miodem i ułożyłam na górze ząbki czosnku wyjęte z marynaty. Całość przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Po tym czasie zdjęłam folię i zostawiłam mięso jeszcze na 30 minut w piekarniku. Całość od czasu do czasu polewałam sosem spod schabu. Wyłączyłam piekarnik i zostawiłam w nim mięso do wystudzenia. Ponieważ szkoda marnować dobrej podstawy(...)sosu. Sos spod mięsa zlałam do garnka, dodałam 0,5 szklanki czerwonego wina, łyżkę ostrej musztardy i całość gotowałam na mały ogniu, aż płyn odparował prawie do połowy. Tak powstał sos którym chętni na talerzu mogli polać schab. Schab ten też był jedzony przez nas jako wędlina do kanapek. Schab pieczony z czosnkiem i miodem
Kuchnia na wzgórzuduże ząbki czosnku – 3 łyżki musztardy ziarnistej – 4 łyżki jogurtu typu greckiego – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie papryka słodka wędzona, sól i pieprz) Mięso umyć, osuszyć, pokroić na sześć 100-gramowch kotletów. Bardzo cienko rozbić tłuczkiem do mięsa, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 30 minut. W tym czasie odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie(...)kotlety w każdym rzędzie) tak, aby delikatnie nachodziły na siebie. Posmarować musztardą, posypać serem startym na dużych oczkach, wyłożyć botwinkę i wyrównać. Zawinąć całość w roladę, pomagając i przytrzymując mięso papierem. Brzegi papieru podnieść nad roladą i delikatnie zawinąć, boki włożyć pod roladę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po tym czasie rozwinąć roladę, posmarować
Smaki ArminePyszny, tani i szybki obiad. Zjadłam go z przyjemnością! Składniki: 500 mięsa mielonego (u mnie z łopatki) 1 jajko sól, pieprz papryka słodka w proszku 2 ząbki czosnku tymianek suszony 1 łyzka bułki tartej ćwiartka dużej włoskiej kapusty 1 cebula 1 marchew 1 łyżka oleju 500 ml wrzątku 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżka mąki pęczek koperku Mięso mielone(...)pulpeciki, smażyć w głębokim rondlu na mocno rozgrzanym oleju. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w drobną kosteczkę, marchew obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach – warzywa dodać do usmażonego mięsa, wymieszać, podsmażyć 5 minut , następnie zalać wrzątkiem, przyprawić solą, pieprzem dusic pod przykryciem ok 15 minut. Na koniec wymieszać mąkę ze śmietaną, wlać do dania, dodać posiekany koperek, wymieszać, gotowac
Mój pomysł naNajlepsze potrawy wychodzą z połączenia dosłownie kilku prostych składników. Takie jest właśnie makaron z oliwą i przyprawami. To szybkie i bardzo proste w przygotowaniu danie, które
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: ok 500 g mięsa (szynka) z dzika cebula mąka, sól, pieprz, majeranek smalec do smażenia Przygotowanie: Umyte mięso pokroić cienko, rozbić lekko Obtoczyć w mące i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron Pokrojoną cebulę przesmażyć również Przełożyć do wrzątku do którego dokładamy kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, gotujemy do miękkości mięsa Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Proste Potrawyobiad i na przemycenie trochę warzyw dla małych niejadków. Moje dzieci uwielbiają te klopsy, które robi się bardzo szybko i prosto. Spróbujcie Składniki na 10 dużych klopsów: – 1kg mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) – 1 duża cebula czerwona – 3 ząbki czosnku – 1 marchewka (u mnie 120g po obraniu) – 140g korzenia selera – 150g sera żółtego(...)mnie gouda) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, papryka słodka wędzona, oregano, sól i pieprz) Mięso zmielić razem z czosnkiem lub do gotowego mięsa mielonego dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Marchew, seler i ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić wg smaku
Smaki Arminełyżki koncentratu pomidorowego z ziołami Pudliszki ok 1/2 szklanki wody sól pieprz czarny bazylia suszona oliwa z oliwek do smażenia 250 g mozzarelli mini w kuleczkach KLOPSIKI: 500 g mięsa wieprzowo – wołowego 1 cebula 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli pieprz czarny mielony Przygotowanie ciasta na pizzę. Świeże drożdże(...)około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie można przygotować dodatki do pizzy. Klopsiki. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie odcisnąć i dodać do mięsa. Cebulę do klopsików pokroić w drobną kostkę i zeszklić. Przestudzoną wymieszać razem z mięsem dodając jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie połączyć i zwilżając ręce w zimnej
https:KKuchniaMniamkuleczkom miękkości i delikatności, natomiast w smaku jest prawie niewyczuwalna. Klopsiki robi się dość szybko, łatwo się formuje i nie rozpadają się podczas smażenia. Polecam! Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowego 100g kaszy jaglanej 1 jajko 1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra olej do smażenia 1 mała młoda kapusta(...)kulki ziela angielskiego pół szklanki bulionu lub rosołu pół pęczka koperku *** Kapustę kroimy w kosteczkę *** *** Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. W misce umieszczamy mięso mielone z ugotowaną kaszą jaglaną, jajkiem oraz z przyprawami – do smaku *** *** Wszystko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę *** *** Z masy formujemy średniej wielkości kuleczki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki
Blog z Apetytempatyczków do szaszłyków Przygotować marynatę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą z pieprzem. Następnie każdy plasterek boczku w całości dokładnie pokryć marynatą. Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kawałki boczku należy nawinąć na patyczki do szaszłyków. (Nadziać jeden koniec boczku, resztę plastra ściśle owinąć wokół(...)patyczka i spiralkę zakończyć przebijając drugi koniec mięsa.) Grillować z każdej strony na ruszcie lub upiec w piekarniku (*). (Mięso powinno być chrupiące i zarumienione.) (*) Piekarnik (posiadam gazowy) powinien być uprzednio rozgrzany do temperatury 180 stopni. . Papryka słodka i patyczki do szaszłyków pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób
Di gotujesiebie Rodzinę na obiedzie, chciałam podać coś innego niż tradycyjny schabowy. Zrobiłam więc próbę, z której byłam naprawdę zadowolona. Delikatny pomidorowy smak, dużoooo sera i co najważniejsze- soczyste mięso! Dzięki pieczeniu w wysokiej temperaturze filety były naprawdę fajnie dopieczone, nie suche i odrobinę chrupiące. Nie wyciekła z nich nawet odrobina tłuszczu. Nie miałam więc dylematu, co podać Gościom(...)smakowały niech świadczy fakt, że cała reszta mięs praktycznie została, a te zapiekanki rozeszły się w mig! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding
Kuchnia w czekoladzieprostu musicie spróbować! Nie tylko na święta :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 1 kg schabu bez kości 2 główki czosnku 100 g soli 1 łyżka soli peklującej do mięs 1 litr mleka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Czosnek obieramy, bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce o małych oczkach. W miseczce łączymy go z solą kuchenną i solą peklującą. 2. Nacieramy bardzo(...)schabu solą z czosnkiem i odkładamy do lodówki na kilkanaście godzin (najlepiej na noc). 3. Następnego dnia oczyszczamy schab z marynaty, przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem, tak aby przykrywało mięso. Gotujemy schab na małym ogniu przez około półtorej godziny. Odparowane mleko uzupełniamy wodą, aby mięso przez cały czas gotowania było przykryte płynem. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło
W kuchni Katieprzygotowany kurczak smakuje naprawdę rewelacyjnie. Mięso jest niezwykle miękkie, soczyste i posiada wyjątkowy smak. Delikatna nuta cytryny idealnie łączy się z subtelną słodyczą syropu klonowego, czosnkiem oraz aromatem natki pietruszki. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Polecam. 2 ćwiartki z kurczaka (można użyć innych części o całkowitej wadze około 900g) Marynata: 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka(...)przecisnąć przez praskę.) Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso wraz z nadmiarem marynaty umieścić w rękawie do pieczenia (*), szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Kurczaka piec przez około 60-70 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia rękaw
Di gotujeJeśli uda się wam kupić szynkę ze skórką, chociaż wiem że jest to trudne niestety, to możecie przygotować pyszną świąteczną szynkę na wielkanocny stół, na obiad. Ja szukam takiego mięsa prosto na halach mięsnych gdzie producenci przyjeżdżają ze swoim towarem, często rozbierają mięso na miejscu, można wtedy o taką szynkę poprosić, żeby nie odcinali całkowicie skóry, bo skóra na szynce(...)dodaje jej soczystości, a gołe mięso zdecydowanie bardziej wychodzi suche po upieczeniu. Tymczasem wystarczy zrobić marynatę z miodu i musztardy, zamarynować szynkę na dzień lub dwa, a następnie upiec ją w niskiej temperaturze. Będzie pysznie, będzie nietypowo, będzie bardzo świątecznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDomowa wędlina - schab gotowany w mleku z dużą ilością czosnku. Bez konserwantów i innych zbędnych dodatków - tylko mięso, czosnek i naturalne przyprawy. Nie jest też przesolona, jak to się zdarza w kupnych wędlinach. Taki schab gotowany możemy bez wyrzutów sumienia podać dzieciom. Jest delikatny, miękki i soczysty, z lekko czosnkową nutą. Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste. Może trochę(...)czasochłonne, ale proste, bo faktycznie robi się sama. My tylko musimy uzbroić się w cierpliwość, bo najpierw mięso trzeba zamarynować (najlepiej przez całą noc), a następnie przez godzinę gotować w mleku. No i trzeba jeszcze doliczyć czas stygnięcia. Ale naprawdę warto poczekać, bo taka domowa wędlina jest najlepsza i wiemy co jemy! Te kupne mogą się przy niej schować. Idealna
Kuchnia MagdaLeny