Świętego Marcina. Po zeszłorocznej bardzo smacznej gęsi upieczonej wg przepisu Jamiego Oliviera , w tym roku także zdecydowaliśmy się na gęś pieczoną w całości . Teraz mamy nie tylko dużo pysznego mięsa, ale także smalcu, które z pewnością połączymy we francuskim smarowidle rillettes . Składniki na gęś pieczoną w całości 1 cała gęś (ok. 5 kg) 2 limonki 2 cytryny 1 łyżeczka kozieradki(...)położyć odcięty wcześniej tłuszcz, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C , piec z termoobiegiem 30 minut . Po tym czasie gęś odwrócić na drugą stronę, wyjąć włożone kawałki tłuszczu, mięso polać wytopionym tłuszczem, a jego nadmiar zebrać do słoika. Zmniejszyć temperaturę do 160 o C , piec z termoobiegiem 3-3,5 godziny , co 30 minut polewając mięso gęsi zbierającym się
niecodziennikparykąpieli, z różnymi ziołami i ostatecznie w rękawie do pieczenia. Ta wersja kurczaka pieczonego z piwem przypadła nam najbardziej do gustu, gdyż najlepiej czuć w niej smak piwa w mięsie, a skórka jest złocista i chrupiąca. Składniki na kurczaka pieczonego z piwem 1 kurczak (ok. 1,7 kg) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego rozmarynu(...)natrzeć kurczaka na zewnątrz i w środku. Związać nogi oraz skrzydła, odstawić na godzinę. Do rękawa do pieczenia włożyć kurczaka, wlać szklankę piwa. Zamknąć rękaw wg instrukcji na opakowaniu, mięso przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 90 minut . Po tym czasie ostrożnie rozciąć i rozchylić rękaw do pieczenia, piec
niecodziennikparywielkopolską perliczkę upieczoną w winie i soku z pomarańczy . W połączeniu z sałatką ze szpinaku i granatu był to lekki i smaczny posiłek, w sam raz po sylwestrowych potrawach. Mięso perliczki ma mało tłuszczu i wymaga odpowiedniego podejścia. Poprzednio obkładaliśmy ją boczkiem, a tym razem zamknęliśmy w worku do pieczenia z dużą ilością płynów, co ułatwia pieczenie i pozwala uzyskać(...)soczyste i delikatne mięso. Składniki na perliczkę pieczoną w winie i soku z pomarańczy 1 perliczka (ok. 1,5 kg) 1 szklanka białego wytrawnego wina sok z 1 dużej pomarańczy sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Perliczkę umyć, osuszyć, obficie natrzeć solą oraz pieprzem, nogi związać sznurkiem. Do naczynia włożyć perliczkę, wlać wino oraz sok z pomarańczy, odstawić na dwie
niecodziennikparyurodzinowy obiad sięgnęliśmy po mięso, którego do tej pory nie jedliśmy. To właśnie przy tej okazji pieczony bażant po raz pierwszy pojawił się na naszym stole. Ponieważ mięso ptaka jest chude, aby zapobiec jego nadmiernemu wysuszeniu, przygotowaliśmy je podobnie jak perliczkę , obkładając je cienkimi plastrami boczku. Bażanta pieczonego zjedliśmy z tradycyjnymi kluskami śląskimi oraz buraczkami z maminego słoiczka. Udostępnij Składniki(...)piec jeszcze 45-50 minut – po 30 minutach wlać wino, polać nim po bażancie. Po upieczeniu bażanta wyjąć na półmisek, sos przecedzić przez gęste sito i polać nim mięso. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczony bażant pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyDanie, które przygotujecie w niecałe 30 minut (i to z pieczeniem mięsa!) - piersi kurczaka zapiekane z plasterkami pomidora i startym serem mozzarella. Proste do przyrządzenia i bardzo smaczne. Filety z piersi kurczaka podałam z warzywami ugotowanymi na parze (marchewką, szparagami i ziemniakami). Składniki na 3-4 porcje: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (0,5 kg) 2 mniejsze pomidory(...)startego sera mozzarella 1 łyżka oliwy z oliwek + 1 łyżka masła sól, pieprz przyprawa do kurczaka Każdy filet z piersi kurczaka przekroić na 3 kawałki. Mięso lekko rozciąć lub rozbić tłuczkiem. Filety przyprawić z obu stron. Na patelni rozgrzać masło z oliwą z oliwek. Piersi z kurczaka obsmażyć z obu stron (smażyć krótko, tj. tylko do ścięcia się mięsa!) . Pomidory
Ugotowaćwiem co przygotować na obiad bądź kolację, robię właśnie tę zapiekankę. Wszyscy domownicy ją lubią, jest bardzo smaczna i szybka w wykonaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 3 średniej wielkości cukinie (u mnie ok. 450 g) 250 g makaronu (waga przed ugotowaniem) 2 małe cebule ok. 200 - 250 g sera żółtego (w zależności od upodobań(...)wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj wg. instrukcji podanej na opakowaniu; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Cebulę pokrój w piórka i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Podsmaż delikatnie, a następnie dodaj mięso i usmaż; 3. Cukinię pokrój w kostkę i wrzuć do naczynia żaroodpornego (możesz ją najpierw posypać solą i odstawić aby puściła sok); 4. Natkę pietruszki drobno posiekaj
Prosty przepis naEnchilada, enchiladas jedno z moich ulubionych dań kuchni meksykańskiej . Małe kukurydziane tortille zamieniam na na tortille pszenne które w połączeniu z mięsem wieprzowym, warzywami i mieszanką przypraw tworzą pyszną potrawę .Przedstawiam wam te tradycyjne meksykańskie danie w moim wykonaniu. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 5 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: średnie SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowego(...)chili pozbywamy się nasion i również drobno kroimy. 2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy 2/3 cebuli dodając po chwili połowę czosnku i chili. Następnie dodajemy mięso oraz przyprawy i smażymy. 3. W garnku smażymy 1/3 cebuli z dodatkiem drugiej połowy czosnku i chili. Jak się cebula zarumieni wlewamy pomidory i gotujemy. 4. Kroimy paprykę w paski
karolgotujeprzygotowuję ryż z kurczakiem i mieszanką chińską, ponieważ wszystkie te rzeczy staram się mieć w zapasie, w kryzysowej sytuacji Zapraszam Was na wszystkie propozycje prostych obiadów z ryżem i mięs oraz gulaszy, które możecie podawać w towarzystwie ryżu. Smacznego! Tofu z warzywami i ryżem Gulasz z indyka z marchewką i cukinią Kurczak zapiekany w ryżu z warzywami Szybka wieprzowina(...)marchewką i dymką Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem Kurczak w sosie curry Pierś kurczaka w kurkumie i imbirze Kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską Jednogarnkowa ryba z ryżem Stir fry z kurczakiem Kurczak z tofu i warzywami Wieprzowina po chińsku z ryżem Kurczak w kurkumie z papryką i orzeszkami ziemnymi Szybki ryż
Kuchnia Bazyliipomysłem, który klasycznemu daniu nadaje wyjątkowego smaku oraz czyni je atrakcyjniejszym. Uwielbiam takie połączenie! Koniecznie sami spróbujcie. Kotlety mielone z indyka nadziewane hummusem - składniki: (około 11 sztuk) 500g mięsa mielonego z indyka (może być też dowolne mięso mielone) 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku(...)posiekać, a bułkę niezbyt dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Następnie z masy mięsnej należy uformować kotlety - każdego nadziewając hummusem. (Porcję mięsa rozpłaszczyć dłonią, na środku umieścić odrobinę hummusu i całość odpowiednio uformować.) Każdego kotleta dokładnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron na rumiano. W przepisie użyłam
Di gotujeFaszerowane krokiety ziemniaczane Złociste klopsiki z ziemniaków w chrupiącej panierce, nadziewane pysznym farszem z mięsa mielonego i pieczarek. Obiad palce lizać! Składniki: Ciasto ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 jajko 150g mąki pszennej Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie 1 łyżka posiekanego koperku Farsz: 300g wieprzowego mięsa mielonego 100g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, słodka(...)ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i przyprawy – do smaku *** *** Całość zagniatamy na jednolitą masę *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone i całość smażymy około 1 minutę *** *** Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i całość smażymy przez kilka minut, często mieszając. Na koniec farsz doprawiamy dość wyraziście – do smaku *** *** Z masy
Blog z Apetytemłyżeczki cukru sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy, a cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy pieprzem, solą, kuminem, papryką słodką i papryką chili. Smażymy, aż mięso się zrumieni. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Gdy mięso będzie przysmażone dodajemy pokrojone
Kuchnia MagdaLenyłyżeczki cukru sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy, a cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy pieprzem, solą, kuminem, papryką słodką i papryką chili. Smażymy, aż mięso się zrumieni. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Gdy mięso będzie przysmażone dodajemy pokrojone
Kuchnia MagdaLenypomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Schab oczyszczamy z tłuszczu i białych włókien, myjemy i osuszamy, a następnie nacinamy wzdłuż tak, aby otrzymać duży, prostokątny płat mięsa. Rozbijamy go tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Przyprawiamy papryką mieloną, solą oraz pieprzem. Kroimy na dwa równe kawałki. Na pierwszym kawałku układamy połowę szynki, rozkładamy jedną garść szpinaku i wykładamy(...)nitką. Z wierzchu nacieramy go papryką słodką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Roladę umieszczamy w rękawie do pieczenia i związujemy z dwóch stron. To samo powtarzamy z drugim kawałkiem mięsa. Obie rolady umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 60 min. Po tym czasie, rękaw przecinamy, a temperaturę zmniejszamy do 180 i pieczemy jeszcze około
Kuchnia MagdaLenypomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Schab oczyszczamy z tłuszczu i białych włókien, myjemy i osuszamy, a następnie nacinamy wzdłuż tak, aby otrzymać duży, prostokątny płat mięsa. Rozbijamy go tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Przyprawiamy papryką mieloną, solą oraz pieprzem. Kroimy na dwa równe kawałki. Na pierwszym kawałku układamy połowę szynki, rozkładamy jedną garść szpinaku i wykładamy(...)nitką. Z wierzchu nacieramy go papryką słodką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Roladę umieszczamy w rękawie do pieczenia i związujemy z dwóch stron. To samo powtarzamy z drugim kawałkiem mięsa. Obie rolady umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 60 min. Po tym czasie, rękaw przecinamy, a temperaturę zmniejszamy do 180 i pieczemy jeszcze około
Kuchnia MagdaLenyEnchilada, enchiladas jedno z moich ulubionych dań kuchni meksykańskiej . Małe kukurydziane tortille zamieniam na na tortille pszenne które w połączeniu z mięsem wieprzowym, warzywami i mieszanką przypraw tworzą pyszną potrawę .Przedstawiam wam te tradycyjne meksykańskie danie w moim wykonaniu. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 5 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: średnie SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowego(...)chili pozbywamy się nasion i również drobno kroimy. 2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy 2/3 cebuli dodając po chwili połowę czosnku i chili. Następnie dodajemy mięso oraz przyprawy i smażymy. 3. W garnku smażymy 1/3 cebuli z dodatkiem drugiej połowy czosnku i chili. Jak się cebula zarumieni wlewamy pomidory i gotujemy. 4. Kroimy paprykę w paski
karolgotuje