poncz (ostatnio dostępna w butelkach np. w Lidlu), można zamienić na dowolny inny poncz, np. wodę z cytryną, wytrawne wino itp. 3 łyżki pasty kokosowej (znalazłam też pod nazwą mus kokosowy) – można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ja kupiłam przez internet, ten składnik nie jest konieczny, ale jest naprawdę pyszny, smakuje dokładnie jak środek Raffaello(...)usuniemy, patera pozostanie czysta. Spód nasączamy wodą kokosową (możecie wybrać dowolny inny poncz, ale doradzałabym raczej takie bez cukru – woda z cytryną, wytrawne wino, lekka herbata owocowa itp.). Na nasączony spód nakładamy porcję kremu – do środka tortu powinno się zmieścić ok. połowy całego kremu, reszta będzie na wierzch i do dekoracji. Warstwę kremu polewamy rozcieńczoną pastą kokosową
CiastkozercySezon truskawkowy w pełni. Wyjątkowo w tym roku trafiam na truskawki słodkie i soczyste, po prostu wspaniałe. Nie trzeba nawet posypywać ich cukrem :) Ze swojego
Codzienna kuchnia niecodziennaRóżnorodność smaków..., do tego bardzo kolorowo i apetycznie na talerzu i to wszystko w jednym kawałku ciasta. Smak maliny i ajerkoniaku to doskonałe połączenie:) I
In my kitchenPrażone jabłka do szarlotki Jabłka na szarlotkę bez zagęszczania Prażone jabłka do szarlotki, ciast i deserów przygotowuję co roku w ogromnych ilościach. Lubię mieć zapas
Kulinaria - potrawy z różnych stron światachałwa, która najbardziej chałwę przypomina, gdyż zawiera sezam. Zapach również jest bardzo sezamowy. Kostki są mniej zbite i o wiele bardziej tłuste. Smakuje jak typowa chałwa z ciekawym owocowym dodatkiem żurawiny przez to nie ma aż tak silnej goryczy jak to bywa w tych klasycznych sezamowych smakołykach. Dzięki dodatkowi ksylitolu mamy też fajny element odświeżenia. Czekolada natomiast znów jest(...)jednak chyba zdecydowanie częściej będziemy sięgać po wcześniej już opisywane wersje (linki na samym dole) oraz po czarną a nadal będziemy polować na kokosową z pandą ;) Deser słoikowy: mus z tofu, odżywki białkowej i czarnych porzeczek, dżem z czarnych porzeczek, płatki zbożowe, marakuja i chałwa lniana Żurawinka. chałwa Czarna i Orzeszek Ocena: 5 pand chałwa Żurawinka i Sezamka Ocena
Candy PandasŚwieża, latem orzeźwiająca, zimą przypominająca letnie dni. Pachnąca limonką, na chrupiącym spodzie, inna niż wszystkie. Składniki: 200g ciasteczek zbożowych typu digestive 80 g masla 4
Pociąg Do KuchniKoktajl truskawkowy – to pyszna propozycja na owocowy napój do obiadu i nie tylko. Do wykonania tego koktajlu możecie użyć truskawek świeżych lub mrożonych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić koktajl truskawkowy? Obojętnie jakbyśmy go nie zrobili i tak będzie pysznie :) Oczywiście wszelkie proporcje koktajlu z truskawek zależą od naszych upodobań smakowych. Jedni wolą koktajle bardzo gęste, inni zaś rzadkie(...)Możecie je również zastąpić jogurtem naturalnym, maślanką, kefirem lub zsiadłym mlekiem, jeśli chcecie by koktajl był bardziej gęsty. Pozbawione szypułek truskawki wrzucić do kielicha blendera i zmiksować na jednolity mus. Dodać mleko, zmiksować ponownie i posmakować, czy koktajl jest dość słodki. Jeśli brakuje mu słodyczy, to można dodać do niego 3-4 łyżki miodu lub cukier trzcinowy (lub ewentualnie zwykły
Kulinarne PrzebojePrzepis znalazłam u mojego guru sernikowego Kasi z bloga Gotuję bo lubię i krótko mówiąc kolejny świetny i pyszny przepis :) Normal 0 21 false false false
Słodkie zapomnienieroku wypada w weekend, co daje nam możliwość zorganizowania fajnych przebieranych imprez z ciekawymi kostiumami i oczywiście z mnóstwem pyszności. Rok temu na ten wieczór proponowałam Wam pogrzebany mus czekoladowy w formie nagrobków. Teraz przyszła pora na ogólnie znane i lubiane babeczki :) Tym razem inspirowane jednym z moich ulubionych seriali. Te muffinki też są moimi ulubionymi, a przepis(...)grubości) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy wystygnie-łamiemy na mniejsze kawałki i dekorujemy babeczki. Jadalna krew: pół szklanki czerwonego syropu owocowego (u mnie malinowy) Syrop wlewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia przez ok 15-20 minut, aż zmniejszy swoją objętość o połowę i zrobi się gęsty. Jeszcze ciepłym
Zawsze głodna!czosnkiem po prostu przepadali. Ze względu na smak, ale również dlatego, że święcie wierzyli, iż jest wspaniałym afrodyzjakiem. Ponieważ w noc sobotnią spełnienie obowiązku małżeńskiego to dla Żydów mus przymus, na piątkowej wieczerzy czosnek serwowano obficie. Uważano też, że roślina ta chroni przed złym okiem i wszelkimi urokami. Nie jest wykluczone, że to Żydzi byli promotorami czosnku wśród(...)wytrawnego białego wina 2/3 szklanki wody 1/2 szklanki białego octu balsamicznego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu delikatnie rozgniecionych 3 łyżki soku z cytryny 3 szklanki cukru ok. 25gr pektyny owocowej Z każdej główki czosnku ściąć górną część (małe kawałeczki ząbków na pewno przydadzą się do innych celów). Główki owinąć folią i wstawić do żaroodpornego naczynia. Zalać z wierzchu oliwą
KUCHARNIAPrawdziwe orzeźwienie! Deser nie za słodki, wręcz lekko kwaskowy, do tego kolorowy i cudownie smakuje w wersji na chłodno, prosto z lodówki. Warto wypróbować. Przepis znalazłam
In my kitchenwyjątkowo kremowy dzięki zawartości serka mascarpone. Smaki karmelowy i brzoskwiniowy uzupełniają się, tworząc delikatną, idealnie słodką całość. Wierzch sernika zwieńczają karmelizowane brzoskwinie, które nadają sernikowi świeżość i lekki, owocowy charakter. Każda z warstw ma nieco inną konsystencję - karmelowa jest mocno kremowa, a brzoskwiniowa bardziej musowa. Obie, dzięki dodatkowi ubitej śmietany, mają piankową strukturę. W przepisie wykorzystałam jedną dużą puszkę brzoskwiń(...)masy serowej, wymieszać, mieszankę wlać do reszty masy, wszystko krótko zmiksować - zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą MASA BRZOSKWINIOWA - brzoskwinie rozdrobnić blenderem - mascarpone krótko zmiksować,dodać mus brzoskwiniowy i cukier, zmiksować - żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, odstawić na chwilę do napęcznienia, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej (lub w kąpieli wodnej) do rozpuszczenia się żelatyny (nie może się
Smakołyki Berenikimieszanki. Jest sycące i pożywne, a najczęściej także słodkie w smaku. Ale żeby nie było aż tak słodko dodam, że akurat to smoothie jest bardziej warzywne niż owocowe. Jest bowiem zrobione na bazie selera naciowego oraz awokado . Słodkiego charakteru całości dodaje tutaj mleko kokosowe, kakao oraz stewia. Zaskoczeni? Kakao sposobem na seler Wydawałoby się, że to połączenie jest niezbyt fortunne(...)Jego bazą jest bowiem seler naciowy i awokado. Słodkiego smaku nadaje mu kakao, mleko kokosowe oraz stewia. Zdecydowanie warte wypróbowania! Dania Deser , Przekąska Kuchnia Europejska , Vegan , Wege Keyword czekolada , mus z awokado , zielone smoothie Porcje 2 porcje Czas przygotowania 8 minut Składniki 1 awokado 2 łodygi selera naciowego 3/4 szklanki mleka kokosowego 1 łyżeczka kakao ciemnego lub najlepiej czarnego
Modern Cave Girlnapój ryżowy z truskawkami i bananem - napój ryżowy z baobabem (!) - napój z orzechów tygrysich - horchatę - krem z orzechów włoskich - krem z migdałów Pierwszy to napój z ryżu z dodatkiem musu z truskawek, banana i syropu z agawy. Przyznam, że napój ryżowy w czystej postaci jak dla mnie (obojętnie jakiej firmy) jest niezdatny do picia solo, a tutaj miłe zaskoczenie - napój(...)mleko sojowe)... i mamy gotowy napój migdałowy. Osobiście lubię go jeszcze trochę podgrzać :) Na koniec przepis na bazie napoju ryżowego z baobabem, który przełamał słodycz dodatków i nadał mocno owocowej nutki :) Gofry wyszły puszyste, delikatne jak chmurka i mocno orzechowe. Do tego domowa, wiśniowa frużelina, masło kasztanowe, pyszna herbata migdałowa (która smakowała jak marcepan!)... i mamy śniadanie idealne ;-) *** GOFRY
Poranek na słodko