mięso - 63110 przepisów (strona:788/4208)

Kotlety mielone w sosie cebulowym 194

Tradycyjne mielone w sosie cebulowym To proste składniki, a zarazem pyszny domowy obiad. Kotlety mielone ok.400 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1 średnia cebula 150 ml bulionu lub wody wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie  Tutaj ) sól pieprz majeranek 3 czubate łyżki bułki tartej 1 jajko 2,3 łyżki oleju na sos 2 duże cebule 1 łyżeczka tymianku(...)bulionu pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/3  szklanki wody wymieszanej z kopiastą łyżką mąki pszennej Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na odrobinie masła. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, jajko,bułkę tartą wodę lub bulion oraz przestudzoną usmażoną cebulę. Wyrabiamy na jednolitą masę o odstawiamy na 10/15 minut. Po tym czasie formujemy kotlety mielone. Na dużej patelni

Andzia Pichci
Szybka wieprzowina z marchewką i dymką 152

słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 0,5 łyżeczki kuminu rzymskiego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju do smażenia sól i pieprz do smaku ryż do podania Przepis 1 Mięso kroimy na kawałki 1x1 cm. Marchewkę obieramy, a następnie obieraczką "tniemy" ją na cienkie, długie plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dymkę siekamy. W międzyczasie wstawiamy do gotowania(...)ryż. 2 Na patelni/woku rozgrzewamy mocno olej - wrzucamy mięso, marchewkę i czosnek. Podsmażamy na dużym ogniu około 15 minut, aż mięso się lekko zarumieni. 3 Następnie dodajemy przyprawy: paprykę słodką, ostrą, kumin, sos rybny, mieszamy. Podsmażamy jeszcze około 5 minut i doprawiamy solą i pieprzem. 4 Danie zdejmujemy z ognia i wrzucamy na patelnię dymkę, dokładnie wszystko mieszamy. Podajemy

Kuchnia Bazylii
Kotlety w panierce z jogurtu greckiego 182

Kotlety w panierce z jogurtu greckiego Rewelacyjnie soczyste i kruche mięso drobiowe marynowane i smażone w panierce z jogurtu greckiego. Takie kotleciki podane z frytkami lub ziemniaczkami i ulubioną surówką to świetny pomysł na pyszny obiad. Polecam!     Składniki: 1 filet z kurczaka 150g jogurtu greckiego 1 jajko 1/3 szklanki mąki Przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki pieprzu(...)kotlety *** *** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Do tak przygotowanej marynaty wkładamy rozbite kotlety i mieszamy, tak aby całe mięso pokryło się marynatą. Całość zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę *** *** Mięso wyjmujemy z lodówki na około 15 minut przed pieczeniem. Każdego kotleta kolejno obtaczamy w mące *** *** Kotlety

Blog z Apetytem
Pieczony kurczak z curry 181

curry. Składniki: 6 udek z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżka curry 3 ząbki czosnku 4 gałązki świeżego tymianku 4 gałązki świeżego oregano olej Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, wysuszyć, natrzeć przyprawą do kurczaka i curry. Schować do lodówki najlepiej na całą noc. 2. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać trochę oleju, posypać pokrojonym w plasterki czosnkiem(...)wierzch położyć gałązki świeżych ziół. Przykryć folią aluminiową lub pokrywą. 3. Piec w 200 st. C przez 60-70 minut. Pod koniec można zdjąć pokrywę/ folię, by mięso lekko się przyrumieniło. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pieczeń z karkówki (z piekarnika) 219

Pomysł na szybką do przygotowania (nie licząc czasu pieczenia) i bardzo smaczną karkówkę. Mięso najlepiej przyprawić dzień przed pieczeniem, aby "przeszło" przyprawami. Podczas pieczenia utworzy się duża ilość sosu, który można zaciągnąć wodą z mąką lub zblendować wraz z upieczoną cebulą.    Składniki na porcję dla 4-6 osób:  1 kg karkówki (w całości) 1 cebula przyprawy sól(...)pieprz pieprz cayenne słodka papryka czosnek kolorowy  (mieszanka przypraw: czosnku, papryki czerwonej, papryki zielonej, koperku, kurkumy) Najlepiej dzień wcześniej lub co najmniej kilka godzin przed pieczeniem - przygotować mięso. Karkówkę umyć, osuszyć, natrzeć: solą, papryką słodką, pieprzem zwykłym i cayenne. Cebulę obrać i pokroić w grubsze plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć połowę cebuli. Posypać ją kolorowym czosnkiem. Następnie położyć

Ugotować
Sos a’la bolognese z kaszą 222

mięsny a la bolognese podaję dziś z kaszą i zielonym posiekanym ogórkiem. Mięso mielone z indyka, cebula, czosnek, posiekana ostra papryczka chili i papryka czerwona, do tego sos pomidorowy własnej produkcji, passata, pomidory z puszki. Pasuje też gotowy sos bolognese lub spaghetti ze słoika. Do mięsnego sosu świetnie pasuje także ryż, wszelaki makaron, sałaty lub surówki rozmaite. Podobny sos przygotowuję(...)podaję jako tagliatelle bolognese. Szybki obiad gotowy! SKŁADNIKI: 600 g mięsa mielonego z indyka, wieprzowego, wołowego lub cielęcego 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk, oregano 1 papryczka chili 1 papryka czerwona 400 g pomidorów w puszce lub 1 słoik sosu bolońskiego lub passata PRZYGOTOWANIE: Rozgrzewam oliwę, przesmażam na niej posiekaną cebulę i czosnek

Zasmakuj Kuchni
Pieczony kurczak z kremowym sosem ,cebulowo czosnkowym 133

smaku . Układamy na pokrojonej cebuli i obranych , lekko zmiażdżonych ząbkach czosnku . Wlewamy 1 szklankę wody . Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 180 C . Pieczemy do momentu aż mięso będzie gotowe . Łatwo to stwierdzić lekko nakłuwając widelcem . Czas pieczenia zawsze zależy od jakości i wielkości mięsa . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bardzo młody kurczak własnego chowu , powinien być gotowy(...)dwie szklanki wody . Blendujemy na gładki sos i doprowadzamy do wrzenia . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i zagęszczamy mąką rozmieszaną z woda do lubianej konsystencji . Serwujemy z makaronem , mięsem z kurczaka , koniecznie na gorąco . Smacznego ! Artykuł Pieczony kurczak z kremowym sosem ,cebulowo czosnkowym pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Gulasz 193

ogarnę to będę sama kombinować.Gulasz zrobiony wg tego  przepisu.Ja dodaję przyprawy wg swego uznania ,ale każdy robi i tak pewnie wg siebie. 500 g mięsa na gulasz, pokrojonego w kostkę lub paski 1 kostka rosołowa ok 1400 g wody lub wywar z rosołu, (400 g powinno być gorące) 1 łyżeczka pieprzu,1 łyżka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki(...)kostkę lub Do naczynia miksującego włożyć czosnek wraz z cebulą ustawić czas 5 s /obr 5. Zgarnąć składniki ze ścianek za pomocą kopystki. Wlać olej i dusić 3min/Varoma/1.Pokrojone mięso posolić i obsmażyć na patelni do zrumienienia (będzie wtedy bardziej kruche i soczyste). Mięso dodać do naczynia razem z włoszczyzną i dolać 400 g gorącego wywaru z rosołu lub wody. Dodać

Moje domowe kucharzenie
PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM 167

zupełnie odmienione danie! Wystarczy zajrzeć do lodówki, trochę pozawijać, doprawić, wymieszać, poczarować i voila! :) PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM (na 6-8 porcji) Składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego z szynki 1/2 posiekanej cebuli, najlepiej podsmażonej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej suszone oregano suszona bazylia  suszony czosnek sól i pieprz 1/2 kostka sera typu feta Składniki(...)laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 3/4 szklanki bulionu  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego bazylia suszona oregano suszone sól, pieprz Sposób przygotowania: Najpierw pulpety: mięso, jajko, bułkę tartą i cebulę zagniatam. Dodaję przyprawy i suszone zioła, uważając na sól - ser feta jest mocno słony. Masa powinna być zwarta, wilgotna, ale nie zbita. Jeśli rozpada się

W kuchni Karmel-itki
Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej 153

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej to moja propozycja na szybki oraz nie wymagający wielkich umiejętności smaczny obiad. Gotowe mięso jest niezwykle aromatyczne, doskonale doprawione i z łatwością odchodzi od kości. Połączenie miodu z musztardą nadaje żeberkom niepowtarzalnego charakteru, który sprawia, że ciężko zrezygnować z dokładki. Polecam! około 700g żeberek wieprzowych Marynata: 1 łyżki miodu (płaskie) (*) 2 łyżki musztardy 1 łyżka(...)wędzonej Dodatkowo: 2 listki laurowe      Umyte i osuszone żeberka porozcinać na mniejsze kawałki, a składniki marynaty dokładnie wymieszać w osobnej miseczce. Następnie powstałą mieszanką dokładnie natrzeć mięso. Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc. Po tym czasie żeberka z liśćmi laurowymi umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie

Di gotuje
Filet z kurczaka w botwinkowym sosie 214

słodkiej śmietanki 22-30% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 g startego ostrego sera np. cheddar Natka pietruszki do posypania Sól i pieprz do smaku Mąka pszenna do obtoczenia mięsa Sposób wykonania: Filet z kurczaka umyć, osuszyć  ręcznikiem papierowym , lekko rozbić , oprószyć szczyptą soli i pieprzu z każdej strony, obtoczyć  mące pszennej.  Na patelni rozgrzać pełną łyżkę masła(...)miękkości.  Śmietankę wymieszać  z mąką ziemniaczaną, wlać  do buraczków i zagotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  W gotowy sos włożyć porcję mięsa, dusić razem 3 minuty pod przykryciem, nie mieszając, na koniec  posypać mięso startym serem oraz posiekaną natką, gdy ser zacznie się rozpuszczać zdjąć z ognia. Podawać z młodymi ziemniakami

Wanilia i Kardamon
Pulpeciki z ryżem w sosie pomidorowym 239

sosie pomidorowym. Pyszne, delikatne i naprawdę proste w przygotowaniu. Idealne na obiad dla całej rodziny. Takie pulpeciki najczęściej przygotowuję z mielonej szynki, ale możecie tu wykorzystać również inne mięso. Jeśli szukacie prostego i niedrogiego pomysłu na obiad, to polecam Wam właśnie takie pulpeciki z ryżem w prostym sosie pomidorowym. Możecie je podać same z zestawem surówek lub jako dodatek(...)pysznych pomysłów na surówki zajrzyjcie tutaj: Surówka z czerwonej kapusty Surówka z młodej kapusty z koperkiem Prosta surówka z marchewki Tarte buraczki z marchewką i miodem Składniki: 500 g mięsa mielonego z szynki 100 g ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 łyżki kaszy manny PZZ Białystok 5 łyżek bułki tartej z lekką górką pieprz i sól

Słodkie okruszki
Pieczona karkówka z ziemniakami -szybki obiad 188

odwiedzenia sklepu Skworcu https://www.skworcu.com.pl ,znajdziecie tam wszystkie przyprawy potrzebne.do tego Dania i nie.tylko ;) Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB 😍😍🤗🤗🤗🤗 Składniki na 6 porcji :  Mięso: 1 kg karkówki bez kości  2 łyżki przyprawy do wieprzowiny Skworcu https://www.skworcu.com.pl/256,przyprawa-do-wieprzowiny-do-miesa-wieprzowego-online-gdzie-kupic-sklep-internetowy.html  1 łyżka czosnku niedźwiedziego Skworcu https://www.skworcu.com.pl/202,czosnek-niedzwiedzi-ziele-suszone-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html 1 łyżka papryki mielonej Skworcu(...)Ziemniaki:  1.5 kg Młodych Ziemniaków  2 Łyżki przyprawy do ziemniaków Skworcu https://www.skworcu.com.pl/258,przyprawa-do-ziemniakow-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html  1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli i pieprzu  Przygotowanie :  1. Mięso myjemy,krokmy na.kotlety grubości ok 0.5 cm Dokładnie rozbijamy.  2. Składniki marynaty łączymy ze sobą a następnie dokładnie obtaczamy mięso.  Karkówkę pozostawiamy w lodowce pod przykryciem

Gotowanie Patki
Dewolaje z masłem i koperkiem 313

jajka mąka pszenna olej do smażenia Filety umyć, osuszyć i każdy przekroić na 3 części (najlepiej wykroić tzw. polędwiczkę, a pozostały filet przekroić wzdłuż na 2 części). Mięso rozbić i przyprawić z obu stron solą oraz pieprzem. Wstawić do lodówki (na kilka godzin). Masło pokroić na 9 kawałków. Koperek umyć i drobno posiekać. Na rozbite filety położyć masło i dodać(...)posiekany koperek. Podwinąć boki i zwinąć mięso (formułując roladki; ewentualnie można zwilżyć dłonie). Masło musi być "ukryte" w mięsie. Jajka wbić do głębokiego talerza, przyprawić je solą oraz pieprzem i roztrzepać za pomocą widelca. Przygotowane roladki panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce. Czynność panierowania powtórzyć. Olej wlać do patelni/garnka i rozgrzać go. Przygotowane dewolaje smażyć na lekko głębokim tłuszczu

Ugotować
Roladki z kurczaka ze szparagami, mozzarellą i boczkiem 187

poprzek na dwa cieńsze plastry i potem na pół, z racji tego, że filety miałam większe to udało mi się jeszcze zrobić dwie roladki więcej. 2. Następnie mięso kładziemy na desce, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy za pomocą tłuczka. Wszystkie kawałki oprószamy z obu stron solą, pieprzem, słodką papryka i suszonym oregano. 3. Naszą mozzarellą odsączamy z zalewy i kroimy(...)około 10 plasterków. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. 4. Na każdy plaster mięsa kładziemy plasterek mozzarelli, bierzemy 3 szparagi i zawijamy roladkę, którą owijamy 2 plasterkami boczku. Tak samo robimy z pozostałymi składnikami. 5. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy nasze roladki z każdej strony. Powinny być ładnie zarumienione. 6. Po podsmażeniu szparagi (główki) owijamy folią aluminiową, żeby się

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania