mięso - 63110 przepisów (strona:798/4208)

Klopsiki po bolońsku w bakłażanie 152

sosu bolońskiego Łowicz 5 łyżek makaronu drobnego w kształcie ryżu olej rzepakowy 20 oliwek czarnych pieprz czerwony Klopsiki: Pierś z kurczaka, cebule i czosnek obrany mielę maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaje jajko, parmezan, natkę, bułkę tartą, sól, pieprz, papryczkę. Mięso wyrabiam. Biorę małe porcje mięsa, na środku układam oliwę i formuje klopsiki. Obtaczam w bułce tartej. Klopsiki układam

wesoła kuchnia
Meksykańskie pulpeciki z indyka 164

pomysł na pyszny i sycący obiad. Idealne do odgrzania na drugi dzień, smaki wówczas się przegryzą. Chyba nawet jeszcze lepsze! Polecam Składniki: Pulpeciki (około 29 szt.): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 mała cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej oliwa z oliwek szczypta rozmarynu sól pieprz Sos pomidorowy: 1 puszka krojonych pomidorów(...)łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 lub 2 szczypty chili sól Przygotowanie: Pulpeciki: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i lekko podsmażyć. Mięso mielone przełożyć do miseczki. Dodać usmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić i uformować pulpeciki. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek

Oryginalny smak
GULASZ WOŁOWY NA PIWIE 195

typu porter 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżka musztardy francuskiej 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 2-3 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i smażymy na rozgrzanym oleju, a następnie przenosimy do garnka. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w kostkę, a czosnek(...)drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu wołowiny. Przenosimy również do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, majeranek i zalewamy bulionem oraz piwem. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 45-50 min. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do gulaszu. Dusimy przez kolejne 45-50 min., aż mięso

Kuchnia MagdaLeny
Pieczony kurczak na butelce 158

Pieczony kurczak na butelce jest jednym z najlepszych niedzielnych obiadów, które przygotowuje. Mięso jest niesamowicie aromatyczne i miękkie, że do jego krojenia właściwie nie potrzebujemy noża. Dzięki pieczeniu kurczaka na butelce z piwem, mamy pewność, że będzie on doskonale kruchy – podczas pieczenia piwo paruje i wpływa na wilgotność mięsa. Bardzo ważne jest, by kilka godzin wcześniej zamarynować kurczaka(...)Kurczaka nadziewamy na butelkę i stawiamy go w piekarniku na naczyniu żaroodpornym czy blaszce. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie polewamy kurczaka pozostałym piwem, które odlaliśmy do szklanki. Następnie mięso pieczemy jeszcze około 60-70 minut do mocnego zrumienienia - po tym czasie jest gotowe. 5 Przy wyjmowaniu kurczaka uważajcie, abyście się nie oparzyli gorącą butelką - po wyjęciu z piekarnika najlepiej

Kuchnia Bazylii
Tortille meksykańskie z kurczakiem 271

Bardzo smaczne tortille z mięsem z piersi kurczaka, warzywami i sosem pomidorowym. Jeśli zależy nam na szybkim zrobieniu obiadu farsz można przygotować już poprzedniego dnia, a potem podgrzać, zawinąć w tortille i gotowe! :) Składniki na 4 sztuki: Farsz: ok. 400 g piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 1 mała czerwona papryka mix warzyw meksykańskich w słoiku: czerwona fasola, kukurydza, groszek(...)minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać sól, cukier, ocet oraz bazylię i zblendować. Gotować jeszcze przez 15-20 minut, aż sos zacznie gęstnieć.    Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, pierś doprawić i podsmażyć, dodać obraną i pokrojona w kostkę cebulę, smażyć przez kilka minut. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę i dodać

Simply Food
Zapiekanka ryżowa z soczewicą i dynią 143

ciepłą kolację. Sezon na dynię trwa, dni coraz chłodniejsze, a zatem zachęcam Was do przygotowania zapiekanki, która urzeknie Was swoim smakiem i aromatem Podsmażone wraz z cebulą i czosnkiem mięso, podgotowane z zieloną soczewicą, ryżem i dynią, a następnie zapieczone w piekarniku. Zapiekanka ryżowa z soczewicą i dynią to pyszne danie, które warte jest wypróbowania   Przepis na 4 porcje(...)dania Zapiekanka ryżowa z soczewicą i dynią   SKŁADNIKI: 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 100 g suchego ryżu białego 1 szklanka zielonej soczewicy sól 750 ml bulionu mięsnego 2 szklanki dyni piżmowej pokrojonej w kostkę ( połowa

WSZYSTKO SMACZNE
Kurczak z tofu i warzywami 193

Kurczak z tofu i warzywami jest przepisem z lekką nutką orientu – możecie go podawać z ryżem lub makaronem chińskim. Do zrobienia dania użyłam mięsa z udek kurczaka – czasami zastępuję nimi piersi. Mięso z udek kurczaka według mnie jest nieco smaczniejsze, ponieważ nie jest ono tak suche, jak piersi z kurczaka (jednak także w tym przepisie możecie ich użyć(...)skórki i również kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa na patelnię. 3 Następnie doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym i wszystkimi pozostałymi przyprawami, przykrywamy i dusimy około 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a z pomidorów utworzy się delikatny sos. 4 Do całości dodajemy sezam oraz solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z ryżem.   Artykuł Kurczak z tofu i warzywami pochodzi

Kuchnia Bazylii
PULPETY Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM 184

mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI:   Pulpety 400 g mięsa mielonego np. z indyka 6 łyżek płatków owsianych 1 kulka sera mozzarella 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego sól i pieprz olej rzepakowy do smażenia Wywar 2 l wody(...)kopru PRZYGOTOWANIE:  Składniki pulpetów dokładnie łącze ze sobą. Formuję pulpety wielkości małej pięści. Na patelni rozgrzewamy olej ,pulpety obtaczamy w mące. Smażę na rumiano tak by pory w mięsie się zamknęły (wystarczy po 1-2 minuty). Międzyczasie do garnka o grubym dnie wlewam wodę, dodaję warzywa, kostkę rosolową i zagotowujemy. Zmniejszam ogień. Dodaję pulpety, gotuję ok 20-25 minut

Gotowanie Patki
PIERŚ KURCZAKA W SOSIE Z MARCHEWKĄ I KOPERKIEM 616

ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 1 większa pierś kurczaka, większa marchewka, mała cebula, duża pieczarka (opcjonalnie), 150 ml śmietanki 30%, 80 ml bulionu, sól, pieprz, mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa, curry, ostra papryka, 1/2 pęczka posiekanego koperku, 2 łyżki oleju, łyżka masła. Przygotowanie: Marchewkę i pieczarkę ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę kroję w cienkie półplasterki. Kurczaka myję i osuszam(...)kroję w cienkie nieduże plastry. Oprószam solą i pieprzem, lekko obtaczam w mące. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam mięso (przez 1-2 minuty) z każdej strony, wyciągam na talerz. Na patelnię dodaję drugą łyżkę oleju, podsmażam warzywa przez 2 minuty, następnie dodaję masło i smażę je kolejne 2 minuty. Do warzyw dodaję mięso, całość zalewam bulionem i śmietanką, dodaję

JejKuchnia
Zupa koperkowa z białą kiełbasą 136

Rano wróciliśmy z urlopu, czas nadrobić zaległości (z przyjemnością, żeby nie było). Ci od mięsa mówią, że zupa wyszła bardzo fajnie. Ja to bym ją najchętniej wchłonęła bez mięsa, sami wiecie. Powoli zaczyna się dla mnie najlepsza pora roku na zupy, więc spodziewajcie się więcej takich przepisów.  Składniki: 1,5 l wody 2 surowe białe kiełbasy 2 pęczki koperku(...)ziarna ziela angielskiego sól pieprz (przepis na 4-5 porcji) Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach. Z kiełbas pozbywamy się skór, z mięsa formujemy średniej wielkości kulki, wrzucamy je do garnka i obsmażamy ze wszystkich stron (bez dodatkowego tłuszczu). Pod koniec smażenia dodajemy starte warzywa, obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki

Kardamonovy
Marynowane kotlety schabowe – kruche i soczyste 237

ziemniakami to jedno z najbardziej tradycyjnych dań w naszym kraju. Serwuje je się zazwyczaj w niedziele, jako drugie danie, zaraz po rosole. Dziś polecam lekką odmianę – marynatę do mięsa, dzięki której bardzo zyskuje ono na smaku, jest mięciutkie, kruche, soczyste i aromatyczne. Kotlety smakują wprost wybornie. Schab możemy marynować przez jedną, dwie lub nawet trzy doby – im dłużej(...)jednolitą konsystencję *** *** Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem – nie za cienko. Kotlety wkładamy do miski i obtaczamy w marynacie. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum dobę *** *** Następnie mięso wyjmujemy z miski i każdy kotlet obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy kotlety z dwóch stron na mocno rumiany kolor. Mięso

Blog z Apetytem
KETO BURRITO (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, jajek i laktozy) 378

konjac 40 ml wody sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony czosnek granulowany zioła prowansalskie inne ulubione przyprawy Składniki na farsz do 1 średniej wielkości keto burrito: 150 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo – wołowego (łopatka, karkówka, podgardle, wołowina) 30 g pomidorów świeżych lub w puszcze bez skórki 30 g cebuli czerwonej 1 ząbek czosnku(...)oliwek sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony posiekana świeża kolendra Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Podsmażać do momentu zeszklenia się. Dodać mięso mielone i przyprawy. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę. Gdy mięso się podsmaży dodać pomidory w puszce razem z zalewą oraz paprykę. Dusić wszystko około 15 minut. Doprawić

Ola la LCHF
Papryka faszerowana po meksykańsku 240

Pyszna faszerowana papryka z pikantnym farszem. W farszu jest mięsko mielone, cebula, pomidory, czerwona fasola, kukurydza i ryż. składniki: 4 papryki 1 woreczek ryżu (100 g ) 600 g mięsa mielonego,  u mnie z indyka 5 sporych pomidorów 1 cebula 1 mała puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy papryczka chili świeża lub suszona 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżaczka(...)szklanki wody lub bulionu Cebulę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i przyrumienić cebulę. Nastepnie dodać mięso mielone. Rozdrobnić łopatką i smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać pokrojone pomidory. Dodać także drobno pokrojoną papryczke chili, ilość wedle uznania jak lubimy ostre. Delikatnie posolić. Całość gotować aż odparuje

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem, pieczarkami i fasolką szparagową 230

pieprz Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szkl. mleka sól, pieprz szczypta mielonej ostrej papryki Ryż gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cieniutkie plasterki. Przekładamy je do miski, zalewamy sosem sojowym, doprawiamy szczyptą curry oraz niewielką ilością pieprzu. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie na patelni(...)rozgrzewamy niewielką ilość oleju i dodajemy mięso. Usmażonego kurczaka odstawiamy na bok. Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonym wrzątku – na al dente. Pieczarki kroimy na półplasterki. Podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Pod koniec doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. W rondelku rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy. Po około 2-3 minutach stopniowo wlewamy mleko, mieszamy

Smaki Na Talerzu
PULPETY OWSIANE Z INDYKIEM W SOSIE 174

www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI NA OK 12 sztuk: Kotleciki 500 g mięsa mielonego z indyka 2 jajka 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych Sól i pieprz do smaku 2 łyżki przyprawy do kotletów mielonych 1 łyżka papryki mielonej słodkiej i ostrej 2 łyżki musztardy(...)łyżka ketchupu Dodatkowo 500 ml przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia mięsa PRZYGOTOWANIE:  W dużej misce łącze wszystkie składniki pulpetów. W garnku o grubym dnie wlewam wodę ok 2 szklanki. Gotuję. Z mięsa formuje kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej, smażę na rumiano kotleciki ze wszystkich stron. Przekładam do garnka z.ugotowaną wodą. Dodaję przecier

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania