Kluski śląskie z charakterystyczną dziurką w środku, to klasyka Kuchni Polskiej. Najczęściej są one dodatkiem do sosów (po to właśnie m.in jest ta dziurka, w której
Kraina Miodem Płynącaprzysłowiowym „strzałem w 10”. Spróbujcie i Wy. Zapraszam na pysznego drożdżowego rogala miętowego z białym serem. Składniki: Ciasto drożdżowe: 10-12 listków świeżej mięty 3/4 łyżki płynnego miodu 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka 2 3/4 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 2 1/2 łyżeczki suszonych drożdży szczypta soli 4 łyżki roztopionego masła Farsz: 250 g półtłustego(...)białego sera 8 łyżeczek cukru 1 żółtko 1/2 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Ciasto: Listki świeżej mięty drobno siekamy. Dodajemy do 1/2 szklanki mleka, wraz z miodem i podgrzewamy przez chwilę, aby miód się rozpuścił, a mleko przeszło aromatem mięty. Następnie odstawiamy mleko z miętą do przestygnięcia. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na parę
Słodkie okruszkiPo waniliowym budyniu córeczka zapragnęła budyń w wydaniu czekoladowym, tak więc trzeba było zakasać rękawy i brać się do roboty, bo akurat tę zachciankę byłam
Kraina Miodem PłynącaRzadko robię budyń, ale jeżeli już ma to miejsce, to jest to zawsze taki 'prawdziwy' i robiony własnoręcznie od podstaw. Deser ten jest na tyle banalny
Kraina Miodem PłynącaPo świątecznych potrawach miałam ogromną chęć na lekką zupę- krem z papryki i zamarzył mi się... serniczek czekoladowy, ale taki w wersji na zimno
Kraina Miodem PłynącaZapewne każdy z Was pamięta smak paprykarzu z dzieciństwa, mam rację? Kromka chleba, masło i gruba warstwa paprykarzu... To dopiero był cymes :) Dzisiaj kupiony paprykarz smakiem
Kraina Miodem Płynącamiejsce w produkcji przemysłowej, utwardzonego oleju (wcale nie jest to jeszcze najgorszy z "dodatkowych polepszaczy", które są dodawane w oferowanych w handlu produktach) który zastąpimy miodem, to nie dość że produkt będzie smaczniejszy, ale również i zdrowszy. Możliwości komponowania dodatków naprawdę jest wiele, jednak za pierwszym razem proponuję wykonać wersję z miodem, a dopiero później eksperymentować dalej, wedle własnego(...)upodobania. składniki 250 g orzeszków arachidowych w łupinach lub 200 g oczyszczonych szczypta soli 3-4 łyżki miodu Sposób przygotowania Orzeszki obieramy z łupin i z brązowej skórki, przesypujemy je na patelnię, oprószamy szczyptą soli i prażymy (uważając aby nie przypalić orzeszków), do momentu aż zmienią kolor na złocisto brązowy, i nabiorą wyraźnego orzechowego aromatu. Uprażone orzechy (zamiast patelni możemy
Miód i pieprzTakie niby zwyczajne ciasto drożdżowe, a jednocześnie inne, bo w czekoladowej wersji- z dużą ilością czekolady, ale od razu dodam, że również i z ogromną ilością
Kraina Miodem PłynącaJak w prosty i pyszny sposób spożytkować resztki z ugotowanego/pieczonego mięsa? Zrobić pastę! :) Smarowidło gotowe w 5 minut, o konsystencji pasztetu, fantastyczne do posmarowania chleba czy
Kraina Miodem Płynącajakie macie sposoby na idealne schłodzenie się ? 1. Mojito bezalkoholowe Składniki (na 1 drinka): pół limonki – pokrojonej w plastry kilka kostek lodu 6-7 listków świeżej mięty 1 łyżeczka miodu sprite woda gazowana opcjonalnie – kieliszek białego rumu, martini bianco bądź innego alkoholu Wykonanie: Do wysokiej szklanki wrzuć mięte i limonkę. Dodaj łyżeczkę miodu. Następnie zasyp lodem do wysokości około(...)rozgniecionych widelcem kilka kostek lodu 6-7 listków świeżej mięty sprite woda gazowana opcjonalnie – kieliszek białego rumu, martini bianco bądź innego alkoholu opcjonalnie – w przypadku kwaśnych truskawek – 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Do wysokiej szklanki wrzuć mięte, limonkę (można wycisnąć) oraz rozgniecione truskawki. Dodaj łyżeczkę miodu. Następnie zasyp lodem do wysokości około 2/3 szklanki. Na końcu uzupełnij spritem i woda gazowaną
Moja pasja smakuSałatka z kuskusu, bobu oraz podsmażonych pieczarek- bardzo aromatyczna w smaku dzięki temu, iż kuskus zaparzony został w warzywnym bulionie, a pieczarki podsmażone z czosnkiem oraz
Kraina Miodem PłynącaOstatnio w kuchni zbytnio się nie przemęczam i przygotowuję dania na szybko- najczęściej z makaronem- z wykorzystaniem sezonowych warzyw, które niestety tak szybko znikają :( Dzisiaj znowu
Kraina Miodem PłynącaSłoneczna pogoda, jak i weekend sprzyjają grillowaniu :) Większości z Was grill kojarzy się tylko i wyłącznie z mięsem, ja jednak polecam Wam wypróbować wegetariańskie szaszłyki, których
Kraina Miodem PłynącaBardzo prosty przepis na smaczne ciasteczka z francuskiego ciasta z dodatkiem rabarbaru, posypne cukrem muscovado oraz cynamonem. Zamiast- wspomnianego już- rabarbaru, można użyć innych owoców, które
Kraina Miodem PłynącaJajka zapiekane w 'miseczkach' z ziemniaków, podane z warzywami ugotowanymi na parze i polanymi masłem czosnkowym- oto kolejny sposób (polecam również jajka zapiekane w awokado
Kraina Miodem PłynącaSezon na rabarbar trwa więc warto wykorzystać go do przygotowania słodko-kwaśnego, gęstego, o puszystej konsystencji kremu, czyli tzw. rabarbarowego curdu. Jest to wersja klasyczna- na
Kraina Miodem PłynącaJak ja uwielbiam słodycze, a jeżeli przy okazji są w zdrowej wersji, to już rewelacja! :) I te lody właśnie należą do serii tych zdrowych, gdyż zawierają
Kraina Miodem PłynącaMyślałam, że zaskoczę Was tym daniem, że jeszcze nikt nie wpadł na pomysł połączenia pieczarek i mleka kokosowego, odpalam Google, a tu przepisów na MOJE pieczarki
Kraina Miodem PłynącaTabbouleh, to rodzaj libańskiej sałatki, której głównym składnikiem jest kuskus z dodatkiem ogórka, pomidora, papryki, natki pietruszki i mięty. Moja wersja tabbouleh trochę się różni- zamiast
Kraina Miodem PłynącaOstatnio, w moim domu rodzinnym na stole gości nowa sałatka- makaronowa z pieczarkami, jajkiem i kukurydzą. Po raz pierwszy, kiedy mama poczęstowała mnie tą sałatką, jakoś
Kraina Miodem PłynącaUwielbiam wszelakie pasty, które najczęściej powstają z niewielkiej ilości składników oraz są proste i szybkie w przygotowaniu- tak jak d zisiejsza pasta, która powstała w 2
Kraina Miodem PłynącaSękacz*- ciasto maślano - biszkoptowe, które wypiekane jest w sposób warstwowy, dzięki czemu każda z pieczonych warstw odróżnia się i jest bardziej widoczna, a tak pieczone ciasto
Kraina Miodem PłynącaWilgotna babka o bardzo subtelnym smaku likieru kokosowego z dodatkiem truskawek, oblana delikatnym lukrem truskawkowym- który powstał na bazie soku powstałego z odmrożenia truskawek- oraz posypana
Kraina Miodem PłynącaMój sposób na wykorzystanie porosołowego bądź pieczonego kurczaka: kulki mięsne z dodatkiem warzyw i ryżu (makaron też może być). Podczas ich przygotowywania jest trochę zabawy, gdyż
Kraina Miodem PłynącaSłodko- ostry krem z batatów, z delikatnym posmakiem serka topionego- treściwa, sycąca, w słonecznym kolorze i kapitalnym smaku. Użyłam serka śmietankowego, ale zupa ta bardzo fajnie
Kraina Miodem PłynącaNajkrótszy przepis, z jeszcze krótszym opisem przygotowywania, jaki do tej pory napisałam- za to z najbardziej kolorowym zdjęciem, jakie kiedykolwiek zrobiłam! :))) Jagodowa pasta na twarogu, dosłodzona
Kraina Miodem PłynącaParówki (tak, tak, od czasu do czasu je jadam) nie zawsze muszą być podane na śniadanie, można z nich również wyczarować bardzo smaczne i naprawdę ciekawe
Kraina Miodem PłynącaBanalne i nieskomplikowane ciasto, przy którym praktycznie wcale się nie napracujecie :) Cytrynowa Delicja składa się z puszystego i waniliowego biszkoptu z dodatkiem budyniu, cienkiej warstwy
Kraina Miodem PłynącaOto prosta i smaczna zupa krem, którą zna każdy- pieczarkowa. Moja wersja jednak różni się od tradycyjnej tym, że zamiast ziemniaków serwuję ją z ryżem, a
Kraina Miodem PłynącaZniewalający smakiem deser w postaci malin wypełnionych musem z białej czekolady i oblanych polewą czekoladową. Maliny, w tym okresie, niestety nie należą do słodkich, a i
Kraina Miodem PłynącaTruskawki nadziane w makaronowe muszle i zapiekane w budyniu kokosowym, obsypane migdałami i cynamonem- coś pysznego, mówię Wam! :) Budyń zrobiony jest od podstaw, na mleku kokosowym
Kraina Miodem PłynącaTruskawkowe wnętrze z najprostszego ciasta ucieranego, z odrobiną chili dla pikanterii, otoczone czekoladowym i wilgotnym ciastem w typie brownie- tyle, że odrobinę lżejszym. Ciasto troszkę pracochłonne
Kraina Miodem PłynącaChili con carne, danie meksykańskie (inni piszą, że amerykańskie), a po polsku tłumacząc jest to danie z mięsa mielonego z dodatkiem chili, papryki, czosnku i cebuli
Kraina Miodem PłynącaGrillowana gruszka z serkiem twarogowym i skropiona sosem z gorzkiej czekolady z dodatkiem wina, chili, czyli coś na słodko, ostro, wytrawnie, a przy tym wykwintnie i
Kraina Miodem PłynącaWyśmienite danie z wołowiną w roli głównej- Boeuf Stroganow- czyli gulasz wołowy z pieczarkami w delikatnym sosie pomidorowym.Oryginalnie Stroganowa robi się z polędwicy, jednak jej cena
Kraina Miodem PłynącaProsty i bardzo efektowny tort, który składa się z biszkoptu czekoladowego na maśle, przełożonego świeżymi malinami- które pięknie zdobią tort i nadają świeżości- oraz przepyszną, czekoladową
Kraina Miodem PłynącaPieczeń rzymska, to inaczej klops z mielonego mięsa pieczony w piekarniku, z dodatkiem ugotowanego jajka.Wersja z jajkiem jednak mnie nie przekonuje smakowo i po prostu jej
Kraina Miodem PłynącaSzykujesz romantyczną kolację w domu, bądź organizujesz imprezę i chcesz zaskoczyć swoich znajomych czymś niebanalnym, wyjątkowym w smaku, a przy tym nieskomplikowanym?To wystarczy kupić bagietkę
Kraina Miodem PłynącaW zeszłym roku delektowałam się smakiem przepysznego likieru czekoladowego, a w tym roku miałam 'zachciewajkę' na kokosowe a la Malibu, które zrobiłam z myślą o zbliżającym
Kraina Miodem PłynącaDzisiejszy wpis jest dla posiadaczy czerstwego chleba!!!Są tacy?! ;)Spokojnie, te tosty można przygotować z każdego pieczywa czy to czerstwe, czy świeże, ze zwykłych bułek, chałek
Kraina Miodem PłynącaTe cudowne maleństwa na patyczkach, to nic innego jak 'oszukane' Cake Popsy.Oszukane, bo bez ciasta, a z bakaliami, czyli samo zdrowie na patyku :) Są tak
Kraina Miodem Płynąca'Co tu dzisiaj zrobić na obiad, tak żeby się nie narobić?' :)Zadajecie sobie czasami takie pytanie?'Hmmm... są ziemniaki, jest szpinak...... mam, zapiekanka!'Na tak niewielki
Kraina Miodem PłynącaZastanawiacie się co zrobić z migdałową masą, która powstała podczas przygotowywania mleka?Oto kilka prostych propozycji:* jako słodkie smarowidło do chociażby naleśników- z dodatkiem Waszego ulubionego
Kraina Miodem PłynącaPrzeglądając książkę 'Kuchnia Polska' natknęłam się na zupę serową i pierwsze co pomyślałam- 'ta zupa musi być mdła'.Jednak zaintrygowała mnie na tyle, że musiałam ją
Kraina Miodem PłynącaSezon truskawkowy pomału się kończy więc wypadałoby go zakończyć pysznym dżemem.Wiem, że przepisów na dżem truskawkowy jest multum, ale i ja również chciałabym się z
Kraina Miodem PłynącaSłodziutkie, cudownie pachnące pomarańczami i do tego polane truskawkowym dżemem...... po prostu niebo w gębie!Wasze dzieci na pewno będą zachwycone i zapewniam, że Wy również
Kraina Miodem PłynącaKupiłam pięknego i dorodnego bakłażana z myślą o ajwarze, ale wracając z zakupami do domu, zmieniłam zdanie.I tak oto bakłażan, dzisiejszego dnia, stał się daniem głównym
Kraina Miodem PłynącaJedni mówią 'smoothie', 'lassi', ale jak dla mnie to po prostu koktajl- też brzmi ładnie, prawda? :)Świetny jako podwieczorek lub na wieczór z przyjaciółmi (wersja z
Kraina Miodem PłynącaJajko w koszulce, to nic innego jak jako gotowane bez skorupki w wodzie, aż do ścięcia się białka, a żółtko- w zależności od upodobań- może być
Kraina Miodem PłynącaZbliżała się mała uroczystość i wypadałoby przygotować tort, zaczęłam więc wertować książkę 'Kuchnia Polska' by znaleźć coś ciekawego- bez dodatku mąki pszennej, ponieważ staram się jej
Kraina Miodem PłynącaZapewne każdy z Was pamięta smak paprykarzu z dzieciństwa, mam rację?Kromka chleba, masło i gruba warstwa paprykarzu, to dopiero był cymes :)Dzisiaj, niestety, kupiony paprykarz
Kraina Miodem PłynącaSernik na zimno, to bardzo prosty deser/ciasto bez pieczenia więc nie może się nie udać!Wystarczy wymieszać składniki, schłodzić i na tym kończy się nasza praca
Kraina Miodem PłynącaZupa jest treściwa, a przy tym lekko orzeźwiająca i aromatyczna dzięki dodatkowi mięty, która tylko delikatnie jest wyczuwalna, ale tak zgrywa się z resztą składników, że
Kraina Miodem PłynącaZapewne nieraz zdarzyło się Wam, że po obiedzie zostało sporo ugotowanych ziemniaków, prawda?U mnie również się to zdarza, rzadko- bo ziemniaki jem sporadycznie, ale dzisiaj
Kraina Miodem PłynącaNo to mamy 30 września, czyli dzisiaj świętują nasi chłopcy! :)I moje drogie Panie, może zaserwujcie w ten dzień swoim mężczyznom zmysłowy deser, idealny na romantyczny
Kraina Miodem PłynącaPowidła zrobione (link tutaj), to czas upiec ciasto z ich dodatkiem i tak padło na ciasto drożdżowe ze śliwkami, migdałami i, oczywiście, powidłami.Przepis bardzo
Kraina Miodem PłynącaSoczysty, delikatny i miękki łosoś, któremu ostrzejszego charakteru nadaje musztarda, podany na szpinakowym spodzie.Danie może i wygląda trochę 'ubogo', ale staram się nie łączyć produktów
Kraina Miodem PłynącaDzisiejsza propozycja- lekka, smaczna i zdrowa- to paluszki rybne w panierce z kaszki kukurydzianej, polane sosem chili.Panierka z tej kaszy jest chrupiąca i wyczuwalne są jej
Kraina Miodem PłynącaDrożdżowe bułeczki z dyni- pachnące, miękkie, o pięknym żółtym kolorze, z dodatkiem budyniu i polane wspaniałym sosem cynamonowym...Fantastyczne do kawy czy- jak w moim przypadku
Kraina Miodem PłynącaWyśmienity, i aksamitny- dzięki dodatkowi kremówki i mascarpone- waniliowy sernik.Do tego puszysty, delikatny- i kaloryczny, ale ja takie lubię:)- krem czekoladowy (podpatrzony u Marthy Stewart w
Kraina Miodem PłynącaMoi drodzy, dzisiaj polecam na obiad soczystą polędwiczkę, która dosłownie rozpływa się w ustach, polaną sosem z suszonych śliwek.Sos jest kremowy i słodki i naprawdę
Kraina Miodem PłynącaZdrowa i smaczna propozycja na obiad, z aromatycznymi ziołami oraz ze smacznymi i soczystymi warzywami.Fasolkę w tym wydaniu mogłabym jeść dosłownie codziennie i dlatego robię
Kraina Miodem PłynącaMoi drodzy dzisiaj przygotowałam marcepan, cudownie aromatyczny i baaardzo słodki więc jak ktoś z Was lubuje się w mega słodkościach, to będzie uszczęśliwiony już po pierwszym
Kraina Miodem PłynącaZupełnie inna wersja popularnego ciasta 'Fale Dunaju', inna, bo z podstawowego przepisu na to ciasto został tylko wzór- czyli fale, które powstają dzięki opadającym wiśniom.Ciasto
Kraina Miodem PłynącaNo, w końcu mogę się pochwalić najsmaczniejszym plackiem, a może tortillą.. hmm ...szczerze mówiąc, to nawet nie wiem jak to nazwać, może Wy podpowiecie
Kraina Miodem PłynącaKogel mogel, to smak z czasów mojego dzieciństwa i wspomnienia związane z babcią, która- jak tylko do niej przyjechałam- leciała po świeże jajeczka i od razu
Kraina Miodem PłynącaTak, jak pisałam w poprzednim poście, że będzie beza to i jest.Z bananami, z kremową masą, z kajmakiem, czyli można by ją nazwać taką banoffee'ową
Kraina Miodem PłynącaJest to bardzo szybkie i proste ciasto, do którego nawet nie trzeba zbytnio się przykładać i wyciągać miksera, bo wystarczy kilka ruchów łyżką i ciasto gotowe
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj zapraszam Was na torcik czekoladowy w wersji dla dorosłych!Tort prosty w wykonaniu, fantastyczny w smaku i pięknie prezentujący się na stole.Lekki i puszysty kakaowy
Kraina Miodem PłynącaPrzepis na zupę migdałową jakiś czas temu znalazłam w gazecie (nie pamiętam której) i wydał mi się na tyle ciekawy, że zapisałam go na małej karteczce
Kraina Miodem PłynącaBałkański sos, to nic innego jak ajwar, czyli pieczona słodka papryka i bakłażan, do tego dodająca pikanterii papryczka chili, pomidory i czosnek.Ajwar zastosowań ma wiele, bo
Kraina Miodem PłynącaPuszyste, mięciutkie, waniliowe i słodko zakręcone pączusie z ciasta serowego z dodatkiem sody- zamiast drożdży- dzięki czemu robi się je błyskawicznie, bo nie trzeba czekać
Kraina Miodem PłynącaDelikatne w smaku mięsne kuleczki na kaszy mannie zamiast bułki tartej, przełożone cukinią.Szaszłyki pieczone są w piekarniku, bez zbędnego tłuszczu, przez co są o wiele
Kraina Miodem PłynącaZapewne zdarza Wam się czasami nadmiar nieskonsumowanych ziemniaków po obiedzie i wtedy zadajecie sobie pytanie:'Co z nimi zrobić, i co zrobić...?! Hmmm... O tak, kopytka
Kraina Miodem PłynącaNaleśniki wypełnione po brzegi puszystym musem czekoladowym i bananami, posypane odrobiną kakao- fantastyczne na deser, albo i śniadanie- jak u mnie :) Tego musu zachwalać już
Kraina Miodem PłynącaBezglutenowy biszkopt- na migdałach, przełożony prostą masą kajmakową na kremówce i mascarpone- dzięki czemu krem jest delikatny- posypany krokantem z orzechów włoskich.Blaty biszkoptu zostały posmarowane
Kraina Miodem PłynącaLekka propozycja obiadowa z aromatyczną kaszą jaglaną, na warzywnym bulionie, wraz z jędrnymi i chrupiącymi warzywami pokrojonymi techniką julienne- czyli w cieńkie i drobne słupki.Dzięki
Kraina Miodem PłynącaNie wiece co zrobić z zapasem ugotowanych ziemniaków po wczorajszym obiedzie?To może skorzystacie z mojej propozycji? :)Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem sera i świeżej bazyli
Kraina Miodem PłynącaDziś zapraszam Was na tort bezowy przełożony puszystym kremem waniliowym.Tort jest słodki- ale taki to urok bezy- dlatego posmarowałam spód porzeczkowym dżemem- po to, by choć
Kraina Miodem PłynącaZ tym sosem po raz pierwszy spotkałam się robiąc w domu waniliowe lody (czyli jakieś 2 lata temu) i od razu się zakochałam! :)Zazwyczaj robiłam na
Kraina Miodem PłynącaSaltimbocca*, to rodzaj popularnej włoskiej potrawy, która przyrządzana jest z rozbitego płata cielęciny oraz szynki, z dodatkiem szałwii,
Kraina Miodem PłynącaNie ma to jak koktajl, który po schłodzeniu świetnie orzeźwia i delikatnie rozluźnia po całym, zaganianym dniu.Z podanych proporcji koktajl jest kremowy, smaki tak dobrze
Kraina Miodem PłynącaKremowy, zwarty, a równocześnie lekki i puszysty, nie za słodki, idealny… :)Jeżeli chcecie, to można zrobić ten sernik na spodzie biszkoptowym czy z ciastek, ja pominęłam
Kraina Miodem PłynącaNieśmiertelny przepis naszych babć i mam na doskonałą, błyszczącą polewę.Przepis ten towarzyszy mi- dosyć często- od lat i nie wyobrażam sobie np. murzynka z inną
Kraina Miodem PłynącaPiękna nazwa, nie uważacie? :)Niestety nie ja sama ją wymyśliłam, a 'wzięłam' z książki 'Koktajle 1001 Przepisów' :)Koktajl o pięknym, pudrowym kolorze, gęsty, syty i kremowy
Kraina Miodem PłynącaJedna z ulubionych past mojego P. (ja wolę trochę delikatniejsze), której przygotowanie zajmuje- dosłownie- 5 minut- składniki wrzucamy do blendera, siekamy i ot, to cała filozofia
Kraina Miodem PłynącaMocno wilgotne, niskie i ciężkie ciasto z białej czekolady tzw. Blondie, czyli inaczej mówiąc jest to jasna wersja pysznego i wszystkim znanego brownie- które wkrótce pojawi
Kraina Miodem PłynącaJako, że od kilku dni zajadamy się warzywami, to ku uciesze mojego P. tym razem na obiad przygotowałam mięso- miękki i aromatyczny schab duszony z kolorowymi
Kraina Miodem PłynącaCzasami nie trzeba wielu składników, by wyczarować dobre ciasto i -jak w tym przypadku- wystarczą tylko jajka i nutella (przepis z Kirbie's Cravings)!Wbrew
Kraina Miodem PłynącaByć może ktoś sobie pomyśli, że to przecież zwykła galaretka, oj nic bardziej mylnego- to wystrzałowa galaretka, bo z dodatkiem szampana! ;)))Szampana równie dobrze można zamienić
Kraina Miodem PłynącaJedna z moich ulubionych sałatek, której nigdy nie mam dość, sycąca, a jednocześnie lekka- bo bez zbędnych kalorii typu sos np. majonezowy.Można zaszaleć ze składnikami
Kraina Miodem PłynącaDziś u mnie na blogu, wszystkim znane Szyszki, ale nie takie zwykłe, czekoladowe- tylko z Marsa (a bardziej z Marsem)! :)Te malutkie, chrupiące 'ciasteczka' są tak
Kraina Miodem PłynącaPo raz pierwszy z tym sosem miałam styczność już ładnych parę lat temu (nie uwierzycie gdzie- w McDonald's…) i wtedy zakochałam się w nim po
Kraina Miodem PłynącaMój P. łososia niestety nie lubi, ale w takim wydaniu zjada go nawet nie kręcąc nosem :)Jak to dodatek ogórka kiszonego potrafi zdziałać cuda! ;)))Ja uwielbiam
Kraina Miodem PłynącaTak, wiem, wiem, że przepisów na lemon curd jest mnóstwo i każdy przygotowywany z innych proporcji, ja również dołączam się do grona wielbicieli tegoż kremu i
Kraina Miodem Płynąca3 warstwowe i uroczo prezentujące się ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie nawet kulinarna 'noga', bo to ciasto po prostu nie może się nie udać
Kraina Miodem PłynącaSezon śliwkowy w pełni, małymi krokami zaczyna się dyniowy, a ja dzisiejszym ciastem kończę okres jagodowy :)Wilgotne i miękkie ciasto, które w swoim składzie nie zawiera
Kraina Miodem PłynącaJakiś czas temu zobaczyłam zapiekankę na zajdam.pl, zrobiłam i… od tamtej pory mogłabym nie jeść nic innego, jak tylko warzywa w takiej właśnie formie :)Najfajniejsze
Kraina Miodem PłynącaEkonomiczne drożdżówki, czyli bez mleka, jaj i masła- a mimo to puchate, mięciutkie i smaczne :)Jako, że sezon śliwkowy trwa, to wykorzystałam te owoce, a dodatek
Kraina Miodem PłynącaZ kasz (różnego rodzaju) można wyczarować nie tylko wyborne dania obiadowe, ale i wyśmienite desery, które znaleźć możecie na blogu: np.kluski leniwe, waniliowe naleśniki, placki twarogowe
Kraina Miodem PłynącaMoja dzisiejsza propozycja, to bakłażan w serowej- a dokładnie parmezanowej- panierce z dodatkiem płatków owsianych (które jak najbardziej można zamienić na bułkę tartą- taką wersję robię
Kraina Miodem PłynącaNiestety jesień już weszła z butami w nasze życie i zamiast lodów i lekkich obiadów przyszła pora na rozgrzewający i bardziej treściwy jadłospis.Jednak wcale nie
Kraina Miodem PłynącaCiasto przeze mnie zapomniane, a przecież tak bardzo kiedyś ukochane- murzynek z przepisu mojej babci, potem mamy, czyli pokoleniowy :)))Wilgotny, rozpływający się w ustach, mocno czekoladowy
Kraina Miodem PłynącaJedna z najbardziej popularnych zup we Francji, której bazą jest głównie cebula (duuużo cebuli) smażona długo i na bardzo małym ogniu, podlana białym winem, a na
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj proponuję Wam smaczny obiad z rybą w roli głównej, klasyka nadmorskich smażalni, czyli dorsz w maśle czosnkowym :)Tylko, że u mnie nie w wersji smażonej
Kraina Miodem PłynącaOstatnio coś mnie wzięło na ryby, to chyba przez tego dorsza w maśle czosnkowym, który smakował tak wyśmienicie, że nabrałam ochoty na więcej :)Tym razem wybrałam
Kraina Miodem PłynącaWiem, wiem, że nie każdy lubi brukselkę i już nawet wiem dlaczego! :)Ta mała kapusta jest naprawdę pyszna, o ile się ją dobrze ugotuje (!), inaczej będzie
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj coś dla fanów miętowych smaków…Ciasto na białkach, puszyste, wilgotne o delikatnej nucie mięty, oblane polewą czekoladową.Ja swoje ciasto dodatkowo wzbogaciłam barwnikiem- tylko dla
Kraina Miodem PłynącaBardzo smaczna zupa na dużej ilości warzyw, z ryżem i dorszem- lekka, pożywna i rozgrzewająca- za sprawą dodanej papryczka chili i odrobiny kurkumy.Do zupy można dodać
Kraina Miodem PłynącaPo Jesiennym Risotto zapraszam tym razem do wypróbowania dyni w wersji słodkiej- w postaci krajanki bez pieczenia.Masa dyniowa nie będzie dla Was zaskoczeniem, bo to
Kraina Miodem PłynącaDyni ciąg dalszy...Było danie obiadowe, było ciasto, to teraz czas na zupę idealną na podwieczorek lub kolację.Deserowa zupa, czyli dynia gotowana na mleku z
Kraina Miodem PłynącaDzisiejsza moja propozycja to Pomidorówka, ale nie taka tradycyjna, tylko przygotowywana na soku pomidorowym, podana z ryżem i maleńkimi krewetkami koktajlowymi, czyli taka bardziej 'luksusowa' wersja
Kraina Miodem PłynącaBardzo prosty, smaczny i aromatyczny deser z jabłkiem w roli głównej, które zostało nadziane- najzdrowszą z kasz- kaszą jaglaną wraz z orzechami włoskimi- pełnymi kwasów omega
Kraina Miodem PłynącaBardzo lubię proste dania, takie, przy których nie trzeba zbytnio się wysilać, gdzie wystarczy wrzucić składniki (najczęściej te, które zwyczajnie zalegają nam w lodówce) na
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj mam dla Was przepis na rozpływające się w ustach ciasteczka, z samych zdrowych składników, czyli z poppingu z amarantusa, banana- który nadaje słodyczy- oraz chrupkich
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj dzielę się z Wami przepisem na banalnie prostą i bardzo smaczną fasolówkę- w postaci gęstego i sycącego kremu z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i chrupiącą
Kraina Miodem PłynącaZachwycająca prostotą i wspaniałym smakiem, wszystkim znana- włoska sałatka Caprese, tylko w innej i bardzo ciekawej formie, czyli zamiast plastrów mozzarelli przełożonej pomidorami oraz bazylią jest
Kraina Miodem PłynącaMam dla Was baaardzo ciekawą polewę, dzięki której Wasz piernik (i nie tylko) nabierze zupełnie nowego charakteru!Polewa jest czekoladowa z lekkim złamaniem tej słodyczy
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj dzielę się z Wami przepisem na wyśmienity sos grzybowy z sekretnym składnikiem, który nadaje delikatnej słodyczy i bardzo ciekawego smaku, a jest to... suszona śliwka
Kraina Miodem PłynącaRozgrzewająca, aromatyczna, gęsta i sycąca- czyli idealna, a wręcz obowiązkowa do zaserwowania sobie oraz rodzince w te mroźne dni- zupa grochowa z dodatkiem smażonej marchewki i
Kraina Miodem PłynącaDesernik, czyli taki oszukany sernik w wersji deserowej, gdyż nie zawiera w sobie ani grama twarogu, a za to mascarpone i białą czekoladę, przez co jest
Kraina Miodem PłynącaPewnego dnia Bogumił uratował Królowę Pszczół. Ta w podzięce zdradziła mu sekret, dzięki któremu miało spełnić się marzenie młodego Piekarczyka. Przy szykowaniu kolejnego ciasta poleciła Bogumiłowi dodać do niego miodu. Kilka dni później Bartłomiej oświadczył swoim piekarzom, że do Torunia ma przybyć król i że na jego przyjazd muszą upiec jak najlepsze przysmaki. Bogumił do swojego ciasta dodał miodu(...)upieczone ciastka "katarzynkami". Według innego podania katarzynki są dziełem Katarzyny, córki toruńskiego młynarza. Podczas, gdy dziewczyna przygotowywała specjalne smakołyki na przyjazd króla, pszczoły podpowiedziały jej, aby dodała do ciasta miodu. Kasia tak zrobiła, a ciastka wyszły znakomite. Smak pierników wprawił w zachwyt króla i dworzan i zostały one nazwane katarzynkami. Nie wiadomo dziś, w której z tych legend jest więcej
Pełny talerzłyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 4 łyżeczki mielonego cynamonu 3 jajka 1 szklanka oleju roślinnego 1 szklanka mocnej czarnej kawy 1 szklanka płynnego miodu 1/2 szklanki brandy 1/4 szklanki wody 1 szklanka ciemnego brązowego cukru 1/2 szklanki cukru Składniki na jabłka w miodzie: 2 łyżki masła 4 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone(...)kostkę 1/4 szklanki miodu Składniki na krem z serka śmietankowego: 100 g masła, w temperaturze pokojowej 300 g serka śmietankowego ½-1 szklanka miodu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy ok. 25 cm. W celu przygotowania ciasta, wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. W dużej misce miksera
karmelowyczegoś szybkiego i prostego, i wertując książkę Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger oraz Marie-Theres Wiener wpadł mi w oko chleb na niedzielę . Tak się właśnie ładnie nazywa. Miód, rodzynki... Musiało wyjść dobrze. Ruszyłam więc pełna zapału do kuchni. I muszę powiedzieć, że poszło jak z płatka - robi się go szybko, a efekt jest naprawdę wspaniały. Chleb jest mięciutki(...)cudownie pachnie miodem. Dość słodki - do dżemu w sam raz. Ale mi na przykład z żółtym serem też bardzo smakował. A nawet z szynką nie jest zły. Jeśli więc nie macie nic przeciwko słodkawemu pieczywu - spróbujcie upiec sobie właśnie ten chleb na sobotnie śniadanie. Albo niedzielne - wedle odgórnych zaleceń. Chleb z miodem i rodzynkami Składniki: (na 1 duży bochenek
Pożeraczka, czyli raz adobrzelodów. Uwielbiam, gdy jego kwaśny smak równoważony jest przez słodkie dodatki. Świetnie komponuje się z mnóstwem innych smaków: oczywiście z truskawkami, ale też na przykład ze słodkimi malinami, z miodem czy z jeszcze kwaśniejszą cytryną. Wyśmienicie smakuje w serniku. A kiedy potrzebna mi odurzająca dawka rabarbaru, zanurzam łodygę w cukrze i przypominam sobie stare, dobre czasy(...)oprzeć. Ciekawiło mnie ogromnie, jak to wszystko będzie razem smakowało. Dodatek rozmarynu tylko przyśpieszył wdrożenie planów w życie. Smak chleba jest zaskakujący - nie ma w nim bowiem cukru, a miodu jest za mało, żeby zniwelować kwaśny smak. Jednak nawet bez słodkich dodatków pieczony rabarbar łagodnieje, i gdy natrafiamy na jego kawałki, nie wykrzywia nam buzi, ale wspaniale ożywia całość. Subtelne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepadam. Mój miodownik do tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, jest to najprostszy, ale i najsmaczniejszy miodownik, można powiedzieć, że to idealny miodownik pachnący miodem, karmelizowanymi orzechami i wanilią, przełożony jest kremem na bazie kaszki manny. Miodownik uwielbiam, ale jakoś nigdy do tej pory nie zabrałam się za jego pieczenie. Na Boże Narodzenie zawsze(...)jadłam u mojej cioci Eugenii. Był taki pyszny, z dużą ilością miodu i orzechów. Szukałam tego przepisu w moich zbiorach, gdyż zostałam zaproszona do akcji testowania produktów Z.T. Bielmar. i poproszona o przetestowanie Palmy z Murzynkiem w przepisie na miodownik wg mojego pomysłu. Przepis na miodownik znalazłam ostatnio w kajecie podczas mozolnego szukania między starymi zapiskami z przepisami. Do przepisu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzasłodzić wymyśliłam sobie taki oto mały bakaliowy przysmak. Kruche ciasto zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, która słodyczy nabrała dzięki kruchej skorupce, jaką utworzyły na jej wierzchu bakalie zapieczone z miodem. Pestki dyni, ziarna, słonecznika i sezamu, a do tego suszone owoce i miód. Bomba witaminowa, która rewelacyjnie wpasowuje się w nadchodzący czas chłodnych zimowych wieczorów. To nie tylko(...)zdrowy deser, ale i świetna przekąska. Wypróbujcie koniecznie! :) Tarta mocno bakaliowa z miodem Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding
Sajkofanka smakużółtka 2 białka 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do pierników 125 g masła 200 g miodu Dodatkowo: powidła śliwkowe do nadziewania, polewa czekoladowa (przepis poniżej) lub lukier Miód zagotować z przyprawą do pierników, kakao i masłem. Gotować do momentu rozpuszczenia masła i miodu, co jakiś czas mieszając(...)ubić mikserem na pianę. Dodawać powoli cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać żółtka i miksować do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy jajecznej dodawać powoli mąkę i przestudzony miód z masłem i miksować do połączenia się składników. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto odstawić na 24 godziny pod przykryciem w chłodne miejsce. Ciasto powinno w tym czasie mocno
Bulliosię zawsze z daniem, które znam już od dzieciństwa pod nazwą kutia. W moim domu kutia jest przygotowywana z grubej kaszy jęczmiennej typu pęczak, maku, różnych bakalii i miodu. W wielu przepisach występuje ziarno pszenicy, jednak odkąd pamiętam na stole wigilijnym tradycyjnie zawsze była kutia z pęczaku. Wigilia u mnie jest postna, więc kutię przygotowuję z maku parzonego w wodzie(...)pozostał do dzisiaj i chociaż w tej chwili nie ma małych dzieci, a nas wciąż cieszy szukanie tego jednego kawałeczka 😊 Ziarenka maku w kutii to symbol szczęścia, a dodany miód symbolizuje słodkie i dostatnie życie, więc nie pozostaje nam nic innego, tylko podczas Wigilii jeść jak najwięcej kutii. Odkąd pamiętam, kutia na wigilijnym stole zawsze zajmowała honorowe miejsce. Może podzielicie
Kuchcik gotujeilości zostały zaproponowane orientacyjnie i możemy je dowolnie zmieniać) 350 g płatków jęczmiennych 350 g płatków owsianych luk innych ulubionych płatków zbóż z pełnego ziarna 100 g miodu 60 g oleju kokosowego, lub masła ( płatki staną się bardziej chrupiące) około 350-450 g wymieszanych ulubionych orzechów i bakalii (ja użyłem pomieszanych suszonych śliwek, fig, żurawiny, rodzynek, orzechów laskowych(...)ewentualnie 5-6 łyżek syropu daktylowego ( dodaje niezwykle ciekawego posmaku i aromatu) sposób wykonania Blachę z piekarnika wykładamy pergaminem i wsypujemy na nią płatki, polewamy połową miodu, dodajemy olej kokosowy ( lub mocno schłodzone i posiekane nożem masło), całość mieszamy ze sobą i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni ( pamiętając
Miód i pieprzlekarstwem, ale także świetnym dodatkiem do sosów, sałatek, czy mięs! Domowy eliksir zdrowia Przygotowanie eliksiru jest banalnie proste! Sami zobaczcie ;) Składniki: 500 ml oleju lnianego Oleofarm 500 ml miodu (ja użyłam wielokwiatowego) 5 cytryn 4 główki (!) czosnku Na początek wyciskamy sok z cytryn i przelewamy przez sitko. Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce lub blendujemy. Miód oraz olej(...)czosnek. Gotowe! Kilka uwag: - eliksir przechowujemy w lodówce! Olej lniany zachowuje swoje właściwości tylko w niskiej temperaturze; nie lubi także światła - przed każdym użyciem należy wstrząsnąć słoikiem/butelką - miód lubi osiadać na dno Dlaczego eliksir jest taki magiczny? 1) Olej lniany - ma gorzki, orzechowy posmak. Otrzymywany jest przez tłoczenie "na zimno" dojrzałych nasion lnu, dzięki czemu bioaktywne związki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!solennie wszystkich zapewniam, że efekt końcowy, wart jest czasu, który poświęcimy gruszkowej nalewce. składniki 1 kg niewielkich dojrzałych gruszek 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 100 ml miodu 300 g cukru 2 cytryny ewentualnie dodatkowo 1-2 gwiazdki anyżu 5-6 strączków kardamonu sposób wykonania Cytryny obieramy ze skórki i wyciskamy z nich sok, wlewając go do sporej(...)sokiem z cytryny, zapobiegając w ten sposób ich ściemnieniu. Teraz owoce, wraz z sokiem i skórką z cytryn przekładamy do słoja ze szczelnym zamknięciem, dodajemy do nich miód i ewentualnie anyż oraz kardamon. Całość zalewamy wódką, oraz spirytusem ( miłośnicy wersji mocniejszych, mogą zmienić proporcje, odejmując część wódki, a w to miejsce dodając spirytus) i odstawiamy w nasłonecznione miejsce
Miód i pieprztotalna wariacja na temat miodu i marchewki. Ale jaka pyszna! :) Nie ukrywam, że sposób pokrojenia marchewki w tagliatelle podpatrzyłam kiedyś w jakimś amerykańskim programie kulinarnym. To było wiele lat temu, więc proszę wybaczyć, że nie pamiętam tytułu. W tym roku przypomniał mi to Karol Okrasa w powtórce swojego programu, do którego czerpie inspiracje, jeżdżąc żółtą syrenką po Polsce. Sos natomiast(...)jest moim pomysłem :) Składniki (na dwie osoby) : 4 zgrabne marchewki limonka łyżeczka miodu (u mnie zielony skrystalizowany) oliwa z oliwek Marchewki pokroić obieraczką do jarzyn w cienkie paski (tagliatelle). Do małego garnka wlać niewielką ilość wody. Na garnku położyć metalową miskę. Zapalić gaz pod garnkiem. Do miski wycisnąć sok z limonki i przełożyć łyżeczkę miodu. Mieszać, aż miód prawie się
Weekendy w domu i ogrodziepoprawia apetyt, wzmacnia odporność. Najwięcej jest jej w: owocach kiwi, czarnych porzeczkach, malinach, w owocach cytrusowych, kiszonej kapuście, natce pietruszki. SKŁADNIKI: burak miód malinowy (ekologiczny)* imbir PRZYGOTOWANIE: Buraka myjemy, obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do wyparzonego słoiczka, ucieramy odrobinę imbiry na tarce o najmniejszych oczkach i zalewamy miodem. Zakręcony słoik(...)garnku gdzie miałam już ugotowaną wodę. Pozostawiłam syrop w tej wodzie aż do jej wystygnięcia. Rano podałam dziecku zdrowy i smaczny syrop. Wypił łyżkę ze smakiem. *Miód malinowy o miłym zapachu kwiatów malin jest miodem szybko krystalizującym. Kwaskowaty smak, przepiękny aromat. Miód malinowy posiada działanie napotne i przeciwgorączkowe. Wzmacnia układ odpornościowy, odżywia i regeneruje organizm, wspomaga
ClauditteMissCookingpodwieczorek. Dzięki przepisowi odkryłam dwa nowe smaki :D 1. Świeży imbir - genialny! Całkowicie inny niż ten mielony, paczkowany. Zapach - nieziemski! Orzeźwiająco cytrusowy. Na pewno zacznę go częściej używać. 2. Miód wielokwiatowy mniszkowy - przepyszny! Smak i konsystencja podobne do karmelu. Ba, nawet lepsze! Smak - delikatny, mocno słodki. Zawaham się i napiszę - najlepszy miód jak jadłam w życiu! Załączam kilka jego zdjęć(...)abyście mogli zobaczyć, że nie zmyślam :D Możecie go kupić na stronie Miody Polskie, o TUTAJ . "Miód wielokwiatowy mniszkowy polecany jest przy chorobach żołądka, zaburzeniach trawienia, chorobach jelit, skurczach żołądka i jelit oraz chorobach wątroby i dróg żółciowych, a także przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych. Pomocny w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego." Wartości odżywcze dla całego ciasta
Zdrowie na języku :Pkwiaty, wyciskając z nich płyn. Wlewamy wszystko do dużego garnka, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn oraz już gotując na wolnym ogniu dodajemystopniowo cukier. Po ok 15 minutach gotujący się,,miód" dopiero zaczyna pachnieć miodem. Nie mieszamy ,gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Gęstość miodu sprawdzamy nabierając miód na łyżkę i odstawiając na talerzyk do ostygnięcia. Dopiero po wystudzeniu widać konsystencje(...)właściwą miodu. Jeśli chcemy żeby miód był jeszcze gęstszy gotujemy dłużej.Po tym czasie gorący miód nalewamy do słoików, zakręcamy, odstawiamy do wystygnięcie do góry dnem. Z tego przepisu wyszło mi 8 słoiczków po dżemie miodziku
Z Majeczką w kuchniśniadanie. Pasta w smaku przypomina mi masło orzechowe:) Myślę, że świetnie sprawdzi się właśnie w ciasteczkach słono-słodkich. Albo bez przypraw, a za to z dodatkiem orzechów czy miodu jako słodki dodatek do deserów, ciastek, naleśników. Znalazłam też przepis na podobną pastę z dodatkiem pieczonego jabłka lub dyni. Będę kombinować:) ***** Godz. 20.00 Na gorąco wrzucam placuszki, które przed chwilą zrobiłam(...)soli morskiej (sn) Po kolei dodawałam i mieszałam, a potem wylałam ciasto na rozgrzaną patelnię (muśniętą oliwą) robiąc 3 placuszki i powoli smażyłam z obu stron. Na koniec polałam miodem. Dobre było, choć poza mną nikt nie chciał spróbować;P Placuszki nie są zgodne z Metodą Montignac I faza. ***** "Archeolog to wymarzony mąż - im kobieta starsza, tym bardziej się nią
Zdrowa Kuchnia Sowyhumor. Mam nadzieje, że spodobają się i zasmakują gościom. Oczywiście może mój wypiek nie wygląda "szałowo" ale tylko do pierwszego ugryzienia. Pod białą poduszką schowałam owoce nasączone rumem i miodem, no w końcu czasami trzeba sobie dogadzać. Ciasto oczywiście kruche z nutą miodu doda fajną nutkę słodyczy, mam przynajmniej taką nadzieje. Nie byłabym sobą jakbym nie podjadła jednej(...)wszyscy przyszli szybko bo nie wiem czy utrzymam ręce przy sobie:) Składniki: ciasto: 0,5 kostki masła 25 dag mąki 3 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej jajko Masa: 250 ml śmietany kremówki fix do śmietany lub łyżeczka żelatyny szklanka bakalii 2 łyżki miodu rum do dekoracji lukier aromat pomarańczowy Wykonanie: Na stolnice wysypujemy mąkę z sodą oczyszczoną
ciastkarnia na kruchym spodzieMIÓD RZEPAKOWY - Królewskie miody - owoce i warzywa karmelizowane - Miód pszczeli rzepakowy pochodzi z kwiatów tej rośliny, uprawianej na ekologicznie czystych polach woj. podkarpackiego. Tworzy kompozycję barw od białej po kremowa. W smaku bardzo słodki, w zapachu można wyczuć zapach rzepaku. Możecie kupić tutaj: http://sklep.krolewskie-miody.pl/index.php?d=katalog&k_id=6 Cena: 200ml/250g - 8,00 zł 900ml/1.25g - 25,00 zł MOJA OPINIA: Miód urzekł(...)mnie swoją kremową konsystencją. To pierwszy miód, który mogę jeść sam - tak prosto z łyżeczki :) Słodki i pyszny. Użyłam go także do przygotowania karmelizowanych jabłek i marchewek. Jak wykonać? Jabłka/ marchewki pokroić - jak lubimy. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić owoce/warzywa. Smażyć na wolnym ogniu. W przypadku jabłek, uważać, by się nie rozpadły. Pod koniec dodać miód i karmelizować chwilę
kolorowotorcikowo