Domowa granola to świetna alternatywa dla osób, którym przejadła się zwykła owsianka. Mnóstwo orzechów, suszonych owoców, pestek i słodycz miodu. Kto raz spróbuje, na zabój zakocha się w domowej granoli. 1 szklanka płatków owsianych garść nerkowców garść orzechów ziemnych niesolonych garść migdałów garść pestek dyni garść migdałów garść rodzynek garść jagód goji garść żurawiny 2 łyżki wiórków kokosowych(...)łyżki amarantusa 2 łyżki płatków migdałowych kilka plasterków suszonego banana 50 ml ciepłej wody 3 łyżki miodu W misce mieszamy płatki owsiane i resztę sypkich składników. Do wody dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Mix płatków owsianych, orzechów, pestek i owoców zalewamy wodą z miodem i mieszamy, aż składniki się połączą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy surową granolę na blachę
My Chcemy Jeśćbanan 100 ml mleka lub mleka roślinnego 1 małe opakowanie serka waniliowego light 4 łyżki płatków czekoladowych gorzkich lub 5 kostek gorzkiej czekolady 4 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki miodu 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO ½ cm świeżego imbiru Banana blendujemy z mlekiem i miodem. Dodajemy otręby owsiane i serek waniliowy. Mieszamy na jednolitą(...)wykorzystywany do wyrobu pobudzających, głównie męskich, perfum. Cynamon Ten znany afrodyzjak usuwa zmęczenie i działa rozweselająco. Jest często wykorzystywany jako składnik słodkich perfum. Podnieca, przykuwa uwagę i rozpala zmysły. Miód W starożytnej Persji młode pary przez miesiąc po ślubie codziennie piły miód. Stąd też pochodzi tradycja miesiąca miodowego. Zawiera fruktozę, która bardzo szybko się wchłania, a w sypialni dodaje wigoru
My Chcemy Jeśćpięknie prezentująca się na talerzu sałatka, która proponuję Wam na Sylwestra. Cieniutkie plasterki pieczonego buraka z serem gorgonzola, orzechami włoskimi i czosnkowym dressingiem z sokiem z cytryny i miodem. Przepisu na sałatkę z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi nauczyłam się od Wojtka Lewandowskiego podczas warsztatów kuchni północnych Włoch zorganizowanych przez firmę Gorenje. Uwielbiam robić sałatki z buraków, moja(...)fetą i octem balsamicznym , ale nie próbowałam dotąd połączenia z gorgonzolą. Jednak prawdziwym objawieniem okazał się dla mnie mocno czosnkowy dressing z sokiem z cytryny i miodem - prawdziwa bomba! Sałatka jest przepyszna, robiłam ją w domu już dwa razy. A że przy tym jest nieskomplikowana i zaaranżowana na ładnym półmisku wygląda niezwykle efektownie, świetnie sprawdzi się na przyjęciu sylwestrowym
Chilli Czosnek i Oliwawszystkim, którzy zaglądają na Czerwień i błękit życzę radosnych i pełnych ciepła świąt Bożego Narodzenia! Źródło Składniki: 550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania) 300 g miodu 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao (dla koloru) 120 g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 40-60 g przyprawy do piernika kakao (niekoniecznie, tylko dla koloru, tym razem(...)dałam 2 łyżeczki) Miód i masło podgrzać w garnuszku, do rozpuszczenia się masła i miodu, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość 2-3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę
Czerwień i błękitdynię i podajemy z pieczoną scorzonerą. Mak au caramel Przepis dla 4 osób Składniki: 400 g maku 600 ml mleka 300 ml śmietany 30 % 100 g cukru 100 ml miodu 100 g rodzynek 50 g pistacji 100 ml wódki różanej 8 świeżych fig Przygotowanie: Mak płuczemy dokładnie w chłodnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem z odrobiną wody i gotujemy(...)czym zalewamy podgrzaną śmietaną i redukujemy do połowy objętości. Rodzynki namaczamy w wódce różanej, siekamy i dodajemy do gotującej się śmietany wraz z wódką. Ugotowany mak mieszamy z miodem, polewamy karmelem, a na koniec dodajemy pieczone figi. Pota ź migda ł owy z limoniami Przepis dla 4 osób Składniki: 600 ml esencjonalnego wywaru warzywnego 200 g migdałów płatków
karmelowyŚledzie i musztarda. Słone i kwaśne. To połączenie pasuje do siebie zawsze. A jeśli do tego duetu dodamy miód, wiśniówkę, dobrą whisky i korzenne przyprawy… Znacie takich ludzi którzy mówią że śledzie jedzą na deser? Przy tych śledziach to całkiem możliwe. Naprawdę warto ich spróbować! Przyznaję się bez bicia że jestem totalnym ‘grammar nazi’ i czytanie na polskich blogach(...)godzinach wymienić na nową. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Na drugi dzień śledzie kroimy na mniejsze kawałki, takie na dwa kęsy. Do rondelka wlewamy olej, miód, musztardę, wiśniówkę i whisky. Mieszamy dokładnie trzepaczką balonową i najpierw wszystko lekko podgrzewamy. Nie przejmujcie się tym, że mikstura się rozdziela. Do zagrzanych składników sosu dorzucamy przyprawy – anyż, goździki, gorczycę, kolendrę
Karo in the Kitchenchudy sernik na cienkim spodzie lub tzw. makowiec japoński, czyli ciasto bez mąki, z jabłek, maku, otrębów i orzechów. Pierniki Wg tradycji podstawowe składniki to mąka razowa i miód, ewentualnie przyprawy korzenne. W takiej formie wypiek jest niskotłuszczowy, bogaty w składniki mineralne i błonnik. Ale ma też swoje wady, ponieważ rodzaj użytej mąki czyni go ciężkostrawnym. Pierniki robione z białej(...)choć o to chyba ciężko, ze względu na intensywnie słodki smak). Porcja kutii (250 g) to ok. 550 kcal. Jest więc dość kaloryczna, ale nie bezwartościowa. Mamy tu pszenicę, miód, bakalie i mak. Mak stanowi świetne źródło wapnia, a bakalie błonnika i wielu witamin oraz minerałów. Jeśli chodzi o miód, najlepiej użyć prawdziwego, polskiego, a nie tego będącego mieszanką miodów
Powiedz dietom nieszczupak faszerowany Ta potrawa wymaga abyśmy poświęcili jej nieco czasu, ale z nawiązką
Miód i pieprzprzypadnie książka. Św.Mikołaj chciałby nagrodzić wszystkie osoby, ale książek ma tylko 3 sztuki. Więc- kolejność przypadkowa- Książki otrzymują ZUZIA za Pierniczki staropolskie :) a dokładnie wspomnienie dzieciństwa ½ kg prawdziwego miodu 2 szklanki cukru 25 dkg smalcu 1 kg mąki 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli Przyprawa do piernika 4 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE 1. Wsypać(...)miski cukier oraz wlać miód; 2. Smalec rozpuścić do stanu płynnego, a następnie dodać do reszty składników i dokładnie wymieszać. 3. Mąkę przesiać oraz jajka roztrzepać . Wszystkie składniki w misce zacząć wyrabiać na jednolitą masę. 4. Do mleka dodać sodę i sól. Wlać do miski i w dalszym ciągu ugniatać ciasto. 5. Kakao, przyprawę do pierników wsypać do miski
Z Kuchni Do KuchniPeklówka doskonała Taki właśnie, uczyniony odręcznie, wpis zobaczyłem
Miód i pieprzol iwa czosnkowa Oliwa czosnkowa Nuta czosnku w oliwie, sprawia że staje
Miód i pieprzgruszki z gorzką czekoladą składniki dla trzech osób 3 gruszki laska
Miód i pieprzracuchy z jabłkami Delikatne placek w którego wnętrzu znajdziemy, soczysty krążek jabłka, to wprost
Miód i pieprz