Brzoskwinie zapiekane w piekarniku podane z mocno owocowym kremem malinowym, świeżymi jagodami i posypką czekoladową. Smaczny deser z bogactwem sezonowych owoców. brzoskwinie ok 7 sztuk 1 łyżka masła 1 łyżka cukru brązowego 1 garść jagód płatki czekoladowe KREM MALINOWY: 200 g malin 1 łyżka soku cytrynowego 2 żółtka 3 łyżki cukru białego 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny(...)garnuszka, wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu, aż całkiem się rozpadną. Przełożyć na sito i przetrzeć. Żelatynę zalać zimną wodą, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Wlać do musu malinowego. Żółtka utrzeć z cukrem w misce, którą umieść na garnku ze spokojnie gotującą się wodą. Żółtka ucierać, aż będą puszyste i bardzo ciepłe. Najlepiej sprawdzając palcem, nie może parzyć
https:KKuchniaMniamDeser na niedzielę to mus! Co dzisiaj planujecie na deser? Ja upiekłam tartę z rabarbarem i bezą. Wspaniały deser na niedzielę, wspaniały deser na lato! O tak, z rabarbarem wypiekam przez całe lato. Tarta z rabarbarem to prosty przepis . Na ogół piekę ciasto z surowym rabarbarem, ale tym razem najpierw go usmażyłam. Spód do tarty wyszedł niesamowicie kruchy. Samo ciasto(...)delikatnie palnikiem. Zawsze czekam na ten moment! To mój ulubiony moment w tworzeniu tego deseru. Mam zawsze nadmiar białek, więc ciasto z bezą to okazja, aby ich się pozbyć. Owocowe tarty jemy z lodami. Do tej pasowały lody karmelowe z pekanowcami. Tarta – deser na niedzielę 8 – 10 porcji Składniki: Spód do tarty 250 g pszennej mąŻi 160 masła
codojedzeniapomarańczy! Gdyby można było zamykać widoki w smakach, to tak własnie mógłby smakować zachód słońca nad kwitnącą łąką, huczącą ciągle od kończących pracę owadów. Delikatny, a jednak z mocnym owocowym akcentem, pachnący słodką, upajającą lawendą :) Takim kremem możecie nie tylko rozjaśnić szare poranki grzankami pełnymi słonecznego curdu, ale też można wypełnić nim babeczki, posmarować spód tarty lub nadziać muffiny...albo(...)Morele wypestkuj i umieść w garnku o grubym dnie i gotuj z dwiema łyżkami wody do momentu, aż owoce się rozpadną. 2. Przetrzyj gorące owoce przez sito i odstaw mus do wystygnięcia. 3. Jajka dokładnie wymieszaj z cukrem i połącz z ostudzonym musem z moreli. 4. Dodaj do masy sok z cytryny, kwiaty lawendy i skórkę otartą z pomarańczy - wymieszaj
Kuchnia w Słońcu SkąpanaUpały nie odpuszczają, sezon malinowy w pełni - więc dzisiaj coś dla ochłody - sorbet z malin z orzeźwiającą miętą - pyszny, chłodzący i zdrowy deser! A najlepsze jest
Moje Kuchenne RewelacjeKolejna premiera sezonowego rabarbaru. Tym razem szybkie i smaczne ciasto. Robi się się błyskawiczne, a smakuje wyśmienicie! Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 1
Truskawkowa Fiestamięsa, ale tutaj może objawiła się moja niechęć do tego typu wyrobów. Polędwiczka była podana na wyśmienitym purée z pasternaku, z konfitowaną marchwią (zdecydowanie miałem ochotę na więcej) i musem z czerwonej kapusty, który nabierając się spontanicznie na widelec, wprost eksplodował w ustach. Clue samej potrawy, czyli rzeczony dzik był bardzo poprawnie przyrządzony. Delikatny, soczysty, przyjemnie się kroił i smakował(...)deser i tutaj niestety ogromne rozgoryczenie z mojej strony, bo ze względu na pewne problemy natury technicznej nie mogliśmy go podczas tastingu spróbować. A szkoda, bo zapowiadał się pysznie: owocowe tiramisu ze śliwką z kawowym fettuccine i zabajone Prosecco. Pragnę tutaj zaznaczyć, że oczywiście, że Wam to nie grozi! Jednym z filarów Restaurant Weeka jest Trzydaniowe doświadczenie restauracyjne, więc tylko
Food SquareCoraz więcej słońca i ciepłego powietrza, więc coraz częściej pojawia się ochota na lekkie, owocowe desery. Dziś jedno z moich ulubionych ciast, które mogłabym jeść bez końca - owocowa tarta z kremem na bazie ricotty. Świetnie smakuje z mocno schłodzonym, różowym winem - esencja wiosny! Kruche ciasto: 150 g mąki 50 g cukru pudru 70 g masła jajko szczypta soli Krem(...)stopniach przez około 25 minut, a następnie studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, odstawiamy do napęcznienia. Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek, miksujemy na mus. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy, a gdy masa zgęstnieje dodajemy czekoladę i ricottę. Truskawki i żelatynę łączymy delikatnie z kremem za pomocą łyżki i przekładamy
sama złodyczprosto do naszego domu. Oferta sklepu jest naprawdę bogata i jest w czym wybierać. W ofercie znajdziemy m.in. chleby na zakwasie, wędliny i mięsa wędzone, sery, przetwory, miody, syropy owocowe, oleje, oliwy, sosy i wiele innych produktów. Kilka z nich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty: 1) Chleb żytni razowy(...)cytryny Cytryny z rumem i miodem : cytryny z certyfikatem Bio(60%), syrop miodowy(woda i miód w równych proporcjach),rum biały,mieszanka naszych przypraw 5) Syropy owocowe I to kolejny owocowy produkt o prostym naturalnym składzie - tylko bezpośrednio wyciśnięty sok z owoców (51%) i cukier. Takie syropy robiła kiedyś moja babcia. Syropy nie zawierają barwników, konserwantów, zagęszczaczy, syropu
Kuchnia MagdaLenyprosto do naszego domu. Oferta sklepu jest naprawdę bogata i jest w czym wybierać. W ofercie znajdziemy m.in. chleby na zakwasie, wędliny i mięsa wędzone, sery, przetwory, miody, syropy owocowe, oleje, oliwy, sosy i wiele innych produktów. Kilka z nich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty: 1) Chleb żytni razowy(...)cytryny Cytryny z rumem i miodem : cytryny z certyfikatem Bio(60%), syrop miodowy(woda i miód w równych proporcjach),rum biały,mieszanka naszych przypraw 5) Syropy owocowe I to kolejny owocowy produkt o prostym naturalnym składzie - tylko bezpośrednio wyciśnięty sok z owoców (51%) i cukier. Takie syropy robiła kiedyś moja babcia. Syropy nie zawierają barwników, konserwantów, zagęszczaczy, syropu
Kuchnia MagdaLeny"Jeden z moich ulubionych lodowych deserów. Bardzo smaczny, nie za słodki i lekki. Do tego jakby nie patrzeć bardzo sezonowy, choć jego przygotowanie nie
Słodkie PrzyjemnościSkładniki spód : 1 kubek krupczatki 0,5 kubk a mąki kukury dzianej 1 łyżeczk a soli 0,5 kostki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko mus z marakują: 4- 5 dojrzałych, pomarszczonych owoców marakui 1 kubek świeżego soku pomarańczowego (ew. soku 100% z kartonu) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 5 dużych jaj 1 kubek cukru 1 kube k śmietanki(...)wałkujemy, przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy i wstawiamy do pieka rnika na około 10 - 1 5minut, po tym czasie na spód wylewamy masę czekoladową , a na wierzch owocową pieczemy je szcze przez kolene 15-20 minut studzimy podajemy z bitą śmietaną, lodami lub polew ą SMACZNEGO
Luźna KuchniaWitajcie, sezon owocowym w pełni, dlatego postanowiłam je wykorzystać do moich pomysłów na "deser z kubeczka". Do dzisiejszej propozycji wykorzystałam maliny, które są źródłem witaminy C oraz błonnika. W malinach znajduję się także biotyna, która odpowiada za prawidłowy wzrost włosów i paznokci. Deser z malinami to świetna propozycja na upalne dni - przechowywany w lodówce smakuje jak orzeźwiające lody! Jest(...)międzyczasie 1/3 porcji malin oczyszczamy i blendujemy. Następnie w rondelku na małym ogniu rozpuszczamy żelatynę i po lekkim schłodzeniu wlewamy do zblendowanych malin. Tak przygotowany mus wlewamy do kubeczka i odstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny. Jogurt grecki blendujemy z następną 1/3 części malin oraz cukrem/słodzikiem. Tak przygotowaną masę wlewamy na zastygły mus
Health-Fit-Lifezrobić z sernikiem, który ma nieładne boki? Można na przykład otulić go owocową kołderką:) W taki właśnie sposób uzyskałam lekki jak puch sernik z truskawkowym akcentem. * tortownica o średnicy 21 cm Składniki: na sernik: 750 g sera na sernik 5 jajek 200 g masła 120 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej na piankę truskawkową(...)chwilę w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić. Wystudzony sernik przenieść na dno większej tortownicy (użyłam 26 cm) i zapiąć obręcz, wyścielić boki folią spożywczą. Połowę dżemu zmiksować blenderem na mus. Drugą połowę odłożyć do dekoracji. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno. Zmiksować z musem truskawkowym i żelatyną. Wylać do tortownicy najpierw wokół sernika a później na wierzch
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasy stwierdziłyśmy, że jest przesmaczna a jej upieczenie stworzyło wspaniały wypiek. Jaki? Zobaczycie sami niebawem ale tak szczerzę to z uroczego efektu końcowego jesteśmy baaardzo zadowolone :D 5. Zestaw owocowych przekąsek od Puffins Ania – Jaglane batony kokosowe ( przepis ) bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie Batoniki zrobiłyśmy już od razu po przesłaniu przepisu na konkurs, ponieważ na tą chwilę potrzebowałyśmy czegoś(...)pyszną i efektowną dekoracje. Do zdjęć naszej wersji przepisu skonstruowałyśmy nową paterę więc należy się dodatkowy plus xD 7. Zestaw batonów od Bombusenergy Martyna – Tofurnik z mango z musem truskawkowym na owsiano-żurawinowym spodzie ( przepis ) bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie Jak można zauważyć na naszym blogu rzadko używamy tofu (mamy tylko jeden chałwowy tofurnik), jednak ten przepis przekonał
Candy Pandassobie coś z dziecka;) Pozwólmy sobie zatem na odrobinę słodkości - oczywiście w zdrowej wersji. Lekka Panna Cotta to deser bez laktozy, glutenu oraz białego cukru. Polana sosem owocowym smakuje i wygląda bardzo apetycznie. Przygotowuje się ją bardzo szybko i także szybko znika:) Taki deser ma zaledwie około 320 kcal - łącznie z sosem(...)małego słoiczka lub filiżanki - tak by masa jednolicie uformowała się. Zostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos. Owoce blendujemy z cukrem. Można dodać odrobinę wody by mus był bardziej wodnisty. Ostygłą masę wyjmujemy delikatnie z naczynia tak by zachował się kształt. Polewamy sosem i ozdabiamy owocami i gryką. Deser można przygotować z dowolnymi owocami sezonowymi. Jest lekki
Health-Fit-Lifepół i usunąć pestki. W rondelku umieścić figi, brązowy cukier i jedną szklankę białego wina. Pozostałą część wina wlać do kieliszka i cieszyć się nim podczas mieszania figowego winnego musu. Grilla rozgrzać do około 230 stopni. Włożyć deskę do grilla i zaczekać aż się zacznie lekko palić tlić. W międzyczasie do figowej mieszaniny o konsystencji dżemu dodać orzechy laskowe(...)Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury. W małej misce wymieszać plasterki brzoskwini, jagody, miód, tymianek i pieprz. Umieść ser na namoczonej desce cedrowej i na jego wierzch wyłożyć przygotowaną mieszankę owocową. Tak przygotowaną deskę z serem umieścić w grillu i grillować około 15-18 minut aż będzie lekko rumiany i zacznie się topić. Podawać na ciepło z bagietką. The post Wyjątkowe
naRuszcie