szklanki mąki migdałowej (możecie ją zastąpić inną dowolną) 1/4 szklanka wiórków lub mąki kokosowej 1/4 szklanki oleju kokosowego 2-3 łyżki syropu z agawy lub miodu w wersji niewege 1/4 szklanki kakao opcjonalnie w wersji niewegańskiej jajko kilka łyżek wody szczypta soli maliny do dekoracji Przygotowanie : krem : mleko kokosowe podgrzewam w małym garnku gdy zacznie się gotować(...)wrzucam połamaną czekoladę po chwili można wymieszać (jeśli używacie bardzo gorzkiej czekolady powyżej 80% to możecie odrobinę dosłodzić masę) spód : mieszamy składniki suche, dodajemy stopniowo olej, miód, ewentualnie jajko i wodę gdy masa się nie klei można dodać więcej miodu lub oleju. Masą wyklejamy formę na tartę moja ma średnicę 23,5 cm i pieczemy ok 12-16 minut
zdrowa vege kuchniasłońca. I wymyśliłam, że zrobię pierożki ze słonecznym nadzieniem, z dużą ilością mango, serkiem Papaja Curry w ociekającym aromatem sosie z karmelizowanym rozmarynem, czosnkiem, na bazie cydru, polskiego miodu i oliwy z oliwek, całość dopełniła czarnuszka. Danie jest tak wyśmienite, tak zupełnie inne, zupełnie nowe smaki i aromaty. Uwielbiam eksperymentować w kuchni! To taka frajda i satysfakcja! Powiem(...)osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia i zagotowania. sos z karmelizowanym rozmarynem, czosnkiem i czarnuszką: - 5 łyżek oliwy z oliwek - 2 duże gałązki świeżego rozmarynu - 2 łyżeczki miodu - 100 ml cydru wysokiej jakości - 3-4 ząbki czosnku dodatkowo: czarnuszka Wykonanie: Na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek, gałązki rozmarynu, podsmażaj przez 1,5 minuty, dodaj miód i zacznij mieszać
SMYKWKUCHNIjest wyjątkowego w tej granoli? Przede wszystkim fakt, że takiego produktu nie dostaniecie w żadnym sklepie. Jest to dość słodka wersja, przyznaję, lecz jak możecie zauważyć poniżej- słodzona tylko miodem. Dzięki dodatkowi masła, granola pięknie pachnie i jest delikatna w smaku z wyczuwalną nutą cynamonu, bez którego nie mogłoby się u mnie obejść. Ważne jest również to, że płatki owsiane(...)węglowodanów oraz 12g błonnika. Porcja 40g to 171,5kcal w tym 4,4g białka, 8g tłuszczu, 22,4g węglowodanów oraz 4,8g błonnika. SKŁADNIKI: 400g płatków owsianych górskich 125g miodu 100g orzechów włoskich 100g pestek dyni 50g suszonej żurawiny 30g masła 1 płaska łyżka cynamonu PRZYGOTOWANIE: Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni (powinny lekko orzechowo pachnieć i nabrać złocistego koloru
peanutbuttermonsterkacze nogi, 300 g agrestu, 3 goździki, 1/2 laski cynamonu, 2 torebki kardamonu, sól, miód*, 40 – 50 g masła Nogi umyć, osuszyć, oczyścić z resztek piór. Włożyć, skórą do dołu, do zimnego garnka z grubym dnem, garnek postawić na ogniu. Powoli smażyć nogi na rumiano z obu stron. Nogi wyjąć, tłuszcz wylać, włożyć nogi, wsypać agrest, dodać przyprawy (goździki, cynamon(...)kardamon), oprószyć solą i dusić pod przykryciem do miękkości. Mięso wyjąć i trzymać w cieple. Sos przecedzić i przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i miodem. Zagotować, mieszając dodać kawałki zimnego masła. Następnie zdjąć z ognia. *u mnie bieszczadzki miód jaworowy zastawa
królestwo garówproporcji. Wszystko zależy od naszego smaku i objętości miseczek, które mamy . POTRZEBUJEMY: 2 łyżki ryżu mleko kokosowe lub inne ulubione duża garść jagód duża garść malin 2 łyżki miodu wiórki kokosowe Ryż gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładki krem razem z mlekiem kokosowym i odrobiną miodu. Mleka dodajemy tyle aby pudding miał odpowiednio gęstą konsystencję. Owoce miksujemy w osobnych(...)miseczkach. Dodajemy o puddingu i lekko mieszamy, tak aby na puddingu powstały smugi. Polewamy miodem do smaku , posypujemy wiórkami, dekorujemy. SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAdymki (białe i zielone części) 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżeczka płynnego miodu sól morska, świeżo mielony pieprz Sos kurkowy: 200 g kurek leśnych 4 cebule szalotki (lub 1 średnia cebula) 2 łyżki masła mniej niż 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki(...)dymki (białe i zielone części) 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżeczka płynnego miodu sól morska, świeżo mielony pieprz 200 g kurek leśnych 4 cebule szalotki (lub 1 średnia cebula) 2 łyżki masła mniej niż 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki kremówki
Poezja smakujakiś czas mają makaron z owocami. Tak mu to smakuje, że teraz jak zaczęły się truskawki , to mamo zrób i zrób. Ja zrobiłam po swojemu, dodałam troszkę cynamonu i miodu. U nas cynamon używa się bardzo często, więc i z truskawkami nam smakował :)). Mąż się tylko zdziwił, jak to truskawki z makaronem, a nie z ryżem ? No, ale zjadł ;))))) Składniki(...)truskawki cynamon (ilość wedle uznania) miód (ilość wedle uznania) jogurt naturalny makaron u mnie kokardki Makaron gotuję. Do miski daję truskawki, miksuję blenderem, dodaję miód, cynamon i jogurt naturalny. Mieszam. Kilka truskawek przecinam na połówki. Na ciepły makaron wykładam przygotowany sos i dodaje kilka truskawek
kruche babeczkiwersji upieczonej. Bardzo trudno jest mi podać dokładny przepis bo w sumie najczęściej robię go na oko, miele w malakserze upieczone orzechy dosypuje kakao, odrobinę mleka i miód, aż uzyskam pożądaną konsystencję, następnie obtaczam je w orzechach i pyszne kulki gotowe, koniecznie wypróbujcie są świetne :):) Składniki : 100g orzechów laskowych 1/4 szklanki miodu(...)zawartością przez chwilę, żeby obrać skórki, nie muszą być obrane bardzo dokładnie, zmielić tak, żeby były wyczuwalne kawałki jeszcze zanim zacznie robić się masło, następnie dodać kakao, mleko i miód tak aby uzyskać gęstą masę, uformować kulki, orzechy ziemne podpróżyć na patelni posiekać wsypać do miseczki i obtaczać w nich kulki. Smacznego
zdrowa vege kuchniaprzygotujmy sobie pełnowartościowy posiłek, taki jak ten omlecik, który da nam energię na cały dzień. Poza tym mąka graham to źródło cennych składników odżywczych. Moc owoców a całość uwieńczona miodem, pychotka!!! do tego kakao lub mleko, aż ciężko oderwać się od talerza ... Takie kolorowe śniadanie doskonałe jest również dla maluchów niejadków. SKŁADNIKI 2 jajka, 1 łyżka mąki(...)pszennej Młynomag , 1,5 łyżki mąki graham Młynomag , 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki mleka, szczypta soli Dodatkowo: kiwi, jagody, miód 2-3 łyżki masła WYKONANIE Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy cukier, następnie mąki i mleko, delikatnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, wylewamy masę jajeczną, wyrównujemy. Smażymy na małym ogniu
słodki bratekBardzo smaczna szarlotka z kruszonką, z dodatkiem miodu i korzennych przypraw. Do kruszonki dodałam migdałów, dlatego jest jeszcze bardziej chrupiąca. Podczas pieczenia pięknie pachnie w kuchni :). Prosta w przygotowaniu, bez prażenia jabłek. Do szarotki użyłam mąki krupczatki, dzięki temu spód ciasta nie rozmiękł i ładnie się upiekł. Pyszna, aromatyczna szarlotka z kruszonką, bardzo polecam… Szarlotka z kruszonką Składniki(...)żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 duże opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 32g 2kg umytych jabłek 3-4 łyżki płynnego, naturalnego miodu 1-2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i zmielonych goździków 1. Migdały zemleć. 2. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Dodać masło i posiekać nożem (schłodzone masło
Mała Cukierenkamaki wybrać bezglutenowe)1/2 szklanki wiórków kokosowych 100 g mieszanki bakalii ( wg uznania: żurawina, rodzynki, daktyle, śliwki suszone, morele suszone) 80 g masła lub oleju kokosowego 3 łyżki miodu ( lub mniej, jeśli wolicie mniej słodkie) porządna szczypta soli morskiej PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Do miski wsypać mielone migdały, mąkę ryżową oraz sodę oczyszczoną. Całość wymieszać. Dodać(...)płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz mieszankę bakalii i wymieszać. W rondelku, na małym ogniu roztopić masło z miodem wraz z 1 łyżką wody (2 łyżki wody w przypadku dodania mniejszej ilości miodu). Przelać do miski z sypkimi składnikami i dokładnie wymieszać, najlepiej dłońmi. Z powstałej masy ulepić kulki (ok. 3 cm średnicy) i spłaszczyć je na dłoniach i uformować kształt
Calzonella.compokorą wzięłam się zaraz za upieczenie własnego chleba, który smakuje dużo lepiej i wiem co jem. Tym razem chleb graham na zakwasie, bez dodatku drożdży. Obłędny. Dodałam do niego miodu gryczanego, który jest doskonale wyczuwalny w smaku. Jeśli nie lubicie tego smaku, dodajcie dowolny miód – lipowy, wielokwiatowy itp. Wymieszałam też tutaj mąkę pszenną z żytnią, przy czym pszenną dałam(...)pszennej chlebowej 160 g mąki pszennej wieloziarnistej 1 szkl. nasion (siemię, dynia, kminek, słonecznik, płatki owsiane - nie nasionko:) 500-600 g letniej wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżka oliwy Zaczyn Wykonanie Zaczyn Wszystkie składniki zaczynu łączymy. Przykrywamy folią i odstawiamy na 10-12h Ciasto właściwe Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy łyżką
Mieszam w Garnkudałam 150 g) 3 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (ja dałam 2) 250 g masła 2 jajka 300 ml / 500 g miodu 300 ml mleka Masło i miód rozpuszczamy w rondelku, na małym ogniu, aż składniki połączą się, a następnie dolewamy mleko. Odstawiamy żeby mieszanina przestygła. Suche składniki mieszamy razem i umieszczamy(...)misce miksera, dodajemy roztrzepane jajka i przestudzone masło z miodem i mlekiem. Całość miksujemy przez chwilę do połączenia składników, a następnie przelewamy do tortownicy (moja 26 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 75 - 90- minut. Przed końcem pieczenia sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest na pewno upieczone (patyczek wbity w ciasto i wyjęty powinien być suchy
Czary - gary w kuchnikilku dni jakieś przeziębienie :-( Nie podoba mi się to wcale więc walczę ile się da... Wczoraj znajomy polecił mi napój z imbiru i pomarańczy. Dodałam jeszcze cytrynę i miód i powiem Wam, że sposób genialny :-) Wspaniały orzeźwiający smak, rewelacyjnie rozgrzewa :-) polecam przed snem. SKŁADNIKI 200 ml gorącej wody kawałek imbiru (ok. 1,5 cm) 2 - 3 plasterki cytryny(...)plastry pomarańczy 1 łyżeczka miodu Imbir obieramy i kroimy w plasterki, a następnie zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Do ciągle gorącego płynu (ale już nie wrzącego) dodajemy miód - mieszamy, a następnie owoce - przyciskamy je łyżeczką żeby wycisnąć sok. Napój pijemy dobrze ciepły - wspaniale rozgrzewa
Czary - gary w kuchnijakkolwiek je rozumiecie... A do świątecznej kawy proponuję Wam syrop piernikowy, który możecie zrobić w każdej chwili, nawet teraz ;-) SKŁADNIKI 250 ml wody 150 g cukru 1 łyżka miodu 1 laska wanilii kawałek kory cynamonu 2 goździki 2 ziela angielskie 2 łyżki przyprawy do piernika Wszystkie składniki - oprócz miodu (!) - wkładamy do garnka z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia(...)następnie zmniejszamy płomień palnika i gotujemy jeszcze kilka minut. Wyłączamy, czekamy 3 - 4 minuty, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy syrop by wystygł (dzięki temu jeszcze bardziej nabierze aromatu przypraw), a następnie przecedzamy do butelki lub słoiczka. Pyszny... A przepis na pierniki ze zdjęcia znajduje się tutaj KLIK
Czary - gary w kuchni