doskonałym jak dla mnie i mojego męża. Dlatego cytrynowe muffinki z kremem w środku i bitą śmietaną polecam wszystkim łasuchom :) ..... Muffinki cytrynowe z kremem limonkowym i bitą śmietaną Składniki: krem cytrynowy kilka kropli aromatu cytrynowego kilka kropli aromatu waniliowego 30 g cukru wanilinowego Delecta 30 g cukru Delecta smak cytrynowy 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
Projekty ze smakiemtruskawkami 6. Truskawki z kruszonką 7. Czekoladowe truskawki 8. Panna cotta z galaretką truskawkową 9. Błyskawiczny deser z truskawkami 10. Waniliowy pudding z tapioki z sosem truskawkowym 11. Panna cotta z granatem 12. Kulki a'la rafaello 13. Muffinki z truskawkami 14. Panna cotta kakaowa 15. Deser jogurtowy-malinowy z nasionami chia 16. Kulki owsiano-czekoladowe 17. Sernik truskawkowy inaczej
UgotowaćSkładniki: 280g mąki pszennej 30g wiórków kokosowych 150g cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 200ml mleka kokosowego 90g jogurtu naturalnego 85g masła
Smakowity Blog Kulinarnypieczenia, sól oraz wiórki kokosowe. 3. W drugiej misce mieszamy ostudzony olej(lub masło), cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i mleko kokosowe. 4. Dodajemy suche składniki do mokrych mieszając je dokładnie, jednak nie za długo. 5. Nakładamy gotowe ciasto do foremek na muffinki, posypujemy je wiórkami kokosowymi(nie trzeba) i wkładamy do pieca na około 20-25 minut(ja piekłam
Smaczne Zdroweszklanki jogurtu naturalnego 100 g suszonej żurawiny 75 ml oleju kropelka aromatu waniliowego 100 g twarożku W jednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej zmiksować mokre. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać szybko widelcem. Dodać żurawinę - wymieszać. Z twarożku ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Do foremek na muffinki nałożyć ciasto do 2/3 wysokości. W środek każdej muffinki włożyć kulkę serową
Chocolate Muffin Blogszklanka śmietany 18% 1 łyżeczka sody 2 łyżki mleka 1 łyżka przypraw korzennych na krem: 500 ml śmietany 36% (dobrze schłodzonej) 300 g serka mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego sok z połowy dużej lub jednej całej cytryny 3 łyżki cukru pudru na dekorację: gotowe oczy cukrowe precelki wiśnie kandyzowane Miód rozpuścić z margaryną, dodać przyprawy korzenne. Żółtka utrzeć z cukrem(...)białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w ciasto. Rozlać masę do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i piec na złoto w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut. Śmietanę ubić mikserem. Kiedy będzie już gęsta dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać dalej, aż zrobi się sztywna. Następnie wlewamy powoli sok z cytryny, cały czas miksując dodajemy
Kulinarne Inspiracjewiedzieliście, że możecie zrobić swój własny, przepyszny, naturalny ekstrakt waniliowy? I to nawet trzy buteleczki w cenie jednej! Ja oszalałam na punkcie tego pomysłu. Bo przecież nie ma nic lepszego niż ciasteczka, muffinki czy puszysty topping z dodatkiem tego ekskluzywnego ekstraktu. Tym bardziej przygotowanego i doglądanego przez nas... Każdego dnia obserwujesz, jak płyn w buteleczce magicznie się zmienia, nabiera(...)dodatkiem tego eliksiru będą smakować najlepiej na świecie. Zachęceni? Naprawdę, nie potrzebujecie wiele, a warto zainwestować kilka chwil, by mieć w kuchni coś tak wyjątkowego. Zobaczycie, że ekstrakt waniliowy odmieni wszystkie Wasze wypieki! To prawda, będziecie musieli poczekać na niego od sześciu do ośmiu tygodni, ale czekanie w tym wypadku popłaca. Ja z moich trzech bursztynowych buteleczek jestem
Gotowanie to kochanieprzypływie inspiracji dyniowej pomyślałam o czymś zdrowym i jednocześnie smacznym. Długo świeże, miękkie, bez glutenu - muffinki dyniowe:) Składniki na około 8 sztuk : 125 g. mąki owsianej ( można użyć zmielonych płatków owsianych) łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżki cukru waniliowego ( ja użyłam takiego z ziarenkami wanilii) szczypta cynamonu ( opcjonalnie) 1 jajko średnie 200 .g puree z dyni ( pokrojoną w kostkę(...)gładką masę. Na końcu wlałam stopione masło i wymieszałam do połączenia. Ciasto jest gęste. Papilotki wypełniłam ciastem do około 3/4 wysokości i wstawiłam do piekarnika. Piec na zloty kolor. Muffinki należy wystudzić na kratce. Od razu po upieczeniu mogą się kruszyć dlatego najlepiej jeść je po kilku godzinach od upieczenia. Smacznego
apetytnapieczeniePolecam te muffinki upiec jednak w wyższych foremkach (jeśli nie macie takich gotowych możecie je sami przygotować z papieru do pieczenia), dzięki temu będziecie mieć pewność, że ciasto Wam nie wypłynie a babeczki równomiernie urosną. Inspiracją był dla mnie ten przepis ( klik ). Składniki na 12 sztuk: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki(...)miski wlać olej, śmietanę i wbić jajka. Wymieszać ze sobą. Następnie wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszać ze sobą na gładkie ciasto. Na końcu dodać pokrojone śliwki. Ciasto nakładać w równych porcjach do papilotek. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Muffinki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut (aż do suchego
My simple kitchencurry z ciecierzycą i migdałami Dziki ryż z szafranem Sorbet malinowy z kwiatami lawendy Deser z pyłkiem pszczelim i waniliowym lemon curd Kokosowe marzenie z chipsami kokosowymi Śliwki zawinięte w boczek Anyżowe biszkopty Sok grejpfrutowy z liśćmi eukaliptusa Muffinki z suszoną figą Pasztet z fasolą mung Kurczak pieczony w sprite i z trawą cytrynową Czekolada z ziaren kakaowca Bakłażan nadziewany
Gotowanie i blogowanieZnakomite muffinki pachnące jabłkami i cynamonem. Doskonałe na jesienne spotkania. Polecam :-) składniki: 1 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 200 g jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 2 jajka 2 duże jabłka wykonanie: Jogurt, jajka i olej wlewam do miski i łączę łyżką. Suche składniki wsypuję do drugiej(...)mieszam krótko i delikatnie - tylko do połączenia składników, dodaję jabłka pokrojone w drobną kostkę i jeszcze raz delikatnie mieszam (jeśli "przedobrzycie" z mieszaniem babeczki mogą być twarde). Foremkę na muffinki wykładam papierowymi papilotkami i nakładam ciasto do pełna, a nawet z lekką górką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 20 - 25 minut
babka w formieszklanka mleka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego pomarańczowy barwnik spożywczy Dodatkowo: 100 g czarnej masy cukrowej 50 g pomarańczowej masy cukrowej posypka białe perełki Zbliża się czas Halloween... czas duchów, zjaw i upiorów oraz wesołej zabawy z ich udziałem. Aby nawiązać do tego święta przygotowałam dziś czekoladowe muffinki z wiedźminowym nakryciem głowy :) W małym rondelku rozpuścić masło
Świat Ciastamuffinki bakaliowe. Są szybkie i łatwe do przygotowania. To doskonały deser dla całej rodziny. Muffinki z powodzeniem mogą zastąpić małe wielkanocne babeczki i stanowić piękną ozdobę koszyczka wielkanocnego. SKŁADNIKI: 200 ml mleka, 2 jajka, 100ml mleka, 250g mąki, 150g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 opakowania kandyzowanej skórki keksowej MAKAR , 1/2 opakowania kandyzowanej skórki(...)cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i bakaliami. Jajka mieszam trzepaczką z mlekiem i olejem. Masę płynną stopniowo dodaję do suchych składników. Dokładnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffiny (do 3/4 wysokości). Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą polewam upieczone muffinki. Wierzch
Tradycyjna kuchnia KasiDwukolorowe muffinki z migdałami i kakao. Małe co nieco dla lubiących czekoladowe smaki. Składniki (14 muffinek): 230 g mąki pszennej (typ 500) 200 g cukru 1
Smak mojego domunich masła i cukru, za to są płatki owsiane i miód. Jest pysznie! :) Muffinki: 5-6 mniejszych lub 4 duże dojrzałe banany 400 g jogurtu greckiego 3 jajka pół szklanki mleka 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego) 4 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 100 g jagód (można wykorzystać czekoladę(...)oraz orzechy) Płatki owsiane wkładamy do rozdrabniacza i mielimy. Dosypujemy do nich mąkę oraz proszek do pieczenia. W dużej misce rozgniatamy banany, dodajemy do nich ekstrakt waniliowy, wbijamy jajka, dodajemy jogurt oraz mleko - wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec próbujemy i dodajemy miód (w zależności od upodobań jego ilość można zmniejszyć lub zwiększyć). Następnie suche składniki wsypujemy do mokrych
Cooking Monster