garści pokrojonej w paseczki kapusty pekińskiej 1 utarta na tarce ( grube oczka ) marchew 3 łyżki natki pietruszki 1 mandarynka 3 łyżki pokrojonego szczypiorek 1 łyżeczka herbaty ,, Lipa i miód " 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej 1/6 szklanki wody 1 łyżeczka miodu pieprz kolorowy grubo mielony do smaku sok z 1/4 cytryny szczypta soli 2 łyżki oleju z pestek winogron Zaparzyć wrząca wodą(...)herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód . Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem . Ostudzony wywar herbaciany z miodem zmieszać z olejem , sokiem z cytryny . Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać surówkę i delikatnie ja wymieszać. Podawać na świeżo . Ja podałam do śląskiej
Buniabaje w kuchnikorzenne przyprawy na święta. Aromatyczne miękkie ciastka z równie smakowitym kremem nie tylko na święta. Ciastka wzbogacimy o otręby orkiszowe by wzbogacić ich wartość odżywczą, dodamy też sporą ilość miodu :). Krem to klasyczne połączenie gorzkiej czekolady ze śliwkami - mam nadzieje że zasmakuje. Ciastka najlepsze są na drugi dzień i wtedy też smarujemy je kremem. Zaczynajmy!Porcja dla całej rodzinyCzas przygotowania(...)szklanki miodu2 jajkaotarta skórka z 1 świeżej pomarańczyKrem:3 łyżki kremówki 30% tł.100 g gorzkiej czekolady6-7 łyżek powideł śliwkowych6-7 łyżek kajmakuPrzygotowanie:Ciastka:1/ Margarynę utrzeć z miodem, następnie dodać dwa jajka2/ Mąkę pszenną, otręby orkiszowe, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem3/ Do margaryny dodać wmieszane składniki suche i skórkę z pomarańczy,dobrze wymieszać.Odłożyć
Kuchnia PROzdrowotnaciastka "mniejsze zło" bo nie zawierają cukru tylko naturalny miód. Idealne na jesienny podwieczorek bo zawierają ziarna słonecznika, orzechy włoskie, morele itd...pełny skład i sposób wykonania poniżej :) owe ciastka robi się 2 minuty i piecze się około 15 minut. Zbrudzicie tylko 1 miskę (dla mnie to info najważniejsze bo nie lubię zmywać :))Składniki można dodać spokojnie(...)łyżki sezamu1 łyżka ulubionych płatków śniadaniowych1 łyżka rodzynek1 łyżka suszonej żurawiny6 orzechów włoskich1 łyżka słonecznikakilka pokrojonych suszonych moreli (można też dodać daktyle)1 łyżka wodyokoło 2-3 łyżek naturalnego miodu (u mnie różany z Bułgarii) Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, na koniec dodajemy odrobinę wody a następnie miód. Ilość miodu tyle by składniki dobrze wymieszać. Na blaszę dajemy
Bon Appetit Małgorzatyzapachy. Mnie kojarzy się przede wszystkim z pysznymi pierogami, barszczem z uszkami i makiełkami. Ta ostatnia potrawa to zdecydowanie mój ulubiony świąteczny deser. Mak z mnóstwem bakalii i miodem oraz pokrojoną w kostkę, namoczoną w mleku słodką bułką (np. chałką) stanowi dla mnie kwintesencję tych świąt. Zresztą na makiełki czekam zawsze niemal tak bardzo jak na same święta. Głównym(...)ważne, że czasami pękały, nie ważne, że często nie doczekiwały lukrowania, smakowały bajecznie! A wszystko dzięki cudownemu ciastu i domowej masie makowej - bogatej w bakalie, wilgotnej i słodkiej od miodu. Tak pysznej, że trzeba było się powstrzymywać, by nie wyjeść jej z miski łyżeczką, by mogła później stanowić nadzienie makowca. Jestem zdecydowaną zwolenniczką przygotowywania tego typu półproduktów w domu, więc
Ratunku obiadłyżka octu ryżowego2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego1 łyżka sosu ostrygowego1 łyżka cynamonu1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach1 łyżka goździków1 łyżeczka soliPrzygotowanieDo gorącej wody w garnku dodajemy 1 łyżkę miodu oraz 1 łyżkę octu ryżowego, w tak przygotowanej wodzie zanurzamy kaczkę. Kaczkę parzymy ok. 2-3 minut, przez ten czas kaczka powinna być z każdej strony zanurzoną w wodzie, dlatego(...)położonej na blaszce. Starty na tarce o drobnych oczkach imbir i czosnek mieszamy ze sobą i faszerujemy nimi kaczkę od środka.Sos do lakierowania:Do miseczki wlewamy 2 łyżki miodu, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego oraz 1 łyżkę sosu ostrygowego. Cynamon, pieprz i goździki rozcieramy w moździerzu. Do sosu dodajemy 1 łyżeczkę roztartych przypraw oraz
Stare Garyrodzynekgarść żurawinyłuskany słonecznikpestki dynidaktylejagody gojiSposób przyrządzenia:Do miski przekładamy "suche" składniki: płatki, otręby, słonecznik, dynię, pokrojone oraz jagody goji, a następnie w garnku rozpuszczamy na małym ogniu masło i miód. Masło i miód przelewamy do miski z suchymi produktami i dokładnie mieszamy, by każdy składnik "oblepił" się miodem. Całość przekładamy na blachę do pieczenia i wkładamy do nagrzanego
upichcicOstatnio, przez przypadek, kupiłam gotową masę makową (tak wiem, czytałam skład... cukier, woda, miód 1%...generalnie dramat). Szkoda mi było wyrzucić jednak tego produktu więc postanowiłam go "podrasować" czymś zdrowym i tak powstał Makowiec japoński. Zdrowe są tu jabłka, orzechy, suszone owoce... Postanowiłam zrezygnować z biszkoptu czy kruchego spodu i ograniczyć się jedynie do polania całości rozpuszczoną gorzką czekoladą. Mniam(...)Składniki:900 gram gotowej masy makowej z bakaliami i "miodem"6 jaj6 łyżek kaszy manny2 duże jabłka3 łyżki miodusok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskichgarść posiekanych migdałówgarść rodzynekgarść suszonej żurawiny szczypta solioliwa z oliwek lub masło do wysmarowania formyMakowca udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą (3 kostki gorzkiej czekolady+3 łyżki mleka 1,5%) i posypałam płatkami migdałów. Białka ubiłam
Mango PapajaŚniadanie funkcjonalne, czyli takie, które wspomaga leczenie. Miód ma między innymi właściwości bakteriobójcze, a siemię lniane rozpuszczone w jogurcie doskonale nawilża śluzówkę gardła. Poza tym całe śniadanko było przepyszne ;D~ Jogurt naturalny z siemieniem lnianym, miodem, pyłkiem pszczelim i suszonymi morelami ~Składniki:250g jogurtu naturalnego2-3 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianegołyżeczka miodu+ pyłek pszczelikilka suszonych moreliJogurt mieszamy z miodem, siemieniem
Kuchenny Skrawek Niebadzisiaj słodkie makowe maleństwa, pysznie polane miodem. Kulki robiłam, oczywiście na kolacje Wigilijną miały, być pysznym deserem po kolacji. Jednak zapomniałam ich rozmrozić, ale to nic straconego. W Wigilie obeszłam się smakiem, za to objadałyśmy się tymi słodkościami w drugi dzień świat. Bo jak to się mówi, co się odwlecze to nie uciecze , a w szczególności takie słodkie maleństwa(...)Ciasto: 2 szklanki mąki jajko szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy cukier waniliowy Dodatkowo: szklanka masy makowej szklanka bułki tartej 2 łyżki przyprawy do piernika 2 jajka oliwa szklanka miodu Wykonanie: Ciasto: Dokładnie wyrabiamy ciasto z podanych składników. Ma być elastyczne i miękkie. Ciasto nie powinno być zbyt twarde, jeżeli tak się stanie należy dolać trochę więcej wody. Ciasto dokładnie
Moje pyszne gotowaniesię mniej kaloryczne. Nuggets'y podawać z ulubionym sosem. Ja dzisiaj przygotowałam do nich sos musztardowo - miodowy. Składniki sosu: 2 łyżki musztardy , 1/4 szklanki miodu - polecam miód akacjowy z Anielskich Przysmaków , 1/2 szklanki majonezu , 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany . Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą i odstawić na kilkanaście minut(...)jednak, że w smaku jest rewelacyjny i świetnie pasuje do tak podanego kurczaka. W smaku jest dość delikatny, ale nie mdły. Daje się wyczuć delikatny posmak miodu i musztardy, które bardzo ciekawie komponują się z dodatkiem śmietany i majonezu. Smacznego! Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę
Codzienna kuchnia niecodziennaśliwkowego sosu BBQ smakują wybornie. Gorąco polecam! Składniki: Skrzydełka Buffalo: 1 kg skrzydełek z kurczaka 30 g masła 1 ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru brązowego 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego) 2 łyżki sosu pomidorowego (lub koncentratu) 1 łyżeczka sosu tabasco 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki pieprzu cayenne sól Śliwkowy sos BBQ: 4 łyżki sosu pomidorowego(...)koncentratu) 3 duże śliwki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 szalotka 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki powideł śliwkowych Frytki z batatów: 1 kg dużych batatów kilka łyżek oliwy sól kolorowy młotkowany pieprz Przygotowanie: Skrzydełka Buffalo: Skrzydełka myjemy, osuszamy i kroimy na 3 części
Smakowity Blog KulinarnyDynia w kolejnej odsłonie. Dziś w wersji na słodko, bezglutenowe placuszki dyniowe z syropem z agawy lub miodem to idealne danie na lekki obiad lub np. na podwieczorek. Dynię najlepiej upiec w piekarniku a następnie zmiksować na puree. Takie mus dyniowy można przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym słoiku, można również sobie zamrozić. Dla nas było to kolejne, bardzo(...)dyni (o rzadkiej konsystencji) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 2 jajka - ok.1 szklanki (250ml) mąki ryżowej (zależne od rodzaju dyni) - 2 łyżki stopionego oleju kokosowego - 1 łyżka syropu klonowego lub miodu, lub syropu z agawy, lub ksylitolu - 1/3 szklanki mielonych migdałów - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli * Puree z dyni: Dynię umyć przekroić na pół i ułożyć
Smaczne Zdrowejest długa. Nie wiem jak to zrobię, ale się nauczę. Trzymajcie kciuki, to może jakoś mi się uda :P Dzisiaj na śniadanko pyszny i zdrowy twarożek cynamonowy z miodem i olejem lnianym. O korzystnym dla zdrowia połączeniu oleju lnianego i twarogu pisałam już w tym poście :) ~ Twaróg z miodem, olejem lnianym, otrębami, cynamonem i mandarynką ~ Składniki: kostka twarogu (250g) łyżka(...)miodu 2 łyżeczki oleju lnianego 20g dowolnych otrębów (u mnie owsiane) łyżeczka cynamonu + mandarynka (można dodać suszone owoce lub orzechy) Twaróg rozgniatamy widelcem razem z miodem olejem otrębami i cynamonem tak, aby powstała w miarę jednolita masa. Jeśli chcemy, aby twarożek miał mniej zwartą konsystencję możemy dodać np. trochę jogurtu, maślanki lub kefiru. Przekładamy twarożek do miseczki, dodajemy pokrojoną
Kuchenny Skrawek Niebajadłam, wręcz bajeczny. Rozpływający się w ustach, cudownie aromatyczny, z własnymi powidełkami...mniam, pyszności. Piekłam na mące orkiszowej bez dodatku cukru, dałam ksylitol, syrop z buraka cukrowego i trochę miodu. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj , jednak troszkę go zmodyfikowałam. Polecam wszystkim amatorom pierników ale nie tylko, może to ciasto sprawi, że je polubią.. :-) Jest cudowny już w dniu pieczenia(...)5x22,5cm Składniki: - 320g mąki orkiszowej, u mnie typ750 lub 1 i 3/4 szkl.mąki pszennej - 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru - 150-200g płynnego miodu (dałam 100g syropu z buraka i 50g miodu) - 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany - 125g miękkiego masła - 3 jajka (osobno białka i żółtka) - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Smaczne Zdrowe