Moja babeczkowa lista „do zrobienia” jest długa na kilkanaście pozycji, ale czasem piekę coś konkretnego, bo przeglądając szafkę ze słodkimi różnościami wpadnie mi w
Ciastkozercywanilinowy, cukier cytrynowy, aromat waniliowy, aromat cytrynowy i skórkę z cytryny). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy po łyżeczce kremu cytrynowego. Następnie wylewamy resztę ciasta do foremek, tak aby przykryć krem. Muffiny
Projekty ze smakiemJeden z moich ulubionych przepisów na kruche ciasteczka to proste ciasteczka czekoladowe – są cieniutkie, mocno kakaowe i nie za słodkie. Mój ideał :) Postanowiłam upiec je
CiastkozercyDzisiejszy tort robiłam na urodziny mojej siostry. Tort szwarcwaldzki to zwykle kilka warstw czekoladowego ciasta przełożonego bitą śmietaną i wiśniami, oczywiście z czekoladową dekoracją :) Ja zdecydowałam
CiastkozercyCałe szczęście należę do grona szczęśliwców, których dzieci jedzą (prawie) wszystko i (prawie) bez grymaszenia, a to już duży sukces. Sama jednak w dzieciństwie byłam niejadkiem
CiastkozercyDziś kolejna propozycja na dziecięce śniadanie, tym razem na słono. Kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z plastrami mozzarelli i biedronkami z pomidorków koktajlowych. Mam nadzieję, że spodobają
CiastkozercyDziś do kawy mam dla Was tartę cytrynową :) na kruchym cieście z domowym kremem cytrynowym (lemon curd), który pojawił się na blogu już jakiś czas temu
Ciastkozercydodać wiele innych składników (np. curry, boczek, suszone pomidory itd.). Jeżeli oprócz ziemniaków mamy pozostałości sosu z kawałkami mięsa, marchewki, groszku itp. to także możemy umieścić je w środku muffinów. Składniki: 300 - 500 g tłuczonych ziemniaków 2 (1 + 1) łyżki masła 50 - 70 g startego cheddara (lub innego sera) 1/2 pęczka szczypiorku (posiekanego) 3 jajka kwaśna śmietana sól i pieprz(...)wysokości foremek i wstawić do piekarnika na około 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypać parmezanem. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i delikatnie wyjąć muffiny z formy. Podawać z kwaśną śmietaną
zadanie-gotowaniemocno cytrynowym smaku. Do przygotowania tych muffinków potrzebujemy 5 minut czasu wolnego i widelec. Czy są ciasta łatwiejsze do przygotowania od tych, na muffinki? Składniki (12 muffinów): 160 g mąki pszennej 140 g cukru płaska łyżeczka cukru waniliowego pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 130 g jogurtu naturalnego 60 g roztopionego(...)przestudzonego masła 2 jajka skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie: Do przygotowania muffinów wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Musimy więc wcześniej wyjąć z lodówki jogurt i jajka. Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sodę oraz sól i całość mieszamy. Do drugiej wlewamy składniki płynne i mokre: jogurt, masło, jajka i otartą skórkę cytrynową. Składniki
Smak mojego domuJeśli szukacie inspiracji na świąteczne wypieki, mam dla Was kolejną propozycję na babeczki :) Upiekłam je z przepisu na proste babeczki czekoladowe , a do środka dałam domową
CiastkozercyMuffiny z malinami i białą czekoladą idealne na Wielkanoc dzięki czekoladowym jajeczkom (ale idealne na każdy inny dzień roku ). Robi się je szybko i łatwo, a efekt powala. Są to moje ulubione babeczki. Słodki smak smak ciasta z pomarańczową nutą przełamuje kwaskowata malina. Wszystko dopełnia kremowa polewa z białej czekolady. Dekoracja z czekoladowych jajeczek to miły bonus. POLECAM Nowy
Wypieki i RumieńceJeśli widzieliście już pierwszy w tegoroczny mazurek, to wiecie już pewnie, że zgodnie z moją rodzinną tradycją mazurki wyglądają jak małe torciki – tak je pamiętam
CiastkozercyZawsze podobało mi się, że w moim domu w robieniu mazurków chodziło głównie o to, żeby było zabawnie. Ja i moje rodzeństwo dostawaliśmy po kawałku biszkoptu
CiastkozercyDziś będzie nowość kulinarna, tego jeszcze nie robiłam.Trzeba było się odważyć i smakowo doświadczyć. Muffiny wyszły rewelacyjne o doskonałym smaku . Składniki: 120 g miękkiego masła 120 g ksylitolu 2 jaja 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka błonnika kakaowego 2 łyżki cykoria-dy instant klasycznej 4 łyżki mleka Wykonanie: Do misy wsypujemy składniki sypkie(...)cukier. Rozpuszczamy masło, wlewamy do niego mleko i przelewamy do misy ze składnikami sypkimi, na końcu dodajemy roztrzepane jaja. Mieszamy łyżką do połączenia składników.Ciasto przekładam w papilotki do muffin i wkładamy do blaszki. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Opinia: Wyczuwalny jest smak kawy instant, przyjemnie się je. Taka mała informacja
Różowa kuchniajabłka wraz z wodą przelać do garnka, podgrzewać tylko do zagotowania. Jabłka mają tylko lekko zmięknąć. Zdjąć z ognia, odcedzić, wyjąć delikatnie plasterki, osuszyć na papierowym ręczniku. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami. Stolnicę lub blat wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę marcepanu rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 20 x 15 cm. Podzielić prostokąt na 3 równe prostokątne części(...)plasterki zachodziły na siebie. Następnie zawinąć dolny brzeg marcepanu do góry. Zwinąć jabłka z marcepanem w ciasny rulonik - powstanie róża. Gotowe róże odkładać do przygotowanej formy na muffiny. Dzięki włożeniu kwiatków do foremek - ruloniki marcepanowe nie rozwiną się i utrzymają swój kształt. Pozostały marcepan przygotować w taki sam sposób. Rozwałkować, pociąć na prostokąty, ułożyć jabłka, zwinąć w ciasne ruloniki
maniapieczenia