkami, muffinek, czy panny cotty z musem z tych ślicznych owoców, nawet jeśli samej się nie szaleje..? Po prostu trzeba, tym bardziej, jeżeli prowadzi się bloga. Bo mimo wszystko truskawki to obowiązkowy punkt programu dla blogowiczów kulinarnych oraz wszystkich innych gotująco-piekących. Truskawek w kuchni nie może zabraknąć w truskawkowym sezonie. I w mojej też jeszcze będą. :) Bazowałam

Kuchnia Prezydentowej
Galaretka z musem lodowo - owocowym 162

świetna opcja jako deser po obiedzie, jak również propozycja na podwieczorek. Lekki mus lodowo - owocowy doskonale komponuje się z bitą śmietaną oraz galaretka. Ale przede wszystkim spełnia swoje dwa główne zadania - smakuje świetnie i przyjemnie orzeźwia gdy na dworze grzeje słoneczko. Składniki - opakowanie galaretki truskawkowej - 2 brzoskwinie z puszki ( 4 połówki ) - 1 banan - 4 gałki lodów waniliowych - 20 dag rodzynek(...)Brzoskwinie osączyć, do każdej ze szklanek włożyć po połówce i zalać tężejącą galaretka. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Obranego banana, pozostałe połówki brzoskwiń i lody zmiksować na jednolity mus. Dodać rodzynki, posiekane orzechy, całość wymieszać. Mus wylać na galaretkę, odstawić do lodówki i porządnie schłodzić. Mocno schłodzoną śmietanę 30% ubijać do uzyskania pożądanej konsystencji, pod koniec ubijania dodać przesiany

Świat Smaku
Niby - leguminka truskawkowa. 161

opakowaniu, ale rozpuściłam ją w 1/4 podanej ilości wody. Odstawiłam do wystygnięcia. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek. Zmiksowałam na mus z dodatkiem soku z cytryny. Dodałam jogurt, wymieszałam razem. Kiedy galaretka ostygła i zaczęła tężeć, dodałam do masy jogurtowo-truskawkowej, wymieszałam dokładnie, przelałam w miseczki. Ozdobiłam truskawkami i wstawiłam do lodówki, aż odrobinę się "ściągnie".  SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Dżem truskawkowy 292

Dżem truskawkowy – przepis na pyszny domowy dżem. Jeśli zastanawiam się jak zrobić dżem truskawkowy , to koniecznie przeczytaj nasz przepis poniżej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić dżem truskawkowy? Dżem z truskawek – czy jest ktoś kto go nie lubi? :) Chyba nie! Najlepszy jest oczywiście ten domowy. Najlepiej przygotować go w szczycie sezonu lub pod koniec, gdy cena truskawek jest niska(...)się, że dzięki smażeniu przez kilka dni dżem truskawkowy wychodzi pyszniejszy. Podczas takiego długiego gotowania woda z owoców odparowuje i dżem ( konfitura truskawkowa ) robi się idealnie gęsty. Normalnym procesem jest to, że dżem truskawkowy po ugotowaniu staje się ciemny, mimo dodatku soku z cytryny. Jaka jest różnica między dżemem a konfiturą truskawkową ? Często pojęcie dżem owocowy ludzie stosują zamiennie

Kulinarne Przeboje
Sernik na zimno z morelowym musem 167

zimno z dodatkiem morelowego musu. Inspiracją był przepis pochodzący z  tej  strony, z kilkoma zmianami. Składniki na spód: 150 g herbatników 30 g masła Herbatniki kruszymy, a masło roztapiamy. Oba składniki mieszamy razem i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę lekko przyciskając. Odstawiamy do schłodzenia. Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku ( u mnie truskawkowy ale może być każdy

Słodka Kraina Wypieków