miód - 5845 przepisów (strona:26/390)

Miodowo-ziarenkowy deser 146

który przenosi każdego w głąb siebie, po to tylko, by odszukać przykurzone gdzieś na dnie każdego z nas, pokłady energii, by je obudzić i zaprosić do życia...Ziarno,miód,czekolada...rozmarzyć się wypada! Dlatego dziś przygotuję deser z wykorzystaniem ziaren oraz Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP. Nie mogłam się powstrzymać, mieszam w Rzeszowie, nie mogłam dokonać innego wyboru! Wykorzystałam trzy rodzaje(...)cynamon -kardamon -gozdziki Ponadto -szklanka najzwyklejszego musli wymieszanego z otrębami pszennymi -5 śliwek suszonych -pół szklanki sułtańskich rodzynek -1 duża dojrzała i soczysta brzoskwinia -1 łyzka kakao -filiżanka Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP Na polewę wystarczy mleczna czekolada z całymi orzechami laskowymi rozpuszczona na parze. Wykonanie Wszystkie ziarna, wsyp do misy dołóż rodzynki sułtańskie, musli z otrębami, oraz pokrojone w paski

Z Kuchni Do Kuchni
Ziarenkowy deser 201

który przenosi każdego w głąb siebie, po to tylko, by odszukać przykurzone gdzieś na dnie każdego z nas, pokłady energii, by je obudzić i zaprosić do życia...Ziarno,miód,czekolada...rozmarzyć się wypada! Dlatego dziś przygotuję deser z wykorzystaniem ziaren, które dostałam w ramach współpracy z firmą Ziarenkowo, dolożę do tej skarbnicy również Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP. Wykorzystałam trzy rodzaje(...)cynamon,kardamon,godziki. Ponadto -szklanka najzwyklejszego musli wymieszanego z otrębami pszennymi -5 śliwek suszonych -pół szklanki sułtańskich rodzynek -1 duża dojrzała i soczysta brzoskwinia -1 łyzka kakao -filiżanka Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP Na polewę wystarczy mleczna czekolada z całymi orzechami laskowymi rozpuszczona na parze. Wykonanie Wszystkie ziarna, wsyp do misy, dołóż rodzynki sułtańskie, musli z otrębami, oraz pokrojone w paski

Z Kuchni Do Kuchni
Jesienny budyń jaglany 93

taka wersja jest jeszcze lepsza. Teraz gdy nadeszły jesienne, chłodniejsze dni lubię przyrządzać ją w wersji rozgrzewającej. Nie tylko z owocami czy dżemem ale także z dodatkiem cynamonu, miodu i orzechów. Nie dość, że jest naprawdę przepysznie to jeszcze takie śniadanie dostarczy nam mnóstwo energii na początek dnia :) Zapraszam na owocową wersję z dżemem oraz śliwkami i orzechami w miodzie(...)dorosłych i 14 miesięcznego malucha ;) 120 g kaszy jaglanej 150 g mleczka kokosowego 2 kopiaste łyżki dżemu Łowicz z owców leśnych 0/5 łyżeczki cynamonu 3 duże śliwki łyżka miodu szczypta cynamonu 3 łyżeczki dżemu Łowicz z owoców leśnych 2 łyżki mieszanki orzechów ( dla dziecka wersja bez) opcjonalnie inne świeże owoce Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody

Mienta blog
Genialne śniadanie - naleśniki orkiszowe z pastą tahini na słodko! 204

Dawno nie robiłam sobie naleśników na śniadanie i przyszła mi na nie ochota, tym większa gdy na blogu Sisters'cooking znalazłam przepis na pastę tahini z miodem! Pastę tahini robiłam do hummusu , więc z miodem mogła być tylko lepsza:)   Składniki na 3 naleśniki: 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki otrąb orkiszowych jajko 100 ml mleka odrobina oliwy przyprawy: imbir(...)kurkuma, sól Pasta tahini z miodem: 3 łyżki sezamu najlepiej niełuszczonego 2 łyżki oliwy extra vergine - nie miałam oleju sezamowego łyżka miodu Naleśniki przygotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli do miski kolejno dodawałam i po każdym składniku mieszałam: 1. mąkę i otręby orkiszowe (k) 2. szczyptę kurkumy (g) 3. jajko, mleko i kilka kropli oliwy (sł) 4. 2 szczypty imbiru

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasto Orzechowe z Kremem Waniliowo Miodowym 129

ciasto: 150 ml letniego mleka 21 g świeżych drożdży 285 g mąki 40 g cukru 1 jajko 50 g masła Sos miodowo-orzechowy: 100 g masła 5 łyżek miodu 200 g prażonych orzechów ziemnych Mąkę wsypujemy do miski. Robimy dołeczek, wsypujemy cukier, kruszymy drożdże i zalewamy połową letniego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do spienienia się drożdży na około(...)minut, do podwojenia objętości. Formę okrągłą o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wilgotną łyżką nakładamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do napuszenia na około 30 minut. Masło, miód i orzechy umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i polewamy wyrośnięte w formie ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut. Studzimy

Made By Mom And Son
Sernik miodowy z karmelizowanymi orzechami 142

najlepszych serników jakie upiekłam. Polecam! Sernik miodowy z karmelizowanymi orzechami Składniki na ciasto (tortownica 26 cm ): 250 g mąki 100 g masła ½ szklanki cukru 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody ½ opakowania cukru waniliowego lub migdałowego 1 łyżka śmietany Polewa orzechowa: paczka orzechów włoskich ( 200 G ) 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 1,5 łyżki cukru brązowego Dodatkowo: powidła(...)twarogu sernikowego (użyłam Presidente) 250 g serka mascarpone 2 duże jajka (jeśli mamy małe lepiej dodać 3) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ opakowania fix-u do sernika 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru brązowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2-3 łyżki skórki pomarańczowej Przygotowanie: Masło pokroić na kostkę. Mąkę połączyć z resztą suchych składników. Dodać masło i jajka. Wyrobić ciasto. Gotowe

Mania Gotowania
Sorbet truskawkowy „Trzy Znaki Smaku” 165

lubi Sorbetów owocowych, no kto? Niektórzy powiedzą, a czym tu się zachwycać, zamrożonymi owocami z cukrem i wodą, ale ja dodałam jeszcze łyżkę pysznego miodu drahimskiego; konkretnie lipowego, miody te przywozimy każdego roku z naszego wakacyjnego pobytu na Pojezierzu Drawskim, a konkretnie w Czaplinku! Sorbet to prosty, ale bardzo smaczny deser, który doskonale sprawdza się w gorące dni. Bardzo lubię(...)truskawkowy „Trzy Znaki Smaku” na upalne dni przygotowałam specjalnie na konkurs „Blog ze Znakiem Smaku” : 1 szklanka Truskawek kaszubskich/ kaszëbskô malëna ChOG 1/3 szklanki cukru 1 łyżka miodu drahimskiego ChOG lipowego 1/3 szklanki wody Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy miód i zalewamy wodą, gotujemy aż cukier z miodem się rozpuszczą i powstanie syrop. Odstawiamy do przestudzenia. Truskawki myjemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe mleko kokosowe i krajanka ekstremalnie orzechowa 161

temu na blogu Zdrowienawidelcu i zapisałam w folderze do realizacji:) Zmniejszyłam ilość składników i dorzuciłam siemię lniane, bo zostało mi  świeżo zmielone po śniadaniu, a także dodałam miód. Składniki: 1.5 szklanki orzechów włoskich ok. 1/2 szklanki mleka kokosowego łyżka kopiasta ksylitolu 2 łyżki miodu 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego łyżka masła sklarowanego Orzechy zmiksowałam i tradycyjnie już nie wyszła(...)tego gładka pasta, tylko masa z wyczuwalnymi drobinkami czy wręcz kawałeczkami orzechów.  Masę wymieszałam z pozostałymi składnikami oprócz masła i miodu i wrzuciłam na patelnię. Smażyłam ją kilka minut na małym ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliła. Po tym czasie dodałam masło i dalej smażyłam, w sumie ok. 15 min. a po zdjęciu z ognia i lekkim przestudzeniu

Zdrowa Kuchnia Sowy
Królewicz 141

CIASTO MIODOWE: 30 dag mąki pszennej 15 dag cukru 15 dag  margaryny 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki miodu Margarynę, cukier i miód roztopić w rondelku. Jak masa ostygnie dodać do mąki, sody i jajka. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec dwa placki w dużej blaszce. Ciasto rozgniatamy palcami w blaszce, bardzo źle się wałkuje. Piec(...)kakao, na koniec wlać roztopioną margarynę. UWAGI: Zarówno krem jak i polewa szybko gęstnieją, więc przygotowujemy jak mamy upieczone i wystudzone placki. Zauważyłam, że jeśli do ciasta miodowego dodaję miód gryczany to ciasto bardzo dobrze się wygniata na blaszce; a jeśli dodaje miód kwiatowy to ciasto bardzo się klei i wygniatam schłodzona łyżeczką. Im gęstszy miód tym łatwiej się pracuje

Blondynka Gotuje
Domowe Sezamki z Jagodami Goji 164

według mnie mają największy wybór foremek silikonowych w sieci. Dzisiejszy wyrób w 100% naturalny, a jaki pyszny. Tu wykorzystałam produkty ze sklepu  SKWORCU . Osobiście nie przepadam za miodem w czystej postaci, a w tym przypadku chyba polubię miód - pycha! Składniki: 1/2 szklanki ziaren sezamu  Skworcu 1/2 szklanki migdałów w płatkach  Skworcu 1 garść jagód Goji  Skworcu(...)łyżki miodu naturalnego Wykonanie: Ziarna sezamu i płatki migdałów wsypujemy do garnka i lekko prażymy. Po kilku minutach dodajemy miód, mieszamy i trzymamy na małym płomieniu do 10 minut, aby miód zgęstniał. Na koniec wsypujemy jagody Goji, mieszamy i wykładamy do foremek lub wylewamy na papier do pieczenia. Jeśli wybieramy papier do pieczenia, to masę musimy przyłożyć drugim kawałkiem papieru

Blondynka Gotuje
Pierniczki nadziewane 2169

polewa wg MW } temperatura pieczenia: 180°C | czas pieczenia: 15 min. Składniki 500 g mąki 1 jajko 2 łyżeczki sody  1/4 szkl. mleka 100 g cukru 250 g miodu płynnego  20 g zmielonych migdałów skórka z 1 cytryny sok z połowy cytryny 100 g kostka masła prawdziwego 15 g przyprawy do piernika (lub wg przepisu poniżej) 1 plaska(...)goździków 1,5 g kardamonu 1 g gałki muszkatołowej 1 g ziela angielskiego 1 g czarnego pieprzu Glazura miodowo-czekoladowa 1 łyżka wody 3 łyżki miodu 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie Ciasto na pierniczki. Miód, masło i cukier umieścić w garnku i podrzewać do stopienia masła. Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników

coolinarnastrefa.blogspot.com
Migdałowy miodownik 58

Migdałowy miodownik – składniki Ciasto miodowo-migdałowe: 400 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 125 g margaryny 2 jajka wielkości L 3 / 4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody Masa z kaszy manny: 1 / 2 l mleka 4 łyżki kaszy manny 100 g mielonych migdałów 250 g margaryny 3 / 4 szklanki cukru Polewa: 125 g margaryny(...)łyżki kakao 4 łyżki miodu 2 łyżki mleka Dodatkowo: 2 słoiczki kwaśnego dżemu (wiśniowego, śliwkowego) – 600-800 g płatki lub słupki migdałów do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto miodowo-migdałowe: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojoną margarynę, posiekać nożem. Wsypać mielone migdały, trzcinowy cukier, dodać miód, rozbite jajka oraz sodę, szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 5 części

niecodziennikpary
Ciasto miodowe z orzechami, kremową masą i powidłami (Orzechowiec czy też Miodownik) 250

smaki dla naszego podniebienia! To ciasto nie może się nie udać - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: ciasto: - 3 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 120 gram masła - 2 jajka - 2 łyżki miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego ) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej masa: - 1 szklanka mleka - 2 łyżki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru - 120 gram masła - 2 jajka(...)słoik dżemu z czerwonej porzeczki warstwa orzechowa: - ok. 200 gram posiekanych orzechów włoskich - 50 gram masła - 3 łyżki cukru - 2 łyżki miodu Przygotowuję warstwę orzechową: Garnek z masłem, cukrem i miodem umieszczam na małym ogniu. Kiedy cukier dobrze się rozpuści, dodaję orzechy. Całość gotuję na wolnym ogniu przez kilka minut. Przygotowuję ciasto: Do dużego naczynia umieszczam wszystkie składniki i wyrabiam

Wielopokoleniowo
Świąteczna szynka glazurowana miodem 215

Pyszna, soczysta, pachnąca świętami szyneczka w cudownej glazurze :) Goździki, wino i miód nadają jej wspaniały aromat.  Można ją jeść na ciepło (np. z sosem) oraz na zimno. Polecam Wam bardzo :)  SKŁADNIKI 2 kg szynki wieprzowej                  Marynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn i cząber(...)sól, świeżo mielony pieprz Wywar: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera naciowego biała część pora 15 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Glazura: kilkanaście goździków 3 łyżki płynnego miodu 100 g cukru  100 ml czerwonego wina PRZYGOTOWANIE Szynkę nacinamy lekko w skośną kratkę. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokruszonym liściem laurowym, ziołami (po 1 łyżeczce) oraz solą

Moje Kuchenne Rewelacje
Koktajl z czarnej porzeczki 146

szybkie dostarczenie naszemu organizmowi dużej ilości cennych substancji odżywczych i pokonanie głodu. Do tego koktajl smakuje przepysznie i ma piękny purpurowy kolor. Kwaskowata, cierpka porzeczka i słodki, aromatyczny miód świetnie się razem dopełniają. Możesz wypić go na śniadanie, lunch lub zabrać ze sobą. Zatem blender w dłoń!  Dlaczego warto? Czarna porzeczka to bomba witaminy C! 100g owocu(...)kadm i ołów i pomagają usuwać je z naszego ciała. Porzeczka ma pektyny spowalniające wchłanianie złych tłuszczów i cukrów. Zapobiega chorobom oczu, infekcjom górnych dróg oddechowych i anemii. Miód ma właściwości antybakteryjne, wzmacnia serce, odporność, daje energię, goi rany i ma działanie nasenne. Ważne jest, by kupować miód u sprawdzonych pszczelarzy i być pewnym, że jest naturalny i prawdziwy

Ekocozy | Naturalnie na co dzień