mus owocowy - 1101 przepisów (strona:69/74)

Wiśniowa fantazja 403

Wiśniowa fantazja Wilgotny, kakaowy biszkopt przełożony słodkim i lekko kwaskowym różowiutkim kremem wiśniowym, a wszystko zwieńczone ozdobną polewą czekoladową. Ciasto przepyszne, a do tego bardzo efektowne

Blog z Apetytem
Torcik karmelowo- jeżynowy 199

Tak się rozpędziłam przy pieczeniu biszkoptu na tort dla małej Klary ( jak ktoś ciekawy jak wyszedł to można go zobaczyć tutaj ), że upiekłam taki jeden skromny

Krakowskie smaki Ani
Filipa18 – recenzja 129

Prosecco, przez interesującą Cavę, aż po znakomite szampany, spośród których jeden mnie absolutnie zachwycił. I zimna przystawka: Łosoś gravlax/kozi ser/mus z bakłażana/sorbet cytrynowy – łosoś świetnie zamarynowany, lekko pikantny mus z bakłażana, dla mnie idealny, odrobina koziego sera, a wszystko to przełamane sorbetem cytrynowym. Uważam, że danie idealnie zbalansowane, bez żadnych fałszywych tonów. Choć ja osobiście wolę gravlaxa serwowanego(...)Fils Rose. I to było wino, które prawie wyrwało mnie z butów. Absolutnie oszałamiające, zaskakujące. Pierwszy nos zadziwił mnie dymem. Słowo daję – wino o aromacie tlących się drzew owocowych, lekko wędzarniczym, przywodzące trochę na myśl jesienne mgły unoszące się nad polami. Prowadzący kolację Pan Marcin Zatorski przyrównał ten zapach do przypalonej truskawki. W smaku za to orzeźwiające, choć również lekko

Kate's Kitchen
STOKROTKOWY WIENIEC FRANKFURCKI - PEŁEN OWOCÓW I WSPOMNIEŃ... 159

chyba najbardziej ze wszystkich... Był to "Wieniec Frankfurcki", na który przepis moja Mama miała jeszcze do swojej Mamy... W klasycznej wersji jest to babka ucierana, przełożona kremem budyniowymi, konfiturą owocową i obsypana krokantem z orzechów. Moja Mama robiła swoją wersję z kremem maślanym, najlepszym z najlepszych, jakie robiło się w czasach PRL-u. Uwielbiałam wylizywać(...)opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 3 łyżki mleka SKŁADNIKI NA KREM MAŚLANY: 700 g miękkiego masła 5 żółtek 2 szklanki cukru pudru kilka kropli aromatu wanilinowego SKŁADNIKI NA MUS ŚLIWKOWY / AGRESTOWY / JAGODOWY: 2 słoiczki "Śliwki w Syropie" Manufaktura Wielkopolska 2 słoiczki "Konfitury Agrestowej) Manufaktura Wielkopolska 2 słoiczki "Jagoda Leśna" Manufaktura Wielkopolska 3 x 120 ml wody 3 x 3 łyżki

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT ŚLIWKOWY Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI 242

śliwek z dodatkiem cynamonu oraz siekanej czekolady z orzechami, a na koniec gęsto obsypałam orzechami laskowymi. Całość smakuje niezwykle lekko i bardzo owocowo.  Do tortu użyjcie koniecznie dojrzałych i słodkich śliwek, żeby smak był intensywny, moje były lekko kwaskowe i krem jest bardziej delikatny(...)napęcznienia, po czym podgrzej na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, uważając, aby się nie zagotowała!  Śliwki zblenduj na gładki mus, wlej rozpuszczoną żelatynę i ponownie zmiksuj.  Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Przelej mus śliwkowy do ubitej śmietany kremówki, dodaj cukier puder

Słodko-Słony Świat Ilony
Truskawkowa rozkosz 419

Kolejne ciasto z truskawkami... Budzi ciekawość gości, kiedy "wjeżdża" na stół. I wcale mnie to nie dziwi, bo ciasto nie dość, że ślicznie wygląda to jeszcze

In my kitchen
Śniadanie- kolorowe, zdrowe i smaczne 165

Śniadanie kolorowe, zdrowe i smaczne. Ten przepis powstał na skutek mojej irytacji na blogerki, reklamujące odżywcze batony, które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Przemysł

codojedzenia
Miodownik owocowy 215

ciasto robiłam na zeszłoroczne już Boże Narodzenie. Nie zdążyłam podzielić się wtedy z Wami przepisem, więc cierpliwie poczekałam na okres Wielkanocy. Wysokie, kolorowe i pełne smaków. Miodowe blaty, owocowe galaretki, jabłka, masa budyniowa, biszkopt i polewa. Pracochłonne ciasto, które robi wrażenie na gościach. Przepis z małymi zmianami pochodzi  stąd . Zainspiruj się! ;)   Składniki: (na blaszkę 24x24 cm) Blaty(...)gniazdka nasienne, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnuszka. Postawić na małym ogniu, zalać kilkoma łyżkami wody (4-5 łyżek). Dusić, aż jabłka się rozpadną i powstanie jabłkowy mus. Garnuszek zdjąć z ognia, a do musu wsypać zieloną galaretkę, energicznie wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić.   Gdy zielona galaretka zacznie tężeć, wyłożyć ją  na warstwę budyniową, wyrównać

Nastoletnie Wypiekanie
Roczny plan odchudzania - niska waga krok po kroku 276

Odchudzanie to tak popularny temat że znalezienie jakiejś diety nie stanowi żadnego problemu. Diety to też moda, to stos wszelakich TEORII które firmują znane lub mniej

Kuchnia PROzdrowotna
Tort "Tutti Frutti" 117

już ostatni dzień wakacji. Jesień zbliża się wielkimi krokami, a razem z nią nadejdą coraz chłodniejsze i deszczowe dni… Na otarcie łez proponuję zatem lekki i bardzo owocowy tort (bez pieczenia), który pozwoli nam przypomnieć ciepłe, letnie dni, za którymi niebawem bardzo zatęsknimy. Jak już wspomniałam tort zawiera w sobie sporo owoców: jagód, brzoskwiń i malin. Składa się ze spodu(...)łyżkach gorącej wody. Maliny rozdrabniamy za pomocą blendera, a następnie przecieramy je przez sitko, aby pozbyć się pestek. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Do żelatyny dodajemy mus malinowy i mieszamy ze sobą, by składniki dokładnie się połączyły. Tak rozrobiony płyn żelatynowy dolewamy do bitej śmietany i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy świeże maliny. Śmietanę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy

MyCookBook.pl
Tort Podwójnie Czekoladowy z Bitą Śmietaną i Truskawkami 303

jeszcze i jeszcze. Fakt, że jak nigdy torcik zniknął w ciągu jednego dnia i zajmował się nim tylko Młody o czymś świadczy. Ja osobiście uważam, że to torcik mocno owocowy, bo przecież czekolada wytwarzana jest z ziaren kakaowca, więc traktują ją jako owoc, a tort przejawia mocne działanie antydepresyjne, bo po jednym kawałku poziom serotoniny osiąga nieprawdopodobnie wysoki poziom(...)wyrównuję powierzchnię i wstawiam tortownicę do lodówki na co najmniej godzinę. NIE DODAJEMY CUKRU DO Mousse au Chocolat, jak zrobicie to sami stwierdzicie, że nie ma takiej potrzeby ;) Kiedy mus stężeje można się zabrać za bitą śmietanę. DODATKOWO: ok. 400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 % 1 łyżeczka cukru pudru kilka truskawek 100 g czekolady mlecznej Sposób przygotowania: Śmietankę ubijam

Blondynka Gotuje
DayUp Pearls – Arteta 173

smaki, których musimy zrobić sobie zapas.      Nazwa: DayUp Pearls owocowo-kokosowy deser Firma: Arteta Skład: Z granatem – purée owocowe 84% (banan 45%, sok z granatu 18%, jabłko 15,5%), śmietanka kokosowa 15%, perły tapioki 4,5%, wiórki kokosowe 2%. Z marakują i guawą – purée owocowe 84% (jabłko 46%, guawa 21%, banan 12%, marakuja 5%), śmietanka kokosowa(...)cynamonem i śliwką – Jak pewnie większość z Was wie, że kochamy również cynamon, więc tą wersją też byłyśmy zaintrygowane. Kolejne WOW! Tutaj mamy gęste powidła wymieszane z pysznym musem jabłkowym przyprawione solidnie cynamonem. Cynamonu nie żałowali, więc wszyscy wielbiciele tej przyprawy będą zachwyceni. Znów słodycz była idealnie wyważona a smaki śliwek i jabłek również wyraźne. Podsumowanie: Każda wersja smakowa

Candy Pandas
Święto "małej czarnej" w Trójmieście - KAWA FESTIVAL - Alternatywnie 2016 i Espresso 2015 202

dziupla w szkle" , właśnie w tego typu, autentyczn ych lodach rodem z Włoch, się specjalizuje. F estiwalowe menu zach ę cało do spróbowania kawy Affogato oraz deseru Gunga: granola, mus malinowy, mango, delikatny krem waniliowy i czekoladowy, malinowy macarones Musze przyznać, że kawa mnie tu wprost rozłożyła z zachwytu na łopatki! W niewielkiej ilości szatańsko mocnego espresso , pływała gałka domowych(...)obok szklanki. Całość to po prostu fascynująca, gorzko-słodka eksplozja kawowego smaku. Deser do kawy świetnie pasował. Słodki krem waniliowy i czekoladowy , ale z kwaskowatym posmakiem świeżego mango i musu malinowego . Wypełniaczem była tu całkiem smaczna granola . Całość zaserwowana w uroczym, przezroczystym słoiczku , który wyraźnie prezentował wszystkie warstwy tej pyszności. ____________________ ~"~ ____________________ T.Deker Patissier & Chocolatier - plac Konstytucji 3 Maja 3, Sopot

Grunt to przepis!
JABŁKA 191

wyróżnić kilkanaście tysięcy odmian. Różnią się wyglądem, smakiem i aromatem, a także przeznaczeniem w kuchni. Sposób na wykorzystywanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Doskonale komponuje się w ciastach z dodatkiem cynamonu np. w szarlotce, naleśnikach, deserach. Owoce te idealnie sprawdzają się w gotowaniu np. kompotu. natomiast ze smażonych owoców przygotowuje się(...)bardzo soczysty i bardzo słodki w smaku i mało aromatyczny. Przeznaczone do obróbki termicznej. jabłka te nadają się do jedzenia na surowo. Idealnie pasują do deserów, wypieków, marmolad i musów.  Papierówka - stara polska odmiana jabłek o jasnym żółtym zabarwieniu. Ich smak na początku jest kwaśny w miarę dojrzewania staje się słodszy. jabłka te nadają się do przetwarzania, gotowania, pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 114

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego

Cztery Fajery
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 205

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata