czosnkiem po prostu przepadali. Ze względu na smak, ale również dlatego, że święcie wierzyli, iż jest wspaniałym afrodyzjakiem. Ponieważ w noc sobotnią spełnienie obowiązku małżeńskiego to dla Żydów mus przymus, na piątkowej wieczerzy czosnek serwowano obficie. Uważano też, że roślina ta chroni przed złym okiem i wszelkimi urokami. Nie jest wykluczone, że to Żydzi byli promotorami czosnku wśród(...)wytrawnego białego wina 2/3 szklanki wody 1/2 szklanki białego octu balsamicznego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu delikatnie rozgniecionych 3 łyżki soku z cytryny 3 szklanki cukru ok. 25gr pektyny owocowej Z każdej główki czosnku ściąć górną część (małe kawałeczki ząbków na pewno przydadzą się do innych celów). Główki owinąć folią i wstawić do żaroodpornego naczynia. Zalać z wierzchu oliwą
KUCHARNIAPrawdziwe orzeźwienie! Deser nie za słodki, wręcz lekko kwaskowy, do tego kolorowy i cudownie smakuje w wersji na chłodno, prosto z lodówki. Warto wypróbować. Przepis znalazłam
In my kitchenwyjątkowo kremowy dzięki zawartości serka mascarpone. Smaki karmelowy i brzoskwiniowy uzupełniają się, tworząc delikatną, idealnie słodką całość. Wierzch sernika zwieńczają karmelizowane brzoskwinie, które nadają sernikowi świeżość i lekki, owocowy charakter. Każda z warstw ma nieco inną konsystencję - karmelowa jest mocno kremowa, a brzoskwiniowa bardziej musowa. Obie, dzięki dodatkowi ubitej śmietany, mają piankową strukturę. W przepisie wykorzystałam jedną dużą puszkę brzoskwiń(...)masy serowej, wymieszać, mieszankę wlać do reszty masy, wszystko krótko zmiksować - zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą MASA BRZOSKWINIOWA - brzoskwinie rozdrobnić blenderem - mascarpone krótko zmiksować,dodać mus brzoskwiniowy i cukier, zmiksować - żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, odstawić na chwilę do napęcznienia, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej (lub w kąpieli wodnej) do rozpuszczenia się żelatyny (nie może się
Smakołyki Berenikimieszanki. Jest sycące i pożywne, a najczęściej także słodkie w smaku. Ale żeby nie było aż tak słodko dodam, że akurat to smoothie jest bardziej warzywne niż owocowe. Jest bowiem zrobione na bazie selera naciowego oraz awokado . Słodkiego charakteru całości dodaje tutaj mleko kokosowe, kakao oraz stewia. Zaskoczeni? Kakao sposobem na seler Wydawałoby się, że to połączenie jest niezbyt fortunne(...)Jego bazą jest bowiem seler naciowy i awokado. Słodkiego smaku nadaje mu kakao, mleko kokosowe oraz stewia. Zdecydowanie warte wypróbowania! Dania Deser , Przekąska Kuchnia Europejska , Vegan , Wege Keyword czekolada , mus z awokado , zielone smoothie Porcje 2 porcje Czas przygotowania 8 minut Składniki 1 awokado 2 łodygi selera naciowego 3/4 szklanki mleka kokosowego 1 łyżeczka kakao ciemnego lub najlepiej czarnego
Modern Cave Girlnapój ryżowy z truskawkami i bananem - napój ryżowy z baobabem (!) - napój z orzechów tygrysich - horchatę - krem z orzechów włoskich - krem z migdałów Pierwszy to napój z ryżu z dodatkiem musu z truskawek, banana i syropu z agawy. Przyznam, że napój ryżowy w czystej postaci jak dla mnie (obojętnie jakiej firmy) jest niezdatny do picia solo, a tutaj miłe zaskoczenie - napój(...)mleko sojowe)... i mamy gotowy napój migdałowy. Osobiście lubię go jeszcze trochę podgrzać :) Na koniec przepis na bazie napoju ryżowego z baobabem, który przełamał słodycz dodatków i nadał mocno owocowej nutki :) Gofry wyszły puszyste, delikatne jak chmurka i mocno orzechowe. Do tego domowa, wiśniowa frużelina, masło kasztanowe, pyszna herbata migdałowa (która smakowała jak marcepan!)... i mamy śniadanie idealne ;-) *** GOFRY
Poranek na słodkoWiśniowa fantazja Wilgotny, kakaowy biszkopt przełożony słodkim i lekko kwaskowym różowiutkim kremem wiśniowym, a wszystko zwieńczone ozdobną polewą czekoladową. Ciasto przepyszne, a do tego bardzo efektowne
Blog z ApetytemTak się rozpędziłam przy pieczeniu biszkoptu na tort dla małej Klary ( jak ktoś ciekawy jak wyszedł to można go zobaczyć tutaj ), że upiekłam taki jeden skromny
Krakowskie smaki AniProsecco, przez interesującą Cavę, aż po znakomite szampany, spośród których jeden mnie absolutnie zachwycił. I zimna przystawka: Łosoś gravlax/kozi ser/mus z bakłażana/sorbet cytrynowy – łosoś świetnie zamarynowany, lekko pikantny mus z bakłażana, dla mnie idealny, odrobina koziego sera, a wszystko to przełamane sorbetem cytrynowym. Uważam, że danie idealnie zbalansowane, bez żadnych fałszywych tonów. Choć ja osobiście wolę gravlaxa serwowanego(...)Fils Rose. I to było wino, które prawie wyrwało mnie z butów. Absolutnie oszałamiające, zaskakujące. Pierwszy nos zadziwił mnie dymem. Słowo daję – wino o aromacie tlących się drzew owocowych, lekko wędzarniczym, przywodzące trochę na myśl jesienne mgły unoszące się nad polami. Prowadzący kolację Pan Marcin Zatorski przyrównał ten zapach do przypalonej truskawki. W smaku za to orzeźwiające, choć również lekko
Kate's Kitchenchyba najbardziej ze wszystkich... Był to "Wieniec Frankfurcki", na który przepis moja Mama miała jeszcze do swojej Mamy... W klasycznej wersji jest to babka ucierana, przełożona kremem budyniowymi, konfiturą owocową i obsypana krokantem z orzechów. Moja Mama robiła swoją wersję z kremem maślanym, najlepszym z najlepszych, jakie robiło się w czasach PRL-u. Uwielbiałam wylizywać(...)opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 3 łyżki mleka SKŁADNIKI NA KREM MAŚLANY: 700 g miękkiego masła 5 żółtek 2 szklanki cukru pudru kilka kropli aromatu wanilinowego SKŁADNIKI NA MUS ŚLIWKOWY / AGRESTOWY / JAGODOWY: 2 słoiczki "Śliwki w Syropie" Manufaktura Wielkopolska 2 słoiczki "Konfitury Agrestowej) Manufaktura Wielkopolska 2 słoiczki "Jagoda Leśna" Manufaktura Wielkopolska 3 x 120 ml wody 3 x 3 łyżki
Słodko-Słony Świat Ilonyśliwek z dodatkiem cynamonu oraz siekanej czekolady z orzechami, a na koniec gęsto obsypałam orzechami laskowymi. Całość smakuje niezwykle lekko i bardzo owocowo. Do tortu użyjcie koniecznie dojrzałych i słodkich śliwek, żeby smak był intensywny, moje były lekko kwaskowe i krem jest bardziej delikatny(...)napęcznienia, po czym podgrzej na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, uważając, aby się nie zagotowała! Śliwki zblenduj na gładki mus, wlej rozpuszczoną żelatynę i ponownie zmiksuj. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Przelej mus śliwkowy do ubitej śmietany kremówki, dodaj cukier puder
Słodko-Słony Świat IlonyKolejne ciasto z truskawkami... Budzi ciekawość gości, kiedy "wjeżdża" na stół. I wcale mnie to nie dziwi, bo ciasto nie dość, że ślicznie wygląda to jeszcze
In my kitchenŚniadanie kolorowe, zdrowe i smaczne. Ten przepis powstał na skutek mojej irytacji na blogerki, reklamujące odżywcze batony, które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Przemysł
codojedzeniaOdchudzanie to tak popularny temat że znalezienie jakiejś diety nie stanowi żadnego problemu. Diety to też moda, to stos wszelakich TEORII które firmują znane lub mniej
Kuchnia PROzdrowotnajuż ostatni dzień wakacji. Jesień zbliża się wielkimi krokami, a razem z nią nadejdą coraz chłodniejsze i deszczowe dni… Na otarcie łez proponuję zatem lekki i bardzo owocowy tort (bez pieczenia), który pozwoli nam przypomnieć ciepłe, letnie dni, za którymi niebawem bardzo zatęsknimy. Jak już wspomniałam tort zawiera w sobie sporo owoców: jagód, brzoskwiń i malin. Składa się ze spodu(...)łyżkach gorącej wody. Maliny rozdrabniamy za pomocą blendera, a następnie przecieramy je przez sitko, aby pozbyć się pestek. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Do żelatyny dodajemy mus malinowy i mieszamy ze sobą, by składniki dokładnie się połączyły. Tak rozrobiony płyn żelatynowy dolewamy do bitej śmietany i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy świeże maliny. Śmietanę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy
MyCookBook.pl