miód - 5845 przepisów (strona:48/390)

1534. Pieczone skrzydełka 179

Niedawno były  podudzia  z pysznej marynaty...a tym razem są skrzydełka [ bez lotek] ..też z marynaty z dodatkiem  miodu ale ciut inne.. skrzydełka lub udka kurczaka 2 łyżki miodu klonowego 2 łyżki octu winnego Jamar 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chilli sól, pieprz wegeta,zioła prowansalskie 1-2 łyżki oleju marchew cebula  Miód, ocet, olej

Moje domowe kucharzenie
Żeberka pieczone 202

temu były żeberka...córki zażyczyły sobie takie żeberka pieczone...a mąż woli jednak gotowane...tak więc dziś przepis na pieczone..bo gotowane też już były...Do marynaty żeberek dodałam miód klonowy  i pyszną mieszankę przypraw o fajnej nazwie  Rozkoszna . 1 kg żeberek 3 łyżki oleju 1-2 łyżki ketchupu 1 łyżka  miodu klonowego sok z cytryny(...)ząbek czosnku marchewka 2 łyżki sosu sojowego przyprawa Rozkoszna Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Przygotować marynatę:czosnek posiekać, dodać sos sojowy, miód, olej, sok z cytryny i przyprawy.Do marynaty włożyć żeberka i dokładnie je natrzeć.Przykryć i odstawić do lodówki na kilak godzin, a nawet na noc.Następnie wyjąć z marynaty i usmażyć, ułożyć na blaszce i polać

Moje domowe kucharzenie
Miodowy deser z pesso 189

Pamiętacie o  konkursie ? Zapraszam, macie jeszcze  czas do północy. Zawieruszony przepis..prosty deserek z pesso ..z dodatkiem bakalii , orzechów i miodu..Przepis z ulotki dołączonej do pesso. 1 opakowanie pesso pszennego 100 g miodu -  miodowej lawendy 100 g rozdrobnionych orzechów włoskich Kresto 150 g rodzynek i śliwek suszonych Kresto 20 g masła Pesso zalać wrzącą wodą(...)odstawić na 5 minut  aż napęcznieje.Rodzynki i śliwki namoczyć w letniej wodzie.Do ciepłego i rozdrobnionego widelcem pesso dodać masło, miód, orzechy i odsączone śliwki z rodzynkami.Deser można spożywać na ciepło i na zimno

Moje domowe kucharzenie
Laksa z kurczakiem w 15 minut. 241

powinny one mieć wpływu na czas przygotowania. Kolacja miała być gotowa na 21:30 więc zgodnie z 15 min instrukcją zaczęłam o 21:10. Składniki: 4 pałki z kurczaka miód sezam sól pieprz przyprawa 5 smaków LAKSA: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)mleczko kokosowe i dodaję makaron. Gdy makaron zmiesza się z sosem wyciskam limonkę i doprawiam jeszcze sosem sojowym. Całość mieszam i wyłączam palnik. Kładę kurczaka na rozgrzaną patelnię, polewam miodem i posypuję sezamem. Czekam, aż miód ładnie obtoczy kurczaka. Laksę posypuję kolendrą, chili i cząstkami limonki. Smacznego! P.S. Czas przygotowania w moim wykonaniu, to ok. 10 razy więcej niż deklaruje

Brzuszki Łakomczuszki
Letni chłodnik truskawkowo-malinowy 208

razu wykorzystałam go na przyrządzenie czegoś wyjątkowego, czym będę mogła się z wami podzielić. Takim oto sposobem powstał lekki, letni chłodnik na bazie truskawek i malin,z dodatkiem miodu. Schłodzony w lodówce deserek sprawdzi się idealnie w upalny dzień - zapraszam :) Letni chłodnik truskawkowo-malinowy Składniki na dwie porcje: - 500g świeżych malin - 500g świeżych truskawek kaszubskich - miód drahimski - jogurt naturalny, bądź(...)czym wrzucamy do miski i miksujemy blenderem na gładką masę. By pozbyć się pestek i niepotrzebnych grudek z masy przecieramy wszystko przez sito. Na koniec dosładzamy lejącym wiosennym miodem, żeby chłodnik nie był zbyt kwaśny. Chłodzimy około godziny w lodówce. Podajemy z jogurtem naturalnym (wersja fit), bądź ulubionymi lodami (wersja dla wszystkich ;). I tak mamy słodki i zdrowy deser idealny

Sajkofanka smaku
Coś na zimowe wieczory... Rozgrzewający gulasz 291

przepis. I mimo, że pogoda za oknem bardziej przypomina wczesną jesień lub nawet wiosnę, to przepis z tych raczej zimowych. Pyszny i rozgrzewający... Gulasz wołowy z karmelizowaną marchewką i miodem pitnym (4 duże porcje) Będziemy potrzebować: 700 g wołowiny (łopatka lub antrykot) 500 g cebuli 300 g pieczarek 2 marchewki (moje były spore i mogły ważyć(...)ząbki czosnku 100 ml miodu pitnego (u mnie trójniak) przyprawy: 2 listki laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 1,5 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, 1-2 łyżeczki cukru dodatkowo: olej i masło do smażenia, mąka do oprószenia mięsa i ewentualnego zagęszczenia sosu do podania: 8 ziemniaków pokrojonych w kostkę i ugotowanych Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę o boku

Ratunku obiad
Lemoniada cytrynowo - pomarańczowa!!! 180

jest więc nie będę Was zanudzać zachwytami nad lemoniadą tylko od razu przejdę do przepisu. Lemoniada cytrynowo - pomarańczowa. Składniki: 2 cytryny; 1 pomarańcza; kilka gałązek mięty; 4 - 5 łyżek miodu; 1 l wody; lód. Cytryny i pomarańcze wyszorować i sparzyć. Z 1 1/2 cytryny i z 1/2 pomarańczy wyciskamy do dzbanka sok. Dodajemy miód, wodę i mieszamy. Wrzucamy gałązki mięty(...)lodówce do schłodzenia. Przed podaniem dodajemy pokrojone w pół plasterki lub ćwiartki pozostałe owoce. (Nie mogą zbyt długo leżeć w wodzie bo lemoniada robi się gorzka). Podajemy z lodem. Miód można zastąpić cukrem brązowym lub białym. Smacznego

Miksturownik
Brak tytułu 176

szkl. mąki - szybko wymieszać. Piec 15 minut w 180 stopniach. Upieczony, gorący biszkopt zrolować na ściereczce. Masa makowa : 200g maku mielonego, 200 ml mleka, 100 g cukru, 3 łyżki miodu, np akacjowy Sądecki Bartnik , rodzynki. Mleko, cukier i miód zagotować, dodać 3 łyżki masła. Do gotującego się mleka wsypać mak i rodzynki - gotować aż mak napęcznieje. Masa smarować biszkopt - zrolować(...)polać polewą czekoladową. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Miód Sądecki Bartnik do kupienia  tutaj Cena: 23,10/ 500g Polecam

kolorowotorcikowo
Domowa chałwa 255

Przyznam, że nawet nie wnikałam, jak się ją robi . A okazało się to tak proste, że aż trudno uwierzyć :) Potrzebujemy: 400 g ziaren sezamu, ja użyłam Sante 4 łyżki miodu - najlepiej jasnego ( akacjowy, lipowy ) u mnie lipowy miód Sądecki Bartnik oraz ulubione dodatki, rodzynki, migdały, żurawina i inne   Przygotowanie: Sezam uprazyć na suchej patelni. Radzę wam go podgrzać około(...)minuty, mieszając. Łatwo go przypalić, a przypalony robi się gorzki. Gdy ziarno ostygnie, mielimy partiami w młynku do kawy.  Do zmielonych ziaren dodajemy miód i dodatki i zagniatamy. Formujemy baton, zawijamy w papier lub folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 2 godziny. Gdy masa stwardnieje kroimy. Polecam - wykonanie jest banalnie proste a smak - boski. Smacznego

kolorowotorcikowo
Słodko - makowo i bakaliowo :) 224

Sylwestra bądź Nowy Rok, żeby odrobinkę się zasłodzić?  Zapraszam! :) Makowiec - bakaliowiec Składniki: 500g oczyszczonego, niebieskiego maku  litr mleka pełnotłustego 8 jaj pół szklanki cukru pudru szklanka miodu gryczanego po garści: rodzynek, fig, moreli, migdałów całych, żurawiny, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich 2 czubate łyżki kaszy manny Mak moczymy przez noc, po czym gotujemy go w mleku około godziny. Przestudzony(...)mięsa przez sitko o najmniejszych oczkach. W oddzielnej misce ubijamy żółtka na gładką masę, po czym dodajemy cukier puder i dalej miksujemy na gładką masę. Na koniec dorzucamy miód i ponownie miksujemy. Bakalie parzymy wrzątkiem, po czym studzimy. Kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie prażymy na patelni i obieramy z łusek.  Do masy makowej rzucamy bakalie, po czym dodajemy

Sajkofanka smaku
Śniadanie mistrzów 203

dodatki, jakie najbardziej lubicie i zajadacie ze smakiem ;)  Energia na cały dzień gwarantowana!  Placuszki owsiane  - szklanka płatków owsianych - 3 białka jaja - łyżeczka cynamonu - jabłko  - łyżka miodu - łyżka oleju dodatkowo: jogurt naturalny, domowe powidła śliwkowe, miód, owoce :) Do miseczki wsypujemy płatki owsiane, wbijamy dwa białka i ścieramy na tarce o grubych oczkach jabłuszko. Doprawiamy cynamonem i miodem

Sajkofanka smaku
Dorsz z truskawkową salsą 214

wiem, że ich smak ni jak ma się do naszych, jednak zapach i kolor tak bardzo mnie skusiły, że nie potrafiłam ich sobie odmówić :) Słodkie, czerwone owoce połączyłam z miodem, octem balsamicznym i sosem sojowym - dzięki temu stały się bardziej wytrawne i doskonale wpasowały się jako dodatek do mojego dzisiejszego obiadu. Delikatne mięso z dorsza z nieco zaostrzoną salsą truskawkową(...)tylko fotograficzne wspomnienia:) Dorsz z truskawkową salsa i twarogiem wędzonym Ryba: -500g fileta z dorsza  -pieprz, sól, oregano -sok z połowy cytryny Salsa: -250g truskawek -łyżka miodu -łyżka octu balsamicznego -łyżka sosu sojowego -pieprz Dodatkowo: -100g twarogu wędzonego  -ocet balsamiczny mała łyżeczka Fileta oczyszczamy z ości, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem

Sajkofanka smaku
Pęczotto z kurczakiem, fenkułem, suszoną śliwką i listkami świeżej mięty 263

wody (lub bulionu warzywnego) - połówka piersi z kurczaka (wcześniej zamarynowana przez noc) - garść suszonych śliwek - garść listków świeżej mięty - jeden świeży fenkuł włoski - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kozieradka - łyżka miodu Marynata do kurczaka: - łyżeczka oleju - łyżeczka musztardy - łyżeczka miodu - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz, tymianek - ząbek czosnku Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, po czym marynujemy przez(...)rumiany, ale delikatnie miękki. Dorzucamy go do kurczaka.  Gdy kasza będzie już dobra, wrzucamy do garnka, w którym znajduje się kurczak i fenkuł, i razem chwilę gotujemy. Dodajemy miód, pokrojoną na pół suszoną śliwkę (wcześniej sparzoną wrzątkiem!) oraz listki świeżej mięty. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i kozieradką. Podajemy na talerze ;)  Smacznego

Sajkofanka smaku
Racuszki twarożkowe na słodko 207

Lubicie lekkie racuszki ze słodkim dodatkiem? Jeśli tak koniecznie spróbujcie pysznej wersji z rodzynkami i miodem - mniam !  Receptura zaczerpnięta z książki "Pyszne 25" A.Starmach - ja nieco go zmodyfikowałam - nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła czegoś po swojemu ;) Racuszki twarożkowe Składniki: - 3 jaja - 300g twarogu półtłustego - 4 łyżki mąki pszennej - garść rodzynek sułtańskich  - 2 łyżki cukru  - olej(...)masło do smażenia Dodatkowo: - konfitury - pomarańcza - miód - cukier puder W dużej misce rozkruszyć twaróg. Wbić do niego żółtka, dodać cukier i mąkę - razem wymieszać dokładnie. Dodać sparzone rodzynki. W oddzielnej misce ubić białka na sztywno i delikatnie połączyć z masą twarożkową. Na patelni rozgrzać olej lub masło - smażyć na rumiano z obu stron. Podać posypane cukrem pudrem, miodem i filecikiem

Sajkofanka smaku
Pieczone owoce 205

kształt. W doborze owoców macie całkowitą dowolność, pieczemy to co kto lubi, lub ma pod ręką) Przepis, troszkę zmieniony, z książki “Dieta Italiana”, Gino D’Acampo. Pieczone owoce w miodzie Składniki na 2 porcje:   2 dojrzale, ale jędrne brzoskwinie lub nektarynki  Garść winogron( u mnie białe i ciemne-o zniewalającej nucie poziomki) 3 śliwki 1 kiwi ½ pomarańczy(...)drugiej połówki 2 łyżki miodu Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Wszystkie owoce myjemy. Brzoskwinie i śliwki przecinamy na pó ł , usuwamy pestki. Kiwi obieramy i kroimy na ćwiartki. ½ pomarańczy kroimy w ósemki. Owoce umieszczamy w płaskim żaroodpornym naczyniu i polewamy sokiem z połówki pomarańczy zmieszanym z miodem. Wstawiamy do piekarnika na 20 min, uważamy, żeby owoce pozostały jędrne i się

Mia Cucina Sofieta