Kasza jaglana z makiem, cynamonem, rodzynkami, serkiem miodowym, mandarynką + chlebek babanowo-cynamonowy z masłem z nerkowców i marmoladą ~ Składniki: 40g kaszy jaglanej 20g mielonego maku miód rodzynki 1/2 łyżeczki cynamonu 100g serka twarogowego miód cynamon + chlebek bananowo-cynamonowy masło z nerkowców marmolada mandarynka Kaszę podprażamy, płuczemy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy zmielony mak, miód, cynamon i rodzynki. Gotujemy przez(...)minut co jakiś czas mieszając. Kaszę przekładamy do słoiczka/miseczki. Serek twarogowy mieszamy z miodem i cynamonem. Serek i pokrojoną mandarynkę kładziemy na kutię. Kromki chlebka bananowego smarujemy masłem z nerkowców i marmoladą
Kuchenny Skrawek Niebapolewa czekoladą - wersja jak najbardziej godna polecenia! Mogę jednak zaręczyć, że miodowe babeczki uzupełnione pasującym kremem smakują równie dobrze :) Składniki: 70 g masła 100 g cukru 100 g miodu 2 jajka 1,5 szklanki mąki 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 0,5 szklanki mleka Składniki na krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)mleka (około 1,5 szklanki) 4 łyżki miodu 1,5 kostki masła Oddzielamy białka od żółtek. W misce ucieramy miękkie masło z cukrem, miodem i żółtkami. Dodajemy mleko i mieszamy. Dodajemy mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika, mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem
Ciastkozercyjednak w przepisach znajdował się jakiś składnik, którego nie da się znaleźć lub jest znaleźć ciężko (syrop kukurydziany, glukoza cukiernicza w płynie) w końcu znalazłam bajecznie prosty sposób: czekolada + miód. Pozostało jedynie wypróbować czy działa w praktyce. Użyłam 3 różnych rodzajów czekolady: gorzkiej, mlecznej i białej (tak, tak wiem, że to nie jest tak naprawdę czekolada). Gorzka czekolada po przerobieniu(...)plastyczną wersję była najtwardsza, białą trzeba było dodatkowo schłodzić, żeby łatwiej wyciągnąć ją z folii. Składniki: 50 g czekolady 23 g miodu +przezroczysta folia kuchenna, waga Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce), podgrzewamy miód (powinien mieć płynną konsystencję). Łączymy czekoladę z miodem, nie mieszamy zbyt długo - tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę czekoladową (nie może być gorąca) przelewamy
Ciastkozercybaaaardzo pyszne, śmiało może znaleźć się na liście ciast świątecznych... Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 150g masła, 2/3 szklanki cukru, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną, dodać cukier. Wbić jajka, dodać miód i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą(...)natłuszczonej formy o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Jedną część piec 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa orzechowa: 250g orzechów włoskich, 75g masła, 2 łyżki miodu, 5 łyżek cukru. Orzechy drobno posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około
Z miłości do słodkościSkładniki: ok 1,2 kg łopatki 1/4 szkl oleju rzepakowego 1/4 szkl octu jabłkowego sól, pieprz, papryka wędzona, rozmaryn, czosnek (świeży/granulowany), majeranek.... sos teriyaki ok 2 łyżki miodu (Miód drahimski ChOG) olej rzepakowy do zamarynowania mięsa. Wykonanie: Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. W zależności od preferencji używamy przypraw. Osobiście nigdy do gotowania nie używam łyżeczek, łyżek soli(...)inny smak. Więc ciężko mi konkretnie powiedzieć ile dokładnie użyć czego, aby każdemu smakowało. Ale powiedzmy że tak : około garść soli, 2 łyżeczki pieprzu naturalnego, łyżkę miodu, 3 ząbki czosnku, 4 łyżeczki papryki wędzonej, odrobina rozmarynu i łyżka majeranku. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą wlewamy olej rzepakowy tak, aby powstała nam papka. Tak przygotowaną miksturą dokładnie nacieramy mięso, wklepujemy przyprawy
Malinowe Pocałunkiprzygotowania kolejnej nalewki w mojej "wytwórni" użyłam wrześniowych malin, tym lepszych, bo samodzielnie zerwanych w ogródku wujka :) Składniki: 2 kg malin 1,5 kg cukru 5 pełnych łyżek miodu 1,5 litra wódki czas Wykonanie: Maliny przekładamy do minimum 5 litrowego słoja. U mnie zbłąkało się kilka jeżyn, dodałam je jako urozmaicenie :) Owoce zasypujemy cukrem, dodajemy miód i odstawiamy słój(...)godziny. W tym czasie maliny "puszczą" sok :) Jak widać na zdjęciu poniżej, w słoju jest dużo soku, czyli plan się udał :) Zawartość słoja mieszamy, by choć część cukru i miodu rozpuścić w soku owocowym. Dodajemy alkohol i odstawiamy w nienasłonecznione miejsce na minimum miesiąc. Po upływie miesiąca nalewkę możemy przelać do butelek, by w nich jeszcze przez jakiś czas czekała
Taste Of My Daywykonanie. Jedynym odstępstwem od przepisu jest wykonany przez mnie kajmak czekoladowy, zamiast klasycznego. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 20 dag masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 2 jaja 2 łyżeczki sody 1. Ciasto szybko i energicznie zagnieść, podzielić na trzy części, każdy placek piec osobno w 175 C przez 10 minut. Na trzecią część(...)proszę przygotować masę z orzechów, trzeci placek pieczemy razem przygotowanymi orzechami. Masa orzechowa: 40 dag orzechów włoskich 5 dag masła 4 łyżki cukru 3 łyżki miodu 1. Masło rozpuszczamy z miodem i mieszamy z drobno pokrojonymi orzechami, gotowa masę wykładamy na trzecie ciasto i pieczemy razem przez 10-12 minut w 175 C. 2. Foremki
Apetyczna babeczkadzisiaj ciasto czekoladowe odchudzone. Kupując czekoladę do tego ciasta pamiętajcie, że musi mieć 70% kakao...no i niewielki dodatek cukru. Składniki; Ciasto; 3 tabliczki czekolady gorzkiej 70 %, 2 łyżki miodu, 6 jajek, 100 ml świeżego wyciśniętego soku z pomarańczy, skórka z jednej pomarańczy, szczypta soli, Polewa; 1 pomarańcza, 1 łyżka miodu, 50 ml sherry, Wykonanie; Czekoladę rozpuszczamy na parze(...)koniec dodajemy 2 łyżki miodu. Wymieszać. Utrzyj żółtka i dodaj do przestudzonej masy czekoladowej. Mieszaj dalej lub ucieraj. Dodawaj stopniowo sok i skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Wymieszaj ją delikatnie z z gotową już masą. Przelej do przygotowanej formy o średnicy 28 cm. Nagrzej piekarnik 250 stopni i piec ciasto tylko i wyłącznie
Anioły w kuchniTrzeba przynać,że bardzo polubiliśmy z mężem tarty z wszelakimi dodatkami:) Tym razem połączenie bardzo intrygujące...nektarynki, ser i miód akacjowy. Składniki; / u nas z połowy porcji/ Ciasto; 100 g zimnego masła, sól, 15 dkg cukru, 150 g mąki, Nadzienie; 150 g dojrzałych nektarynek, 2 łyżeczki miodu akacjowego, 100 g mielonego twarogu, otarta skórka z 1/4 cytryny, Wykonanie; Zagniatamy(...)ciasto i schładzamy przez godzinę w lodówce.Z nektarynek usuwamy pestki i dzielimy na cząstki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Twaróg mieszamy z miodem. Jeżeli robisz tartę z całej porcji przygotuj formę o średnicy 22 cm. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połową wykładamy formę tarty uprzednio przygotowaną. Na spód ciasta rozsmarowujemy ser. Następnie układamy
Anioły w kuchniSkładniki: 1 saszetka herbaty ceylon Teekanne, 200 ml gorącej wody, 20 ml soku z aronii Zielona tłocznia, 1 łyżeczka miodu Miody Wileńskich , laska wanilii. Przygotowanie: Herbatę zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy do ostudzenia się do 40 stopni. Następnie dodajemy sok z aronii i łyżeczkę miodu. Dodajemy do ostudzonej herbaty, tak by sok i miód nie straciły swoich
Aga w kuchniskrapiamy sosem winegret. Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być uzupełniony dodatkiem musztardy, miodu lub cukru pudru, suszonych lub świeżych ziół, oraz czosnku. Sos do tej chrupiącej sałatki z panierowanym kurczakiem został wzbogacony o musztardę, miód i zioła prowansalskie. Polecam też(...)winegret z tego przepisu: Składniki sosu winegret: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego szczypta soli szczypta czarnego pieprzu łyżeczka musztardy dijon, łyżeczka miodu oraz szczypta ziół prowansalskich Do zakręcanego słoiczka wlewamy oliwę i ocet jabłkowy, dodajemy miód i przyprawy, zakręcamy i potrząsamy aż wszystkie składniki sosu się połączą. Tak przygotowanym sosem winegret polewamy kruchą sałatkę z panierowanym kurczakiem tuż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrybnych ,podawano również staropolski groch z kapustą ,potrawy z grzybów , kaszy ,kutię ,mak z łamańcami .Ogromnym powodzeniem cieszył się kisiel ,który znakomicie działał na trawienie, szlachecki z miodem ,a chłopski bez. Gotowano go z mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały kompoty z suszu i liczne(...)szybko w niebiosa. Uszka z grzybami prawdziwymi , kotlety z grzybów ,kapusta z grzybami dają siłę i zdrowie. Rośliny strączkowe wpływają korzystnie na płodność. Fasola gotowana z miodem i imbirem ponoć ma „moc przyciągania pieniędzy”. O znaczeniu kasz można pisać dużo, przecież „Polak nie da sobie w kaszę dmuchać”. Gryka na pewno daje bogactwo. Jęczmień ,który „narodził” się
Kulinarny karnet ChristopheraMuffins with apples and plums Składniki. 260 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g cukru szczypta soli 120 ml oleju 2 jajka 1 łyżka miodu wielokwiatowego 120 ml jogurtu naturalnego 2 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru brązowego Wykonanie. Obrane jabłka pokroić w kostkę, skropić cytryną i posypać łyżeczką cukru. Wymieszać przesianą mąkę z proszkiem, cukrem(...)szczyptą soli. Dodać wymieszane ze sobą składniki mokre: olej, jogurt, jajka i miód i dodać do suchych składników. Wymieszać łyżką. Ciasto nałożyć do papilotek i wcisnąć kawałki jabłka. Wierzch posypać cynamonem wymieszanym z cukrem. Piec 20 min w temperaturze 190 stop. do zrumienienia. Bardzo szybki wypiek, miękki i wilgotny. Jesienne muffiny z węgierkami. Składniki. 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki
Kulinarny karnet Christopheraedna z moich ulubionych pozycji świątecznych. Od kilku lat nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Po pierwsze orzechy włoskie z domowego ogródka, po drugie krem i smak miodu. Ciacho wymaga więcej czasu i cierpliwości . Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 125g margaryny (pół kostki) 0,5 szklanki cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa(...)orzechowa: 30dag orzechów włoskich 125 g margaryny (pół kostki) 2 łyż miodu 0,5 szklanki cukru pudru Krem: 0,5 l mleka 2 łyż. mąki pszennej 2 łyż. budyniu śmietankowego 1 kostka masła 2/3 szklanki cukru pudru . żółtko jajka Wykonanie : ciasto Zagnieść ciasto ze wszystkich składników . Podzielić na 2 części. polewa orzechowa Margarynę rozpuścić , dodać miód, cukier puder
Wypieki Uli