miód - 5845 przepisów (strona:51/390)

Ciasto pietruszkowe 173

wilgotne z wyczuwalnym smakiem pietruszki i orzechową posypką, po prostu pyszne :) Składniki:  2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki rodzynek 1 szklanka gorącego mleka 5 łyżek miodu 100 g miękkiego masła 3 jajka 200 g. korzenia pietruszki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli Polewa orzechowa 80 g masła(...)miodu 60 ml mleka 120 g posiekanych orzechów włoskich  Płatki mieszamy z rodzynkami i zalewamy gorącym mlekiem wymieszanym z miodem. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Wsypujemy mąkę z proszkiem i sodą, wlewamy płatki, dodajemy startą na drobnych oczkach pietruszkę i wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia (ja użyłam

Cynamonowe szczęście
Pierniczki ekspresowe z bakaliami 144

Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g mąki pełnoziarnistej 125 g miodu 1 olejek spirytusowy rumowy 75 g rozpuszczonej margaryny 75 g cukru trzcinowego 2 jajka 1,5 płaskie łyżeczki sody szczypta soli 1 łyżka (czubata) przyprawy do pierników 1 łyżeczka kakao 50 g suszonych śliwek lub rodzynek 1 łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki kilka łyżek powideł śliwkowych Przygotowanie: Bakalie bardzo(...)drobno pokroić. Miód podgrzać na małym ogniu z olejkiem rumowym do momentu zagotowania. Do miski przesiać mąkę pszenną i mąkę pełnoziarnistą z sodą, przyprawą do piernika, solą, dodać bakalie. Jajka ubić z z cukrem. Wlać rozpuszczone masło i jeszcze chwilę miksować, dodać miód zmiksować. Następnie do jajek stopniowo dodawać sypkie produkty i za pomocą łyżki wymieszać. Dodać pokrojone bakalie

Ciastka - domowe słodkości
Bezglutenowa Inka z korzennymi lodami na bazie dyni i quinoy z dodatkiem świeżej kurkumy i kumkwatów 149

czegoś wow!? Przygotowałam więc bezglutenową Inkę, która będzie doskonała zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, a do niej lody na bazie pieczonej dyni i białej quinoy. Przyprawiłam je miodem, imbirem, kardamonem, cynamonem  i świeżą kurkumą, która nie tylko daje niezwykły aromat, kojarzący mi się z drzewami iglastymi, ale również wzmacnia odporność. Całość dopełnia zapach i smak cytrusów - kumkwatów(...)ugotowanej białej quinoy 400 gram obranej dyni  10 gram świeżego kłącza imbiru 7 gram świeżego kłącza kurkumy 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2-3 łyżki miodu sok z jednej niedużej cytryny 4 kumkwaty kilka liofilizowanych wiśni 3 łyżeczki bezglutenowej Inki 300 ml gorącej wody Wykonanie: Obraną i pokrojoną w plastry dynię wykładamy na blachę, wyłożoną papierem

Quinoa Raz!
PROSTY I SZYBKI PRZEPIS NA PIERNICZKI 109

pierników , którą warto przygotować, ponieważ jest świetnym dodatkiem do kawy :) Składniki: 275 g mąki pszennej  50 g cukru pudru  60 g masła 1 jajko 150 g prawdziwego miodu  1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 g przyprawy do piernika 1 łyżka kakao  Przygotowanie: W rondelku roztapiam miód i masło. Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika(...)kakao i sodę. Do suchych składników dolewam  masło i miód, wbijam jajko. Łącze ze sobą składniki za pomocą łyżki. Masę przekładam na stolnicę i wyrabiam aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok 5 mm i wycinam kształty.  Pierniki przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 8- 10 minut

Kukuleczki
Kurczak w panierce kokosowej 156

Pierś z kurczaka marynowana w zalewie z sosu sojowego, soku z cytryny, miodu i imbiru, a następnie panierowana w wiórkach kokosowych. Cudowne połączenie smaków Proponuję podawać z ryżem i surówką z białej kapusty. 350 g mięsa z piersi kurczaka sok z 1/2 cytryny 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 1/3 łyżeczki suszonego imbiru szczypta płatków chilli szczypta(...)jajko + szczypta soli + szczypta pieprzu olej do smażenia Mięso z kurczaka oczyścić, podzielić na mniejsze części i rozbić tłuczkiem do mięsa. W misce wymieszać sok z cytryny, sos sojowy, miód, suszony imbir, chilli, pieprz i sól. W tak przygotowaną zalewę włożyć kawałki kurczaka i zostawić pod przykryciem na ok. 30 minut w lodówce. Bułkę tartą wymieszać z wiórkami kokosowymi. Jajko

Bullio
Piernik marchewkowy 151

połączenia piernika – najpyszniejszego świątecznego deseru i ciasta marchewkowego. Smakuje mocno piernikowo i korzennie, ale jest zdrowsze, bo większość ciasta to marchewka, ananas, orzechy, a cukier jest częściowo zastąpiony miodem. Właśnie to ciasto zrobię dziś z moim kuchennym pomocnikiem. Składniki: 2 jajka pół szklanki cukru 4 łyżki miodu 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki po 1 łyżeczce cynamonu, przyprawy(...)razy już mi upadł (ach to dodawanie wina do potraw), więc niedługo będę musiała zamienić go na nowszy model. Kiedy jajka się ubiją, dodajemy mokre składniki, czyli olej i miód, a kiedy się połączą marchewkę i ananasa, którego odsączamy i kroimy na małe kawałki. W misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę z przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy

Ugotowane pozamiatane
Nalewka miodowa ( rozgrzewająca ). 109

alewka ta doskonale rozgrzewa w chłodne zimowe wieczory, gdy za oknem jest zimno, szaro i ponuro. Dzięki zawartości miodu działa antyprzeziębieniowo. Pijemy po małym kieliszku lub dodajemy do nieco przestudzonej herbaty ( 45-50 C ), wtedy jej działanie rozgrzewające jest jeszcze mocniejsze. Oto przepis : Składniki : 1/4 l płynnego miodu ( np. lipowego ) 1/4 l spirytusu 96 % 2 goździki 1 szklanka wody ( najlepiej(...)źródlanej )  Sposób wykonania :   W rondelku zagotuj szklankę wody z goździkami. Przestudź, wyjmij goździki, wodę wlej do dużego, czystego słoja. Dodaj płynny miód, wymieszaj z wodą . Następnie wlej spirytus ponownie wymieszaj przez wstrząśnięcie słojem. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce. Co 2-3 dni wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie

Przepisy i porady kulinarne
Najlepsze kruche pierniczki 965

pierniczków): 900 gram mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody szczypta proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 250 gram masła 250 gram miodu 2 opakowania przyprawy do piernika (5 łyżek) po 1 łyżeczce mielonego cynamonu i imbiru szczypta soli 1 szklanka cukru pudru Masło i miód należy rozpuścić. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę, sodę, kakao(...)proszek do pieczenia, cukier puder, przyprawę do piernika oraz cynamon i imbir. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz rozpuszczone masło z miodem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest taka konieczność dodaj więcej mąki. Wałkuj ciasto cienko i wykrawaj z niego ulubione kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 6-7 minut. Studź na kratce. Przechowuj w szczelnie zamkniętym

Mango Papaja
Piernikowy śledź 146

których przygotowywałyśmy śledzie w różnych smakach i między innymi pojawił się na nich właśnie śledź z piernikiem. Postanowiłam zrobić podobnego śledzia w domu. Pamiętajcie tylko, żeby słodycz miodu i pierników dobrze przełamać octem balsamicznym. Piernikowy  śledź Czas przygotowania: 30 minut + czas macerowania Składniki: 250 g filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżeczka masła 4 goździki(...)nasionka kardamonu 1 listek laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1 pomarańczy 2 łyżki miodu ocet balsamiczny 6 pierniczków Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym maśle. W makutrze ucieramy goździki, ziele, angielskie, listek laurowy i nasionka kardamonu, wrzucamy do cebuli, dodajemy cynamon, sok pomarańczowy i miód. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu

Kulinarne przygody Gatity
ciasteczka z witrażykiem (na choinkę) 141

ciasteczka bardzo ładnie wyglądają na choince, zwłaszcza pod światło, wtedy witrażyki są cudnie kolorowe.  Składniki na około 30 ciasteczek: 250 g mąki 35 g masła 35 g miodu 50 g cukru pudru łyżka przyprawy korzennej 1 jajko szczypta sody (ciasteczka nie mogą zbytnio wyrosnąć) 30 sztuk kolorowych landrynek (najzwyklejszych) Masło i miód podgrzać. Mąkę wymieszać z sodą, cukrem pudrem(...)przyprawą. Przesiać na blat, wbić jajko, dodać miód z masłem i zagnieść ciasto. :Podsypać mąką, rozwałkować i foremkami wycinać ciastka o grubości około 3 mm. Przenieść je na blaszkę wyścieloną papierem. Następnie w każdym ciastku mniejszą foremką wyciąć okienko. W każde włożyć landrynkę. Za pomocą patyczka lub wykałaczki w ciasteczkach zrobić dziurki na sznureczek. Wstawić do piekarnia nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kanapka z mango 139

młynku   Składniki dressingu: (wystarczy na ok. 8 kanapek) 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 niepełna łyżeczka musztardy (np. Dijon lub jerozolimska) 0.5 płaskiej łyżeczki miodu 1 ząbek czosnku szczypta soli morskiej szczypta świeżego mielonego czarnego pieprzu   Przygotowanie: Przygotować dressing: do słoiczka wlać olej, ocet, dodać musztardę, miód, przeciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli oraz świeży mielony(...)pieprz. Słoiczek zamknąć i potrząsając, wymieszać wszystko. 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 niepełna łyżeczka musztardy (np. Dijon lub jerozolimska) 0.5 płaskiej łyżeczki miodu 1 ząbek czosnku szczypta soli morskiej szczypta świeżego mielonego czarnego pieprzu Kromki chleba posmarować cienko masłem (można zamiast masłem posmarować delikatnie dressingiem) . Na każdej z kromek ułożyć po 4 listki umytego i osuszonego

Moja Delicja
Focaccia z gorgonzolą i gruszką na cieście z wędzoną papryką 166

się piecze w całej kuchni czuć zapał wędzenia! Dla mnie jest bombowe i wprost idealne na jesienne nastroje . Cudownie komponuje się ze słodko-słonymi dodatkami - gorgonzolą, gruszką, orzechami i miodem. Ostatnio zauważyłam, że gdy biorę na warsztaty aparat, to za bardzo skupiam się na robieniu zdjęć i niewiele wynoszę z zajęć. Dlatego tym razem zrobiłam tylko kilka ujęć telefonem(...)dodatki: 80 g sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzola lub lazur 1 gruszka pokrojona wzdłuż na cienkie plasterki garść orzechów włoskich, wyjętych z łupinek i grubo posiekanych 1 łyżka miodu Przygotowanie focacci: Do miski wsyp mąkę, paprykę w proszku oraz suszone drożdże i wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia. Jeżeli używasz drożdży świeżych, nie dodawaj ich do mąki, tylko do kubka

Chilli Czosnek i Oliwa
Zdrowe słodkości - fit batoniki bounty 367

dostępnym źródłem energii. Wiórki mają także kwas laurynowy i kaprylowy o działaniu bakterio-,wiruso- i grzybobójczym, co sprzyja układowi immunologicznemu. Jest też bogaty w potas, magnez i błonnik.  Miód - właściwości dla ciekawskich w przepisie na koktajl z czarnej porzeczki Składniki (14 batoników): 200g wiórków kokosowych 140ml mleczka kokosowego duża kopiata łyżka miodu naturalnego 200g gorzkiej czekolady  Przygotowanie(...)miski wsyp wiórki, dolej część mleczka kokosowego i dodaj miód. Dokładnie wszystko wymieszaj. Następnie znowu wlej mleczko, tym razem kontrolując gęstość masy. Ja zużyłam w sumie ok. 140ml. Masa ma być gęsta. Wstaw ją do zamrażalnika na 10-15 minut.  Po tym czasie formuj batoniki lub kulki, mocno ściskając masę dłońmi. Kładź je na talerzu pokrytym papierem do pieczenia

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Nadziewane bakłażany. Kuchnia arabska. 206

niczego powstają najlepsze przepisy i dania. Mój sposób na bakłażany związany jest zdecydowanie z kuchnią arabską i żydowską, znajdziecie w nim smaki takie jak: smak grantu, róży, miodu, czosnku, pistacji i oczywiście natki pietruszki. Danie koniecznie trzeba zrobić i zjeść.  Poniżej lista składników jak i receptura. SKŁADNIKI: -  2 średnie bakłażany - 1 puszka soczewicy gotowanej na parze - 1/4 pęczka(...)natki pietruszki - garść pistacji - 2- 3 figi - 6 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu - 3 ząbki czosnku - łyżka wody - sól, pieprz - 1/2 łyżeczki wody różanej - 1 łyżeczka melasy z granatów WYKONANIE: Bakłażany i figi myjemy. Kroimy na pół. Bakłażany dodatkowo nacinamy tworząc kratkę tak aby dobrze się upiekły. Oliwę z oliwek, miód, czosnek, przyprawy, wodę różaną i melasę

SMYKWKUCHNI
PAIN PERDU Z OWOCAMI LATA 97

użyj niezbyt świeży chleb, ponieważ lepiej nasiąknie mlekiem. **Owoce i ich proporcje możesz dobierać dowolnie, możesz użyć tylko śliwek i fig (wtedy dodaj więcej fig). *** Zamiast cukru możesz użyć miodu, z miodem smakuje nawet lepiej. A jeśli dysponujesz miodem lawendowym, owoce typu figi i śliwki z jego dodatkiem to prawdziwy rarytas

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska

Proponowane wyszukiwania