Składniki: okrągłe biszkopty 800 g jogurtu greckiego 300 g śmietany kremówki 30% 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka malinowa lub truskawkowa 1 galaretka agrestowa Przygotowanie: Każdą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody, przelewamy do głębokich talerzy i wstawiamy do lodówki, aż stężeją. Kroimy w kostkę. Kilka kostek siekamy(...)masa stężeje. Gotowe ciasto dekorujemy odłożonymi galaretkami i ewentualnie owocami. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik na zimno z borówkami → Mini serniczki na zimno z musem z mango i lustrzaną polewą → Gerbera 3D w galaretce na spodzie z serka z wanilią → Pianka z mango, kremem budyniowym na biszkopcie → Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym
Oryginalny smaknadzieniem. Moja Galette jest przygotowana z mąki kukurydzianej, która nadaje ciastu żółty kolor, jest bardzo rustykalna, podobnie jak tartaletki jakie mam na blogu: Sernikowe tartaletki z żurawiną Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Sernikowe tartaletki z malinami Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym Moja duża tarta ma również nieregularne, ręcznie utworzone kształty. Do przygotowania galette nie używałam formy do tarty, jedynie(...)posługiwać się wymówką typu: nie mam kochanie formy do tary Dzisiaj przygotowałam Gilette na słodko, jako nadzienie wykorzystałam twaróg z kostki (ale ser z wiaderka też może być), budyń truskawkowy (który nadał masie twarogowej delikatnie różowego koloru) i świeże, słodkie, pachnące, pyszne truskawki, które teraz królują na polskich stołach. Moja Galette z serem i truskawkami bazuje na łatwym w przygotowaniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: Semifreddo 400 ml śmietanki 30% 1/3 szklanki cukru pudru 350 g świeżych truskawek 150 g świeżych jagód 150
Moja smaczna kuchniapierwszy zobaczyłam je z perspektywy stolika. Ta perspektywa też jest dość wesoła, bo Cactus słynie ze swoich margarit – klasycznej z triple sec i sokiem z limonki oraz truskawkowej, a na początek dostaje się kieliszek domowej nalewki pomarańczowej (i karafkę wody). W weekendy jest też muzyka na żywo wieczorem i pełna sala, więc tym weselej. Bardziej rodzinnie jest w weekendy(...)serem. Całość jest ciężka od sera, smażona i pikantna. Ale przecież nie przyszłam do amerykańskiej knajpy, żeby schudnąć!. Najbardziej smakowało mi taquito czyli rulonik z pieczonej tortilli z musem z kurczaka w środku – będę musiała zrobić je w domu. W zestawie są też sosy i warzywo (słupki marchewki i selera do maczania w dipach). Nie mogłam odpuścić sobie czegoś
Ugotowane pozamiatanesprawowanie. Niech będzie nagrodą. Owsianka. Owsiankowanie. Bez nadęcia. I sławy. A dla zdrowia. I do kawy. Endżoj. Krótki przegląd tego, co do tej pory owsiankozjadłam. 1. Pieczona owsianka truskawkowa 2. Kuskusianka z sosem żurawinowym i czekoladą 3. Elvisianka Mój zdecydowany faworyt, nr 3. To był foodgazm po prostu. I sama nie wiem co jeszcze(...)owsianego banan gruszka persymona łyżka miodu rozbełtane jajko masło do wysmarowania foremki Suche składniki wymieszałam w misce. Banana pocięłam w plastry. Gruszkę pokroiłam w kostkę. Persymonę zmiksowałam na mus. W misce połączyłam mokre składniki. Do nich sypnęłam miks suchych. Wymieszałam. Odstawiłam na 15 min. do napęcznienia. Piekarnik rozgrzałam do 150 st. (maks. możecie ustawić na 190st.). Foremkę wysmarowałam
bastalenamości sobie kącik w nogach i może tę noc prześpimy spokojnie. Pamiętam jak za dzieciaka, rowerem albo spacerem wyruszałam na wyprawę pod kryptonimem "Bez". W zagajniku obok naszego pola truskawkowego, hen od domu, rosły rosłe bzy. Wystarczyło przedostać się przez zasieki w postaci drutów kolczastych i pastuchów, i już można było zapaść się w hipnotyczny trans pod wpływem zapachu tych(...)papierówek! :) Zastanawiam się, co z nich wyczarować :) Na pewno dwa zjem jutro na śniadanie! Ale co z resztą? Macie jakieś sprawdzone przepisy na papierówkowe specjały? Z plebiscytu wykluczam jedynie musy - bo tych mam jeszcze sporo w spiżarni :) Ciri
Spektrum Smakumąki 3/4 szk cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki maku (nie mielonego) masa do rolady: 300 g truskawek 200 g konfitury truskawkowej Łowicz 2 galaretki truskawkowe 1 łyżeczka żelatyny kruche ciasto: (forma 20x30cm) 200 g mąki 67 g cukru pudru 5 g proszku do pieczenia 1 jajko 35 g masła 35 ml mleka (ok.1/4 szkl) masa budyniowa(...)roladę. masa do rolady: Truskawki (użyłam mrożonych) gotujemy, a kiedy będą miękkie dodajemy konfiturę i całość lekko miksujemy blenderem (tak aby część truskawek zachowała się w kawałkach) Do gorącego musu wsypujemy galaretki wymieszane z żelatyną (sypkie) i mieszamy do rozpuszczenia. Całość studzimy, a kiedy zacznie tężeć nakładamy na biszkopty, które zwijamy w rolady. ciasto kruche: Z mąki,cukru,proszku
Bon appetit mon amieOstatnio zajadam się takimi deserami: mascarpone i zmiksowane owoce. Proste do bólu, a jakie pyszne! Składniki na 1 sporą porcję: * 100 g serka mascarpone * kilka truskawek
Zdrowa Kuchnia Sowyzaczyna się od pysznego, pożywnego śniadania. A jeżeli Twój cały dzień ma wyglądać jak jego początek to życzę Ci tylko takich królewskich, zdrowych śniadań. Zapraszam również po przepis na truskawkowy budyń jaglany Print Kokosowy budyń jaglany z karmelizowaną pomarańczą Kremowy, aksamitny budyń z kaszy jaglanej na mleczku kokosowym. Podany z karmelizowana czerwoną pomarańczą wygląda i smakuje bosko. Course Śniadanie Keyword(...)przed gotowaniem wypłukać, obficie przelewając najpierw zimną, a później gorącą wodą, dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku. Ugotowaną, przestudzoną kaszę zmiksować blenderem kielichowym lub za pomocą ręcznego na gładki mus. Jeżeli budyń wyjdzie zbyt gęsty można dodać więcej mleczka kokosowego. Karmelizowana pomarańcza: Pomarańczę umyć, obrać i wyfiletować z białych błonek. Na patelni rozpuścić olej kokosowy z ksylitolem i chwilkę smażyć
Fitsweet.meobiadowymi, etc.), ale tym razem muszę sama przyznać, że ten sernik jest genialny! Cudownie kremowy, tłusty i mazisty. Słodki smak kremu, którym jest udekorowany przełamany jest lekko kwaskowatym wnętrzem truskawkowym. Pracę najlepiej rozłożyć na dwa dni (ja często w okresie letnim piekę wieczorami), aby sernik zdąży dobrze wystygnąć i mógł być schłodzony w lodówce przed udekorowaniem. Niestety ze względu(...)pokrojonych w kawałki 40 g mąki ziemniaczanej Ser, jajka, cukier, cukier z wanilią umieścić w misie miksera i miksować do połączenia składników (krótko). Truskawki (230 g) zmielić na gładki mus. Dodać do masy serowej, zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Dodać pokrojone w kawałki truskawki i wymieszać szpatułką. Wylać na przygotowany spód. Piec w piekarniku nagrzanym
Słodkie inspiracjeSezon truskawkowy trwa, więc i ciasta z truskawkami muszą być. Dzisiaj przygotowałam słodką przekąskę truskawkową, czyli ciasto półkruche z pieczonymi truskawkami i rabarbarem oraz kruszonką. Ciasto z truskawkami wręcz rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI : 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru 125 g margaryny 2 jajka 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej(...)proszkiem do pieczenia. Ciasto jest dość luźnej konsystencji ale takie ma być. Blaszkę o wymiarach 30/25 wykładamy papierem do pieczenia i na nim rozkładamy ciasto. Na ciasto wykładamy mus owocowy i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku 40 minut w temperaturze 40 % C. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolimoże im nie odpowiadać wyraźny lawendowy posmak. W żadnym razie nie jest mydlany! Nie martwcie się. Po prostu większość dzieci, które znam, ograniczają się do smaków waniliowego, czekoladowego i truskawkowego (a ten ostatni i tak nie zawsze). Dorosłym natomiast z pewnością do gustu przypadnie cudownie kremowa konsystencja i oryginalny, jeżynowo-lawendowy smak, przełamany lekko kwaskowym sosem. Na talerzu deser wygląda(...)rozpadną, zmiksować je blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę zagotować raz jeszcze, odcedzić, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Dodać mus jeżynowy, połączyć. Masę przelać do foremek, ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc. Miód z wodą podgrzewać, aż miód się rozpuści. Dodać jeżyny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnio razem z mamą prześcigamy się w pieczeniu ciast! I Ona ma do tego zapał, i ja! Może to znak zbliżającej się wielkimi krokami wiosny, kto
Ostra na Słodkoirlandzku, w której przygotowaniu C. osiągnął mistrzostwo. Na średniowiecznym festiwalu zdarza nam się kupić miód pitny, i... To by było na tyle. Pamiętam też, że moim ulubionym drinkiem było truskawkowe mojito, ale nie mogę sobie przypomnieć, kiedy piłam je po raz ostatni. Z sześć lat temu...? Jakoś tak. Dlatego właśnie postronnego obserwatora zdziwiłaby ilość alkoholu w naszym domu. Gdzieś koło(...)dawna, i niecierpliwie czekałam, aż nadejdzie odpowiednia chwila na przygotowanie sernika w tych smakach. Wyszło jeszcze lepiej, niż się spodziewałam. Kremowa, lekko kwaskowata masa porzeczkowa i słodki, alkoholowy mus dopełniają się idealnie. Ciężko poprzestać na jednym kawałku; nawet tym, którzy twierdzą, że serników nie lubią. Czy może być lepsza rekomendacja...? Polecam na zbliżające się Święta. Sernik porzeczkowy z musem
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoże być z wiaderka) 330 ml śmietanki 30% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao naturalnego laska wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa Spód do sernika: 150 g kakaowych herbatników 100 g roztopionego masła Polewa mleczna z czekoladą: 150 g czekolady z co najmniej 45% kakao 150 ml mleka lub śmietanki(...)szklanki cukru pudru i wymieszać delikatnie z serem. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać kakao i stopniowo dodawać po łyżce lekko tężejącą galaretkę truskawkową. Masy długo nie miksować, aby zachować objętość i strukturę. Masę kakaową wyłożyć do foremki z herbatnikami, wyrównać i wstawić do lodówki na około 10 minut. Do drugiej części dodać wanilię
Kuchcik gotuje