mięso - 63110 przepisów (strona:794/4208)

Potrawka z królika z pieczarkami i brokułem 243

Składniki : mięso z królika ok. 50 dag 1 papryka  2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki ok. 30 dag pieczarek 4 suszone śliwki 2 pietruszki mały seler i taki sam brokuł masło, sól, pieprz, zioła prowansalskie, liście laurowe ok 20 ml. alkoholu, może być białe, wytrawne wino Przygotowanie: Umyte, pokrojone mięso wyłożyć na rozgrzany tłuszcz ( ja robiłam(...)wooku), podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i gotować prawie do miękkości Gdy mięso prawie miękkie oddzielić je od kości, rozdrobnić, dołożyć pokrojoną marchew, pietruszkę, śliwki,  czosnek, jeśli trzeba dodać tłuszcz, włożyć liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, podlać winem i gotować dalej  W następnej kolejności dodać pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę, gotować Na koniec dodać różyczki brokuła, doprawić

Proste Potrawy
Risotto z indykiem i warzywami 221

wyrobię z ich publikacjami jeszcze w trakcie trwania tego konkursu. Teraz już wiem, że choć jeden zostanie zgłoszony, bo to ten poniżej. Pyszne, naturalnie kremowe risotto z delikatnym, indyczym mięsem i kolorowymi warzywami, które miały przede wszystkim zachęcić moje dzieci do konsumpcji. Nie było to łatwe, ale koniec końcem zjadły po miseczce. Doszłam też do wniosku, że kolejnym razem robiąc(...)zielonej papryki, bo jest zbyt gorzka w smaku po obróbce termicznej i -przynajmniej moim Synom- nie posmakowała.  Składniki dla 4 osób: 1 szklanka ryżu arborio (do risotto) 300g mięsa z piersi indyka ½ czerwonej papryki ¼ żółtej papryki ¼ zielonej papryki ¼ pomarańczowej papryki 1 cebula czerwona ½ małej cukinii 1 marchewka 4 łyżki kukurydzy Pół pęczka natki pietruszki Kilka pomidorków cherry 1¼ litra

Kuchnia w czekoladzie
Koreańskie bulgogi 169

Koreańskie Bulgogi 🌶️ 🍚 czyli marynowane mięso w aromatycznych przyprawach, sosie sojowym i oleju sezamowym poleca się na pyszny, orientalny obiad. Składniki :  500 g polędwicy wołowej lub schabu  Marynata:  1 starte jabłko lub gruszka  1/2 opakowania Koreański Grill Knorr  3 łyżki sosu sojowego  2 łyżki oleju sezamowego  Sok z 1/2 limonki lub cytryny(...)przeciśnięte ząbki czosnku  Sól  Opcjonalnie: kolendra (suszona lub świeża)  Ryż + przyprawa curry  Przygotowanie:  Mięso kroimy w paski i marynujemy kilka godzin. Smażymy na 1 łyżce oleju (najlepiej na patelni grillowej). Gotujemy ryż z przyprawą curry. Usmażone mięso podajemy z ryżem. P.S nowe przyprawy Knorr możecie kupić od 21 stycznia w Biedrze podczas tygodnia azjatyckiego

Czarnawisienka
Chicken lollipops. Lizaki z kurczaka. Hit z USA już na Kulinarnej Polsce. [PRZEPIS] 350

Chicken lollipops czyli lizaki z kurczaka. Jeśli szukacie idealnej przekąski na imprezę, która wszystkich zaskoczy, właśnie ją znaleźliście. Cały “myk” kryje się w odpowiednim przygotowaniu mięsa – ze skrzydełka trzeba odciąć lotkę, pozostałą cześć podzielić na dwa kawałki w miejscu stawu. Następnie nakroić na końcu kostki i odsłaniając ją, ściągnąć mięso, formując kulkę. Z mniejszej części skrzydełka należy(...)samo czosnku granulowanego, pieprz, sól, trzy łyżki oleju. Zrób tak: skrzydełka przygotuj tak jak na filmiku. Wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami i odstaw na co najmniej na godzinę, aby mięso się zamarynowało. Układaj w brytfance kostką do góry. Końcówkę każdej z nich możesz zawinąć w folię aluminiową, łatwiej będzie je potem chwycić. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni

Kulinarna Polska
Sałatka Fiesta de la Noche 189

Przy przygotowaniu tej sałatki spędziłam niewiele ponad 30 minut.  A nazwa pochodzi stąd ,że najlepiej smakuje na nocnych grillowych posiadówkach :)  Składniki   ( na 1 duuużą miskę)   : mięso mielone, ok. 350 g + przyprawy: czosnek w proszku, tymianek, pieprz ziołowy, majeranek, sól, pieprz, papryka 100 g pestek słonecznika 100 g pestek dyni 2 opakowania pomidorków koktajlowych 2 x papryka(...)czerwona sos słodkie chili 150 g rukoli Mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju, Doprawiamy do smaku. Pestki dyni i słonecznika prażymy na małym ogniu. WYKONANIE: ostudzone mięso mielone + papryka pokrojona w kostkę + sos słodkie chilli do smaku ½ podprażonych pestek dyni i słonecznika   pomidory pokrojone w ćwiartki + sos słodkie chilli+rukola    ½ podprażonych pestek dyni i słonecznika +pomidory pokrojone

Domowe ciasta
Chilli Con Carne 174

chili. Jest to moja wersja tej potrawy , więc nieco może się różnić od oryginału. Tak czy siak- jest bardzo smaczne, sycące i rozgrzewa- coś na chłody 😊 Składniki: pół kg mięsa mielonego wołowego ( u mnie mieszane) 2 cebule olej do podsmażenia czosnek 1 puszka czerwonej fasoli 1 papryka czerwona 150 g śliwek suszonych przyprawy: ostre chili w proszku sól, pieprz, liść(...)laurowy, ziele angielskie, curry ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1 łyżka posiekanej natki pietruszki   Cebulę obieramy i siekamy dość drobno. Szklimy na niewielkiej ilości oleju.    Następnie dodajemy mięso,    po kilku chwilach: posiekaną paprykę oraz śliwki.      Doprawiamy solą i   pieprzem,  ok.. 10 minut, aż mięso zmieni kolor. Następnie dodajemy paprykę , śliwki

Domowe ciasta
Huculskie placki z gulaszem 191

płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 szklanka białego,słodkiego wina sól, pieprz do smaku 100 ml słodkiej śmietany mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia Mięso z szynki kroimy w małą kostkę . Cebulę obieramy , drobno siekamy . Pieczarki dzielimy na kawałki . Na patelni na smalcu podsmażamy wszystkie składniki , następnie przekładamy do brytfanki . Dodajemy przyprawy , wino . Dusimy pod przykryciem(...)wolnym ogniu , do czasu aż mięso będzie mięciutkie . W trakcie duszenia , uzupełniajcie ilość wywaru , gdyż wino szybko odparowuje . Mięso ma być zanurzone do połowy , nie ma pływać . Na koniec wlewamy śmietanę , doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką z wodą do lubianej konsystencji . xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki , cebulę , dynię i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach . Dodajemy ocet

Ogrodnik w podróży
Zupa meksykańska 181

nieco chilli con carne Co kto lubi , każdy odnajdzie w niej swój Meksyk . Polecam , szczególnie zimą gdyż jej pikantność dobrze rozgrzewa zziębnięte zimowe brzuszki Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 marchew 1 duża cebula 1 łodyga selera naciowego 4 ząbki czosnku 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu 1 czerwona(...)jeśli ma być rzadka to więcej ) Cebulę , seler naciowy i czosnek wyciśnięty praską podsmażamy na patelni , na oleju lub smalcu ( jak kto woli ) Jak zmiękną i się zrumienią dodajemy mięso mielone , kumin ,kolendrę , chilli , cukier i sól do smaku . Smażymy do momentu aż mięso się zrumieni . Troszkę to trwa Przekładamy do garnka , zalewamy woda , dodajemy kostki bulionowe , fasolę , marchew pokrojoną

Ogrodnik w podróży
Kotlety mielone w sosie ,domowy obiad ze słoika na wyjazd 578

miesięcy i może służyć jako awaryjny obiad , kiedy nie ma czasu lub dopada Was głód . Proste i smaczne Składniki na 4 szt 0,5 l słoiki : kotlety : 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 jajka 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 posiekane i usmażone na złoto cebule 4 łyżki bułki tartej , plus bułka tarta do obtoczenia(...)czasie wyławiamy kości , a sos doprawiamy musztardą , kremówką i pieprzem . Ponownie doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką zmieszaną z woda do lubianej konsystencji .Odstawiamy . Do miski wkładamy mięso mielone , smażoną cebulkę , gałkę , jajka , czosnek , 4 łyżki bułki tartej , 1/2 szklanki wody , sól i pieprz do smaku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość wyrabiamy na zwartą masę odstawiamy do lodówki na 30 minut

Ogrodnik w podróży
KOTLETY POŻARSKIE 172

ulepszajcie go :) Polecam. Oto składniki i przyprawy na kotlety pożarskie. Kotlety pożarskie fot. Moja Książka Kucharska -------------------------------------- Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI na kotlety pożarskie: 600g mięsa z drobiu (filet z kurczaka lub indyka ) 2-3 kopiaste łyżki bułki tartej 100ml mleka 2 jajka + 1 jajko do panierowania 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz mąka i bułka tarta(...)Przepis na kotlety pożarskie. Kotlety pożarskie fot. Moja Książka Kucharska PRZYGOTOWANIE kotletów pożarskich - przepis krok po kroku: Krok 1. Bułkę tartą moczymy w mleku, po namoczeniu siekamy razem z mięsem lub mielimy. Krok 2. Dwa żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Krok 3. Mięso mieszamy z 2 żółtkami i koperkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy

Moja Książka Kucharska
PASZTECIKI Z MIĘSEM 165

Paszteciki drożdżowe z mięsnym farszem. Mięciutkie i delikatne, są świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu.  Po upieczeniu idealnie nadają się do mrożenia. Rozmrażamy w lodówce lub na blacie kuchennym, a następnie podgrzewamy w piekarniku pod przykryciem (np. z folii aluminiowej). SKŁADNIKI CIASTO   350 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych(...)łyżka cukru 250 ml ciepłego mleka 1 jajko 75 g miękkiego masła 1 łyżeczka soli NADZIENIE 3 szklanki ugotowanego w rosole mięsa 1 szklanka warzyw z rosołu (marchewki, pietruszki, selera) 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 czerstwa bułka kajzerka 1 szklanka mleka PRZYPRAWY: po 1/2 łyżeczki soli, czarnego pieprzu, gałki

cool and minty
Żeberka pieczone w rękawie 186

trzeba się napracować a i wykarmić nim można sporą gromadkę ludzi. Mięsko jest mięciutkie, aromatyczne, pięknie odchodzi od kości. Świetnie smakuje z ziemniaczkami, które pieką się jednocześnie z mięsem, więc praktycznie gotowy obiad wyciąga się z piekarnika :) Składniki na ok. 4-6 porcji: ok. 1,2 kg żeberek 2 łyżki ostrej musztardy  1 łyżka pikantnego keczupu 2 łyżki sosu(...)rękaw do pieczenia   Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. W miseczce wymieszać musztardę, keczup, sos sojowy, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę. Przygotowane wcześniej mięso włożyć do miski, dokładnie obtoczyć w wymieszanych przyprawach i wstawić na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie przygotować rękaw do pieczenia, włożyć do niego mięso, dokładnie zawiązać. Żeberka

Simply Food
Kotlety schabowe z delikatnym sosem 255

łyżki serka śmietankowego kanapkowego 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (ew. gęstego jogurtu) 1 ząbek czosnku lub czosnek granulowany do smaku sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso delikatnie rozbijamy. Przekładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oliwy, musztardę, około 1/2 łyżeczki soli i około 1 łyżeczkę pieprzu (np zmielony kolorowy). Nacieramy mięso przyprawami i odstawiamy do lodówki

Smaki Na Talerzu
Sałatka z roszponki z serem feta i propozycja obiadowa z aromatycznymi polędwiczkami z kurczaka 221

Sałatka z roszponki z serem feta nadaje się na każdą porę dnia. Jest doskonała na śniadanie, obiad i kolację. To fanatyczny dodatek do mięs. Jest minimalistyczna jeśli chodzi o ilość składników i bardzo łatwa do przygotowania. Składniki na sałatkę z roszponki z serem feta (4 - 5 porcji): 300 g roszponki 300 g pomidorków koktajlowych 2/3 puszki kukurydzy 200 g sera(...)Kiedy widać, że ziemniaki są już prawie gotowe (najlepiej przemieszać od czasu do czasu i sprawdzać, bo wiele zależy od gatunku ziemniaka) wrzucić do piekarnika polędwiczki na kilka minut. Mięso ma się podgrzać i przeniknąć rozpuszczającymi się przyprawami. Należy uważać, aby mięso w piekarniku nie było zbyt długo, aby nie zrobiło się suche. Podawać z sałatką z roszponki i serem

Karola gotuje
Zupa pizza 176

Zupa pizza Naprawdę pyszna i rozgrzewająca zupa przygotowana na bazie pieczarek, pomidorów, papryki oraz mielonego mięsa i zagęszczona śmietankowym serkiem topionym. Polecam!     Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wołowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g pieczarek 2papryki w różnych kolorach 3-4 pomidory (lub puszka krojonych pomidorów ) 1,5 litra bulionu 1 śmietankowy serki topione – 100g(...)smażenia Kawałek żółtego sera – ok 5dkg     *** Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i wszystko razem podsmażamy na dnie dużego garnka na niewielkiej ilości oleju *** *** Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem, mieszamy i smażymy, aż straci surowy kolor *** *** Dokładamy pokrojone w kostkę papryki, mieszamy i przesmażamy *** *** Następnie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania