Piernikowe muffinki pieczone na miodzie, czyli bez dodatku cukru. Co nie oznacza, że nie są słodkie :) Bałwanki zrobiłam z tego samego ciasta, czyli z piernika i obtoczyłam w białej czekoladzie. Trochę jest przy nich pracy, ale radość dzieci bezcenna :) MUFFINKI: 3/4 szklanki miodu 100g masła 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody DODATKI: 100g czekolady gorzkiej 50g masła dżem porzeczkowy wiórki kokosowe 150-200g czekolady białej (użyłam kuwertury) jagody goji wykałaczki Miód z masłem umieścić w garnuszku i rozpuścić na małym ogniu. Do przestudzonej masy dodać roztrzepane jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Wszystko połączyć, najlepiej drewnianą
https:KKuchniaMniamSkładniki: (na 18 sztuk) zaczyn: 150 g mąki pszennej 150 ml letniej wody 3 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 700 g mąki pszennej 350 ml letniej wody 2 łyżki miodu 1 łyżka soli 15 g świeżych drożdży dodatkowo: 3 łyżki mleka 25 g białego maku 25 g czarnego sezamu do gotowania: 3 l wody 1 łyżka miodu Drożdże na zaczyn(...)wodzie, dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 8 godzin, żeby zaczyn wyrósł. Po tym czasie do dużej mąki przesiać mąkę, dodać pozostałe drożdże rozpuszczone w wodzie, miód i cały zaczyn. Zagnieść, dodać sól, wyrabiać jeszcze przez 5 minut. Ciasto przykryć, odstawić do lodówki do wyrośnięcia na 10 godzin. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMamy dzisiaj dla Was pyszną, szybką i zdrową propozycję śniadaniową. Płatki jaglane, nasionka chia, wanilia, miód, świeże owoce i pistacje! Śniadaniowa uczta! Składniki: (dla 1 lub 2 osób) 5 płaskich łyżek płatków jaglanych, 1 łyżka nasion chia, 300 ml mleka, 1/2 łyżeczki pasty waniliowej, miód / syrop z agawy dodatkowo: świeże truskawki, świeże maliny, pistacje Do rondelka wlać mleko, dodać płatki(...)chia, pastę waniliową i całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować, często mieszając, do momentu kiedy całość zgęstnieje - jeśli wolicie lżejszą konsystencję dodajcie więcej mleka. Na koniec całość dosłodzić miodem. Jaglankę przełożyć do miseczki, udekorować truskawkami i malinami, posypać posiekanymi pistacjami i polać odrobiną miodu. Smacznego
Plate of JoyPyszna, kakaowo-kokosowa granola z wiórkami kokosowymi, orzechami nerkowca i miodem <3 Składniki na 1 słoik: 20 g łuskanego słonecznika 50 g płatków migdałów 220 g płatków owsianych górskich 20 g otrębów owsianych 50 g orzechów nerkowca 70 g wiórków kokosowych szczypta soli 200 g płynnego miodu 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki oleju kokosowego CZAS PRZYGOTOWANIA(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Wszystkie suche składniki za wyjątkiem cukru mieszamy w misce. Miód, cukier i olej kokosowy umieszczamy w małym garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ciepłym miodem polewamy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Pieczemy 40 minut, mieszając od czasu
My Culinary Artmusicie sprawdzić ten smak, bo ten smak będzie gwiazdą sezonu letniego! Z tej okazji przygotowałam dla Was orzeźwiające piwne semifreddo z owocami , czyli deser podobny do lodów, z dodatkiem miodu i śmietanki! Deser łatwy, prosty i przyjemny do przygotowania, nie trzeba robić specjalnego kremu ani mieszać masy podczas mrożenia. A efekt to gładki blok orzeźwiających, cudownie aksamitnych lodów. Lody(...)słodkie, o aromacie limonki i kwiatu bzu, z miodem zamiast cukru i jasne od śmietanki. Te lody będą hitem na tegoroczne letnie przyjęcia, są idealne na upalne dni! #Somersby #ElderflowerLime. Polecam też inne moje przepisy na semifreddo: - porzeczkowe – z truskawkami i czekoladą - czekoladowe – z jagodami Składniki: 1 łyżka miodu, 400 ml piwa SOMERSBY Elderflower Lime 2 limonki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębatoniki pełne witamin i minerałów . Świetne również na drugie śniadanie. Są sycące, słodkie i oczywiście bez dodatku białego cukru. Składają się z płatków owsianych, sezamu, migdałów, słonecznika, rodzynek, żurawiny, miodu i marchewki :) O każdym z tych składników i o jego walorach odżywczych można by sporo dobrego napisać :) Polecam wszystkim! Składniki: (ok. 15-20 batoników) 400 g marchewki obranej i startej(...)tarce 160 g migdałów 50 g sezamu 160 g mąki pszennej 200 g płatków owsianych 100 g łuskanego słonecznika 50 g rodzynek 50 g żurawiny 4 jaja 200 ml miodu 200 ml oleju rzepakowego lub oliwy extra vergine Przygotowanie: Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie prostokątna forma 24cm x 28cm). Piekarnik nagrzać do 160°C (grzałka góra-dół
Moja DelicjaZapraszam do wypróbowania obu pomysłów. Makowa baklava z bakaliami Składniki: Masa makowa (ok. 500 g masy makowej) 200 g maku niebieskiego mleko (dowolne) 1/2 szklanki rodzynek 6 łyżki miodu naturalnego 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki amaretto (lub innego likieru migdałowego) starta skórka z dwóch pomarańczy sok z 3 pomarańczy(...)wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez ok. 40 minut. Zmiksować zawartość rondla blenderem ręcznym tak, żeby nieco rozdrobnić mak (nie uda się dokładnie) ; dodać rodzynki, miód, skórkę i sok z pomarańczy, sok z cytryny, wiórki kokosowe i dobrze wymieszać; zostawić rondel na gazie i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 30 minut co jakiś czas
Jem więc Jestemniego to coś. Przy pędzącym tempie życia przy czasach gdzie wszytko można kupić w "gotowcu" zapominamy o prostych połączeniach o dodaniu podstaw to co robiły nasze babcie sól, pieprz, miód, cytryna, masło. Do dziś wiele z nasz pamięta babciny smak a nie miały dostępu do gotowych mieszanek przypraw i jak tam to jest cudownie wciskane w reklamach(...)było dla mnie jedno zdjęcie gdzie zobaczyłam kurczaka obłożonego cytryną, tymiankiem więc nie było siły musiałam go zrobić. Efekt przeszedł wszelkie moje oczekiwania, miękki , soczysty, połączenie kwaśniej cytryny z miodem i nutą czosnku i tymianku ..... pychota. Czy użyje kiedykolwiek gotowej przyprawy do kurczaka to odpowiadam nieeeeee. SKŁADNIKI : kurczak świeży (mój miał wagę 1,9 ) 2 -3 cytryny 1 główkę czosnku
Basia w kuchniłyżki cukru pudru trzcinowego 0,5 kg twarogu sernikowego 1 banan 4 łyżki jagód goji 1 budyń waniliowy 1 czekolada gorzka 1 łyżka miodu wielokwiatowego Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier puder trzcinowy, zaczynamy miksować, powoli dodajemy twaróg. Cały czas miksując dodajemy banana pokrojonego w cienkie plasterki, 2 łyżki jagód(...)się na docelowym talerzu :) Zdejmujemy folię i wstawiamy do lodówki. Polewę robiłem po kilku godzinach. Gorzką czekoladę połamałem na małe kawałki, wrzuciłem do pojemnika na ryż i dodałem łyżkę miodu wielokwiatowego. Parowałem przez 7 minut, co 2-3 minuty mieszając intensywnie. Przy otwieraniu pokrywy należy uważać, żeby nie wlewać wody do czekolady oraz, żeby się nie oparzyć
Parowar Facetadługim zimowym spacerze. Jeśli dodacie do niego sporą ilość cukru otrzymacie gęsty syrop. Mi zależało na jego właściwościach prozdrowotnych, dlatego dodałam do soku tylko sok z cytryny i miód. Moja wersja jest dość pikantna, niezbyt słodka, bo takie napoje lubię najbardziej, ale Wy próbujcie i dodajcie tyle miodu, ile lubicie :) Sok bez problemu wytrzyma miesiąc w lodówce. Nie pasteryzowałam(...)próbowałam przechowywać go dłużej, bo po prostu nie było już czego ;)Składniki:120 g imbiru w korzeniu1700 ml wody (ok 7 szklanek)5 łyżek miodu akacjowego (lub więcej wg. uznania)sok z 1 cytrynyPrzygotowanie:Korzeń imbiru obrać (najlepiej za pomocą łyżeczki).1700 ml wody wlać do garnka, zagotować. Odstawić z palnika.Po kilku minutach zetrzeć na tarce obrany imbir i dodać
Ze smakiem i z pasjąskładnikina warstwę z białej czekolady* 55 g margaryny* 1 łyżka płynnego miodu* 150 g białej czekolady* 80 g ryzu preparowanegona warstwę z ciemnej czekolady* 55 g margaryny* 2 łyżki płynnego miodu* 150 g czekolady deserowej lub mlecznej* 90 g ryżu preparowanegoSposób wykonaniaPosmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o boku 20 cm i wyłożyć papierem do pieczenia.Dla przygotowania warstwy(...)białej czekolady, należy roztopić margarynę, miód i białą czekoladę w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą.Rozpuszczoną jednolitą masę, zdjąć z ognia, dosypać ryż i wymieszać.Przełożyć do formy docisnąć i wyrównać wierzch.Aby przygotować warstwę z ciemnej czekolady, należy roztopić margarynę, miód i czekoladę deserową w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą.Zdjąć z ognia, dosypać ryż
Mix smakupowidła śliwkowe, potem mój wzrok padł na marcepan... To musiało być dobre połączenie! Zajrzałam do Siankoo, i od niej wzięłam pomysł na spód w stylu granoli, z pieczonych z miodem płatków owsianych. Masę serową posłodziłam odrobiną miodu (i marcepanem rzecz jasna), na wierzch wyłożyłam po łyżeczce powideł, i całość krótko zapiekłam. Wyszły boskie! Obłędnie kremowe, nie przesadnie słodkie, z wyraźną(...)łyżki miodu30 g płatków migdałowych30 g masłamasa serowa:200 g twarogu 3krotnie mielonego55 g marcepanu100 ml śmietany kremówki (38%)2 jajka2 łyżki miodudodatkowo:125 g powideł śliwkowychPłatki wymieszać z miodem. Rozłożyć cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 160 st. C. przez 20 minut, w połowie pieczenia przemieszać.Blachę wyjąć z piekarnika, na płatki wysypać migdały, lekko przemieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzemarketach jadalnych kasztanów pod dostatkiem!SKŁADNIKI:( 2 duże szt )PIWNO-MIODOWE CIASTKA:* mąka pszenna – 120 g* masło – 50 g* piwo Książęce chlebowo – miodowe – 50 ml* miód – 1 łyżka* sól – 1 szczyptaMUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:* żółtko – 2 szt* śmietana 36% – 220 ml* masło – 30 g* biała czekolada – 100 gKREM KASZTANOWY:* obrane(...)laska* śmietana 30% słodka – 30 gKRUSZONKA PIERNIKOWA:* mąka pszenna – 90 g* cukier puder – 15 g* masło – 10 g* bardzo małe jajko – 1 szt* miód – 30 g* przyprawa do piernika – 0,5 łyżeczki* kakao – 0,5 łyżeczki* soda oczyszczona – 0,5 łyżeczkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:KREM KASZTANOWY:Kasztany nacinamy , podgotowujemy 3 minuty, usuwamy skorupkę
Ostra na Słodkoniech nie patrzą nawet na nie ;) Słodycz ciasta można zrównoważyć gorzką polewą. Ja, aby urozmaicić to ciasto, dodałam cienką warstwę gruszek karmelizowanych na maśle i na miodzie. Trochę obawiałam się efektu, gdyż ryzykownym jest ulepszanie dobrych, sprawdzonych smaków. Na szczęście ten dodatek nie zaszkodził, a jedynie dodał ciekawego posmaku. Nie jest to ciasto, które(...)piec w temperaturze 160 stopni przez około 15-20 minut. Biszkopt powinien lekko się zazłocić. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej , 1/2 szklanki cukru , 2 łyżki płynnego miodu , 1 łyżka sody , 1 jajko , 120 g miękkiego masła , 150 ml kwaśnej śmietany . Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce przez około godzinę
Codzienna kuchnia niecodziennaSąsiedzie. Zjedli. Smakowało. Choć. D. wyciągał cytryny i dawał je mi do zjedzenia. O samych muffinkach mogę powiedzieć, że są pyszne. Delikatne i mięciutkie, odpowiednio wilgotne, słodkie od miodu z wyraźną, kwaśną nutą w postaci plasterka cytryny (który można pominąć, jeśli ktoś nie lubi tak ekstremalnych rozwiązań). Robiłam je już któryś raz, a dopiero dziś udało mi się(...)Myślę, że ciekawym pomysłem byłoby wykorzystanie pomarańczy zamiast cytryny - będą słodsze, i być może dzieciom bardziej przypadłyby do gustu. Moim zdaniem, na aktualną porę roku takie muffinki są świetne - miód i cytryna to rewelacyjne połączenie smakowe (a i witamina C się przyda...). Przepis znalazłam w Den store dessert & bagebog. Polecam serdecznie - są naprawdę rewelacyjne. Są też świetną bazą
Pożeraczka, czyli raz adobrze