kolorowo-torcikowo.blogspot.com/2012/09/i-znowu-zrobio-sie-sodko-ale-ja-sodkie.html Postanowiłam ją wykorzystać do muffinek. MUFFINKI Z CHAŁWĄ SKŁADNIKI: 1/14 skl. mąki 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. miękkiego masła 1/2 szkl. cukru 2 jajka cukier waniliowy 1/3 szkl. mleka 2 chałwy waniliowe, podzielone
kolorowotorcikowomasła Składniki na masę serową: 250 g sera (ja miałam kostkę zwykłego pełnotłustego twarogu) 100 g gotowej masy serowej lub tłustej śmietany 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka mąki skórka otarta z połowy cytryny (lub aromat cytrynowy) 2 jajka + szklanka jeżyn Jeżyny myjemy i odstawiamy na bok do wyschnięcia. Do blendera wkładany pokruszone herbatniki oraz masło(...)kształt, spokojnie można jednak wykorzystać zwykłą blachę na muffinki). Do każdej foremki nakładamy płaską łyżkę masy herbatnikowej i dociskamy do dna (np. szklanką). Gotowe spody wkładamy na 5 min do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. W mikserze łączymy razem ser i śmietanę. W małej miseczce mieszamy cukier, mąkę i cukier waniliowy, dodajemy po trochu do masy serowej ciągle miksując
Ciastkozercymuffinki kakaowo - serowe. Moje dzieci je uwielbiają . Jest to przepis na sernik Isaura , ja wykorzystałam go w trochę inny sposób :) Z podanego przepisu wychodzi ok. 35 muffinek . Dzieci zachwycone ,a oto chodzi ;) źródło : zeszyt rodzinny Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąki 1 i 1/2 szkl. cukru 3 łyżki kakao kostka margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy(...)waniliowy Przyrządzanie : Margarynę , cukier, kakao, cukier waniliowy i 5 łyżek wody gotowac ok. 5 min. Po ostudzeniu dodac 4 żółtka , wymieszac . Odlac 1/2 szkl. masy na polewę. Do reszty dodac mąkę , proszek do pieczenia i pianę z białek. Ser przełożyc do miski, połączyc z jajkami , 1 szkl. cukru, masłem , budyniem. Gotowe muffinki polewamy wcześniej odstawioną polewą i posypujemy wiórkami
Słodkości i nie tylkopropozycja na te pyszne babeczki! Czy u Was też tak szybko znikają? Muffinki czekoladowe z budyniem i polewą czekoladową Składniki: szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju, jajko, 2 łyżeczki kakao, polewa czekoladowa , budyń śmietankowy lub waniliowy, cukier, mleko. Wykonanie: Proponuję zacząć od ugotowania budyniu, który należy wykonać zgodnie z zaleceniami(...)budyniu. Całość polać masą- tak, aby przykryła budyń. Papilotki ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 25-30 minut (do suchego patyczka). Muffinki wystudzić i polać polewą czekoladową. Podany przepis wystarcza na około 12 muffinek. Smacznego
paapilotkaakońcu mam muffinki a nie bulwy. Na dziś zrobiłam takie jogurtowo - bananowe z kruchymi kuleczkami w środku. Tak prawie wiosennie się robi na zewnątrz;) aż nie mogę się doczekać piknikowania nad rzeką! Zaparzam kawę i jem kolejną, ktoś też chce? Składniki suche 1 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyzeczki proszku do pieczenia mokre
pink envelopeJest bardzo, bardzo, bardzo gorąco, a ja sobie wymyśliłam, że upiekę muffinki... Baby już tak czasem mają, że wpadają na naprawdę głupie pomysły i w dodatku
Przepysznik - BLW i nie tylkopuszka mleka kokosowego 100 ml mleka 3,2 % 4 łyżki nasion chia 2-3 łyżki miodu lub złotego syropu ewentualnie ekstrakt migdałowy, waniliowy (1 łyżeczka) Wszystkie
Humanistka w kuchniMamy weekend więc wypadałoby zrobić coś słodkiego dla rodziny i znajomych...Chyba każdy kocha krówki, kochamy je i my... Skladniki: 250g. mąki 1/2 szkl. cukru 3
NaKońcuJęzykaPyszne, wilgotne i mięciutkie czekoladowe muffiny mogą być bazą do różnych kremów. Dziś proponuję podać je z kremem pomarańczowym z waniliowym akcentem. Bardzo dobre połączenie :) Krem
Kraina Tysiąca Smakówpunkt programu dla blogowiczów kulinarnych oraz wszystkich innych gotująco-piekących. Truskawek w kuchni nie może zabraknąć w truskawkowym sezonie. I w mojej też jeszcze będą. :) Bazowałam na przepisie na muffinki ze śliwkami . Składniki na 12 muffinek: 300 g truskawek 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego lub kilka kropel pomarańczowego aromatu(...)wyłożyć papilotkami. 2. Składniki suche (mąkę, proszek, cukier zwykły i waniliowy) wymieszać w jednej misce, mokre (maślankę, olej, jajka) w drugiej. Do mieszanki mącznej wlać mieszankę maślanki, jajek i oleju, krótko zmiksować, dodać truskawki, wymieszać krótko drewnianą łyżką i wypełnić ciastem papilotki w blaszce. 3. Piec muffinki 30 minut, po wyjęciu z piekarnika potrzymać jeszcze w blaszce przez
Kuchnia Prezydentowejkaszy jaglanej …. a także muffinki ! Przepyszne! Delikatne , niesamowicie mięciutkie , absolutnie nie za słodkie … wypełnione soczystymi śliwkami i pokryte obłędną, chrupiącą kruszonką! Koniecznie musicie je spróbować! Polecam! SKŁADNIKI: ( 8 szt ) * mąka pszenna – 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 3 czubate łyżki * sól – 1 szczypta * olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka * cynamon(...)mnie to podwójmy porcję ;) ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180C KRUSZONKA: Mąkę przesiewamy z cukrem , dodajemy zimne mało i ugniatamy w palcach do połączenia. Chłodzimy w lodówce. MUFFINKI: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki , a w drugiej mokre. Mokre wlewamy do suchych , a następnie dodajemy umyte , wypestkowane i pokrojone w kostkę śliwki. Mieszamy tylko do połączenia składników. Wymieszane ciasto
Ostra na SłodkoPieczenie z dziećmi to zawsze wielka frajda. Razem z Jachem postanowiliśmy upiec muffinki z dżemem. Wybrałam bardzo prosty przepis by maluch sobie z nim poradził i zabraliśmy się do pracy. Zrobiliśmy banalnie proste ciasto, ponakładaliśmy w foremki i po kilkunastu minutach cieszyliśmy się fantastycznymi, pysznymi babeczkami. Polecam nie tylko dla dzieci :) Przepis pochodzi z GoodFood Polska nr 2. Potrawa(...)oraz cukier. W drugiej mokre czyli jogurt, jajka i ekstrakt waniliowy. Składniki w obu miskach mieszamy. W małym garnuszku topimy masło. Do suchych składników dodajemy mokre oraz stopione masło. Całość mieszamy do połączenia składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i rozkładamy do nich 2/3 ciasta. Na środek każdej muffinki układamy łyżeczkę dżemu, a następnie rozkładamy pozostałe ciasto. Wstawiamy do piekarnika
Kolizje SmakówDzisiaj propozycja na muffinki pomarańczowe. Moim zdaniem te muffiny są warte grzechu. Skórka pomarańczowa nadaje im cudownego aromatu. Brązowy cukier, którym posypałam wierzch daje efekt przyjemnego chrupania :) Składniki: 170 g mąki pszennej 120 g cukru płaska łyżeczka cukru waniliowego 1/2 płaskiej łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 180 g jogurtu naturalnego(...)brązowego cukru do posypania muffinów Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Pomarańczę dokładnie myjemy, sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Do miski wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia. sól. Do drugiej miski wybijamy jajka i je roztrzepujemy widelcem. Do jajek dodajemy składniki mokre: jogurt, roztopione masło, skórkę pomarańczową. Całość krótko mieszamy widelcem (kilka sekund
Smak mojego domunowoczesnego wystroju jadalni, jej 23 cm średnica idealnie pasuje do średniej wielkości tortu ale muffinki na niej też ślicznie wyglądają. Do patery można również dokupić szklany klosz, idealna na prezent. Składniki: Ciasto: 4 jajka 15 dag cukru 16 g cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia 15 dag mąki pszennej 2 łyżki soku z cytryny Nadzienie: Dżem brzoskwiniowy Masa
Wanilia i Kardamonteż musicie dodać więcej fruktozy) 1 łyżeczka fruktozy krem: 3/4 szklanki mleka 2 łyżki budyniu waniliowego bez dodatku cukru 3 łyżki sera białego Emilka fruktoza wg. smaku Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na babeczki mieszamy przekładamy ciasto do KONIECZNIE silikonowych papilotek na muffinki, układamy je na talerz, następnie do mikrofalówki "pieczemy" w mikrofali przez około 4 minut (każda mikrofalówka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość