Polecam te muffinki upiec jednak w wyższych foremkach (jeśli nie macie takich gotowych możecie je sami przygotować z papieru do pieczenia), dzięki temu będziecie mieć pewność, że ciasto Wam nie wypłynie a babeczki równomiernie urosną. Inspiracją był dla mnie ten przepis ( klik ). Składniki na 12 sztuk: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki(...)miski wlać olej, śmietanę i wbić jajka. Wymieszać ze sobą. Następnie wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszać ze sobą na gładkie ciasto. Na końcu dodać pokrojone śliwki. Ciasto nakładać w równych porcjach do papilotek. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Muffinki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut (aż do suchego
My simple kitchencurry z ciecierzycą i migdałami Dziki ryż z szafranem Sorbet malinowy z kwiatami lawendy Deser z pyłkiem pszczelim i waniliowym lemon curd Kokosowe marzenie z chipsami kokosowymi Śliwki zawinięte w boczek Anyżowe biszkopty Sok grejpfrutowy z liśćmi eukaliptusa Muffinki z suszoną figą Pasztet z fasolą mung Kurczak pieczony w sprite i z trawą cytrynową Czekolada z ziaren kakaowca Bakłażan nadziewany
Gotowanie i blogowanieZnakomite muffinki pachnące jabłkami i cynamonem. Doskonałe na jesienne spotkania. Polecam :-) składniki: 1 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 200 g jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 2 jajka 2 duże jabłka wykonanie: Jogurt, jajka i olej wlewam do miski i łączę łyżką. Suche składniki wsypuję do drugiej(...)mieszam krótko i delikatnie - tylko do połączenia składników, dodaję jabłka pokrojone w drobną kostkę i jeszcze raz delikatnie mieszam (jeśli "przedobrzycie" z mieszaniem babeczki mogą być twarde). Foremkę na muffinki wykładam papierowymi papilotkami i nakładam ciasto do pełna, a nawet z lekką górką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 20 - 25 minut
babka w formieszklanka mleka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego pomarańczowy barwnik spożywczy Dodatkowo: 100 g czarnej masy cukrowej 50 g pomarańczowej masy cukrowej posypka białe perełki Zbliża się czas Halloween... czas duchów, zjaw i upiorów oraz wesołej zabawy z ich udziałem. Aby nawiązać do tego święta przygotowałam dziś czekoladowe muffinki z wiedźminowym nakryciem głowy :) W małym rondelku rozpuścić masło
Świat Ciastamuffinki bakaliowe. Są szybkie i łatwe do przygotowania. To doskonały deser dla całej rodziny. Muffinki z powodzeniem mogą zastąpić małe wielkanocne babeczki i stanowić piękną ozdobę koszyczka wielkanocnego. SKŁADNIKI: 200 ml mleka, 2 jajka, 100ml mleka, 250g mąki, 150g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 opakowania kandyzowanej skórki keksowej MAKAR , 1/2 opakowania kandyzowanej skórki(...)cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i bakaliami. Jajka mieszam trzepaczką z mlekiem i olejem. Masę płynną stopniowo dodaję do suchych składników. Dokładnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffiny (do 3/4 wysokości). Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą polewam upieczone muffinki. Wierzch
Tradycyjna kuchnia KasiDwukolorowe muffinki z migdałami i kakao. Małe co nieco dla lubiących czekoladowe smaki. Składniki (14 muffinek): 230 g mąki pszennej (typ 500) 200 g cukru 1
Smak mojego domunich masła i cukru, za to są płatki owsiane i miód. Jest pysznie! :) Muffinki: 5-6 mniejszych lub 4 duże dojrzałe banany 400 g jogurtu greckiego 3 jajka pół szklanki mleka 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego) 4 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 100 g jagód (można wykorzystać czekoladę(...)oraz orzechy) Płatki owsiane wkładamy do rozdrabniacza i mielimy. Dosypujemy do nich mąkę oraz proszek do pieczenia. W dużej misce rozgniatamy banany, dodajemy do nich ekstrakt waniliowy, wbijamy jajka, dodajemy jogurt oraz mleko - wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec próbujemy i dodajemy miód (w zależności od upodobań jego ilość można zmniejszyć lub zwiększyć). Następnie suche składniki wsypujemy do mokrych
Cooking MonsterMuffiny możemy przygotowywać z różnymi owocami . Ze względu na sezon jagodowy, przygotowałam oto takie muffinki z przepisu alex Muffiny jogurtowe z jagodami SKŁADNIKI: jogurt naturalny - 270 ml śmietana zwykła - 270 ml cukier - 1 szkl jajka - 3 szt mąka - 3 szkl cukier waniliowy - 1 opak olej - 4,5 łyżki jagody - 1,5 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki cukier puder(...)posypania muffinek PRZYGOTOWANIE: Jagody przebrać, umyć, osączyć. Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać olej , jajka, dokładnie zmiksować. Następnie cukier i cukier waniliowy, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jogurtowej ostrożnie wymieszać. Wsypać jagody do ciasta i lekko łyżką zakręcić ciasto. Formę na muffiny wysmarować tłuszczem i wyłożyć 3/4 ciasta do foremek. Nagrzać piekarnik do 180 stop.Włożyć
Kuchnia DanusiDzisiaj zapraszam na cupcakes o smaku migdałowym, idealny smak i wygląd ;-) Ciasto babeczek waniliowych wykonać z ciasto z tego przepisu . Do ciasta dodać 80 g prażonych
Humanistka w kuchniDzisiaj coś dla tych, którym pistacje nie są obojętne czyli muffinki pistacjowe Składniki: Ciasto: - 120g cukru - 130g mąki pszennej - 80g mielonych pistacji - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 szklanki wody - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cytrynowego cukru pudru - skórka starta z połowy cytryny - kilka pokruszonych pistacji(...)jogurt oraz wodę i dalej mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą i solą, zmielone pistacje i dodajemy ekstrakt. Mieszamy i gotową masą wypełniamy do wysokości 3/4 nasze papilotki. Muffinki pieczemy przez 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Kolejny krok to krem. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone oraz startą skórkę z cytryny
Kuchenne Wariacjezamrażarce znalazłam garst kę mrożonych borówek. Skorzystałam z przepisu Emmy1 i wyszły pyszne muffinki w fioletowe ciapki:) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół torebki cukru wanilinowego 1/3 lub 1/4 szklanki oleju 1 jajko pół szklanki jagód (u mnie mrożone(...)dwie miski, w jednej mieszamy ze sobą składniki suche (mąkę, só, cukier, proszek do pieczenia , cukier waniliowy), a w drugiej mokre (mleko, olej, jajka). 2. Składniki suche i mokre mieszamy razem łyżką , dodajemy jagody, jeszcze raz mieszamy. 3. Przekładamy ciasto do foremek na muffinki na wysokość 2/3 foremki. 4. Pieczemy w 200 st. C przez 20-25 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Anisię lubi to się lubi co się ma ;)! Zresztą… obie wersje są pyszne :)! Muffinki jagodowe (borówkowe) Składniki: 55 g miękkiego masła 2 jajka 200 g cukru 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 ml mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej około 300 g jagód, borówek 1. Miękkie masło zmiksować z jajkami i cukrem. Do miseczki przesiać mąkę(...)borówki i delikatnie wymieszać. 2. Wykładać masę do foremek na muffiny wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce. Smacznego Post Muffinki jagodowe (borówkowe) pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plPolecam! :) Składniki na 12 sztuk - piekłam w blasze na muffinki : SKŁADNIKI SUCHE: 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl. cukru szczypta soli SKŁADNIKI MOKRE: niepełna szkl. mleka 2 łyżki Majonezu Kieleckiego od SPOŁEM KIELCE - czubate 1 jajko aromat waniliowy POZOSTAŁE: szczypta zielonego barwnika spożywczego - na czubek wykałaczki(...)drugim naczyniu rozmieszać dokładnie składniki mokre: mleko, majonez , aromat waniliowy i jajko. Dosypać szczyptę zielonego barwnika spożywczego i dokładnie rozmieszać do jednolitego koloru. Przelać do miski z suchymi składnikami i wymieszać łyżką - niezbyt długo i niekoniecznie dokładnie, tylko aby mniej więcej się połączyły - krócej mieszane ciasto na muffinki skutkuje wilgotniejszymi i bardziej pulchnymi babeczkami, sprawdziłam! Kiwi obrać i pokroić
Grunt to przepis!cukru pudru 1 łyżka smalcu Wykonanie: Mleko, olej i jajko zmiksować na gładką masę. Dodać przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę a następnie wszystko zmiksować. Przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki na kruszonkę szybko zagnieść. Foremki na muffinki wypełnić do ⅓ wysokości ciastem, następnie włożyć po 1 łyżeczce dżemu i dopełnić ciastem do ok. 3/4 wysokości foremek. Wierzch
Mama Gotujemożliwych kombinacji składników jest nieskończenie wiele. Od muffinek pszennych po orzechowe, od waniliowych po kakaowe, z nadzieniem lub z bakaliami, z polewą lub bez. Wszystko zależy od tego co mamy pod ręką lub na co akurat mamy ochotę. Wczoraj powstały takie oto muffinki orkiszowe ze skórką z cytryny a każda z nich skrywała w sobie kostkę białej czekolady studenckiej
Ze smakiem i z pasją