Muffinki z nutą pomarańczy i delikatnym nadzieniem z ricotty należą do tych słodkości, od których nie umiem się oderwać. Są to jedne z najlepszych muffinów w mojej kuchni. Zawsze, gdy je zrobię, zachwycam się ich smakiem, a w szczególności połączeniem ricotty z ciastem pomarańczowym. Zachęcam do zrobienia, nie zawiedziecie się :) Składniki (16 muffinów): 160 g mąki pszennej (polecam Mąkę Szymanowską
Smak mojego domuZ okazji zbliżających się Walentynek mam dla Was przepis na pączki z Nutellą – nie wiem jak Wy, ale ja bym taki prezent chętnie przygarnęła :) Ciasto
CiastkozercyBober-Bruijn? Podstawowa zasada, to że drugie śniadanie gotujemy poprzedniego wieczoru. Wtedy mamy kolacje dziś i sałatkę z resztek na lunch jutro. Możemy też w weekend upiec całą blachę muffinów, zamrozić je i mieć przekąskę na 12 kolejnych dni roboczych. Sporo jest dań egzotycznych: hinduskich jak aloo gobi czy curry z fasoli Jaś, albo azjatyckich jak szpinak z sosem sezamowym(...)kukurydzą z puszki czy z soczewicy i zielonego curry, sałatka z ciecierzycy i fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej jakości zdjęciami. Przecież nie trzeba pakować dania w brzydki plastikowy
Ugotowane pozamiatanePasują do naleśników, chleba razowego, placuszków itp. Długo poszukiwałam dżemów, które nie są zbyt słodkie. A te - przynajmniej dla mnie - dodatkowo mają konsystencję musu, którą uwielbiam. Zrobiłam muffiny je z mąką jaglaną i płatkami owsianymi, ale nada się tu każda mąka. Muffiny z nadzieniem z dżemu z rokitnika 6 łyżeczek dżemu z rokitnika Łowicz mąka
AZgotuj!Zaledwie kilka składników dzieli Was od pysznej domowej Nutelli :) i powiem Wam, że fajnie zaczyna się robić już na etapie przygotowania – nie tylko dlatego, że
Ciastkozercywymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, delikatnie wymieszać (szpatułką lub łyżką) - na koniec do masy dodać starte i odciśnięte jabłka, ponownie delikatnie i dokładnie wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć masę, pozostawiając około 1cm wolnej przestrzeni od góry - piec w 170 stopniach przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia i tzw. suchego patyczka - przechowywać
Smakołyki Berenikiminutach koniecznie zajrzyj do muffinek , bo każdy piekarnik ma swoją unikatową moc ;p). Wyjmij muffinki na kratkę i pozwól dosłownie chwilę przestygnąć, bo najlepiej smakują ciepłe Składniki na muffiny bezglutenowe i bezmleczne 75 g oleju kokosowego 250 g mąki kokosowej 25 g mielonych wiórków kokosowych 75 g cukru kokosowego 100 ml mleka kokosowego 100 ml wody kokosowej lub po prostu(...)wody 1 jajko ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie 2 łyżki białego rumu Wykonanie wg przepisu Nigelli Lawson na muffiny śniadaniowe Włącz piekarnik i pozwól mu się rozgrzać do 200 °C. Rozpuść masło. W dość dużej misce wymieszaj mąkę pszenną ze zmielonymi migdałami, sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem oraz skoro robisz wg przepisu Nigelli – dodaj skórkę
Eat me! Fit me!Dziś mam dla Was idealny śniadaniowy przepis na chałkę. Gdybym była rozsądna zrobiłabym z tej ilości ciasta dwie zamiast jednej ogromnej. Możecie wybrać sami – w
CiastkozercyTorta con albicocche e cioccolato) Cocotte z ricotta i pomidorkami (Cocotte di ricotta ai pomodorini) Ciasto ze śliwkami, jogurtem, bez masła (Torta di prugne senza burro con yogurt bianco) Muffiny ze szpinakiem (Muffin agli spinaci) Tort czekoladowo-jabłkowy (Torta di cioccolato e mele) Smacznego :) Buon appetito
La grande e la piccola cuocapodać pizzę na imprezie, żeby nie było banalnie i nudno ? Doskonałym pomysłem są zwijane bułeczki z nadzieniem jak do pizzy. Bułeczki pieczemy w blasze do muffin, dzięki temu nie tracą formy i kształtu. Bułeczki "pizze" dobrze smakują także na zimno. Możemy serwować je solo lub z sosami lub smakową oliwą. Przygotowanie bułeczek wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu, wystarczy dobra(...)ciasto, rolując od brzegu bliżej nas. Zwinięte ciasto kroić na kawałki. Każdą bułeczkę zlepiać od spodu, tak by farsz nie mógł z niej wypaść. Bułeczki układać w blasze do muffin. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Smacznego
kolorowotorcikowotartę, a wierzch posypujemy szczypiorkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Frittatę można jeszcze potrzymać 10 minut w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku. Wege muffiny z brokułami i pędami bambusa 150 g różyczek brokuła 200 g ziemniaków 50 g pędów bambusa 4 łyżki otrębów owsianych 1 mała biała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy(...)owsiane oraz przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie i listki świeżego tymianku. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Razowa focaccia z czarnuszką 250 g mąki pszennej razowej 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki ziołowej oliwy
My Chcemy JeśćWytrawny wypiek drożdżowy, który można przygotować w dowolnej formie. Ja zrobiłam coś na kształt słoneczka z "paluchami" do odrywania, ale też (niestety bez zdjęć) w formie muffinów (zwinęłam z farszem w roladę, pocięłam w grube pasy-wysokość wgłębień w formie do muffinów, powkładałam i upiekłam-pięknie wyrosły!). Świetne wyjdą też rollsy, bułeczki, paluchy, wieniec czy inne zawijańce ;) Każdy sposób
Kolorowy PrzepisownikNa specjalną okazję mam dla Was specjalny przepis – w całości powstał we współpracy z moim osobistym ekspertem cukierniczo-kulinarnym: z Babcią Lusią :) Drożdżowe ciasto z
CiastkozercyPrzepis autorski (mój). Muffiny smakują rewelacyjnie (wręcz obłędnie) i posiadają pyszną, pomidorową nutę. Dodatkowo są miękkie i delikatne bezpośrednio po upieczeniu - jak również na drugi dzień niczym się nie różnią. Bez problemu można je upiec wcześniej i cieszyć się smacznym śniadaniem, ponieważ są lepsze od bułeczek, czy też klasycznych kanapek. Ten zapieczony, serowy wierzch kusi... Sprawdzą się również jako idealna(...)ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i obficie posypać dodatkowym, żółtym serem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Gotowe muffiny wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia. Przechowywać pod przykryciem
Di gotuje