szczególnie polecana na śniadanie, lunch, lub jako dodatek do każdego innego posiłku. Dzisiaj przedstawiam Wam smoothie z mango i jagód ułożone warstwowo z dodatkiem płatków owsianych. Taki owocowy koktajl to ogromna dawka energii i witamin na dobry początek dnia ! :) Składniki (dla 2 osób): - 1 dojrzałe mango - 2 banany -pół jabłka - wiórki kokosowe - garść jagód lub borówek -jogurt naturalny(...)skóry i wydrążamy pestkę, kroimy i wrzucamy do blendera. Do mango dorzucamy również banana i pokrojone jabłko, łyżkę wiórek kokosowych i mały jogurt naturalny ( jeśli chcemy uzyskać prawdziwy mus rezygnujemy z jogurtu) i miksujemy. 3. Mus z mango wlewamy na płatki owsiane i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Aby skrócić czas możemy przy miksowaniu owoców dorzucić kostki lodu
Zdrowo kolorowo lifestylowoRolada biszkoptowa z sercem i od serca. Z jeżynami mrożonymi i galaretką z tych owoców. Jest delikatna, puszysta, do tego czekoladowa. Bardzo lubię rolady owocowe bo nie są mdłe, a jeżyny dodatkowo kwaskowe i przełamują słodycz ciasta. biszkopt: 5 dużych jaj 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 50 ml mleka 1/2 szklanki cukru(...)puder Galaretka jeżynowa: Jeżyny przekładam do garnka, dodaję cukier i na wolnym ogniu gotuję aż będą miękkie. Przecieram przez gęste sito. Żelatynę namaczam w 1/5 szklanki wody. Dodaję do musu jeżynowego i lekko podgrzewam aż się rozpuści, nie gotuję. Mus przelewam do szerokiej prostej szklanki, albo dzbanka. Wstawiam na noc do lodówki. Żeby galaretka nam wyszła że szklanki wkładam
wesoła kuchniaOwocowe smoothie na drugie śniadanie. Kremowe, słodkie, bananowe z nasionami chia i wiórkami kokosowymi. Polecam też inne, dość klasyczne smaki: dodajcie do owocowego smoothie łyżeczkę kakao lub przygotujcie wersję shake – wystarczy dodać 2 kulki lodów np. waniliowych lub czekoladowych, świetnie komponują się z tymi owocami. SKŁADNIKI: 3 dojrzałe banany 1 gruszka 1/2 szklanki mleka 1 łyżka wiórków kokosowych(...)wiórki, miksuję. Na koniec dodaję 2 łyżeczki nasion chia, mieszam łyżką, dekoruję i podaję. Jeśli robię shake pomijam nasiona chia i mleko, wrzucam za to lody, miksuję na gładki mus
Zasmakuj Kuchnichoć może spędzicie w kuchni nieco więcej czasu niż zwykle, to zapewniam was, iż efekt końcowy z pewnością uwiedzie wasze zmysły. Co więcej, będziecie prosili o dokładkę! :) Rostbef z owocowo-warzywnymi dodatkami - dwa plastry rostbefu wołowego - po 70g każdy - pieprz, sól, oliwa z oliwek Pesto z roszponki - 100g roszponki świeżej - ząbek czosnku - dwie łyżki octu winnego jabłkowego - duża łyżka(...)łyżki cukru Roszponkę myjemy, odrywamy ogonki i wrzucamy do pojemniczka. Dorzucamy posiekany ząbek czosnku, musztardę, ocet, oliwę i doprawiamy do smaku. Wszystko miksujemy w blenderze na gęsty mus. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, po czym wrzucamy na patelnię z oliwą. Smażymy, aż cebulka zmięknie i lekko zmieni kolor na jaśniejszy. Następnie zalewamy winem i dodajemy miód oraz ocet
Sajkofanka smakuspacerów ani spędzania czasu na świeżym powietrzu. W związku z tym postanowiłam upiec ciasto, które swoim kolorem i zapachem przywołuje wspomnienie letnim dni. Biszkoptowy spód, krem budyniowy i warstwa owocowa przygotowania z mrożonych, zmiksowanych truskawek. Idealnie połączenie smaków :) Ciasto proste do przygotowania i bardzo smaczne. Polecam! Składniki na blachę o wymiarach 20 x 35 cm: biszkopt 3 duże(...)mleka (64 g proszku) 3 szklanki zimnego mleka 3 łyżki zwykłego cukru 1 kostka miękkiego masła (200 g) masa truskawkowa 2 galaretki, np. o smaku malinowym 1 l musu truskawkowego (zmiksowanych truskawek, np. mrożonych) Biszkopt Piekarnik rozgrzać do 180ºC. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli, pod sam koniec dodać stopniowo zwykły cukier
UgotowaćŚwiątecznie zaczyna się robić, to i można pogrzebać w babcinych przepisach ;) Jako zwolennik prostych wypieków, dzisiejszy sernik będzie na tyle prosty by każdy mógł go
Kuchnia PROzdrowotnaCiasto czekoladowe z gruszkami – prosty przepis Przywieźliśmy z wakacji gruszki, w dużych ilościach. Gruszki miały przetrwać do zimy, ale zaczęły dojrzewać za szybko i tak
Kuchnia na wzgórzuCiasto czekoladowe z gruszkami – prosty przepis Przywieźliśmy z wakacji gruszki, w dużych ilościach. Gruszki miały przetrwać do zimy, ale zaczęły dojrzewać za szybko i tak
Kuchnia na wzgórzuZ szarlotką kombinuję na wszelkie sposoby. Wykorzystuje maki jakie mam w swojej kuchni i z każdej wychodzą! Napiszę tylko, że szarlotka znikła w mgnieniu oka - rodzina
Truskawkowa Fiestanapisanie o nim, po przerwie dłuższej niż planowałam. Deser w tonacji bieli z zimowym owocem pełnym energii, do którego długo nie mogłam się przekonać, a który w postaci musu smakuje lepiej niż mogłabym to sobie wyobrazić. Niepozorne ziarenka quinoa po ugotowaniu w mleku kokosowym nabierają cudownego, orzechowego smaku. Są miękkie w stylu al dente, co bardzo lubię(...)słoiczku i zabrać do pracy albo po prostu zjeść w domu po powrocie z sanek;) I tu i tam będzie Wam na pewno smakował! KOKOSOWY PUDDING Z QUINOA Z MUSEM Z PERSYMONY 1/2 filiżanki quinoa 1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy 1/5 filiżanki cukru ok. 500 ml mleka kokosowego szczypta soli Ziarna quinoa przesypać na sitko i opłukać
KUCHARNIArazem przez kilka dodatkowych sekund, do momentu w którym krem jest wyraźnie gęsty. Krem do ciasta Warto wiedzieć robiąc krem malinowy. W taki sam sposób przygotować możecie dowolny krem owocowy np. truskawkowy, jagodowy lub jeżynowy. Po dodaniu do kremówki i mascarpone puree malinowego całość należy chwilę ubijać, nie można jednak robić tego zbyt długo, aby nie przebić kremu. Jeśli(...)krem całkowicie zgęstnieje i wtedy nie uda się go Wam dobrze rozłożyć na cieście. Szukasz przepisów na ciasta z malinami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Szybki mus z białej czekolady. The post Krem malinowy appeared first on MeCooks Blog
MeCooksLody z leśnych jeżyn są smaczne i mocno owocowe. Bez kawałków owoców i bez pestek, ponieważ przetarłam je przez sito. Jeżeli ktoś lubi całe owoce można ten proces pominąć, wtedy lody w przygotowaniu będą jeszcze prostsze :) Warto skorzystać, kiedy sezon na jeżyny w pełni. 400 g jeżyn 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki kremówki 1 szklanki mleka skondensowanego Jeżyny(...)Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Odstawić do wystudzenia. Mleko skondensowane i kremówkę dobrze schłodzić w lodówce. Śmietankę ubić i stale miksując wlewać cienkim strumykiem mleko. Na końcu dodać mus jeżynowy i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć mieszankę do pojemnika na lody i wstawić do zamrażarki. Lody dobrze jest przemieszać co jakiś czas. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania
https:KKuchniaMniamjest to jeden z moich sposobów na wykorzystanie bananów, które za długo leżały na kuchennym blacie i są mocno dojrzałe (przejrzałe), naturalnie słodkie i obfitujące w cukier owocowy. Dzięki temu nie używam żadnego innego słodzika, a muffinki wychodzą smaczne i słodkie. Jeśli za mało Wam słodyczy, możecie dodać jeszcze suszonych daktyli, ale według mnie, same banany dają radę. Składniki(...)łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakao (można pominąć) 75g orzechów pekan (mogą być też inne orzechy np. włoskie czy laskowe) Banany obrać, przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować na mus za pomocą blendera. Wszystkie składniki (oprócz orzechów) włożyć do miski i dokładnie wymieszać. Odłożyć 16 orzechów pekan na wierzch babeczek, resztę posiekać i dodać do masy. Ponownie wymieszać. Masę przełożyć łyżką
DietologSezon na truskawki w pełni. Jem je kilogramami! Dosłownie, ciągle podjadam je pomiędzy posiłkami, bo oczywiście owoce mają wartościowe kalorie, które świetnie wpływają na organizm. Upały
Truskawkowa Fiestawykorzystać...Skoro Walentynki, to czekolada. Dziwnym jednak zbiegiem okoliczności nie mogłam znaleźć ani kostki nadającej się do pieczenia (mam zapasy czekolady, całkiem spore, ale mlecznej, z orzechami, musami i typ podobnie - nijak nie nadają się do przygotowania z nich ciasta). Udało mi się jednak na blogu Gwiazdka w kuchni znaleźć przepis na brownie bez czekolady, tylko z kakao(...)kremówki i serka kremowego, a całość dodatkowo przełożyłam lekko kwaskowym dżemem truskawkowym, którego słoiczek znalazłam w szufladzie pełnej smakowitości i niespodzianek. Wyszło oszałamiająco! Ciężkie ciasto, delikatny krem, przełamane owocowym dżemem. Poezja, mówię Wam. C. był zachwycony, wciągnął ciacho na dwa razy, przy mojej małej pomocy.Najlepsze jednak w nim jest to, że jest banalnie proste w przygotowaniu, najwięcej czasu zajmuje studzenie
Pożeraczka, czyli raz adobrze