pieczenia), do drugiej daję składniki mokre- jaja rozbijam widelcem, wlewam olej, jogurt, łączę ze sobą. Następnie mokre składniki wlewam do suchych, dokładnie je ze sobą mieszam. Porzeczkę posypuję cukrem waniliowym, delikatnie mieszam i dodaję do powstałej wcześniej masy(...)Muffinki wychodzą przepyszne! Porzeczka w cieście nie jest za kwaśna, bo temu zapobiec miał cukier waniliowy dodany do niej. Idealne do popołudniowej kawki bądź herbatki
WielopokoleniowoBardzo dobre muffinki, marchwi nie czuć wogóle. Natomiast dzięki marchewce są wilgotne i pyszne. Muffinki te można udekorować bitą śmietaną lub kremem z serka waniliowego. Ja nie zdążyłam tego zrobić, ponieważ goście nie chcieli czekać i zjedli ciepłe. Przepis na krem z seka jest bardzo prosty. Masło z cukrem i esencją waniliową wymieszać na gładką masę. Następnie dodawać po łyżce(...)pewni, że marchew dokładnie się wymieszała z pozostałą masą. Wlać ciasto do foremek od muffinek do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 20-25 minut. Wyjąć muffinki z foremek jak lekko przestygną. Polecam bardzo te muffinki, ponieważ są super i szybko się je robi. To dla niektórych osób też jest bardzo ważne
Kuchnia Pokoleńchce muffinki-murzynki :) Więc właśnie w ten sposób powstały muffinki o smaku murzynka. Składniki na ok. 20 sztuk 250 g masła 2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 100 g kandyzowanych wiśni (lub ulubionych bakali) Masło, cukier, kakao i 6 łyżek(...)szklanki na polewę. Pozostałą część masy studzimy i dodajemy żółtka, obie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą. I przekładamy do foremek na muffiny. Na górę każdej muffinki kładziemy po jednej kandyzowanej wiśni. Pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Wyjmujemy z formy, studzimy
Marder&Marder ManufactureMini babeczki waniliowe są doskonałe do wielkanocnego koszyczka ze święconką. Tradycja nakazuje włożyć do niego coś słodkiego – mazurka lub babę. Ciasto w święconce jest elementem symbolizującym umiejętności i doskonałości, więc wręcz wypada, aby było zrobione samodzielnie. Dużą babkę raczej trudno do koszyczka upchnąć – tym bardziej, że nie gra tam głównej roli – a taka mini babeczka będzie już(...)foremki na mini babeczki można kupić teraz w popularnych dyskontach, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je w formie na muffinki. Babeczki robi się szybko i prosto, zdążymy nawet rano, w Wielką Sobotę. Babeczki waniliowe - 6 sztuk: 1 duże jajko 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 2 łyżki gęstej śmietany 18% (lub jogurtu) 3 łyżki oleju
Poezja smakuzachodzie bardzo modne jest połączenie "peanut butter and jelly" czyli masła orzechowego i dżemu. Zaciekawiło mnie ono, tym bardziej że lubię połączenie słodko-słone. Posanowiłam zrobić babeczki - pyszne, mięciutkie muffinki z dodatkiem masła orzechowego, skrywające w sobie odrobinę dżemu, posypane pokruszonymi orzeszkami. I wiecie co, ciężko się było od nich oderwać :) SKŁADNIKI: 1,5 szkl mąki 1 szkl cukru (można(...)składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. 2. Osobno wymieszać ze sobą składniki miokre - mleko, jajko, olej, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. Wlać do składników suchych, wymieszać razem. 3. Do foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych) wykładać kolejno: ok 1,5 łyżki ciasta, na środek troszkę dżemu (ok 1 płaskiej łyżeczki - dżem ma być tylko na środku
Kto ugości moich gości?kiwi Na krem: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 20 dkg margaryny Dodatkowo: 3 kiwi do dekoracji zielone cukiereczki 1. Osobno w miskach łączymy ze sobą składniki na muffinki mokre i suche. 2. Do składników suchych wlewamy składniki mokre i wszystko razem mieszamy. 3. Foremki(...)muffinki napełniamy masą na 2/3 wysokości. 4. Kiwi obieramy, kroimy na małe kawałeczki i do każdej muffinki dajemy po trzy kawałeczki. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. 5. Robimy krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku mieszamy obie mąki i żółtka i wlewamy na kipiące mleko, lekko mieszamy i odstawiamy
Kuchnia u BietkiSernik z migdałami w czekoladzie Sernik z brzoskwiniami Sernik teściowej Sernik pomarańczowy Sernik orzechowo - kawowy Sernik czekośliwka, bez jajek Sernik gotowany z kokosem Sernik waniliowy z polewą Pierniki, pierniczki i ciasteczka: Piernik z powidłami Muffinki piernikowe Szybkie pierniczki Ule Orzeszki Orzechowe kuleczki Popękane ciasteczka piernikowe Popękane ciasteczka czekoladowe Ciasteczka pomarańczowe Torty: Miodownik z orzechami Tort orzechowy Tort keksowy Tort bananowy
Domowa cukiernia EwyDzisiaj niedzielnie, świątecznie, wykwintnie. Zapraszam na pyszności z truskawkami. 125 mąki pszennej 125 g cukru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g
Humanistka w kuchniRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1,5- 2 szklanek jagód 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru
Humanistka w kuchniBabeczki arbuzy Babeczki arbuzy to świetny przykład jak odrobina barwnika spożywczego może zamienić najzwyklejsze muffinki w uroczą i oryginalną słodką przekąskę. Do prostych babeczek waniliowych z kawałkami gorzkiej czekolady wystarczy dodać nieco czerwonego barwnika, do kremu (np. takiego lub takiego ) trochę barwnika zielonego - i voila! babeczki arbuzy gotowe :) Składniki na babeczki Składniki na krem budyniowy lub Składniki na krem maślany
Ciastkozercykremem orzechowym i orzechami Kuchnia domowa Ani Babka kawowa Babka pomarańczowa na białkach Kuchnia Maryny Babka piaskowo-waniliowa Muffiny Baba wielkanocna Babeczki do koszyczka Babeczki z niespodzianką Babka Kuchnia po mojemu Cytrynowe babeczki do wielkanocnego koszyczka Kuchnia-takie proste Muffinki z kiwi Kulinarne szaleństwa Maniusi Baba drożdżowa Kulinarne Wariacje Babka z ajerkoniakiem z polewą z białej czekolady Kulinarny lans Szybka(...)czekoladowa Państwo Wojtczuk gotują Mufinki owsiane z suszonymi morelami Muffinki gruszkowe Pasja Patki Babka na kolorowo Pełny talerz Babka czekoladowa z chili Sękacz-domowy PIN-UP CAKE Babka drożdżowa z nutella i czekoladą Cytrynowe babeczki z żurawiną i rozmarynową glazurą Babka migdałowa Pommes a la cannelle Babka cytrynowa Babka waniliowa z cytrynowym lukrem i malinami Pysznostki Babka pomarańczowa Babka czekoladowa
Moje domowe kucharzenieDruga przyczyna, dla której publikuję ten wpis to pomysł na podanie muffinek. Wszelkiego rodzaju kremy i posypki to już standard. To widzicie na górnej fotografii. Poniżej motylki z czubka muffinki przekrojonego na pół, które usiadły sobie na bitej śmietanie. Chyba muszę jeszcze poćwiczyć ich układanie, ale pomysł uważam za godny polecenia. Znalazłam go w książce Czekolada z serii z kuchennej(...)stopni ok. 20 minut aż włożony drewniany patyczek będzie suchy. Muffiny będą brązowe na wierzchu. Przez czas pieczenia ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Upieczone maffinki ostudzić na kratce. Dekoracja z motylkiem: Odkroić wierzch zimnej muffinki. Przeciąć na pół. Na dolnej części udekorować śmietaną lub kremem. Połówki ułożyć w kształt motyla. Podawać łakomczuchom i patrzeć jak pałaszują
W kuchni wieczoremrocznica, czy po prostu kawa w doborowym towarzystwie. Przepisy są proste i łatwe w wykonaniu, więc każdy sobie z nimi da radę. Wiadomo - muffinki nie są wymagającymi wypiekami ;) Nie znajdziesz w niej skomplikowanych przepisów na np. waniliowe czy czekoladowe babeczki, a szkoda, bo chociaż podstawowy przepis na nie, mógłby się znaleźć w książce. Czy sama bym sobie tą książkę kupiła(...)babeczki. Ale nie mówię nie Cupcake s :) w końcu czasami trzeba przychodzi taka chwila, że człowiek marzy o upieczeniu czegoś, co mu na pewno wyjdzie, a mi zawsze wychodzą muffinki :) Cupcakes Susannah Blake 64 strony, oprawa twarda cena: 6.89 funtów brytyjskich* * cena wg.Amazon
CookYourselfmniejszych 1,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżki masła, czubate 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 3/4 szklanki jagód Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do miseczki. Miękkie masło miksujemy razem z cukrami
Kocham Czekoladęplasterków murzynka lub babki (ewentualnie biszkopty), jajko, 400g śmietany 18%, 1/4 szklanki cukru, 1/2 laski wanilii, budyń waniliowy. Przygotowanie Z ciasta wycinać kółka o średnicy dna foremek na muffinki - najlepiej szklanką i ułożyć je w foremkach. Cukier utrzeć z żółtkiem. Dodać śmietanę, nasiona z laski wanilii oraz proszek budyniowy. Na koniec dodać ubite
Z miłości do słodkości