Dzisiejszego dnia przygotowuję wypieki na Święto Wsi. Na pierwszy ogień poszły muffinki. Wyszły bardzo puszyste i delikatne. Zastanawiam się czy oprószyć je cukrem pudrem czy polać czekoladą. Składniki na 12 sztuk : Suche składniki : 1,5 szklanki mąki pszennej 2 pełne łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki wiórek kokosowych Mokre
Kocham CzekoladęSKŁADNIKI : na 12-14 babeczek 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g margaryny PRZYGOTOWANIE(...)Jajka ubijamy z cukrem mikserem na puch, następnie, ciągle mieszając wlewamy ostygniętą margarynę a po chwili, wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, do nich nakładamy po około 2 łyżki ciasta. Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut. Po ostygnięciu dekorujemy bitą śmietaną i drażetkami. Przechowujemy w lodówce
Kulinarne Fantazje Mariolibudyniem i kremem śmietankowo -mascarpone z malinami i borówkami . Muffinki podałam na Porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Składniki na ciasto: 2 dowolnej wielkości filiżanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 filiżanki cukru 6 łyżek masła 3 jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej 1/2 filiżanki mleka 250 ml kremówki 36 % 250 g serka mascarpone
Sama słodycz i szczypta chilimlekiem i cukrem. Dodajemy łyżkę ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na 5 minut. Do gorącej śmietany dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy lawendę i borówki. Płyn przelewamy do silikonowych foremek na muffinki, pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Kuchnia bezglutenowa Lolipieguski do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Do jedne miski wsypujemy mąkę, cukier puder, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia - dokładnie mieszamy, do drugiej miski przekładamy mokre składniki - jajka, olej, jogurt i całość mieszamy, do mokrych składników przekładamy suche i dokładnie mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. Do papilotek na muffinki przekładamy po łyżce ciasta, następnie układamy oreo i krówkę i zalewamy całość
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimlekiem i cukrem. Dodajemy łyżkę ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na 5 minut. Do gorącej śmietany dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy lawendę i borówki. Płyn przelewamy do silikonowych foremek na muffinki, pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Smakowity Blog Kulinarnyrazem.. 4 jajka 3/4 szkl.cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 2 opakowania budyniu waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże łyżki majonezu wiejskiego Develey 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka syropu klonowego Jajka ubić (w całości), dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać mąkę, budyń i proszek do pieczenia, cały czas mieszając. Dodać majonez(...)ekstrakt waniliowy.Do kubeczka odłożyć ok. 14 łyżeczek ciasta, do którego należy dodać kakao oraz syrop klonowy.Ciasto nakładać do formy do pieczenia muffinek (ok 3/4 wysokości). Na górze każdej muffinki robić kleksy z ciemnego ciasta [ lekko zamieszałam wykałaczką] . Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone
Moje domowe kucharzenieMuffinki można przygotować z różnymi dodatkami, zarówno jako słodki deser lub jako przystawkę, czyli bardziej wytrawnie. Dzisiaj przedstawiam przepis na słodko ... z borówką amerykańską z ogródka moich Dziadków. Przepis na 12 sztuk: Składniki suche: 3/4 szkl. cukru (lub 1/2 dla mniej słodzących) 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opak. cukru waniliowego Składniki(...)mokre: 2 jajka 1 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju kilka kropli aromatu waniliowego 200g borówki amerykańskiej (lub jagód) cukier puder Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C. Jagody opłukać i osuszyć (lub rozmrozić, jeżeli takie mamy) Formę na muffiny (na 12 sztuk) wykładamy papilotkami. W jednej misce mieszamy (łyżką) składniki suche a w drugiej (widelcem) składniki mokre
Alutka-Gotujeoraz cukier waniliowy. W oddzielnej misce łączymy wszystkie mokre składniki: olej oraz mleko z jajkiem. Po wymieszaniu mokrych składników wlewamy je do suchych i mieszamy. Następnie dodajemy jagody i ponownie mieszamy wszystkie składniki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180*. W formy do muffinek wlewamy ciasto do wysokości ok 2/3. Wierzch ciastka delikatnie posypujemy brązowym cukrem. Do piekarnika wkładamy muffinki, pieczemy
Kuchnia Pełna Pasjimuffinki znikły niezwykle szybko. Zajadali się nimi i duzi i mali. Następnym razem muszę upiec podwójną porcję ;) Zdjęcie wykonane w pośpiechu... stąd oświetlenie ;) Bo za plecami było słychać "Mamo, daj ciasko mniam" ;) Składniki: (na 12 sztuk) 200 g kremowego jogurtu naturalnego 4 łyżki mleka 4 łyżki masła/margaryny 1 jajko klasy L 2 szklanki maki 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek(...)składniki: mąkę, budyń, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder. Następnie suche składniki przesypujemy powoli do mokrych i mieszamy całość łyżką do połączenia. Masa będzie dość gęsta. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na dno każdej foremki. Następnie nakładamy po łyżeczce musu jabłkowego. Na koniec nakładamy po około 1/2 łyżki ciasta na wierzch. Nie musimy
Słodkie okruszkirabarbaru pociętego na małe kawałki 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru 500 ml mleka Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać jajko, jogurt i wanilię. Wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sodą. Ciasto dokładnie wymieszać. Na końcu dodać kawałki rabarbaru i ponownie zamieszać. Ciasto nakładać do wysmarowanej formy na muffinki lub nakładać do papilotek. Piec w temperaturze 180 stopni
My simple kitchenSkładniki: 3 jajka 125 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 50 dag sera białego 50 g gorzkiej Przygotowanie: Ser biały skręcić raz lub
Ciastka - domowe słodkościsię z niej cieszę. Dzisiaj banany i masło orzechowe - pycha! :) MUFFINKI BANANOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM Składniki: - 2 duże banany - 2-3 łyżki masła orzechowego - 2 jajka - 125 mililitrów mleka - 250 gram mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 125 gram cukru - 75 gram masła - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Masło i masło orzechowe rozpuszczamy
Życie zamknięte w smakuSkładniki ciasta: 2 szklanki mąki, najlepiej krupczatki szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czerwień i błękitCiekawe połączenie słodkości i chrupkości w jednym małym ciasteczku :) Składniki: - 1 kostka margaryny - 3/4 szklanki cukru - 2 jajka - 3 szklanki mąki - 1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki
Zainspirowana w kuchnimojprzepisna.pl | Krem maślany na bezie szwajcarskiej Często pytacie o krem do dekoracji tortu/babeczek lub krem jaki wykorzystuje pod masę cukrową czy masę z pianek mashmallow. Dla
moj przepis napieczenia 1 szklanka kefiru albo maślanki (mleko też się sprawdzi) 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 szklanka jagód (wystarczy też 1/2 szklanki) szczypta soli opakowanie cukru waniliowego aromat waniliowy pół tabliczki czekolady W jednej misce wymieszać suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukry i sól oraz pokruszoną czekoladę. W drugiej misce roztrzepać jajko z kefirem, olejem i aromatem(...)delikatnie wymieszać. Napełniać ciastem foremki do muffinek (u mnie silikonowe) do 3/4 wysokości. Piec przez około 20 - 30 minut w temperaturze 190 stopni C - do momentu suchego patyczka. muffinki z jagodami i białą czekoladą
Bon Appetit MałgorzatyPrzepis na te muffinki jest jednym z moich ulubionych ;). Muffinki są miękkie, lekko wilgotne, nie za słodkie, po prostu pyszne ;). I co najważniejsze robi się je bardzo szybko ;) Składniki: 260 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 łyżeczki cynamonu 2 banany
Gotuj z Agnesjest bardzo prosty - wystarczy uzupełnić ankietę i odpowiedzieć na pytanie konkursowe. Muffinki herbaciane z gruszką Składniki: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 100 ml oleju rzepakowego 3 jajka 50 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki drobno zmielonej herbaty TET Lord Grey 1 duża gruszka
Pora coś zjeśćciastami czy muffinkami. Nam najbardziej smakuje w tym przepisie na muffinki i wkładamy ją zamiast ananasa z puszki. Dla kogo: dla posiadających nadmiar cukinii dla chcących spróbować warzywa na słodko dla lubiących mieć spiżarkę wypełnioną po brzegi Składniki: 700g cukinii (waga po obraniu) 200g cukru torebka cukru waniliowego (16g) płaska łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok wyciśnięty z cytryny
Mania Wypiekaniaczerwone porzeczki i dorzuciłam jeszcze kruszonkę. Polecam! Ciasto robiłam jak muffinki, czyli osobno mieszałam mokre i osobno suche składniki, połączy łam mieszając łyżką. Ciasto w sam raz dla tych, co nie posiadają miksera. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki maślanki 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka
Kuchnia domowa Animiędzyczasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić, dodając do niej łyżkę mleka. Upieczone muffinki nieco przestudzić. Następnie oblać je rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jogurt grecki można zastąpić jogurtem naturalnym, czy gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%. Aromat śmietankowy można także zastąpić innym np. waniliowym, czy migdałowym. Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna
Gospodyni Miejska