mięso - 63110 przepisów (strona:785/4208)

Słodkie kuleczki 160

pysznym sosie, podawane z ekologicznym ryżem Młyny Polskie, który charakteryzuje się aromatycznym jaśminowym zapachem i sprawia, że potrawa jest smaczna. Składniki: ·        ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej ·        Jajko ·        Sól ·        4 łyżki bułki tartej(...)Chili ·        1 łyżka ziemniaczanej ·        Ryż jaśminowy BIO   Polskie Młyny Sposób przygotowania: 1.    Mięso przekładamy do miski. 2.    Wbijamy jajko. 3.    Doprawiamy solą oraz wsypujemy bułkę tartą. 4.    Następnie dodajemy majeranek oraz paprykę ostrą. 5.    Cebulę obieramy drobno

Kulinarna Chwila
Klopsiki Oleksego 163

Klopsiki Oleksego Pyszne małe kotleciki w sosie z naszymi ulubionymi warzywami. Składniki: ·        ½ kg mięsa mielonego z łopatki ·          Duża cebula ·        ½ kg pieczarek ·        Pieprz ·        Sól(...)koncentratu pomidorowego ·        2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1.    Najpierw robimy kotleciki, do miski przekładamy mięso mielone, doprawiamy solą. 2.    Połowę cebuli kroimy drobno, dodajemy do mięsa. 3.    Wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, paprykę ostrą oraz bułkę tartą. 4.    Dolewamy śmietanę i wyrabiamy. 5.    Robimy

Kulinarna Chwila
Meksykańskie danie z mięsem i warzywami 153

naciąć skórkę z zewnętrznej strony. Odstawić bakłażany. Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Dodać posiekaną cebulkę i smażyć aż straci kolor surowizny. Następnie dodać posiekany drobno czosnek, smażyć chwilkę. Wrzucić mięso na patelnię i wymieszać. Smażyć tylko do momentu aż mięso straci kolor surowizny. Dodać pokrojonego bakłażana. Wlać pomidory z puszki, dodać odsączoną czerwoną fasolkę i kukurydzę. Zagotować, dodać papryki(...)ajvar, wodę,dodać płatki chili, cukier. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować aż sos uzyska odpowiednią konsystencję. Wylać sos do żaroodpornego naczynia. Włożyć połówki bakłażana i wypełnić je mięsem. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C. Piec 40 minut. Jak już bakłażany są upieczone obsypać wszystko serem i wstawić do piekarnika na kolejne 5 minut. Podawać

Kuchnia Pokoleń
Zapiekana pierś kurczaka z cukinią 345

bardzo udaną, spójną całość. Generalnie danie bardzo w moim guście. Mogłabym powiedzieć, że to zapiekana, lekko chrupiąca cukinia podana z ryżem i marchewką, a niewielkim dodatkiem do niej jest mięso. Właśnie w tej kolejności, czyli troszkę odwrotnie niż w nazwie dania;) Większość bowiem stanowią tutaj warzywa. 500-600 g piersi kurczaka 1 duża cebula 2 cukinie 2 jajka 1 szkl(...)sól, pieprz Piersi kurczaka kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy krótko cebulę, a następnie dodajemy kawałki mięsa. Smażymy razem aż mięso straci różowy kolor. Cukinię kroimy na półplasterki. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozkładamy kurczaka z cebulą oraz cukinię. Wierzch oprószamy ziołami prowansalskimi. Do dużego garnuszka wbijamy

Smaki Na Talerzu
Placki gryczane z gulaszem czyli placki po węgiersku inaczej 120

porcji: 613 kcal B 46 g W 58 g T 21 g Składniki na 2 porcje: placki: ▸ 160 g mąki gryczanej ▸ 1 jajo ▸ woda (na oko) farsz: ▸ 250 g mięsa  ▸ 100 g pieczarek ▸ 1 cebula  -5 dużych pomidorów/puszka pomidorów z puszki -1 łyżka skrobi kukurydzianej/może być również mąka gryczana +3 łyżki tłuszczu do smażenia +sól, pieprz(...)Mąkę, jajo łączymy ze sobą i dolewamy stopniowo wody, aby powstała średnio gęsta konsystencja odpowiednia do smażenia placków. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu (mi wyszło 8 szt.)  2. Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy wedle uznania. Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Najpierw podsmażamy mięso, potem pieczarki i cebulę  3. Pomidory kroimy w kostkę i mielimy za pomocą tłuczka

zdrowo i aktywnie
Zapiekanka jaglana pod serową pierzynką 106

jaglaną LINK . ZAPIEKANKA JAGLANA Z CUKINIĄ I ŁOSOSIEM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2 porcje: -140 g kaszy jaglanej -1 papryka -1 cebulka -100 g sera żółtego -100 g mięsa mielonego -2 pomidory -2 łyżki tłuszczu Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy (polecam wpis jak zrobić to prawidłowo LINK ). 2. Paprykę i cebulę kroimy drobno. Ser ścieramy na tarce o grubych(...)oczkach. 3. Podsmażamy cebulę, dodajemy paprykę, mięso i pokrojone pomidory. Całość dusimy ok 10 min. 4. Do garnka z ugotowaną kaszą dodajemy warzywa z mięsem i niecałe 1/2 startego sera, przyprawiamy. Mieszamy łyżką do połączenia składników 5. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy delikatnie tłuszczem i nakładamy farsz. Wierzch obsypujemy serem i zapiekamy 30 min 170 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza

zdrowo i aktywnie
Leczo warzywne z kurczakiem i ryżem 142

Leczo warzywne z mięsem to idealna propozycja na zdrowy i sycący obiad dla całej rodziny. Przygotowanie: 60   minut  Koszt:  Tanie Trwa w pełni sezon na świeże warzywa, że grzech z tego nie korzystać. Ja mając targ warzywny pod nosem, jestem tam 2x w tygodniu po konkretne zakupy. Mój mężczyzna to czasami się ze mnie śmieje(...)kurczaka ▪ 4 cukinie ▪ 4 papryki (polecam 2 żółte, 2 czerwone) ▪ 1 duża cebula  ▪ puszka pomidorów krojonych ▪ sól, pieprz, majeranek ▪ 4 łyżki oleju  Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na tłuszczu. Zdejmujemy z patelni. 2. Wszystkie warzywa kroimy w grubą kostkę, cebulę w piórka. Cebulę jako pierwszą podsmażamy na oleju, następnie dodajemy resztę warzyw

zdrowo i aktywnie
Kotleciki siekane z kurczaka i sera żółtego 130

pewnością nie będą narzekali na jego małą ilość w przepisie. Choć może wydawa ć się, że przyrządzenie jest dość skomplikowane, tak naprawdę jest banalne i szybkie. Raz dwa pokroimy mięso, dodamy resztę i już smażymy. W międzyczasie gotują się dodatki np. ryż i obiad w ciągu maksymalnie 30 minut gotowy. Ja, aby sobie ułatwić życie i maksymalne zaoszczędzić czas, kupując(...)porcje: ▪   400 g kurczaka/indyka ▪    200 g sera żółtego ▪    2 jajka ▪    4 łyżki mąki ▪    2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: 1. Mięso kroimy w malutkie kawałeczki i wrzucamy do miski. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do miski. 2. Do mięsa i sera wbijamy jajka, dodajemy mąkę i przyprawy

zdrowo i aktywnie
Jajka po szkocku 225

Jajka otulone cienką warstwą mięsa mielonego, w złocistej panierce. Sprawdzą się na obiad, przekąskę. Idealne danie na stół wielkanocny czy na imprezkę. 400 gramów mięsa mielonego dowolnego tutaj z łopatki wieprzowej sól pieprz majeranek 1 średni ząbek czosnku ok.150 ml wody lub bulionu 3 jajka M 2 łyżki bułki tartej Do panierowania bułka tarta mąką pszenna jajko oraz olej(...)smażenia Jajka wkładamy na wrzątek i gotujemy 5 minut następnie szybko przekładamy do bardzo zimnej wody najlepiej z dodatkiem lodu. Dobrze wystudzone obieramy. Mięso mielone przyprawiamy dodajemy wodę lub bulion, bułkę tartą i dokładnie wrabiamy aby składniki się dokładnie połączyły.Następnie masę mięsną dzielimy na trzy równe części. Formujemy kulę i rozpłaszczamy na okrąg gruby ok 1 cm, na środku

Andzia Pichci
SOCZYSTA KARKÓWKA Z GRILLA W AROMATYCZNEJ MARYNACIE 164

łyżeczka ostrej papryki mielonej (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Karkówkę pokroić na plastry grubości około 1 cm. W misce wymieszać wszystkie składniki na marynatę (czosnek przecisnąć przez praskę). Każdy kawałek mięsa dokładnie obtoczyć w marynacie. Zamarynowane mięso przykryć folią i wstawić do lodówki na 5-6 godzin.  Mięso upiec na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 170'C około

Zrób to smacznie
BIAŁA KAPUSTA W POMIDORACH Z WOŁOWINĄ 173

kroimy w piórka. Białą kapustę pozbawiamy liści z wierzchu, kroimy na ćwiartki, usuwamy głąb, a następnie szatkujemy ją w niezbyt grube paski. Przenosimy na sitko i sparzamy wrzątkiem. Osuszamy. Mięso wołowe kroimy w drobną kostkę. W wysokiej patelni lub dużym rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną wołowinę. Smażymy krótko, tylko do momentu ścięcia się białka mięsa. Przenosimy na talerz(...)delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem. Na patelnię po wołowinie wrzucamy pokrojone cebule i smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy poszatkowaną kapustę. Smażymy przez kilka minut i dodajemy podsmażone mięso oraz pomidory z puszki. Sok pomidorowy mieszamy z wodą i zalewamy zawartość patelni. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 60 min. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne oraz słodką

Kuchnia MagdaLeny
BIAŁA KAPUSTA W POMIDORACH Z WOŁOWINĄ 173

kroimy w piórka. Białą kapustę pozbawiamy liści z wierzchu, kroimy na ćwiartki, usuwamy głąb, a następnie szatkujemy ją w niezbyt grube paski. Przenosimy na sitko i sparzamy wrzątkiem. Osuszamy. Mięso wołowe kroimy w drobną kostkę. W wysokiej patelni lub dużym rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną wołowinę. Smażymy krótko, tylko do momentu ścięcia się białka mięsa. Przenosimy na talerz(...)delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem. Na patelnię po wołowinie wrzucamy pokrojone cebule i smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy poszatkowaną kapustę. Smażymy przez kilka minut i dodajemy podsmażone mięso oraz pomidory z puszki. Sok pomidorowy mieszamy z wodą i zalewamy zawartość patelni. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 60 min. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne oraz słodką

Kuchnia MagdaLeny
KOTLETY MIELONE Z SEREM 146

wszelakim, surówkami, warzywami z wody i – mocno tradycyjnie – marchewką z groszkiem. Kotlety mielone z serem, ziemniakami z wody i sałatą z jogurtem i pomidorkami SKŁADNIKI: 600 g mięsa mielonego z indyka lub wieprzowo-wołowego 1 jajko 1/2 szklanki wody mineralnej 1 czubata łyżka bułki tartej 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki tartego sera, parmezan, grana padano(...)żółty 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz olej do smażenia lub masło klarowane bułka tarta do obtoczenia kotletów PRZYGOTOWANIE: Mięso układam w misce, dodaję jajko, wodę, bułkę tartą, ser, mieszam. 3 łyżki oleju rozgrzewam na patelni, podsmażam na nim posiekaną drobno cebulę i czosnek. Smażę do zeszklenia się cebuli, mieszam, by się nie przypaliła. Lekko studzę i dodaję do mięsa

Zasmakuj Kuchni
Polędwiczka wieprzowa z sosem kurkowym. Na bardziej elegancki obiad i na co dzień. PRZEPIS 207

kurek, łyżka masła, średnia cebula, 200 ml śmietanki kremówki, płaska łyżka mąki pszennej rozrobiona w 200 ml ciepłej wody, natka pietruszki, sól, pieprz, olej. Zrób tak: w tym przepisie mięso i sos przygotowujemy osobno. Polędwiczkę oczyść z błon, przekrój na dwa kawałki, natrzyj solą i pieprzem, odłóż na minimum godzinę. W tym czasie przesmaż na maśle oczyszczone kurki razem(...)usmaż na oleju pod przykryciem z obu stron po 5 minut, wyłącz ogień i zostaw na patelni bez odkrywania na kolejne 5 minut, aby ciepło rozeszło się we wnętrzu mięsa. Dobrze przyrządzona polędwiczka powinna być delikatnie różowa w środku. Mięso pokrój w grube plastry, już na talerzach polej sosem i podawaj. Rada: do polędwiczki z sosem kurkowym idealnie pasuje kasza

Kulinarna Polska
Makaron smażony z wołowiną. Pyszne azjatyckie jedzenie szybciej niż myślisz. PRZEPIS 154

uszczęśliwi chyba każdego. Jeśli przygotujecie wszystkie składniki, możecie cieszyć się nią już za 10 minut. Przepis na makaron smażony z wołowiną Składniki: 100 gramów makaronu ryżowego, około 150 gramów mięsa wołowego odpowiedniego do szybkiego smażenia (polędwica, rostbef, antrykot), 2 ząbki czosnku, centymetrowy kawałek świeżego imbiru, kilka suszonych grzybów mun, garść zielonego mrożonego groszku, ciemny sos sojowy, świeża papryczka chilli, olej(...)szklanki ciepłej wody. Zrób tak: makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, dokładnie odcedź, odstaw. Czosnek i imbir drobno posiekaj, następnie rozetrzyj na pastę z odrobiną soli za pomocą noża. Mięso pokrój bardzo cienko. Grzyby namocz w gorącej wodzie przez około 15 minut, odsącz, pokrój w cienkie paski, groszek rozmroź. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, utrzymując duży płomień

Kulinarna Polska

Proponowane wyszukiwania