mięso - 63110 przepisów (strona:806/4208)

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem 275

Składniki: FARSZ: 600 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki); 300 g białego ryżu; 1 duża cebula; 1 duże jajo (klasy L) 1/2 łyżki majeranku; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. DODATKOWO: 1 duża główka białej kapusty; 3 - 4 szklanki bulionu drobiowego (u mnie 3 szklanki); 2 łyżki octu spirytusowego; 1 łyżka soli; 1 łyżka oleju do wysmarowania blachy. Blacha(...)Wystudzić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć na złoto. Do miski wsypać ugotowany, wystudzony ryż, podsmażoną cebulę i surowe mięso mielone.  Wbić całe jajo. Dodać roztarty (palcami) majeranek, przyprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. KAPUSTA: Z kapusty wyciąć głąb, tak głęboko, ile się da ( o tak , gotujmy.pl). Kapustę

Gospodyni Miejska
Gołąbki z wołowiną i grzybami 267

dodatkiem wołowiny, warzyw i grzybów leśnych. Smaczne, rozpływające się w ustach i aromatyczne. Przepyszne z sosem grzybowym ;) ok 12 liści kapusty włoskiej 1 cebula 1 marchewka 300 g mięsa mielonego wołowego 200 g grzybów ( podgrzybki, borowiki) 1 szklanka ryżu sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy papryka słodka mielona 1 łyżka masła 3 szklanki wody przyprawa do zup olej rzepakowy(...)przełożyć do ryżu. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Dołożyć startą na tarce jarzynowej marchewkę, podlać wodą i dusić, aż będzie miękka. Dołożyć mięso i stale mieszając delikatnie obsmażyć. Dodać do ryżu i wszystko dokładnie wymieszać, przyprawiając solą, sporą ilością pieprzu ziołowego, prawdziwego oraz papryką słodką. Z każdego liścia ściąć nożem twardsze zgrubienia

https:KKuchniaMniam
Schab w sosie chrzanowym 338

Schab w sosie chrzanowym smakuje bardzo dobrze w towarzystwie buraczków z octem balsamicznym i miodem oraz kaszą gryczaną. Możecie oczywiście podac go także z ziemniakami lub innym rodzajem kasz. Mięso z sosem chrzanowym smakuje wybitnie. Mam nadzieję, że lubicie takie smaki. Przepis na schab w sosie chrzanowym Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 300 g schabu(...)lekko rozbijamy tłuczkiem i solimy i pieprzymy z obu stron. Schab smażymy na oleju do zrumienienia. Przekładamy do garnka, dodajemy cebulę i zalewamy wodą, tak aby zakryła w całości mięso. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż schab będzie miękki. 2 Mięso zalewamy śmietanką, dodajemy chrzan i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Jeżeli

Kuchnia Bazylii
Bolognese... 200

okazję, czy to do makarony, czy do lasagne, albo do pieczonych ziemniaków... Składniki: (na 2 porcje - każda wystarczy na 400-500g opakowanie makaronu) 1 łyżka oleju 500g mielonego mięsa wołowego 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce, albo drobniutko posiekane - u mnie: czubata łyżeczka 'leniwego' czosnku ze słoiczka 3 łyżki pasty pomidorowej 1 cukinia, pokrojona w kosteczkę 1 marchewka, pokrojona(...)łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka cukru sól morska i pieprz, do smaku do podania: ugotowany makaron (ja lubię muszelki) i starty drobniutko Parmezan W sporym garnku rozgrzej olej, dodaj mięso i smaż, aż zbrazowieje - okolice 10 minut. Dorzuć purée i czosnek i smaż kolejne 2-3 minuty, dobrze mieszajac. Dodaj cukinię i marchewkę i smaż kolejne 2-3 minuty

Lejdi of the house
Pieczeń z jajkiem i orzeszkami. 200

łyżka oleju 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Masa mięsna: Obrane orzeszki rumienimy na suchej i gorącej patelni, studzimy. wsypujemy je do woreczka i za pomocą wałka kruszymy. Mięso dokładnie oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy, następnie mielimy razem z mięsem. Przekładamy do miski. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy(...)zmielonego mięsa, wbijamy również jajka, dodajemy orzeszki, sól do smaku ( ja dałam dwie małe płaskie łyżeczki ), dodajemy również pieprz mielony i dokładnie wyrabiamy. 2. Do pieczenia: Foremkę aluminiową za pomocą pędzelka smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą, następnie przekładamy do niej połowę masy mięsnej, układamy na długość jajka i przykładamy pozostałą masą mięsną. Masę lekko uklepujemy. 3. Pieczenie: Pieczeń pieczemy

Izabelawkuchni
Pieczona noga kaczki z jabłkami 197

Opis pieczona noga kaczki z jabłkami: Pieczona noga kaczki z jabłkami to klasyka polskiej kuchni. Jest to danie wykwintne ale też proste i szybkie w przygotowaniu. Mięso jest soczyste z chrupiącą skórką. Musimy pamiętać jednak o tym, że aby mięsko było kruche i rozpływało się w ustach, wymagają trochę czasu w piekarniku. Danie idealnie nadaje się na wystawne obiady. Składniki(...)rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez 80 minut. Pod koniec pieczenia przygotowujemy dodatki. Jabłka obieramy i kroimy w grubsze paski. Następnie zdejmujemy przykrycie/folię i zlewamy tłuszcz z udek. Do mięsa dodajemy pokrojone jabłka. Kaczkę smarujemy roztopionym masłem z miodem. Tak przygotowane mięso pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut bez przykrycia. Gotowe udka z kaczki wykładamy z dodatkiem upieczonych jabłek. Możemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 195

jakieś trzy piętra "kotlecików". Bardzo smaczne i sycące danie - na drugi dzień oczywiście jeszcze smaczniejsze . Ogromnie polecam :-) Danie jest z natury swej bezglutenowe. * * * Składniki na gołąbki: 500 g mielonego mięsa 2 cebule 1 szklanka suchego ryżu długoziarnistego 1/2 główki kapusty włoskiej 1 jajko 2 łyżki tartego sera typu grana padano sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski tłuszcz do smażenia (u mnie(...)litr passaty pomidorowej 1 cebula sól, pieprz, majeranek, szczypta cukru 150 ml śmietanki 30% tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa) kawałek żółtego sera Wykonanie: 1. Zaczynamy od zmielenia mięsa. 2. Obrane i umyte cebule kroimy w kosteczkę i smażymy z dodatkiem sporej ilości majeranku. Podsmażoną cebulkę odkładamy na bok. 3. W międzyczasie gotujemy ryż w proporcji: 1 szklanka ryżu

Kawa z mlekiem
Satay z kurczaka z sosem orzechowym 192

Orientalne grillowane szaszłyki satay z marynowanego mięsa lub ryby to danie kuchni malajsko-indonezyjskiej. Najczęściej serwowane są z ostrym sosem z masła orzechowego i mleczka kokosowego. Moje satay'e przygotowałam z kurczaka i usmażyłam na patelni grillowej. Myślę, że równie wybornie smakują z innym rodzajem mięsa np. polędwiczką wieprzową. Składniki: 2 piersi z kurczaka na marynatę: szalotka ząbek czosnku(...)marynaty wymieszać lub zmiksować w blenderze.  Piersi z kurczaka pokroić w podłużne grube paski i obtoczyć w marynacie. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.  Zamarynowane mięso nadziać na długie patyczki do szaszłyków (namoczyć je wcześniej przez kilka minut w zimnej wodzie, aby się nie przypaliły). Usmażyć je na patelni grillowej po około 3 minuty z każdej

wyzwania kuchenne
Chaczapuri 194

drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sli 1 szkl. ciepłej wody 3,5 szkl. mąki pszennej nadzienie 400 g mielonego mięsa mieszanego 1 papryka czerwona 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 szt ogórka konserwowego sól, pieprz do smaku hyzop oregano 4 jajka Cebulę i czosnek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka(...)konserwowego. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy przyprawami i ziołami. Smażymy ok 20 min aż sos nam odparuje. Mieszamy drożdże z cukrem, solą oraz 3 łyżkami mąki. Dodajemy 1/2 szkl. ciepłej wody mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min. aż do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy mąkę resztę wody oraz łyżeczkę soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Wyrośnięte

Gotowanie jest łatwe
Pieczeń z szynki z pieczarkami i ketchupem. 199

pieczarek kilka łyżek ketchupu pikantnego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku olej do smażenia Dodatkowo: 1 łyżka oleju 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Masa mięsna: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy, następnie mielimy razem z mięsem. Przekładamy do miski. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy(...)zmielonego mięsa, wbijamy również jajka, dodajemy sól do smaku ( ja dałam dwie małe płaskie łyżeczki ), dodajemy również pieprz mielony i dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. 2. Pieczenie: Foremkę aluminiową za pomocą pędzelka smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą, następnie przekładamy do niej masę mięsną lekko ją ubijając. Następnie pieczemy ją około 1 godzinę

Izabelawkuchni
Zupa gulaszowa 198

proszku 0,5 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz natka pietruszki    Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić mięso. Podsmażać, aż wyparuje płyn a mięso zacznie się delikatnie rumienić. Wtedy dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Całość zalać wodą, dodać pomidory(...)obrać marchewkę i ziemniaki. Marchewkę pokroić w półplasterki, a ziemniaki w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w dużą kostkę.Wrzucić warzywa do garnka, dodać przyprawy i gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie, czyli ok. 30-40 minut. Zupę podawać na ciepło posypaną posiekaną natką pietruszki

Simply Food
Zupa meksykańska 206

hitem na Waszym stole. Mimo prostoty przygotowania przyznam, że zupie meksykańskiej trzeba poświęcić nieco czasu, a i tak najlepsza jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się połączą, a mięso dobrze przejdzie aromatem przypraw, których jest w niej niemało. Mięso wołowe jak i pomidory muszą się pogotować, a im dłużej gotowane tym smaczniejsze. Zupa meksykańska świetnie sprawdzi się w połączeniu(...)meksykańską: W garnku rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli. Gdy cebula się zeszkli dodać mieloną wołowinę, mięso rozdrobnić i smażyć aż zbrązowieje.  Wlać krojone pomidory i przecier pomidorowy (passatę), dokładnie wymieszać, dodać przyprawy: słodką i wędzoną paprykę, cynamon, kmin rzymski, oregano i bazylię, sól i pieprz

Codzienne Gotowanie
Klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym 204

delikatne. Danie dość łatwo i szybko się przygotowuje. Klopsiki najlepiej smakują podane z ryżem i posypane natką pietruszki. Składniki: (na około 15 sztuk średniej wielkości klopsików) 1 kg mięsa mielonego z karkówki 400 g pieczarek 2 jajka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 bułeczka pszenna (może być czerstwa) 100 ml mleka 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka(...)pomidorowym? Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, następnie dodać umyte i drobno pokrojone pieczarki. Smażyć do lekkiego przyrumienienia, wystudzić. Bułeczkę pokroić i namoczyć w mleku. Do mięsa dodać jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę z pieczarkami, bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka, kaszę mannę i pozostałe przyprawy i sól. Mięso wyrabiać dłonią do czasu, aż masa będzie zwarta

Kuchcik gotuje
GALANTYNA DROBIOWA 272

Galantyna drobiowa jest pyszną odmianą dla wędliny. Dodatkowo możemy podawać ją na zimno w formie przystawki jak i na ciepło polaną sosem. Dzięki gotowaniu na parze mięso jest wilgotne i łatwo się kroi. Rolady nie zawierają jajek ani zbóż zawierających gluten. Przepis polecam również dla dzieci jako urozmaicenie na talerzu ! SKŁADNIKI: 2 nogi z kurczaka 2 piersi z kurczaka(...)puszki kukurydzy Sól, pieprz, zioła Woda PRZYGOTOWANIE : 1.Nogi z kurczaka myjemy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. 2.Piersi oczyszczamy i kroimy w kostkę. 3. Paprykę drobno siekamy. 4. Mięso miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy kukurydzę i paprykę. Mieszamy. 5. Z mięsa formujemy 2 rolady i zawijamy folią spożywczą. 6. Gotujemy na parze

Marcepanowa kuchnia
Orientalny kurczak curry z mango 186

mango- 1/2 szt. * woda- 1 szklanka * mąka kukurydziana- 1 łyżeczka * przyprawa curry- 1 łyżeczka * sól, pieprz, ostra papryka- do smaku * sezam, natka pietruszki- do posypania * olej ryżowy- do smażenia Mięso pokroić w większą kostkę, doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką oraz curry i odstawić na 30 min. do zamarynowania. W międzyczasie paprykę oraz mango pokroić w cienkie słupki, a cebulę(...)piórka. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę wraz z mięsem. Kiedy mięso się już zetnie dodać paprykę i smażyć 3-4 minuty. Po tym czasie dodać mango oraz wlać wodę wymieszaną z mąką kukurydzianą. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Na koniec posypać zieleniną oraz sezamem i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania