gęsty mus. Pyszności! Najlepsze niedługo po wyjęciu z lodówki, rozpływa się w ustach. Bardzo polecam ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1,5 paczki okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 375 ml mleka
Domowa cukiernia Ewysię sernika na zimno, bo wieki nie jadłam! A, że w domu był akurat rabarbar z zamysłem ukręcenia jakiegoś ciasta, postanowiłam połączyć smaki i zrobić sernik na zimno z musem rabarbarowym. Dziękuję niebiosom za ten pomysł, bo zestawienie smaków obłędne - szczególnie dla mnie - osoby, lubiącej bardziej lekkie, kwaskowe i orzeźwiające smaki niż np. maślane kremy o smaku toffi (brrr ... 😒). Jedynym(...)mnie 980g czyli 7 serków po 140g) 1 galaretka cytrynowa 2 płaskie łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1/3 szkl. gorącej wody 8 łodyg rabarbaru 2 galaretki malinowe lub truskawkowe ew. cukier do dosłodzenia rabarbaru Wykonanie: 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, mieszamy dokładnie po czym wsypujemy galaretkę cytrynową i odstawiamy do wystudzenia. Serek waniliowy przekładamy
Walijskie PichcenieSezon na truskawki w pełni. Jem je kilogramami! Dosłownie, ciągle podjadam je pomiędzy posiłkami, bo oczywiście owoce mają wartościowe kalorie, które świetnie wpływają na organizm. Upały
Truskawkowa Fiestagalaretką truskawkową. Truskawka do truskawki ciągnie, łapcie więc bardzo prosty, ale jakże smakowity przepis: Składniki (na ok. 8 – 10 niedużych kubeczków do „fingerfood”, jak na zdjęciach): 150 g gęstego jogurtu 150 g półtłustego twarogu 2 łyżki cukru ¼ laski wanilii 1-2 łyżki kandyzowanych, drobno siekanych skórek owocowych (takich, jak do keksa) 8 – 10 truskawek cukier – opcjonalnie – mój mus wyszedł
Kate's Kitchensezonie truskawkowym obowiązkowo trzeba zrobić koktajl truskawkowy. Dwa składniki plus odrobina miodu prawdziwego do smaku. Pyszny, pachnący, sezonowy. Bardzo polecam :) Potrzebujemy: 40 dag jogurtu naturalnego ( najlepiej typu greckiego ) pół kilko truskawek 2-3 łyżki miodu prawdziwego do smaku Wykonanie pysznego koktajlu: 1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy. 2. Jogurt naturalny, truskawki i miód przekładamy do blendera kielichowego. Miksujemy(...)składniki na gładki mus. 3. Koktajl rozlewamy do szklanek. Podajemy. Smacznego życzę. Przed podaniem koktajl można schłodzić w lodówce. Moje rady: Porcja dla 4 osób. Przed podaniem można schłodzić w lodówce. Zamiast miodu może być cukier
IzabelawkuchniGalaretkę truskawkową rozpuszczamy w 450ml gorącej wody, gdy ostygnie, wlewamy ją do szklanek, około 1/2 szklanki Następnie szklanki wsadzamy do lodówki ale tak by były pochylone, nada to deserowi piękny wygląd. Najlepiej postawić je na wytłaczankach z jajek, lub oprzeć o ściankę lodówki. Gdy galaretka w szklankach stężeje przechodzimy do dalszej pracy. Około 10 małych truskawek blendujemy na mus
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutruskawkową też polecam: próbujcie, póki są jeszcze truskawki :). Ciekawa jestem, która wersja tego słynnego drinka bardziej Wam przypadnie do gustu. Składniki (na ok. 1,5 l): 500 g truskawek lub malin 350 ml domowej lemoniady 250 ml tequili 125 ml pomarańczowego likieru typu triple sec (u mnie Toorank Triple Sec Dream ) lód Przygotowanie: Truskawki/ maliny zmiksować na mus za pomocą
Domowa Cookierenka AgiZ szarlotką kombinuję na wszelkie sposoby. Wykorzystuje maki jakie mam w swojej kuchni i z każdej wychodzą! Napiszę tylko, że szarlotka znikła w mgnieniu oka - rodzina
Truskawkowa FiestaNie jest to kisiel z torebki. Ani instant, ani żaden inny. Z torebki to jest mąka ziemniaczana i truskawki :) Woda - z kranu :) Resztę robimy sami
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwolny ogień. Kiedy owoce zaczną wrzeć, przykręcamy ogień na średni i od czasu do czasu mieszamy. Po około 15 minutach zdejmujemy garnek z ognia rozdrabniamy wszystko na gładki mus (nie jest to konieczne). Garnek ponownie stawiamy na ogniu i dokładamy imbir i łodygi mięty, gotujemy przez 5 minut. Teraz dosypujemy Żelfix ciągle mieszając gotujemy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy miętę(...)umytych i wyparzonych słoików nakładamy gotowy dżem. Mocno zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem, na 5 – 10 minut aby zakrętki dobrze złapały. Artykuł Dżem rabarbarowo – truskawkowy z miętą pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.pltruskawkowej 2 łyżki żelatyny 500 ml wrzącej wody Przygotowanie: 2 opakowania galaretek rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, następnie dodać 2 łyżki żelatyny i dokładnie rozpuścić. Odstawić do przestudzenia. Truskawki wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed zmiksowaniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku. Na koniec połączyć rozpuszczona galaretkę z musem
Ciastka - domowe słodkościNiestety tym wpisem przychodzi nam się pożegnać z truskawkowym sezonem. Na naszym ryneczku jeszcze można kupić te owoce, ale już są malutkie i mniej smaczne. Ciasto można przygotować z innymi sezonowymi owocami, np. z malinami, ale wtedy przetrzyjcie mus przez sito, aby oddzielić pesteczki. Pozdrawiam Was, Ewa :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy AleksandrySmocza sałatka owocowa z karmelizowanymi orzechami nerkowca Pitaja (Pitahaya) to egzotyczny owoc znany również jako smoczy owoc lub truskawkowa gruszka. Jest owocem kilku gatunków kaktusa, pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej, obecnie uprawiany również w krajach Azji. Pitaja odmiany czerwonej jest jednym z ładniejszych owoców, szczególnie po przekrojeniu Smak miąższu jednak może rozczarować, gdyż jest bardzo delikatny, praktycznie mdły , przez(...)też nie ma wielu amatorów. Można temu zaradzić! Owoc ten jest pełen drobniutkich pesteczek, które wraz ze słodkim musem mango i orzeźwiającym różowym grejpfrutem może nasz przenieść w egzotyczną podróż Składniki OWOCE 1 sztuka mango – mus 1 sztuka grejpfrut różowy – filety 1 sztuka smoczy owoc – pitaja KARMELIZOWANE ORZECHY NERKOWCA 50g cukru 100g orzechów nerkowca 1 łyżka wody
Tajemnice Smakuwafle 500g ugotowanej kaszy jaglanej (ugotowałam około 150g suchej kaszy) 500g umytych, obranych truskawek 80g cukru około 18-20g żelatyny (2 łyżki) + 90ml zimnej wody 1 galaretka truskawkowa + 400ml gorącej wody 1. Wafle dociąć do wielkości blaszki 20x20cm lub 21x21cm ( patrz FILM ) i blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Jeden wafel włożyć do formy. 2. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać(...)odstawić na około 15 minut. 2. Truskawki przełożyć do rondelka, dodać cukier i owoce podgrzewać, aż puszczą sok i zaczną się gotować. Zdjąć z ognia i zmiksować je na mus ( patrz FILM ). Do gorącego musu z truskawek dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Dodać ugotowaną kaszę i zmiksować ręcznym blenderem. Masę odstawić do ostygnięcia. 3. Galaretkę zalać
Mała Cukierenka