Składniki: KLOPSIKI: 700 g mięsa mielonego, wołowego (u mnie z łopatki wołowej); 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych; 1 szklanka mleka; 3 łyżki bardzo drobno posiekanej cebuli; 1 i 1/2 łyżeczki soli; Pieprz. SOS BBQ: 1 szklanka dobrej jakości ketchupu; 2 łyżki białego cukru; 3 łyżki octu spirytusowego; 2 łyżki sosu Worcestershire; 4 łyżki drobno posiekanej cebuli; Kilka kropel ostrego sosu(...)łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: KLOPSIKI: Cebulę (1 małą) obrać, bardzo drobno pokroić. Mąkę wsypać do miseczki odstawić na bok. Mięso mielone przełożyć do dużej miski. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę (3 łyżki). Do miski z mięsem i cebulą wsypać płatki owsiane błyskawiczne (3/4 szklanki). Wlać zimne mleko (1 szklankę). Wsypać sól
Gospodyni Miejskazrobić coś innego;) I fajnie! Pierś kurczaka nadziana serem kozim wyszła bardzo smaczna. W ogóle kozi ser to wdzięczny produkt. Jeśli i Wy go lubicie, zachęcam do przygotowania takiego mięsa. 3 małe pojedyncze piersi kurczaka ok 125 g koziego sera do smarowania (lub więcej, jeśli piersi są duże) sól, pieprz odrobina mąki krupczatki Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso pozbawiamy(...)Nacinamy tworząc tzw kieszeń. Miejsce to wypełniamy kozim serem, spinamy wykałaczkami. Piersi kurczaka oprószamy solą oraz pieprzem i otaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Następnie piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na około 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Smaki Na Talerzukilku miejscach. Piekarnik nagrzewamy do 170-180st. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy do ładnego zrumienienia, około 20 minut. Farsz do pierożków, ilość około 1kg dowolne mięso z rosołu, młoda odciśnięta kiszona kapusta z marchewką, 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz, garść natki pietruszki odrobinę świeżego rozmarynu. 1 szklanka rosołu. Mięso mielimy(...)dodajemy zeszkloną na tłuszczu cebulkę i czosnek. Kapustę kroimy i dodajemy do farszu. Dolewamy bulion, sól, pieprz, zioła drobno pokrojone. Mieszamy, smakujemy dodatkowo przyprawiamy. Proporcja kapusty do mięsa dowolna. Sałatka, nie tylko do pierożków ½ melona, 20 sztuk pomidorków koktajlowych w różnych kolorach, garść jadalnych strąków groszku cukrowego, 1 papryczka chili, 100g serka feta, sok z jednej cytryny
Leśny ZakątekMimo, że dodatek suszonych śliwek do mięsa jest bardzo popularny, mam do niego słabość. Steki wołowe duszone z wytrawnym winem, świeżym tymiankiem i śliwkami są niesamowicie soczyste i smaczne. W ten sam sposób przygotowywałam także mięso z królika i muszę przyznać, że również pasuje idealnie. Składniki (4 porcje) -4 steki wołowe -1 łyżeczka masła -2-3 szalotki -150 g suszonych(...)Zalać winem, podgotować na małym ogniu kilka minut czesto mieszając. Do przygotowanej bazy włożyć steki, suszone śliwki, liść laurowy, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Gotować około 45 minut aż mięso zmięknie. W razie potrzeby podlewać delikatnie bulionem lub wodą. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 446,9 kcal Tłuszcz: 21,4g Białko: 32,8g Węglowodany: 27,6g Smacznego
Zielona Kuchniathermomiksie posiekać, 2 sek, obroty 5 Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną drobno cebulę, smażyć około 1 minuty. Dodać posiekany czosnek i smażyć następne 30 sekund. Mięso zmielić przez maszynkę lub w thermomix do naczynia miksującego wrzucić pokrojone na kawałki mięso, zmiksować 12 sekund, obroty 6 Na patelnię dodać mięso i smaży aż straci kolor surowizny. Mieszać co jakiś
Kuchnia Pokoleńkomentarzach. Z góry bardzo dziękuję. Składniki na 4 szt 400 g wołowiny (miałam udziec wołowy) 4 żółtka 4 małe ogórki kiszone 2 cebulki 4 łyżeczki musztardy sól pieprz Mięso posiekać drobno nożem lub skręcić przez maszynkę (sitko grubsze oczka). Mięso doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać, a następnie uformować okrągłe kotlety, które w środku którego robimy wgłębienie. Surowe jajka(...)skorupce sparzyć wrzątkiem, a następnie oddzielić białka od żółtek. Na każdą porcję mięsa wyłożyć żółtko. Posypać solą i pieprzem. Obok ułożyć pokrojone w kosteczkę ogórki i cebulkę., a także musztardę. tatar wołowy
O kuchni z uczuciemGrillowe menu! Mięsa, ryby i sałatki oraz dodatki do grilla! Najlepsze przepisy na dania z rusztu oraz sałatki i dodatki do potraw z grilla. Sezon na imprezy na świeżym powietrzu rozpoczęty! W dzisiejszym wpisie podsyłam Wam pomysły i inspiracje na pyszne grillowane mięsa, ryby, sery i warzywa oraz sosy, sałatki i inne dodatki do potraw z grilla. Zapraszam Przy każdej(...)MIODOWEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ SZASZŁYKI Z POLĘDWICZKI WIEPRZOWEJ PRZEPIS TUTAJ SZASZŁYKI ZAWIJAŃCE PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANY FILET Z KURCZAKA PRZEPIS TUTAJ SHISH KEBAB Z GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILL ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE BURGERY Z WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ PSTRĄG PIECZONY Z MASŁEM ZIOŁOWYM PRZEPIS TUTAJ CAMEMBERT Z GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE ROLADKI WARZYWNE PRZEPIS TUTAJ SZPARAGI W BOCZKU PRZEPIS
Blog z Apetytemfilety z kurczaka mozzarella w kulce xxl lub około 150 g żółtego sera 4-5 pieczarek koncentrat pomidorowy zioła prowansalskie czosnek granulowany sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na porcje. Delikatnie je rozbijamy. Oprószamy je z jednej strony granulowanym czosnkiem, zaś z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Ser żółty trzemy(...)dużych oczkach tarki/mozzarellę kroimy na plastry. Mięso układamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Każdą porcję smarujemy mniej więcej połową łyżeczki koncentratu pomidorowego. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie układamy plastry mozzarelli/lub posypujemy tartym serem. Na wierzchu układamy pieczarki. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Uwagi: Kotleciki te robiłam już kilka razy. Za każdym razem
Smaki Na TalerzuSposób wykonania: 1. Filety z kurczaka oczyścić, pokroić na dowolne grubsze kawałki, obsmażyć na oleju z obu stron. 2. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki, czosnek posiekać i dodać do mięsa. Następnie dodać sosu sojowego, curry, paprykę mieloną i zalać 1 szklanką gorącej wody. Dusić ok 20-25 minut. 3. Mięso wyjąć, w misce wymieszać śmietanę, 1-2 łyżki mąki(...)trochę zimnej wody, wlać do sosu, gotować i mieszać do zgęstnienia, doprawić solą i pieprzem. Z powrotem włożyć mięso, zagotować i gotowe. Smacznego! Źródło: Smak, zapach, kolor
Kuchnia domowa AniZaskoczenie w kuchni i na stole przełamuje codzienną rutynę w gotowaniu. Wystarczy do zwykłych mielonych dodać kasze kuskus a potrawa ta zyska na smaku i będzie całkiem inna. Zamiast mięsa wieprzowego polecam dać indycze, zdrowsze i chudsze, do takich mielonych nie dodajemy bułki, kasza i jajko doskonale je zlepia. Cebula dymka ze szczypiorkiem podkręca ich smak, polecam na codzienny obiad(...)ziemniaczków i mizerii z ogórka. Prosto, smacznie i szybko. Składniki na 5 porcji: ½ kg mielonego mięsa z indyka 15-20 dag kaszy kuskus 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem 1 łyżka startego drobno sera żółtego np. cheddar 2 jajka 1 łyżeczka musztardy delikatesowej Jarzynka lub sól himalajska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 1 szklanka pokruszonych drobno solonych
Wanilia i Kardamonkolorowa papryka i moja ulubiona cukinia. W połączeniu z aromatycznymi ziołami i kozim serem całość smakuje wybornie. A co nam będzie potrzebne? Składniki na 2 foremki 500-600g mięsa wieprzowego (użyłam łopatki) 2 kolorowe papryki 1 cukinia 3 marchewki 100g sera koziego 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 łyżeczka suszonego oregano oliwa z oliwek świeża natka(...)pietruszki sól, pieprz kolorowy do smaku Wykonanie Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, przekładamy mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 10min. Paprykę kroimy na kawałki, obraną marchewkę i cukinię na plasterki. Na drugiej patelni również rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią papryke i marchewkę. Podsmażamy ok. 10-15 min, na sam koniec dorzucamy plasterki cukinii
Raj dla PodniebieniaPyszne, kolorowe, chrupiące placuszki z posiekanego mięsa z kurczaka. Z dodatkiem papryki i zielonej cebulki. Świetna alternatywa dla zwykłego kotleta! Szybkie, smaczne i łatwe danie, polecam! Składniki na 12 sztuk Pierś z kurczaka ( cała ) Pęczek zielonej cebulki Płaska łyżeczka czosnku w granulkach Łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Pół łyżeczki białego(...)chili 2 pełne łyżki majonezu 2 jajka (M) Po połowie papryk, czerwonej, zielonej i żółtej 3-4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej ( ew. mąka) Mięso dokładnie myję i kroję w kosteczkę. Zieloną cebulką po umyciu siekam, dodaję do miski z mięsem. Wsypuję przyprawy, i pokrojone w kostki, kolorowe papryki. Wbijam 2 jajka, mieszam wszystko
Takie tam pichceniekotlety drobiowe mielone z serową niespodzianką. Pyszne, zdrowe podane z cukinią jako przystawka na zimno, ziemniakami i zieloną sałatą. Kotlety drobiowe mielone z serową niespodzianką SKŁADNIKI 500g mielonego mięsa drobiowego 2 jajka 2 łyżka błyskawicznych płatków owsianych 4 łyżki mleka 50 g żółtego sera mąka bułka tarta olej do smażenia sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do mielonego mięsa drobiowego dodać rozmoczone
zielonacukinkaMój mąż uwielbia mięso pod każda postacią. Wczoraj pomyślałam, że zrobię coś z arbuzem, którego już coraz mniej w sklepach. Do sosu wykorzystałam sos jasny Łowicz. Słodki arbuz i słony sos sojowy perfekcyjnie łączą się ze sobą aby wszystko było idealnie zrównoważone. Arbuz sam w sobie zawiera mało witamin ponieważ w 92% składa się z samej wody. Jednak arbuza ceni(...)słodkiej papryki Do sosu jasnego łowicz dodajemy sok z arbuza, ocet balsamiczny, olej rzepakowy, cukier, musztardę, sos sojowy, czosnek orz słodką paprykę.Wszystko razem mieszamy. Do sosu dodajemy umyte mięso i mieszamy w sosie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok 40 minut w 200 st C. Podczas pieczenia co jakiś czas polewamy sosem aby mięso było wilgotne. Podajemy
Kuchnia w oparachobiad to zachęcam do przygotowania pieczonej karkówki z warzywami. Całość upiekłam w rękawie do pieczenia i uwierzcie mi na słowo, że wszystkie składniki były idealnie miękkie. Podczas pieczenia, z mięsa wytopi się bardzo duża ilość wody, więc upieczone warzywa nie będą suche 😋 Składniki na porcję dla 4-6 osób: około 1 kg karkówki w kawałku 2 marchewki(...)pokroić w plasterki. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Warzywa delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem. Do foliowego rękawa przełożyć przyprawione mięso. Następnie na kawałki karkówki ułożyć cebulę. Obrócić rękaw do pieczenia i na karkówce ułożyć marchewkę, paprykę oraz ziemniaki. Rękaw ponownie obrócić (ziemniakami mają być na spodzie) i zawinąć/zawiązać
Ugotować