mięso - 63110 przepisów (strona:800/4208)

Kotleciki siekane z kurczaka i sera żółtego 172

będą narzekali na jego małą ilość w przepisie.     Choć może wydawa ć się, że przyrządzenie jest dość skomplikowane, tak naprawdę jest banalne i szybkie. Raz dwa pokroimy mięso, dodamy resztę i już smażymy. W międzyczasie gotują się dodatki np. ryż i obiad w ciągu maksymalnie 30 minut gotowy. Ja, aby sobie ułatwić życie i maksymalne zaoszczędzić czas, kupując(...)Składniki na 4 porcje: ▸400 g kurczaka/indyka ▸ 200 g sera żółtego ▸ 2 jajka ▸ 4 łyżki mąki ▸ 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: 1. Mięso kroimy w malutkie kawałeczki i wrzucamy do miski. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do miski. 2. Do mięsa i sera wbijamy jajka, dodajemy mąkę i przyprawy. Mieszamy dokładnie całość. 3. Na rozgrzany

Zdrowie i pysznie na talerzu
Makaron z pulpecikami i burakiem naciowym 219

makaronu spaghetti 400 g mięsa mielonego sól pieprz 1 jajko bułka tarta pół cebuli 2 ząbki czosnku duża garść liści buraka naciowego pół słoiczka pomidorów suszonych w oliwie. Mięso mieszamy z przyprawami drobno posiekaną cebulą i jajkiem  (dosypujemy 2-3 łyżki bułki tartej) z mięsa formujemy małe kuleczki . W dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i układamy kuleczki ciągle obracając podsmażamy

Gotowanie jest łatwe
Pieczone udka z kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej na ostro 161

przygotowane udka smakują rewelacyjnie i przypadną do gustu nie tylko zwolennikom pikantnych smaków, ponieważ można przygotować ich łagodniejszą wersję. Mięso wychodzi bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste oraz posiada kusząco zarumienioną skórkę. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Polecam! 8 podudzi z kurczaka Marynata: 3 łyżki jogurtu naturalnego (płaskie) 1 łyżka miodu (płynnego) 1,5 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)marynaty należy dokładnie wymieszać. Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą, w której przebywało i przykryć folią aluminiową. Udka należy piec w rozgrzanym piekarniku około 60-90 minut w 180 stopniach. W międzyczasie mięso obrócić

Di gotuje
Kotleciki mielone z ketchupem, serem i natką pietruszki 165

dzieciom, a ketchup najlepiej znaleźć taki bez dodatków, jest już kilka firm, które takie produkują. U nas do tego młode ziemniaczki i fasolka szparagowa :-) Miłego dnia :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego u mnie z indyka ser u mnie Parmigianino Regino 3 -4 łyżki 2 ząbki czosnku 4 łyżki ketchupu łagodnego  1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 łyżeczki(...)kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz olej do smażenia 1. Mięso przekładamy do miski i dodajemy resztę składników. Natkę musimy drobno posiekać, czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystko mieszamy łyżką lub ręką. 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje mięsa i w rękach formujemy kotleciki. 3. Smażymy z obu stron tak żeby ładnie się nam zarumieniły. Podajemy z ziemniakami

kruche babeczki
Pierś z kaczki podana z sosem wiśniowym 225

Pomysł na niedzielny obiad - pierś z kaczki podana z sosem wiśniowym. Mięso z kaczki jest miękkie i soczyste. Idealnie smakuje podane z lekko wykwintnym sosem wiśniowym. Do tego dania możecie przygotować kluski francuskie kładzione lub kluski śląskie .  Składniki na 2 porcje: pierś z kaczki 2 średniej wielkości piersi z kaczki wraz ze skórką sól, pieprz sos wiśniowy(...)szklanki wody + 1 łyżeczki domowej wegety opcjonalnie 1 łyżeczka sosu sojowego odrobina soku z cytryny pieprz do smaku Piersi z kaczki umyć i osuszyć. Skórkę delikatnie naciąć na krzyż. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 195ºC (najlepiej wstawić do niego puste naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec mięso z kaczki). Rozgrzać suchą patelnię. Przełożyć piersi z kaczki skórką

Ugotować
Zapiekanka kajzerkowa 693

szybkie do przygotowania. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 3 bułki kajzerki lekko czerstwe 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 5 ogórków kiszonych 3 średnie pomidory 1 łyżka masła 300 g żółtego sera w plasterkach 400 g śmietany (dałam 18%) 5 łyżek(...)wysmarować masłem. Bułki rozkroić na połowę i ułożyć je na dnie naczynia. Na patelnię wlać olej i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać drobno posiekany czosnek i mięso. Wszystko  doprawić solą, słodką papryką i pieprzem., Wlać 1/4 szklanki wody i chwilę smażyć aż mięso będzie ciemne. Przełożyć je na ułożone w naczyniu kajzerki., a następnie rozłożyć ogórki

O kuchni z uczuciem
Pieczone żeberka w ketchupowej marynacie 213

jutrzejszy obiad polecam pyszne żeberka pieczone w ketchupowej marynacie. Mięso jest idealnie przyprawione i rozpływa się w ustach. Żeberka pojadę z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: 1 pasek żeberek, ½ szklanki Ketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym WSP SPOŁEM , 2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej, 1 łyżeczka pieprzu, szczypta soli, 4 łyżki oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka kroję na porcje. Ketchup mieszam(...)olejem, papryką wędzoną, solą oraz pierzem. Do marynaty wkładam żeberka. Nacieram mięso marynatą. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. 2. Mięso razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywam. 3. Żeberka piekę przez około 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Musaka - pyszna grecka zapiekanka 682

Musaka to pyszny przepis na zapiekankę z greckiej kuchni - w oryginale stosuje się mięso jagnięce, u mnie wersja odchudzana z indykiem, ostatnio nie jem innego mielonego - ale wybór należy do Was. Polecam pyszne letnie danie :)  SKŁADNIKI (na dużą foremkę do zapiekania - dla 5-6 osób) 3 małe bakłażany 1 średnia cukinia 1 biała cebula 300 g mięsa mielonego(...)kwadrans do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Cebulę i cukinię kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na reszcie oliwy. Dodajemy liść laurowy i smażymy do miękkości. Następnie wrzucamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Kiedy się już podsmaży wrzucamy pomidory z puszki, mieszamy aż sos z pomidorów się ładnie zredukuje.  Przygotowujemy beszamel - w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę

Moje Kuchenne Rewelacje
” Kurczę zielone ” lekko smażone 146

Kurczę zielone ” lekko smażone Kurczak , kurczę zielone , kurka …. czyli drób Pyszne mięso , bez którego ciężko się obyć . Wsiąkło w polską kuchnię, nie znam chyba rodziny , która przynajmniej raz w tygodniu , nie gościła kuraka na obiedzie . Wiadomo co dobre , dobrze się przyjmuje . Kurczę zielone , to zdrowy lekko podsmażany kurczak z zielonymi warzywami na parze . Nic skomplikowanego , proste , pyszne(...)smaku 2 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ćwiartki z kurczaka , oczyszczamy ze zbędnych elementów i dzielimy na mniejsze kawałki . Składniki na marynatę mieszamy ze sobą w niewielkim naczyniu . Mięso solimy do smaku i pokrywamy dokładnie marynatą , pozostawiamy w lodówce na noc lub przynajmniej, na dwie godziny . Warzywa także oczyszczamy , dzielimy na mniejsze części . Brokuł i groszek gotujemy na parze ,według

Ogrodnik w podróży
Ziołowy indyk w morelach 186

postaci moreli, to dzisiejszy bohater posta. Filet z piersi indyka często po obróbce termicznej wychodzi dość suchy. Tutaj, obecność świeżych, soczystych owoców, miodowej wylewki i pieczenia pod przykryciem, mięso staje się soczyste i kruche :) Do tego intensywny zapach ziół, który wspaniale się łączy w lekko kwaśnymi morelami i miodem. Całość z pewnością wspaniale sprawdzi się nie tylko na niedzielnym obiedzie(...)którym często kojarzą się wszelkiego rodzaju pieczone mięsa :) Ziołowy indyk w morelach  Potrzebujesz: filet z piersi indyka bez skóry (ok. 1kg) 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczkę suszonego tymianku 1 łyżeczkę suszonego majeranku 1/2 łyżeczki suszonego cząbru 2 łyżeczki soli + do oprószenia 1 łyżeczka pieprzu + do oprószenia 800g świeżych moreli 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kotlety mielone z cukinią 166

powiem  że  wyszły bardzo  soczyste, ale przede wszystkim  smaczne.  Moje kotlety podalam z ziemniakami  i mizerą . Szczerze p olecam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cukinia 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 jajko 1 czerstwa mała bułka bułka tarta do panierowania sól, pieprz Wykonanie:  Bułkę namoczyc w mleku/wodzie, odcisnąć, Cukinię(...)zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Cukinię, cebulę, jajko i bułkę dodać do mięsa, wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę. Zwilżonymi rękami odrywamy kawałek mięsa, robimy kulkę i lekko spłaszczamy. Każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu aż ładnie się

magiczna kuchnia Kasi
Fasolka szparagowa z pysznym sosem pomidorowym 199

podobna ;) To co przepis przedstawiam poniżej i do kuchni idź i zrób, bo naprawdę warto.   Fasolka szparagowa z pysznym sosem pomidorowym ( porcja dla 5 osób ) 50 dkg mielonego mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka ) 2 cebule 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonej bazylii 500 ml sosu pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 szklanki wytrawnego(...)cebuli i czosnku, obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni dużej i głębokiej najlepiej rozgrzewamy olej i na nim przesmażamy cebulę i czosnek. Gdy już zacznie ładnie pachnieć dodajemy mięso i przesmażamy całość, po chwili dodajemy sos pomidorowy i połowę bazylii i oregano oraz wino i całość mieszamy i dusimy przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy

Kuchnia na wzgórzu
Udka z kurczaka z tymiankiem i cytryną 136

wiem, w obecnych czasach kurczak nie jest najzdrowszym mięsem (piszę oczywiście o tym najłatwiej dostępnym). Staram się go gotować bardzo sporadycznie, zresztą ostatni przepis był w styczniu. Nie pamiętam co mi strzeliło do łba, żeby go upichcić. Wiem natomiast, że nieprędko ponownie zagości u nas w kuchni (no chyba, że uda mi się dorwać jakiegoś wiejskiego skurczybyka). Jeżeli chodzi(...)pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w mniejsze kawałki cytrynę (można z niej wcześniej wycisnąć sok do marynaty) i gałązki tymianku. Marynatą zalewamy kawałki kurczaka i odstawiamy przynajmniej na godzinę. Mięso razem z marynatą wrzucamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut (w połowie pieczenia można kurczaka obrócić). Po tym czasie pieczemy już bez przykrycia

Kardamonovy
Drożdżowe łódeczki z mięsem i pieczarkami 333

puszka pomidorów krojonych 1 łyżka przecieru pomidorowego garść kukurydzy konserwowej sól, pieprz słodka papryka Przyprawa bazyliowa z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim (lub inne ulubione przyprawy/ ew. przyprawa do mięsa mielonego) Cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dokładamy mięso i smażymy razem. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy dalej. Następnie dokładamy pokrojone na cząstki pieczarki(...)mięso straci już różowy kolor, a i pieczarki będą podsmażone dokładamy pomidory wraz z zalewą oraz przecier pomidorowy. Smażymy do momentu aż wszystkie płyny z patelni odparują. Na koniec wrzucamy kukurydzę. Doprawiamy całość solą, pieprzem, słodką papryką oraz ulubionymi przyprawami. Odkładamy farsz do przestudzenia. Mąkę przesiewamy razem z solą do miski. Robimy na środku wgłębienie, tak by dno lekko było

Smaki Na Talerzu
Kurczak po chińsku 786

Kawałki kurczaka marynowane w sojowym sosie z dużą ilością czosnku, olejem sezamowym oraz octem ryżowym obsmażamy, następnie otaczamy pikantnym ciastem i ponownie krótko smażymy. Mięso wychodzi mięciutkie, a ciasto przyjemnie chrupiące. Podane razem ze słodkim sosem chilli jest świetną propozycją imprezowej przekąski. 400-500 g piersi kurczaka 5 ząbków czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki(...)pszennej 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej proszek do pieczenia chilli w proszku sól Oczyszczone piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do plastikowego pojemnika, lub innego naczynia, w którym będziemy mięso marynować. W małej miseczce mieszamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sos sojowy, olej sezamowy oraz ocet ryżowy. Przygotowaną marynatę łączymy z kawałkami kurczaka, mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na około

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania