W tak ciepły dzień raczej nie chce się siedzieć w domu i uczyć. Wzięłam więc koc, książki pod pachę i wyniosłam się na trawnik za domem
ciastkarnia na kruchym spodzieprzygotuję! Składniki: biszkopt: 3 jajka, 40 g margaryny, 3/4 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetker, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli, nadzienie: 500 g truskawek, 2 galaretki truskawkowe Dr. Oetker, 2 szklanki wrzątku. Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier, żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas ubijając(...)pieczenia przekładamy do keksówki, delikatnie dociskając boki i dno. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku.Truskawki miksujemy, gdy galaretka będzie już zimna dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy. Odstawiamy do stężenia. Tężejący mus wlewamy do ciasta, uważając by nie wylał się za biszkopt. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Przy wyjmowaniu ciasta z keksówki dobrze jest przykryć je deseczką i przewrócić do góry dnem, najpierw
Aga w kuchniBabeczki, muffinki czekoladowe z kremem truskawkowym idealne na walentynki i nie tylko. Ozdobiłam je różami i serduszkami z cukru pudru. SKŁADNIKI : na 12 sztuk 150 g masła 6 łyżek oleju rzepakowego(...)PRZYGOTOWANIE : Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie dalej ubijając dodajemy mus z truskawek i wlewamy rozpuszczona, ostudzoną żelatynę. Śmietanę odkładamy do lodówki aż stężeje. Margarynę, mleko i kakao zagotować, dokładnie wymieszać i ostudzić. Całe jajka ubijamy mikserem z cukrem, wlewamy masę czekoladową, olej rzepakowy i wsypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami
Kulinarne Fantazje Mariolikilka dodatkowych sekund, do momentu w którym krem jest wyraźnie gęsty. Krem do ciasta Warto wiedzieć robiąc krem malinowy. W taki sam sposób przygotować możecie dowolny krem owocowy np. truskawkowy, jagodowy lub jeżynowy. Po dodaniu do kremówki i mascarpone puree malinowego całość należy chwilę ubijać, nie można jednak robić tego zbyt długo, aby nie przebić kremu. Jeśli po około minucie(...)krem całkowicie zgęstnieje i wtedy nie uda się go Wam dobrze rozłożyć na cieście. Szukasz przepisów na ciasta z malinami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Szybki mus z białej czekolady. The post Krem malinowy appeared first on MeCooks Blog
MeCooksSezon na nasze polskie, pyszne truskawki powolutku dobiega końca, więc spieszę do Was z pomysłem na wyśmienity drink - truskawkowy szampan... Mocno schłodzony, mocno truskawkowy, słodki i pełen bąbelków.... mmmm... coś pysznego :))) Zmiksowane z cukrem pudrem truskawki wystarczy schłodzić i zalać szampanem, delikatnie zamieszać, bo szampan mocno się pieni - i pyszny drink gotowy :) Idealny na letnie dni, na leniwe popołudnie(...)smaku) 1 butelka szampana (mocno schłodzonego) kruszony lód WYKONANIE: Umyte i obrane z szypułek truskawki zmiksuj blenderem i cukrem pudrem (ilość według uznania, do smaku) na gładki mus. Jeśli chcesz możesz przetrzeć go jeszcze przez sitko, aby pobyć się drobnych pesteczek (ja pomijam ten krok). Schłodź mus w lodówce. Zimny mus rozlej do kieliszków, dodaj po trochu kruszonego lodu
Słodko-Słony Świat Ilonyktórego wchodzi pokruszona beza, krem lub bita śmietana oraz owoce. Mój dzisiejszy słodki bałagan ma smak kawy połączonej z malinami (idealne). W związku z tym,że zbliża się sezon truskawkowy, więc możecie też wypróbować połączenie truskawek i np. advocata, którego można dodać do kremu zamiast kawy. Co Wy na to? Ja na pewno wypróbuję, bo uwielbiam ten deser. ETON(...)oddzielnym naczyniu wraz z 2 żółtkami oraz 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy do niego przetartą przez sitko sypką kawę rozpuszczalną. Mieszamy do połączenia składników. Maliny miksujemy na mus. Można zostawić kilka w całości. Średniej wielkości bezę (ja zrobiłam z 4 białek i była za duża - przepis na bezę znajdziecie tu ) kruszymy na mniejsze kawałki. Do pucharka
Bon appetit mon amiebazie czekolady toblerone 10. Sernik chałwowo-czekoladowy – dwukolorowy, dwusmakowy 11. Sernik puszysty – lekki jak chmurka, pieczony w kąpieli wodnej 12. Sernikobrownie – ciasto czekoladowe, masa serowa i truskawkowa 13. Sernik potrójnie czekoladowy – przygotowany na bazie białej, mlecznej i gorzkiej czekolady 14. Sernik na zimno z jogurtem naturalnym – przygotowany na bazie serków homogenizowanych CIASTA NA ZIMNO(...)Rafaello na krakersach – ciasto na zimno przełożone krakersami i masą kokosową 20. Kokosowy snikers - ciasta na zimno przygotowanego na bazie spodu z daktyli, kaszy jaglanej, musu kokosowego i masła orzechowego
Ugotowaćproszku do pieczenia na masę jabłkową: 1 kg kwaśnych jabłek 2 galaretki o smaku kiwi na masę jogurtową: 2 duże kubki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe na wierzch: 200 ml śmietanki kremówki łyżeczka żelatyny łyżka cukru pudru dodatkowo: paczka małych biszkopcików maliny Upiec biszkopt: białka ubić najpierw same, następnie dodawać cukier(...)około 30 minut. Wystudzić. W międzyczasie zielone galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Jabłka obrać, pokroić na mniejsze cząstki, zalać połową szklanki wody i udusić. Zmiksować blenderem na mus, wlać galaretki i wymieszać. Odstawić aż zacznie tężeć. Kiedy mus jabłkowy będzie już w połowie stężały wylać go na biszkopt (galaretka wsiąknie w ciasto a mus zostanie warstwę wyżej). Wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaLody domowe, przepyszne, mocno truskawkowe. użyłam mrożonych truskawek które upiekłam dzięki czemu lody są jeszcze lepsze, dodałam sos balsamico i wyszły obłędne. Bez konserwantów, polepszaczy, sama natura. Nawet zimową porą można cieszyć się ich smakiem. 80 dkg truskawek użyłam mrożone 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki glassy balsamicko 500 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka soku z cytryny Truskawki układam(...)wstawiam na 200 stopni do nagrzanego piekarnika góra dół na 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika truskawki studzę, dodaję sok z cytryny i miksuje blenderem. Wstawiam do lodówki żeby mus był zimny. W tym czasie ubijam śmietanę kremówkę schłodzoną na sztywno, dolewam mus i mieszam już delikatnie i niedokładnie. Dwie łyżki musu zostawiam. Masę przelewam do pojemnika, na wierzch wylewam
wesoła kuchniaszklanka borówek II warstwa 25 dag twarogu (nie z wiaderka ) 5 dag masła 1 galaretka np. wiśniowa ( tu dowolność) Na wierzch: 25 dag malin 25 dag borówki 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki cytrynowe 1 puszka brzoskwiń WYKONANIE Na początek rozpuszczamy dwie galaretki czerwone i dwie żółte i odstawiamy, by sobie stygły. Będą potrzebne do dekoracji. Tortownica ok 25 cm. Potrzebne(...)lodówki, do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Ubijając dodajemy partiami ser. 1/3 masy odkładamy do innego naczynia. Szklankę borówek miksujemy na mus. Dodajemy do masy serowej. 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody dodajemy lekko ostudzoną,ale ciepłą do masy. Masę wylewamy do tortownicy, wstawiamy do lodówki
W kuchennym oknie Ewygalaretki owoce leśne rozpuszczamy w 3 szklankach wody. 1/4 litra jagód blenderujemy na mus. Kremówkę ubijamy razem ze śnieżkami. Do ubitej śmietanki dolewamy powoli tężejącą galaretkę cytrynową oraz jagodowy mus. Krem dokładnie mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę układamy biszkopty. Na biszkopty nakładamy masę śmietankową, na którą układamy pozostałe jagody. Jagody zalewamy tężejącą galaretką o smaku owoców leśnych(...)mleku z truskawkami, Śmietankowiec z truskawkami, Śniadanie z truskawkami i serkiem wiejskim , Tarta bez pieczenia z jagodami i białą czekoladą, Tarta bez pieczenia z ricottą i malinami , Torcik truskawkowy . Smacznego
paapilotkaaszklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki octu, Masa truskawkowa: 60 dag truskawek świeżych lub mrożonych, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 kostka masła, 5 łyżek cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: polewa czekoladowa, 1/2 tabliczki białej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny: Białka(...)ubijam. Stopniowo dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylewam na blaszkę i piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Truskawki miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki i dokładnie mieszam. Studzę. Gęstą masę wykładam na ciemny biszkopt. Przykrywam biszkoptem jasnym. 4. Na mleku gotuję budyń. Masło ucieram
Tradycyjna kuchnia Kasiprzygotowuję je pod każdą chyba postacią :) Tym razem zrobiłam śmietanowe ciasto z musem z truskawek. Truskawki rozdrobiłam za pomocą blendera i połączyłam ze śmietaną. W towarzystwie czekoladowego spodu to już rozkosz dla podniebienia! To jest pyszne! Składniki: * 900 ml śmietany 18% * 700 - 800 ml musu z truskawek * 4 łyżki żelatyny * 2 śmietan-fix-y * 4-5 łyżek cukru pudru(...)Śmietanę ubiłam z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodałam wcześniej rozdrobione blenderem truskawki. Żelatynę rozpuściłam w 80 ml gorącej wody i ostudziłam. Wlałam do masy śmietanowo- truskawkowej. Wymieszałam dokładnie. Wylałam całość na schłodzony spód czekoladowy i wstawiłam do lodówki. Kiedy masa tężała wyłożyłam truskawki i borówki. Galaretki rozpuściłam w 800 ml gorącej wody i odstawiłam do przestudzenia
Pieprzyć z Fantazjąwysmażona, miękka, jednak puree ziemniaczane i szpinak były jak dla mnie zbyt mało wyrazistymi dodatkami. Płacąc taką cenę za danie chciałabym być czymś zaskoczona. Otwarte ravioli z żółtkiem i musem z wędzonej ricotty/szparagi z pancettą /Pecorino Romano – 32 zł To danie powaliło mnie na kolana. Po prostu pycha! Płynne żółtko, makaron, szparagi i ser pecorino – wszystko co lubię. Danie(...)środku niej był delikatny, cytrynowy, słodki krem, który rozpływał się w ustach. Genialne. Połączenie tego deseru ze świeżymi owocami to strzał w dziesiątkę. Tarta pralinkowa z owocami i lodami truskawkowymi – 26 zł Mleczna, smaczna pralinka przełożona kremem i podana z owocami. To właśnie ona zdobyła nagrodę Wine&Food Noble Night, jednak ja przyznałabym nagrodę pozycji wyżej – Lemon Posset
Kuchnia Bazylii