miód - 5845 przepisów (strona:36/390)

Chia Cotta z Malinami, czyli Niskokaloryczny Deser Blondynki 173

sobie chciałam sprawdzić, czy uda mi się zrobić coś mniej kalorycznego niż klasyczna Panna Cotta. Udało się. Postanowiłam nie słodzić deseru białym cukrem, posłodziłam więc miodem akacjowym. Czy smak miodu jest wyczuwalny w smaku? Nie! Deser jest słodki i lekki. Jedynym kalorycznym dodatkiem są Maliny w Syropie , to zestawienie jest świetne, ale jeśli jesteś na diecie i mocno ograniczasz cukier(...)organizmu właściwościach możecie poczytać w poście, który napisałam w zeszłym roku : "Co się kryje w nasionach Chia?" Składniki na 10 sztuk: 2 szklanki mleka (500 ml) 2-3 łyżki miodu akacjowego 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka nasion Chia Maliny w syropie Wykonanie: W połowie szklanki mleka namoczyłam nasiona Chia, podczas pierwszych 15 minut moczenia, często je mieszałam widelcem

Blondynka Gotuje
Daktylowe ciasteczka owsiane bez cukru 991

Daktylowe ciasteczka owsiane to kolejna odsłona ciastek z wykorzystaniem płatków owsianych. W tej wersji zamiast cukru wykorzystałam miód, a białą mąkę pszenną zamieniłam na pełnoziarnistą. Ciasteczka nie są dietetyczne, gdyż zawierają masło, ale są na pewno zdrową i energetyczną przekąską, którą warto mieć pod ręką, kiedy dopadnie nas głód. Z podanego przepisu upiekłam 15 sztuk, jedno ciasteczko ma około(...)cynamonem bez pieczenia - korzenne ciasteczka owsiane - ciastka z płatków owsianych - kuleczki z płatków owsianych Daktylowe ciasteczka owsiane bez cukru Składniki: 150g płatków owsianych górskich 50g mąki pszennej pełnoziarnistej 50g miodu 50g masła 50g daktyli 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wykonanie: - masło i miód podgrzać, aż się rozpuszczą, ostudzić - daktyle sparzyć, pokroić na dość

Smakołyki Bereniki
Pierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym 190

razu obiecaliśmy je sobie na naszą Wigilię I oto są: Pierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym SKŁADNIKI: 100 g maku 1 szklanka mleka po 1 łyżce: masła, miodu, cukru kilka pieczonych kasztanów kilka posiekanych orzechów włoskich  1 żółtko 200g mąki pszennej gorąca woda olej sos migdałowy (100 g płatków migdałowych, 2 krople aromatu migdałowego, łyżka miodu(...)wykipiało:) Odcedzić za pomocą ściereczki/ gazy lub innego znanego sposobu. Ostudzić, zmielić wraz z kasztanami i orzechami  za pomocą blendera. W rondelku roztopić masło, dodać do maku, miodu i cukru. Spróbować i dosłodzić jeśli jeszcze trzeba. Całość wymieszać z żółtkiem. Ciasto: Najlepiej wykonać według znanego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Sos migdałowy Migdały porządnie rozkruszyć, i dodać do śmietanki. Dolać

MarciochaKucharzy
Cukiniowy tort z sosem bakaliowym ! 177

oraz co najważniejsze zdrowy! Nie ma ani grama mąki! Myślę, że zaskoczy niejedną osobę! Polecam! :) Składniki: Ciasto: [ tortownica ok, 20cm] -->300g cukinii --> 4 jajka --> 2 łyżki miodu --> 100g mielonych migdałów --> 2 łyżeczki proszku do pieczenia --> cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon --> cytryna Cukinię należy zetrzeć na grubych okach. Odstawić na durszlak i zasypać niewielka ilością(...)soli. Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać 2 łyżki miodu ciągle mieszając wsypywać mielone migdały, proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu oraz szczyptę gałki muszkatołowej i kardamonu oraz startą skórkę z ok. 1/3 cytryny. Ubić białka na sztywną pianę. Cukinię w rękach odsączyć z nadmiaru wody [ która została wyssana przez sól]. Wsypać ją do żółtek. Do mieszaniny dodać ubite

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Serniczki pomarańczowe z malinowym kisielem 200

wariację z białym serem. Dość intensywnie wyczuwalna nuta pomarańczy dodaje im niepowtarzalnego smaku oraz działa lekko orzeźwiająco.   Serniczki: --> 100g białego sera -> 1 jajko -> 1 łyżeczka miodu -> 2 łyżki mąki pełnoziarnistej -> 1 łyżka płatków owsianych - > 1-2 łyżki soku z pomarańczy -> Skórka z 1/3 pomarańczy Kisiel: -> Garść mrożonych malin -> 1 łyżka(...)miodu -> 1 łyżeczka żelatyny Ser, jajko, miód oraz mąkę dodajemy do jednej miski. Następnie ścieramy skórkę z pomarańczy oraz wyciskamy z niej sok. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy serniczki w dowolnym kształcie [ciasto może bardzo lepić się do rąk więc polecam wcześniej zwilżyć dłonie wodą]. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu smażymy około 2 minut z każdej strony

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Pierś gęsi z sosem śliwkowym i karmelizowanymi buraczkami 242

nadzieję, że zachęcę kogoś do przygotowania gęsiny. Składniki: Gęś 2 duże piersi gęsi ze skórą 8-10 dużych śliwek bez pestek przekrojonych na połówki (świeżych lub mrożonych) 1 łyżka miodu 125 ml wody 250 ml czerwonego wytrawnego wina sok z cytryny sól pieprz ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej 1 gałązka rozmarynu szczypta mielonych goździków Dzień wcześniej. Piersi gęsi umyć, osuszyć(...)stroną do dołu. Obsmażyć,żeby mięso się zamknęło. Mięso przełożyć do przykrywanego żaroodpornego naczynia skórą do góry. Na patelnię wlać 2 łyżki tłuszczu wytopionego z gęsi. Dodać śliwki, łyżkę miodu i wodę. Zagotować razem, dodać wino, cynamon i gałkę muszkatołową. Gotować około minuty. Sosem zalać mięso. Naczynie przykryć. Piec 1-1,5 godziny w 170°C (termoobieg). Upieczone piersi przełożyć

Pełny talerz
Sernik z ricotty z figami 147

Całkiem zapominałam o tym przepisie! A on sobie grzecznie czekał na dysku i czekał na spisanie. Więc oto jest! Słonawy sernik z serka ricotta, przełamany wanilią, imbirem i miodem plus figi - połączenie dość zaskakujące, ale dobre :) Składniki: Spód:  200 g herbatników maślanych 70 g rozpuszczonego masła 2 łyżki miodu 1/5 łyżeczki imbiru Masa serowa: 1 kg serka ricotta(...)jajka 50 g drobnego cukru 50 g miodu 50 g mąki 2  łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki imbiru Dodatkowo: figi Spód: Herbatniki dokładnie kruszymy, mieszamy z imbirem. Dodajemy rozpuszczone masło i miód i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykładamy takimi ciastkami dno tortownicy i podpiekamy 10 minut w temperaturze 170 stopni

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Deser jabłkowy z pomarańcza i granolą 150

doskonale  zaspakaja moje zachcianki   na coś słodkiego..... Składniki  /3 porcje/ 2 jabłka 1 pomarańcza 2 łyżeczki kandyzowanej  skórki pomarańczowej 3/4 szklanki domowej granoli 2 łyżki miodu ½ łyżeczki cynamonu kilka goździków sok z ½ cytryny ok. 200ml gęstego jogurtu 2 łyżki miodu Wykonanie: -Jabłka  i pomarańczę obrać , pokroić  w kostkę. - Przełożyć  do rondelka, skropić sokiem(...)cytryny,  dodać 3-4  łyżki wody, wrzucić goździki   i dusić  do miękkości. - Dodać cynamon i skórkę  pomarańczową. -Owoce wystudzić i dosłodzić miodem. -Goździki  usunąć. -W szklanych miseczkach układać warstwami granolę i  jabłka  do ¾ wysokości. -Na wierzch wyłożyć jogurt wymieszany z miodem  i posypać granolą

Zakamarki mojej kuchni
Batony owsiano-lniane bez pieczenia 1039

Dzisiaj przepis na pyszne owsiane batony z chrupiącym słonecznikiem, rozpływającym się w ustach miodem i kremowym masłem orzechowym, a  to wszystko bez dodatku cukru, mąki i innych niepotrzebnych dodatków, dowód na to, zdrowe przekąski również mogą smakować wyśmienicie. Ostatnio pisałam na temat niesamowitych właściwości siemienia lnianego, dlatego dzisiaj chciałabym przedstawić przepis, w którym siemię jest jednym z głównych składników(...)Batony nie wymagają pieczenia, a dzięki temu, że nie są poddawane obróbce termicznej, miód i nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z orzechów zachowują wszystkie swoje właściwości zdrowotne. Batony można modyfikować przez dodanie do nich orzechów czy suszonych owoców zyskają oryginalny smak i dodatkowe właściwości zdrowotnych.  Składniki: - 2 szklanki płatków owsianych  - 130g masła orzechowego - 6 łyżek ziaren słonecznika

zdrowa vege kuchnia
Złociste frytki 159

zewnątrz a puszyste w środku. Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Złociste frytki  Nasze złociste frytki. Składniki : ziemniaki dowolna ilość 3 łyżki miodu na 3 l wody  sól      olej do smażenia Przygotowanie: Wstawiamy garnek z wodą do której dodajemy 3 czubate łyżki miodu i doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki przygotowane(...)kształt frytek wrzucamy na wrzącą wodę z miodem i gotujemy około 3-4 min. Następnie frytki przelewamy przez cedzak i osuszamy. Rozgrzewamy olej do wysokiej temperatury i wrzucamy frytki i od razu solimy. Smażyć do złocistego koloru frytki będą chrupkie a wewnątrz puszyste.    Dodajemy miód i zalewam wrzącą wodą wtedy nie trzeba czekać aby rozpoczęła wrzeć na palniku

Sprawdzone przepisy kulinarne
Filet z karmelizowaną cebulą i szpinakiem 233

już w szczególności. Ten jest delikatny a zarazem o wyrazistym smaku. Wszystko tworzy jedną spójną całość i rewelacyjny aromat. 1 podwójny filet z kurczaka 3 łyżeczki keczupu 1 łyżeczka miodu Przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka liści lubczyku Sól Pieprz Warstwa szpinakowa: 1 łyżka masła 250 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 250 g sera fety Pieprz Karmelizowana cebula: 2 cebule(...)łyżeczka miodu Sól Pieprz Olej do smażenia Filet przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W miseczce przygotowujemy marynatę- mieszamy keczup, miód, odrobinę soli i pieprzu. Wylewamy ją na filet z piersi kurczaka, posypujemy liściem lubczyku i odstawiamy na 20 minut. Cebulę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę, miód, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy filet

VioletoweKucharzenie
Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym 476

słodkim dodatkiem, to zachęcam do skorzystania z przepisu. Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym   Składniki: około 400 g polędwicy wieprzowej (1 duża polędwiczka) 1 łyżeczka kolendry 1 łyżka miodu 3/4 łyżeczki kminu ¼ łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki tymianku pieprz olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła 1 mała szalotka lub ½ małej czerwonej cebuli 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki żurawiny(...)mięs (w słoiczku) 2 łyżki miodu 1/5 szklanki wody lub białego wina skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, dokładnie osuszamy i nacieramy miodem oraz przyprawami. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso na patelnię i obsmażamy (na dużym ogniu) ze wszystkich stron.  Mięso przekładamy do naczynia

Mania Gotowania
Camembert Zapiekany z Pigwą z Miodem na Kremowym Occie Balsamicznym Figowym i Malinami 183

nieco. Uwielbiam sery, uwielbiam camembert. Tym razem chciałam Wam pokaza ć zapiekany camembert. Nie wida ć  tego na zdjęciu, ale w serze zapiekała się również pigwa z miodem, stąd ta obkrojona obwódka na wierzchu. Jakoś musiałam tą pigwę włoży ć  do sera :) Wyszło pysznie, myślałam, że sama zjem cały ser, bo dziecko nie przepada za kawałkami owoców(...)czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: ser typu camembert (użyłam President) Pigwa z Miodem   1 łyżka kremowego octu balsamicznego figowego kilka malin (z racji pory roku użyłam mrożonych) Wykonanie: W pierwszej kolejności musimy włączy piekarnik i ustawi temperaturę na 180 stopni. Odkroiłam wierzch

Blondynka Gotuje
Domowa granola 161

będzie odpowiednie na pełnowartościowe śniadanie, a tak naprawdę zawiera ono bardzo dużo cukru, głownie w postaci syropu glukozowo-fruktozowego. Granola przygotowana w domy zawiera jedynie niewielką ilość naturalnego miodu i całe mnóstwo pysznych bakalii oraz orzechów. Gotową granolę można przechowywać w słoiczku przez długi czas :) Najlepsza z jogurtem naturalnym :) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki suszonej żurawiny (;ub śliwek(...)rodzynek, innych ulubionych bakalii) 1/2 szklanki pokrojonej suszonej moreli  1/2 szklanki pokrojonych orzechów laskowych (lub włoskich, brazylijskich,ziemnych) 3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju 2 łyżki wody Płatki, żurawinę, morele i orzechy wymieszać w misce. W innym naczyniu połączyć miód, wodę i olej. Wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać, tak, aby mieszanka oblepiła się miodem. Całość rozłożyć

Chocolate Muffin Blog
Ciasto "Żądło" 400

Składniki: Ciasto 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 40 g świeżych drożdży 1,5 szklanki mleka 3 łyżki płynnego miodu 5 łyżek oleju Polewa  100 g masła 150 g płatków migdałowych 4 łyżki miodu Krem 750 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 200 g masła 4 łyżki cukru pudru Wykonanie Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże pokruszyć(...)łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Na stolnicę przesiać mąkę z cynamonem, wlać wyrośnięte drożdże, olej i miód. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Zrobić kulkę i pozostawić do wyrośnięcia.  Blaszkę 32x20 cm wyłożyć papierem i wyłożyć ciasto. Polewa W rondelku roztopić masło, dodać miód i płatki migdałowe

O kuchni z uczuciem