miód - 5845 przepisów (strona:44/390)

Piernik staropolski 192

wymiarach 39 x 26 cm. Po wyrobieniu ciasto jest dosyć luźne a po 4 – 6 tygodniach twardnieje. Składniki: 1 kg mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 500 g miodu naturalnego 250 g masła 3 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 2 x 40 g torebek przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 kg powideł śliwkowych do przełożenia piernika(...)pokrojonych suszonych bakalii: śliwki, morele, figi, żurawina, rodzynki 100 g gorzkiej czekolady 40 g masła Orzechy i płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania: W garnuszku na małym ogniu podgrzać miód, cukier i masło cały czas mieszając. Gdy cukier się dobrze rozpuści, należy wszystko wystudzić. Sodę rozpuścić w mleku, dodać do nich mąkę, jajka, sól, przyprawy do piernika i wystudzony tłuszcz

Na słodko lub wytrawnie
Bliskowschodnie bakłażany podawane z sosem tahini, granatem i pietruszką 172

sumak, cynamon, czosnek, tahinę, pietruszkę i  soczysty granat (tak, wiem, że jestem monotematyczny ale to mój ulubiony owoc).  Do tego odrobina płatków chili, soku z cytryny i miodu dla wyważenia smaków. Tak oto powstało całkiem niezłe danie. Polecam! Składniki: 2 jędrne bakłażany 2 łyżki miodu 3 łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku, starte duża szczypta soli sumak płatki(...)chili Bakłażany umyj i przekrój na pół. Ponacinaj w kratkę nożem na połowę głębokości. Miód, oliwę, sól oraz czosnek połącz i rozsmaruj równomiernie na bakłażanach. Posyp je następnie sumakiem oraz płatkami chili. Piecz około 30 minut w 200 °C , aż bakłażany staną się miękkie. Sos z tahiny: 1/4 szklanki pasty tahini 1/4 szklanki wody 1 ząbek czosnku, starty 1 łyżka

Food Square
Kasza jaglana z gruszką i orzechami 222

jaglanej już pisałam  TU , dzisiaj kontynuujemy pomysły na zdrowe dania z udziałem jaglanej, tym razem w wersji na słodko. Składniki: szklanka kaszy jaglanej 2 twarde gruszki duża łyżka miodu garść orzechów, np. włoskich garść rodzynek Wykonanie: Przed ugotowaniem kaszę  bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, do momentu, aż przelatująca przez sito z kaszą woda będzie przeźroczysta(...)czasu do czasu mieszając. Gruszki obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, usuwany gniazda nasienne i kroimy w cząstki - większe lub mniejsze, to już kwestia indywidualnych upodobań. Do rondelka wkładamy miód oraz gruszki, gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka minut pamiętając o mieszaniu owoców. Po upływie ok 10 minut dodajemy po garści orzechów i rodzynek. Gotujemy kolejne minuty

Taste Of My Day
Koktajl wspomagający oczyszczanie organizmu 1649

wspomaga leczenie wątroby, dróg żółciowych oraz wrzodów żołądka. Dodatkowo kroi nerwy i wspomaga zasypianie, obniża ciśnienie tętnicze, przyspiesza gojenie się ran, pobudza nasz mózg do pracy - dlatego warto spożywać miód nie tylko w tym koktajlu

My Culinary Art
Ciasto baaardzo czekoladowe 484

trakcie pieczenia wierzch ciasta zacznie za bardzo się podpiekać, przykrywamy je od góry folią aluminiową.  Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzimy i dekorujemy polewą.Przygotowanie polewy: śmietankę zagotowujemy z miodem, następnie rozpuszczamy w niej czekoladę. Studzimy.Filed under: żarło powszednie Tagged: ciasto, czekolada, deser, kakao, miód, whisky, śmietana

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Kruchy blok ryżowo-czekoladowy 248

preparowanego ryżu.  Idąc tym właśnie tropem na blogu  Przy kuchennym stole znalazłam przepis na kruchy blok-ryżowo czekoladowy.     Składniki na masę jasną: - 83g masła- 1,5 łyżki płynnego miodu- 225g białej czekolady- 75g ryżu preparowanegoSkładniki na masę czekoladową:- 83g masła- 3 łyżki płynnego miodu- 188g czekolady deserowej- 113g ryżu preparowanego Powyższe proporcje są na blaszkę o wymiarach(...)Masę jasną i czekoladową przygotowujemy tak samo, łącząc trochę inne składniki. Masło, miód i czekoladę rozpuszczamy w misce – na parze. Miskę z rozpuszczoną masą odstawiamy, dodajemy ryż preparowany i bardzo dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Analogicznie postępujemy z masą czekoladową. Gotową wykładamy na masę jasną, wyrównujemy powierzchnię, lekko dociskając. Formę wstawiamy do lodówki do zastygnięcia

mojewypiekiinietylko
Piernik 177

Przepis pochodzi ze zbiorów receptur siostry Anastazji. Moja jedyna modyfikacja to zmniejszenie o odrobinę ilości cukru i miodu. Polecam serdecznie! Ciasto pięknie rośnie, wyszło pulchne i mięciutkie!Składniki:200 g margaryny1 i 1/3 szklanki cukru3 jajka (żółtka i białka osobno)1 szklanka kwaśnej śmietany3 łyżki zimnej wodyok 200 g płynnego miodu (użyłam troszkę mniej)1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki przyprawy(...)piernika1 łyżka kakao3 szklanki mąkiSposób przygotowania:1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch. Stopniowo dodawać po 1 żółtku, a potem śmietanę, miód i wodę, całość miksować.2. Dodać przesianą mąkę z sodą i kakao, dokładnie zmiksować.3. Ubić pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać z ciastem.4. Całość wyłożyć do blaszki (25x36cm) wyłożonej papierem. Piec w nagrzanym

Kuchnia domowa Ani
Panna cotta z koziego sera z bakaliami i pudrem piernikowym 275

proszku - szczypta mielonej gałki muszkatołowej  Bakalie:  - 50g obranych orzechów włoskich - 50g obranych orzechów nerkowca - 20g rodzynek królewskich - 1/2 łyżeczki kakao - szczypta mielonego imbiru i kardamonu  - miód gryczany 120ml  - dwa pierniczki Katarzynki roztarte na proszek   Panna cotta:  Mleko i śmietankę wlewamy do małego garnuszka i podgrzewamy. Żelatynę rozpuszczamy w osobnej miseczce w odrobinie mieszanki odlanej(...)lodówki, aż stężeje.  Bakalie: Rodzynki namaczamy  wodzie. Orzechy siekamy, zostawiając jednak większe kawałki. Prażymy na suchej patelni. Dorzucamy osuszone rodzynki. Dodajemy kakao i przyprawy, po czym zalewamy miodem, aż wszystko utworzy wspólną masę.  Panna cottę serwujemy z bakaliami w miodzie i piernikową posypkę. Mile widziane świeże owoce i listki świeżej mięty - skusicie się

Sajkofanka smaku
Orzeszki Ziemne w Karmelu 398

dobry początek... Cud, miód i orzeszki, czyli przepyszne karmelowe batoniki z prażonymi fistaszkami. Idealny pomysł na szybką, słodką i chrupiącą przekąskę. Orzeszki w Karmelu - Składniki: 2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych (ok. 350 g)* 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru 1 łyżka margaryny 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej Orzeszki w Karmelu - Sposób przygotowania: Orzeszki podsmażamy na suchej patelni. Prostokątną formę do pieczenia(...)tackę wysmarować margaryną lub innym tłuszczem. Do garnka wsypać cukier i dodać miód. Podgrzewać na małym ogniu przez ok. 20 minut ciągle mieszając, tak aby składniki nie przywarły. Po tym czasie zdjąć naczynie z ognia, wsypać sodę, dodać margarynę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wsypać orzeszki ziemne i dokładnie wymieszać starając się aby karmel pokrył każdego fistaszka

Słodka Strona
Domowe Sezamki 638

Sezamki - to popularne batoniki przygotowywane z prażonych ziaren sezamu, miodu oraz cukru. Sezamki to smak dzieciństwa, gdzie królowały proste słodycze o niezapomnianym smaku. Znane "ciastka" możemy przygotować samodzielnie w domu, są równie smaczne jak te sklepowe, a nawet lepsze....   Sezamki są stosunkowo zdrowe w porównaniu do innych łakoci, dlatego warto przygotować je dla dzieci.  Zaspakajają ochotę na "coś(...)słodkiego", a przy tym są przepyszne. Domowe Sezamki - Składniki: 1/4 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru łyżeczka margaryny szczypta sody oczyszczonej ok. 130 g ziaren sezamu Domowe Sezamki - Sposób przygotowania: Ziarna sezamu podprażamy na suchej patelni. Prostokątną formę do pieczenia lub tackę wykładamy papierem do pieczenia. Do garnka wsypujemy cukier i dodajemy miód.  Podgrzewamy na małym ogniu przez

Słodka Strona
Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (ala Pierniczki Alpejskie) 230

ucieszy niejednego łakomczucha. Są to pierniczki, które z pewnością warto dodać do listy świątecznych łakoci. Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (a'la Pierniczki Alpejskie) - Składniki: 100 g masła 170 g miodu 100 g cukru 1 jajko 1 żółtko jajka 330 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 250 g gorzkiej czekolady(...)śmietanki kremówki 30% łyżka rumu (lub wódki) Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (ala Pierniczki Alpejskie) - Sposób przygotowania: Masło, miód oraz cukier rozpuszczamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy.  Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało

Słodka Strona
Miękkie Pierniczki z Lukrem 2144

Dodatkowo, nasze pierniczki możemy ozdobić lukrem - dzięki temu zyskają uroku, niepowtarzalności i oryginalności. ...a ile zabawy będą miały dzieci.... Miękkie Pierniczki z Lukrem - Składniki: 100 g masła 170 g miodu 100 g cukru 1 jajko 1 żółtko jajka 330 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Lukier: 1 białko jaja(...)szklanki cukru pudru Miękkie Pierniczki z Lukrem - Sposób przygotowania: Masło, miód oraz cukier rozpuszczamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy.  Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość

Słodka Strona
Schabowe roladki z gruszką i miodem na ostro 178

nadają im soczystości i lekko słodkiego smaku. W połączeniu z pikantnymi przyprawi daje to naprawdę smaczne danie. Składniki: 4 średnie plastry schabu , 1 większa gruszka (najlepiej twarda), 4 łyżki miodu - polecam  miód akacjowy z "Anielskich Przysmaków " , sól , grubo mielony pieprz , ostra papryka , mąka ziemniaczana do oprószenia roladek, 3-4 łyżki oleju do obsmażenia, 3-4 łyżki(...)masła . Schab rozbić dość cienko. Na każdym plastrze rozsmarować 1 łyżkę miodu, posypać solą i przyprawami. (Użyłam pikantną mieszankę pieprzów.) Gruszkę obrać i usunąć gniazdo nasienne. Na każdy kawałek mięsa położyć ćwiartkę gruszki i zwinąć roladkę.  Roladki oprószyć mąką ziemniaczaną i obsmażyć na oleju średnim ogniu. Podlewać niewielką ilością wody i udusić do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szynka Świąteczna z żurawiną 330

zawsze. Mięsa często faszerowane są suszonymi owocami np. śliwkami, czy morelami, natomiast przyprawy zmieniają się bardzo często. Ta szynka najpierw została nafaszerowana suszoną żurawiną, wysmarowana marynatą z miodu, sosu sojowego, oliwy i soku z pomarańczy, odrobiną suszonego majeranku, do pieczenia została obłożona plastrami pomarańczy, świeżym tymiankiem i rozmarynem, pieprzem i ewentualnie obsypana solą, gwarantuję Wam, że naprawdę wyśmienicie smakuje. Polecam(...)marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie szynka wieprzowa ok. 1,2 kg 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 pomarańcza majeranek świeży rozmaryn świeży tymianek żurawina sól i kolorowy pieprz do smaku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Imbir z gruszką 312

lubię serniki (Panowie zresztą też). Nie mogłam tego tak zostawić. Idąc do kuchni, miałam w głowie plan - musiały być gruszki, bo ich zdatność do spożycia malała z każą chwilą, miód - bo do gruszek pasuje idealnie, imbir - żeby całość była przyjemne rozgrzewająca i szczypiąca w język, i oczywiście lekka nuta cytrusowa, która dopełnia smak.  Nie wiem, czy gdzieś znalazłabym przepis(...)gruszkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 60 g masła 1 łyżeczka mielonego imbiru masa serowa: 550 g serka kremowego 150 g miodu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2,5cm kawałek świeżego imbiru sok z 1/2 cytryny 150 ml śmietany kremówki 4 jajka dodatkowo: 3 gruszki Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z imbirem. Masło rozpuścić

Pożeraczka, czyli raz adobrze