tylko gasi pragnienie, ale również dodaje energii, uzupełnia witaminy. PRZEPIS NA LEMONIADĘ BRZOSKWINIOWĄ Składniki na lemoniadę brzoskwiniową: 1 kg brzoskwiń woda gzowana lub niegazowana ulubiony słodzik: cukier trzcinowy, syrop owocowy np z owoców bzu czarnego 1 cytryna Jak zrobić lemoniadę brzoskwiniową: Owoce myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w ćwiartki, dodajemy łyżkę cukru, kilka łyżek wody i zaczynamy gotować. Gotujemy kilkanaście minut(...)owoce się rozgotują i puszczą sok. Rozgotowane brzoskwinie przecedzamy na sicie. Sok z brzoskwiń zatrzymujemy do lemoniady, miąższ możemy od razu pasteryzować w słoiczkach i wykorzystać jako dżem czy mus do ciast. Do soku z brzoskwiń dodajemy wodę, wyciśnięty sok z cytryny, dosładzamy do smaku. Lemoniadę wstawiamy do lodówki by porządnie się schłodziła. Możemy podawać z kostkami lodu. Artykuł Lemoniada
Dorota Smakujepysznego? Ostatnie ciepłe dni sprawiły, że zatęskniłam za letnimi smakami – orzeźwiającymi, chłodzącymi. Świeże truskawki w pobliskim zieleniaku zadziałały na moją wyobraźnię i kubki smakowe. Postanowiłam przygotować prosecco w owocowym wydaniu. Nie potrzeba nam wiele. Wystarczy kilka truskawek i limonka, a wiosenny koktajl na bazie wina powstanie w mgnieniu oka. Polecam i zachęcam! Będzie pysznie! Składniki na 4 porcje(...)pozbawionych szypułek + 6-8 łyżek prosecco 4 plastry limonki dobre wino musujące (prosecco) kilka truskawek do ozdoby Wykonanie Truskawki kroimy na kawałki, dodajemy kilka łyżek wina, całość blendujemy na mus, który od razu przekładamy do kieliszków. Mus zalewamy dobrze schłodzonym winem, kilka truskawek kroimy na małe kawałki, plastry limonki podobnie, wrzucamy do kieliszka, lekko mieszamy. I gotowe! Artykuł Prosecco
Raj dla PodniebieniaSezon na truskawki w pełni. Korzystam jak tylko się da, najczęściej zjadam na surowo. Dzisiaj przygotowałam jednak przepyszny, owocowy przysmak, który można traktować jako deser, śniadanie czy słodki lunch w pracy. Piękny, delikatny różowy kolor, a kasza manna dodatkowo zmiksowana blenderem, aby miała jeszcze gładszą konsystencję. Paluszki lizać moi Drodzy! Truskawkowa kasza manna / 1 porcja Składniki: 3 łyżki kaszy manny(...)szklanka mleka 2 garście truskawek cukier kokosowy do smaku Przygotowanie: Truskawki myjemy. Usuwamy szypułki. Miksujemy blenderem na jednolity mus. W razie potrzeby dodajemy cukier kokosowy do smaku. Kaszę wsypujemy do garnka. Wlewamy mleko i mus truskawkowy. Zagotowujemy, nieustannie mieszamy trzepaczką. Gdy uzyskamy odpowiednią gęstość gasimy płomień. Miksujemy blenderem ręcznym, aby uzyskać aksamitną konsystencję przypomniającą budyń. Gdy kasza będzie zbyt gęsta
Moja smaczna kuchniawyborem najsmaczniejszych lodów. Ostatnio numerem jeden były malinowe, jednak porzeczkowe chyba je przebiły. A następne czekają w kolejce. Póki są owoce robię lody owocowe, śmietankowe, waniliowe i całą gamę podobnych zostawiam na czas mniej bogaty owocowo. Lody porzeczkowe są pyszne!!! Składniki400 g czerwonych porzeczek (ok 300 ml po przetarciu)300 ml śmietany kremówki ( miałam(...)Przygotowanie24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcjąPorzeczki opłukać, zmiksować, przetrzeć przez sitko. Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim cukier i ksylitol. Mus porzeczkowy zmiksować ze śmietanką i mlekiem. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – u mnie stał przez całą noc.Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki
Stare GarySzarłat a popularniej amarantus, to dobrze znane zboże o wysokiej zawartości białka i substancji odżywczych. Świetnie pasuje do śniadań, lekkich przekąsek a nawet deserów. Ostatnio na
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie! dziś sałatkowe szaleństwo :) Przygotujcie sobie ładne kaczątko i małą pakę borówek bo zrobimy ciekawą i bardzo odżywczą sałatkę. Pobawimy się łącząc smak borówki z limonką
Kuchnia PROzdrowotnaCiasto Wegańskie Owocowo – Orzechowa Pycha Na Zimno, Bez Cukru, Bez Glutenu – Dzisiaj w Małej Cukierence „Zdrowa Środa” :). Zapraszam na pyszne ciasto na zimno z przeróżnych orzechów i owoców. Jest kremowe, aromatyczne, sycące i co najważniejsze smaczne. W przepisie nie ma białego cukru i składników z glutenem. Ciasto wygląda pięknie i apetycznie, uważam, że jest proste w przygotowaniu. Możemy(...)wszystko zmiksować na mus. Dodać soku z cytryny, wymieszać mikserem. Gotową masę truskawkową przełożyć na przygotowany spód i wyrównać. Wstawić do zamrażalnika na około 1-2 godziny. Masa jeżynowa: 5. Pozostałe orzechy nerkowca przełożyć do miski, dodać jeżyny, mleko i zblendować ręcznym mikserem, patrz FILM . Dodać syrop z agawy i zmiksować wszystko na mus. Gotową masę jeżynową przełożyć na dobrze
Mała Cukierenkanastępnie przygotowywać kolejne składniki. Musisz jednak ostrożnie wymieszać miksturę, aby zachować piankę. Na koniec wrzuć lód, a całość spróbuj ozdobić bitą śmietaną. Owocowy deser kawowy Jeżeli nie jesteś miłośnikiem dużej ilości cukru, a do deserów wolisz dodawać owocowy smak, ta propozycja będzie dla ciebie. Kawa i borówki? Jak najbardziej! Oto przepis na prosty, za to bardzo smaczny i orzeźwiający deser(...)śmietanki do kawy 1 opakowanie borówek cukier puder Ubij mleko ze śmietanką i kawą. Poczekaj, aż mieszanka będzie miała nieco bardziej zwartą konsystencję. Do wysokich szklanek nałóż porcję przygotowanego musu kawowego, następnie dodaj rozgniecione borówki. Powtórz czynność jeszcze raz. Całość posyp cukrem pudrem. Drinki z kawą Myślałeś, że kawa sprawdzi się jedynie w ciągu dnia jako napój pobudzający? Drinki
CodogaraJako że sama uwielbiam zarówno jedno i drugie, postanowiłam połączyć oba smaki w jednym daniu. I tak powstał intensywnie orzechowy (z ciekawym dodatkiem) piernik z migdałami. Koniecznie spróbujcie! *** INTENSYWNIE OWOCOWY PIERNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM /przepis własny/ 150 g obranej, dużej i mocno dojrzałej persymony 2 duże jajka 65 g mąki graham (niecałe pół szklanki) 10 g mąki z migdałów łyżka(...)Felix łyżeczka przyprawy korzennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru trzcinowego duża kostka mlecznej czekolady (ok.10 g) siekane migdały masło do natłuszczenia formy Persymonę zmiksować na mus w blenderze. Dodać jajka, proszek do pieczenia, cukier puder, masło orzechowe i ponownie zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę, przyprawę korzenną i zmielone migdały. Czekoladę posiekać i również dodać
Poranek na słodkoDziś do kolekcji dołącza jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na serniki: Sernik jagodowy na zimno Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z borówką(...)zimno Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Czas przygotowania: 6 godzin Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki Masa owocowa: 345 g jogurtu greckiego 345 g borówek 200 g kremówki 30% 7 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny Masa biała: 125 g jogurtu greckiego 125 g serka homogenizowanego 3 łyżki
Kulinarne przygody GatityWydaje mi się, że dzięki dodaniu serka są bardziej kremowe. Te dzisiejsze na pewno nie należą do dietetycznych. Serek + kremówka. Ale są przepyszne. Może to w ogóle najlepsze lody owocowe jakie zrobiłam? Sama już nie wiem, koniecznie zróbcie. składniki 500 g malin (ok 400 ml po przetarciu) 4 łyżki ksylitolu ( lub cukru) 1/2 szklanki śmietanki kremówki(...)godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją. Maliny opłukać, odsączyć, zmiksować, przetrzeć przez sitko (jeżeli nie przeszkadzają Wam pestki, można nie przecierać). Mus malinowy zmiksować ze śmietanką serkiem i ksylitolem. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny a najlepiej na całą noc. Dalej postępować zgodnie z instrukcją naszej maszynki
Stare Garyumieszczamy w rondelku. Smażymy aż powstanie konsystencja marmolady bądź dżemu. Odstawiamy do ostygnięcia. Przed użyciem wyciągamy imbir. Ja używałam pokrojonych pomidorów z puszki i na końcu zmiksowałam na jednolity mus. Tofu : 125 g jedwabistego tofu ( użyłam eko 100% naturalnego tofu firmy Alpro takiego jak TUTAJ ) 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( mój dodatek ) 1 porządna łyżka ulubionego likieru ( najlepszy byłby kawowy, żeby(...)całościa ale równie dobrze może być każdy inny ja użyłam toffiee firmy Dooley`s. Alkohol to również mój dodatek ) Jeśli nie chcecie dodawać alkoholu możecie spróbować dodać gęsty syrop owocowy. 2 kopiate łyżeczki cukru light muscovado Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Odstawiamy. Ponad to : melasa z karobu ( użyłam trzcinowej ) Na dno naczynek układamy kolejno skarmelizowane grissini
Moje domowe kucharzeniesłoiczki a 250 ml. Zapraszam do przepisu! Składniki: 1,5 kg śliwek węgierek 150 g ksylitolu lub cukru 1 łyżka cynamonu 1 szczypta goździków 2 łyżki octu balsamicznego lub owocowego Wykonanie: umyte, osuszone śliwki przeciąć na pół, wypestkować i w naczyniu do zapiekania wymieszać z ksylitolem, przyprawami i octem. Odstawić na 1 godzinę - przykryte, by puściły sok. Sok odlać(...)śliwkami umieścić w piekarniku na 3 godziny i 30 minut. Nie mieszać! wyjąć foremkę z piekarnika i przy pomocy ubijaka do ziemniaków rozdrobnić śliwki, aż do powstania jednolitego musu. Gdyby mus był za zwięzły można podlać gorącym sokiem (wcześniej odlanym) lub gorącą wodą, gdyby był za rzadki odlać nadmiar soku mus jeszcze raz wstawić do piekarnika na 10 minut. Gorące
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jako zagorzały wielbiciel truskawek, zajadam się nimi w ilościach nieprzyzwoitych i naturalnie wciskam je w każdą, dopuszczającą udziału owoców potrawę. Zatem przedstawiam Wam lekki, bezcukrowy, pełen
Upiecz sobie babeczkę