które daje gładki, aksamitny smak. Dodatkowo przecieram większość malin, żeby pozbawić lody dużej ilości pestek. Lody sorbetowe są przepyszne, mają niewiele kalorii i wspaniale chłodzą i mogą być świetną owocową przekąską. Składniki potrzebne na sorbetowe lody malinowe ok. 40 dag świeżych malin (pudełko) 200 ml mleka 6 łyżek cukru odrobina ekstraktu waniliowego Wypłukane i osuszone maliny blendujemy na gładką(...)sito, a następnie dodajemy resztę nieprzetartych malin. Mleko doprowadzamy do wrzenia i dodajemy cukier, można dodać odrobinę ekstraktu, wszystko gotujemy min. 5-7 minut. Mleko studzimy i łączymy z musem malinowym. Wszystko blendujemy i umieszczamy z zamrażalniku w plastikowym pojemniku. Lody muszą zamarzać co najmniej 6 godzin, jednak co godzinę warto zmiksować lub przynajmniej energicznie przemieszać sorbet, aby nie dopuścić
Gotujemy i jemyktóre daje gładki, aksamitny smak. Dodatkowo przecieram większość malin, żeby pozbawić lody dużej ilości pestek. Lody sorbetowe są przepyszne, mają niewiele kalorii i wspaniale chłodzą i mogą być świetną owocową przekąską. Składniki potrzebne na sorbetowe lody malinowe ok. 40 dag świeżych malin (pudełko) 200 ml mleka 6 łyżek cukru odrobina ekstraktu waniliowego Wypłukane i osuszone maliny blendujemy na gładką(...)sito, a następnie dodajemy resztę nieprzetartych malin. Mleko doprowadzamy do wrzenia i dodajemy cukier, można dodać odrobinę ekstraktu, wszystko gotujemy min. 5-7 minut. Mleko studzimy i łączymy z musem malinowym. Wszystko blendujemy i umieszczamy z zamrażalniku w plastikowym pojemniku. Lody muszą zamarzać co najmniej 6 godzin, jednak co godzinę warto zmiksować lub przynajmniej energicznie przemieszać sorbet, aby nie dopuścić
KorniszonkiRossini czyli pyszny koktajl musujący - idealny na letnie przyjęcia w ogrodzie. Lekki, owocowy i pyszny ! Drink składa się z Prosecco i truskawek... Polecam! Składniki na 1 drinka: ok 200 g truskawek ok 200 ml Prosecco - włoskie białe wino musujące cukier puder do smaku (ok 1 łyżeczki) do dekoracji: listki świeżej mięty + truskawki Przygotowanie: Truskawki i wino(...)muszą być dobrze schłodzone. Owoce myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy w blenderze razem z cukrem. Dodajemy prosecco - tyle samo ile otrzymaliśmy musu (pół na pół) - mieszamy. Podajemy w wysokich kieliszkach / szklankach - udekorować truskawką i miętą. PS. Do drinka można dodać kostkę lodu
Alutka-GotujePoszukiwałeś idealnego drinka owocowego ? To dobrze trafiłeś. Mam dla Ciebie przepis na lekkiego drinka o nietuzinkowym smaku. Drink malinowy z ginem, cytryną i miętą to kompan niejednej imprezy. Z nim wieczór na pewno nie będzie nudny. Poprawi humor, rozweseli, a przy tym dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych. Do mojego drinka wybrałam gin, ale jeśli nie lubicie, możecie dodać wódkę lub nawet(...)Niezmienne są tu jednak owoce, a raczej mus przygotowany na ich bazie. Mrożone maliny Poltino mam zawsze w swojej zamrażarce. Dzisiejszego dnia, a raczej wieczora, okazały się być niezbędne. PRZEPIS NA DRINK MALINOWY Z GINEM Składniki: 2 łyżki musu malinowego 50 ml ginu lubuskiego 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego kilka listków mięty plasterek cytryny kostki lodu woda gazowana Przygotowanie drinka
kolorowotorcikowoniedawnego ulubieńca mojej Mamy, choć nie tylko. Ciacho tak pokochała cała rodzinka, że cała blaszka (o standardowych wymiarach) znikała w ciągu dwóch dni! :O Robiłam już z jabłkami - dokładnie musem z jabłek, a dla urozmaicenia smaku dzisiejsze jest z rabarbarem :) Pychotka! Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 5 żółtek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -cukier waniliowy/aromat - pół kostki miękkiej(...)łyżek cukru Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie nierówne części :) Jedna to 2/3 ciasta, a druga to 1/3. Wkładamy do zamrażalki. Składniki na warstwę owocową: - ok. 1 kg rabarbaru (można zastąpić innymi owocami, truskawkami, jabłkami itp.) - 5 łyżek cukru Rabarbar pokroić w niewielkie kawałeczki i wymieszać z cukrem. Składniki na wiśniową piankę: - 5 białek - kisiel
Zdrowie na języku :Pcukrem pudrem. Dwoma łyżkami masy hartujemy żelatynę, a następnie wlewamy ją do masy serowej, cały czas miksując. Porzeczki odrywamy z łodyżek i 300 g owoców dokładnie blendujemy, resztę odkładamy. Mus porzeczkowy wlewamy do masy serowej i miksujemy. Następnie wrzucamy całe owoce, mieszamy i wlewamy do formy. Wkładamy do lodówki, aż stężeje. Masa bazyliowa: Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki wody(...)podgrzewamy w mikrofali i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. W misce blendujemy serek, jogurt, cukier puder, przestudzoną żelatynę i listki bazylii na gładką masę. Wylewamy na masę owocową. Wkładamy do lodówki, na 5 godzin, a najlepiej na całą noc, aż stężeje
Kulinarne przygody GatityCiekawa jestem kto z Was nie lubi lodów. Ja uwielbiam lody owocowe z kwaśną nutą smakową, natomiast moja córka uwielbia wszystkie smaki. Lody może jeść codziennie. Dlatego postanowiłam spróbować lodów własnej produkcji, tym bardziej że mam w ogródku truskawki. Lody wyszły pyszne. Od teraz będę robić częściej. Składniki: 1 puszka mleka słodzonego 530g 400 ml zimnej kremówki 30% 1 łyżka(...)ekstraktu waniliowego Ale -raj 400 g świeżych truskawek 3 łyżki soku z cytryny 100 g truskawek na mus Przygotowanie: Umyć i obrać z szypułek truskawki. Zmiksować w blenderze kielichowym razem z ekstraktem waniliowym, sokiem z cytryny, zimnym mlekiem na jednolitą masę i przelać do miski. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Porcjami dodawać do masy truskawkowej i delikatnie mieszać silikonową łopatką
Ala piecze i gotujewykorzystać ich potencjał, przygotowując przeróżne domowe desery. Jednym z nich jest sorbet truskawkowy, który świetnie nada się w upalny dzień. Jak więc go przygotować? Sorbet jest to zmrożony mus przygotowany ze świeżych owoców, z dodatkiem wody, soku z cytryny, cytryny oraz różnorakich przypraw i ziół. Sorbety są bardzo orzeźwiające, soczyste, smaczne, odżywcze oraz mało kaloryczne. Można je przyrządzać na różne(...)można sok z cytryny zastąpić lodami czarny sorbet cytrynowy Bracia Koral . Całość warto udekorować listkiem świeżej mięty bądź ćwiartkami świeżych truskawek. Producent lodów https://www.braciakoral.pl/ Sposób przygotowania Przygotowując sorbet owocowy najlepiej użyć maszynki do lodów, jeśli jednak jej nie mamy to nic straconego- po prostu od czasu do czasu musimy zmiksować sorbet, by rozbić tworzące się kryształki lodu. Zacznijmy jednak
Smaki Na TalerzuSezon truskawkowy więc w deserach królują tylko truskawy. Przygotowałam pyszne kremowe lody truskawkowe na bazie śmietanki i mleka zagęszczonego, to dokonała baza do wszelakich owocowych lodów. Mleko zagęszczone jest bardzo słodkie więc aby lody nie były słodkim ulepkiem dodałam więcej truskawek i śmietanki i dla nas wyszły idealne. Aby były jeszcze mniej słodkie można dodać nieco więcej truskawek albo(...)ilość mleka słodzonego. składniki: 500-600 g truskawek 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530g) 500 ml śmietanki 30 % 1 łyżka soku z cytryny Truskawki dokładnie umyć i zmiksować na mus z dodatkiem soku z cytryny, ja zmiksowałam w rozdrabniaczu. Śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki dodać mleko zagęszczone i całość dokładnie zmiksować. Potem dodać mus truskawkowy i ponownie dokładnie
Monia miesza i gotujeGdyby ktoś mnie zapytał o najlepszy deser na upalne, letnie chwile, bez dłuższego zastanowienia odpowiem - sernik na zimno. Zatem przedstawiam kokosowe mini serniczki na bazie
Upiecz sobie babeczkęWitajcie, Maj coś zimny więc pomyślałem o czymś co przypomina lato ;). Uprzedzając nie będzie w nim ani trochę alkoholu a jednak będziemy przekonani że
Kuchnia PROzdrowotnaZa oknem upał, najwyższa pora uruchomić maszynkę do lodów. W zeszłym roku po raz pierwszy robiłam i jadłam lody rabarbarowe . Bardzo nam posmakowały, więc
Kulinarne przygody Gatitynormalności i rutyny. Lubię je. Bardzo. Po powrocie do domu powoli wchodzę w swoje życie. Zanim na dobre w nie się wtopię, przygotowałam dzisiaj wakacyjny deser. Prościutki, mocno owocowy, zimny, a więc idealny na gorącą niedzielę. Spróbujcie. Składniki ( na 4 porcje): • 1 bardzo dojrzałe duże mango • 500 g słodkich malin • 2 pełne łyżki nasion chia • cukier (opcjonalnie) • 250 ml śmietany(...)mango wydrążyć, przełożyć do miseczki i zmiksować. 2. Dodać 1 łyżkę nasion chia. Przełożyć do pucharków lub szklaneczek. 3. Maliny zmiksować, przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Jeśli mus malinowy jest zbyt kwaśny, dosłodzić. 4. Maliny wymieszać z 1 łyżką nasion chia i rozłożyć na musie z mango. 5. Wstawić do lodówki na kilka godzin. 6. Śmietanę ubić
W mojej kuchnichmurka jest piękna! - poprzez smakowite przejście przez cztery kolejne warstwy, które są jak różne światy, do niezwykłego efektu końcowego, którym jest połączenie się wszystkich smaków. Kompozycja kruchości spodu, z owocowym bogactwem warstwy z galaretką i malinami, puszystością śmietanowego kremu z serkiem mascarpone i chrupiącym bezowym blatem - warstwą zwieńczającą to dzieło kulinarnej sztuki - przenosi nas do cukierniczego raju. Każdego, kto spróbuje(...)można przygotować wcześniej. Różne owoce – maliny, borówkę amerykańską, jeżyny, truskawki, jagody, pokrojone w kostkę brzoskwinie lub ananasy z puszki - umieścić w misach. Do tego cukier puder, tarta czekolada, sosy owocowe i czekoladowe, bita śmietana i pyszny deser gotowy! Niezawodna klasyka, czyli szarlotka w roli głównej Jeśli nie mamy dość odwagi czy czasu na cukiernicze eksperymenty, albo spodziewamy się wizyty gości
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś mam dla Was przepis na pyszne, jesienne naleśniki! Obłędnie waniliowe, z dodatkiem karmelizowanych gruszek i prażonych orzechów. Smakują obłędnie! Są świetnym pomysłem zarówno na słodki
Ostra na Słodko