mięso - 63110 przepisów (strona:784/4208)

Policzki wieprzowe w winie 141

doskonałą propozycją dania na wykwintny obiad. Najlepiej komponują się z puree ziemniaczanym lub młodymi ziemniakami. W przygotowaniu wbrew pozorom są łatwe i wcale nie tak pracochłonne jakby się wydawało. Mięso z policzków jest bardzo delikatne, jeszcze delikatniejsze od mięsa z polędwicy. Jedynym problemem w ich przygotowaniu może być dostępność – raczej nie znajdziecie ich w dyskontach czy marketach, tylko(...)bulionu 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżeczka ziaren pieprzu marchewka pietruszka kawałek selera kawałek białej części pora olej do smażenia sól i pieprz Przepis 1 Jeżeli mięso ma białe błonki, oczyszczamy je. Każdy z policzków solimy i pieprzymy dokładnie z obu stron. Smażymy do zrumienienia z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Przekładamy do garnka

Kuchnia Bazylii
Kotlety schabowe po meksykańsku 183

Kruche i soczyste kotlety w chrupiącej panierce z dodatkiem papryki, oregano, chilli i pietruszki. Pomysł na trochę inne schabowe niż tradycyjnie ale za to niezwykle smaczne i aromatyczne. Namoczenie mięsa w mleku nadaje mu soczystości i delikatności w smaku. Polecam!     Składniki: 3-4 plastry schabu 3/4 szklanki mleka masło klarowane lub olej – do smażenia PANIERKA: 1/2 szklanki(...)mąki 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz 1/3 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka posiekanej pietruszki     *** Mięso rozbijamy tłuczkiem, przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odkładamy na minimum godzinę (można też zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce *** *** Po tym czasie kotlety odsączamy z mleka i przyprawiamy

Blog z Apetytem
Żeberka pieczone z warzywami w worku 213

cukinie przekrawamy w poprzek na pół, a następnie kroimy w duże plastry, cebule tniemy w piórka, świeże zioła (jeżeli ich używamy) grubo siekamy *** *** Do warzyw i ziół dodajemy przyprawione mięso i wszystko umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia.Całość przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy. Końce rękawa związujemy, a z wierzchu robimy dwie małe dziurki za pomocą igły lub wykałaczki(...)termoobiegiem lub 200’C – funkcja góra-dół i pieczemy przez około 85 minut . Około 10 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw foliowy w celu przyrumienienia mięsa *** *** Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem i warzywami – PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI

Blog z Apetytem
Gyros-owe kotlety 168

Gyros-owe  kotlety Jedliście kiedyś gyros-owe  kotlety? Warto wypróbować bo ile można jeść tradycyjne. Składniki: ·        ½ kg mięsa mielonego  z łopatki wieprzowej ·        Mała cebula ·        ½ torebki ryżu ·        Jajko(...)Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Ryż gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. 2.   Mięso przekładamy do miski, dodajemy obraną i drobno posiekaną cebulę. 3.   Następnie ryż i wbijamy jajko. 4.   Paprykę obieramy z nasion bardzo drobno kroimy i łączymy z mięsem. 5.   Ogórki również

Kulinarna Chwila
Ziemniaki faszerowane zapiekane z serem 228

faszerujecie? Ja bardzo lubię dodawać do farszu warzywa, dzięki nim farsz staję się bardziej soczysty i delikatny. Dziś bardzo proste w przygotowaniu i zarazem bardzo smaczne ziemniaczki, faszerowane mięsem mielonym z dodatkiem cukinii i marchewki, zapiekane z serem Składniki: – 6 dużych ziemniaków – 500g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) – 1 średnia cebula – 100g marchewki – 100g cukinii(...)osolonej wodzie do miękkości. Wyjąc ziemniaki z wody, ostudzić i obrać. Cebulę, marchewkę i cukinię obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Warzywa połączyć z mięsem, dodać przyprawy i majonez. Ostudzone ziemniaki przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wydrążyć miąższ, zostawiając około 5mm brzegi. Wydrążony miąższ zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do farszu i wszystko dokładnie

Smaki Armine
Pieczarkowe bombki 176

Pieczarkowe bombki Pomysł na kotlety mielone na bogato. Składniki na kotlety: ·        ½ kg mięsa mielonego ·        Jajko ·        Sól ·        2 łyżki bułki tartej ·        Majeranek ·        Papryka ostra(...)jajka ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, wsypujemy bułkę tartą, majeranek, paprykę ostrą. 2.   Z papryki usuwamy nasiona i bardzo drobno kroimy, dodajemy do mięsa i wszystko razem dokładnie wyrabiamy. 3.   Pieczarki myjemy

Kulinarna Chwila
Pieczone roladki z fasolką szparagową 172

Zostało z obiadu troszkę strączków ugotowanej fasolki szparagowej więc wykorzystałam je do przygotowania kolejnego obiadu. Fasolka trafiła jako nadzienie do roladek z mięsa mielonego. Roladki można podać z dowolnymi dodatkami a po wystudzeniu można pokroić na plastry jako wędlinkę na kanapki. składniki: 1,3 kg mięsa mielonego, zmieliłam łopatkę 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 100 g żółtego sera, dałam(...)goudę + do posypania roladek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ugotowana fasolka szparagowa sól,pieprz Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę, posiekaną natkę pietruszki oraz ser żółty starty na drobniutkich oczkach. Masę dobrze wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować roladki. Nabrać trochę mięsnej masy i rozpłaszczyć na dłoni. Na środku ułożyć strączki fasolki i dokładnie oblepić

Monia miesza i gotuje
Pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami 155

danie. Pulpeciki z oliwkami i kaparami to ciekawa odmiana dla tradycyjnych mielonych czy spaghetti.  Pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami Składniki:  Na pulpeciki: 500g mięsa mielonego mieszanego 2 garście natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano garść bułki tartej 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia Do sosu: 50ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka kaparów(...)garście zielonych oliwek puszka krojonych pomidorów (400g) Jak przygotować pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami? Przygotowanie pulpetów: W dużej misce wymieszać mięso mielone z drobno posiekaną natką pietruszki, suszonym oregano, bułką tartą, jajkiem, solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrobić i uformować nieduże pulpeciki.  Przygotowanie sosu: Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej i przesmażyć

Codzienne Gotowanie
Najlepsze gołąbki z włoskiej kapusty FIT 160

przygotowanie jest czasochłonne… nic bardziej mylnego! Jak przygotujecie je raz, np. z mojego przepisu, przekonacie się, że trwa to dokładnie chwilę! Składniki na 14-16 gołąbków: – 700g mięsa mielonego z szynki wieprzowej – 100g ryżu basmati – 2 cebule – 1 marchewka – 2-3 gałązki natki pietruszki – 1 ząbek czosnku – 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – 1/2 łyżeczki suszonego tymianku – sól, pieprz GOŁĄBKI: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Do większej miski wkładamy mięso, ostudzony ryż, startą na tarce cebulę, marchewkę, drobno posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i mieszamy, dobrze wyrabiając masę dłonią. Ze środka kapusty wycinamy głąb. Do dużego

Be Fit Be Strong
Zupa gulaszowa 165

domu zaczął się więc sezon na zupy :-) Tym razem padło na gulaszową z ziemniakami, papryką, marchewką i szynką wieprzową. Przepis na nią znalazłam tutaj ( klik ), zamiast mięsa wołowego dałam wieprzowe, bo tamtego nie kupiłam. Zupa pyszna, sycąca, robi się troszkę dłużej, ale z podanej porcji spokojnie wystarczy dla czteroosobowej rodziny na dwa dni ;-) Polecam i miłego piątku Wam życzę(...)łyżeczki kminku 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki (ja dałam pół) 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki  sól pieprz 1. Mięso kroimy w niewielką kostkę i obsmażamy na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą i przepuszczonym przez praskę czosnkiem przez około 10 minut.  2. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy

kruche babeczki
Gryczane spaghetti naleśnikowe z sosem bolognese 125

osobiście polecam bolognese i carbonarę na śmietance. To jak, dacie się skusić? Składniki na 4 porcje: – 8 naleśników gryczanych z tego przepisu – 500ml przecieru pomidorowego – 400g mięsa wołowego (lub wieprzowo-wołowego) – 1/2 puszki groszku konserwowego – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 1 łyżka oleju – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 1/2 łyżeczki suszonego oregano(...)Naleśniki przygotowujemy zgodnie z przepisem tutaj . Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso i rozdrabniamy je jak najdrobniej. Do mięsa dodajemy zioła, chili oraz koncentrat, całość mieszamy i chwilę podgrzewamy. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut

Be Fit Be Strong
Gulasz mięsno grzybowy 180

angielskie 2 liście laurowe 1/ łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki suszonego oregano Szczypta pieprzu Cayenne Sól morska do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Mięso pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do miski, wsypać przyprawę do gulaszu, wlać sos sojowy i wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Paprykę wydrążyć z nasion(...)rozmrażać.  W szerokim garnku rozgrzać olej, dodać cebulę z czosnkiem, chwilę przesmażyć pod przykryciem, dodać marchewkę z papryką  i grzyby, całość smażyć 2-3 minuty, dodać zamarynowane mięso, całość wymieszać, podsmażyć 5-10 minut, po tym czasie wlać piwo lub cydr, dodać wszystkie pozostałe przyprawy, zagotować na większym ogniu, wlać bulion, przykryć garnek i dusić do miękkości mięsa

Wanilia i Kardamon
Keto pasztet świąteczny (Paleo, LowCarb) 160

pasztetów, bo wydawało mi się, że to zbyt skomplikowane. Fakt, jest to potrawa dość praco- i czasochłonna, ale zdecydowanie warta zaangażowania. Nie jest natomiast trudna w przygotowaniu. Różne kawałki mięsa należy po prostu podsmażyć a następnie zmielić w maszynce lub rozdrobnić w malakserze. Potem pozostaje już tylko wszystko przyprawić i wymieszać z jajami (białka należy ubić na puszystą masę(...)Śniadanie Kuchnia Europejska Keyword pasztet Porcje 18 porcji Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 45 minut Składniki 450 gram wątróbki 250 gram karkówki 150 gram boczku wędzonego 300 gram mięsa drobiowego gotowanego (najlepiej z rosołu) 1 cebula duża 1 łodyga selera naciowego 3 jaja 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz gałka muszkatołowa kurkuma Sposób przygotowania Boczek pokroić w kostkę

Modern Cave Girl
Gołąbki z pieczarkami w sosie musztardowym 187

font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Gołąbki   z pieczarkami w sosie musztardowym Coś nowego, coś dobrego, zachęcam każdego. Mięso mielone w kapuście,   w pysznym sosie z pieczarkami. Składniki: ·        1 główka kapusty włoskiej ·        ½ kg mięsa mielonego(...)łyżka mąki pszennej S posób przygotowania: 1.    Kapustę obieramy z liści i gotujemy w gorącej wodzie. 2.    Ryż gotujemy w osolonej wodzie. 3.    Mięso przekładamy   do miski. 4.    Wbijamy jajko, doprawiamy pieprzem oraz solą. 5.    Dodajemy ryż. 6.    Wsypujemy majeranek. 7.    Dokładnie wyrabiamy masę mięsną

Kulinarna Chwila
Boczkowa niespodzianka 143

Boczkowa niespodzianka Zwykłe kotlety mielone z niespodzianką. Składniki: ·        ½ kg mięsa mielonego z łopatki ·        20 pasków boczku parzonego ·        Sól ·        Jajko ·        Tymianek ·        Chili(...)Bułka tarta ·        Puszka ananasów Sposób przygotowania: 1.    Do miski przekładamy mięso. 2.    Wbijamy jajko. 3.    Wsypujemy tymianek. 4.    Doprawiamy solą oraz chili. 5.    Dodajemy bułkę tartą. 6.    Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. 7.    Dwa plastry boczku rozkładamy na krzyż

Kulinarna Chwila

Proponowane wyszukiwania