Domowa wędlina - schab gotowany w mleku z dużą ilością czosnku. Bez konserwantów i innych zbędnych dodatków - tylko mięso, czosnek i naturalne przyprawy. Nie jest też przesolona, jak to się zdarza w kupnych wędlinach. Taki schab gotowany możemy bez wyrzutów sumienia podać dzieciom. Jest delikatny, miękki i soczysty, z lekko czosnkową nutą. Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste. Może trochę(...)czasochłonne, ale proste, bo faktycznie robi się sama. My tylko musimy uzbroić się w cierpliwość, bo najpierw mięso trzeba zamarynować (najlepiej przez całą noc), a następnie przez godzinę gotować w mleku. No i trzeba jeszcze doliczyć czas stygnięcia. Ale naprawdę warto poczekać, bo taka domowa wędlina jest najlepsza i wiemy co jemy! Te kupne mogą się przy niej schować. Idealna
Kuchnia MagdaLenydodatkiem suszonych grzybów i pieczarek jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Pulpety z dodatkiem ryżu są bardzo syte. U nas taki obiad znika bardzo szybko! Pulpety: 300 g mięsa mielonego z szynki 50 g ugotowanego ryżu 2 jajka 3 łyżki bułka tartej 1 cebula Sól Pieprz Czosnek granulowany 2 łyżki natki pietruszki 1,5 litra bulionu drobiowego 2 liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego 2 marchewki Sos grzybowy: 1 cebula 150 g pieczarek Garść suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 0,5 szklanki wody 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej Mięso mielone łączymy z ugotowanym ryżem oraz natką pietruszki. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulkę. Wbijamy jajka i wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Z wyrobionej masy formujemy małe
VioletoweKucharzeniełyżki śmietany 18% 2 średniej wielkości cebule 4 łyżki mąki 50 ml oleju Około pół litra bulionu Sól, pieprz i szczypta mieszanki przyprawy harissa Krok po Kroku 1 Mięso kroimy w półcentymetrowe paseczki, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. 2 Kiedy mięso jest już prawie usmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę 3 Bulion wlewamy do garnka i dodajemy(...)śmietanę i koncentrat pomidorowy Pudliszki. Całość doprowadzamy do wrzenia. 4 Usmażone mięso dodajemy do bulionu. Całość przyprawiamy i gotujemy przez około 30 min mieszając co kilka minut, aby uniknąć przywierania do dna. Życzę smacznego! Po więcej przepisów na obiady zapraszam na uDolores.pl/dania-glowne . Artykuł Strogonow z indyka pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisytego przepisu. A jeśli szukacie jakiś szybkich pomysłów na dania z makaronem, to polecam Wam m.in.: Makaron z szynką w delikatnym śmietanowym sosie Makaron z kurkami Składniki: 500 g mięsa mielonego (cielęce lub wieprzowo-wołowe) 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka około 150 g gotowanego lub parzonego boczku (ja dziś nie miałam, ale polecam Wam go dodać) szczypta(...)tłuszczu szklimy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy drobno posiekany seler naciowy i startą marchew. Obsmażamy i wszystko przekładamy do garnka wraz z boczkiem. Teraz na patelni obsmażamy na oliwie mięso mielone (większy płomień, mięso najlepiej obsmażać partiami). Przekładamy je do garnka. Wlewamy wino i gotujemy około 5 minut mieszając. Dodajemy pomidory z puszki (rozdrabniamy je łyżką), przecier i całość doprawiamy
Słodkie okruszkiMięso mieszane doprawione na pikantnie , chrupiące warzywa i słodko-kwaśny sos z chili który zaostrza smak. Wszystko to włożone w bułkę z sezamem tworzy kompozycję w stylu fushion. Kotlet w bułce to doskonały pomysł na lunch do pracy, jego smak to zasługa idealnie dobranych składników które możecie nabyć w Kuchnie Świata. Domowy fast food jest najlepszy! Moja rada(...)doprawił sobie kanapkę tak jak lubi, już sam sos jest w sobie wystarczająco pikantny. Gorąco polecam! Składniki na 4 porcje: 4 bułki z sezamem do hamburgerów 50 dag mięsa mielonego mieszanego( wołowina, indyk) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu sojowego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sól morska do smaku Szczypta przyprawy
Wanilia i Kardamonszybko, są łatwe do wykonania, nie potrzebujemy wymyślnych składników, no i są baaardzo smaczne. Same plusy, więc zachęcam do wypróbowania ;) Składniki na ok. 4-5 porcji: ok. 900 g mięsa z piersi kurczaka ulubiona przyprawa do kurczaka 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 cebula 3 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól(...)pieprz (w wersji pikantniejszej można dodać chilli w proszku) Mięso umyć, osuszyć oraz pokroić w niedużą kostkę. Następnie oprószyć je dokładnie przyprawą do kurczaka i odstawić do lodówki na minimum pół godziny. W misce dokładnie wymieszać trzepaczką lub zmiksować mąkę, mleko oraz jajka. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek
Simply FoodObiad, który nie wymaga od nas zbyt długiego czasu przygotowania - wystarczy mięso pokroić, przyprawić i przełożyć kawałkami warzyw. Całość włożyć do folii do pieczenia i piec co najmniej 1,5 godziny. Danie idealne na niedzielny obiad. Karkówka przygotowania w poniższy sposób będzie miękka i soczysta, a warzywa będą idealnie ugotowane (nasiąkną powstałym sosem z pieczenia karkówki). Polecam przygotować poniższe danie(...)oprószyć solą oraz pieprzem. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubsze plasterki. Posypać je przyprawą do ziemniaków. Czosnek obrać i przekroić na pół. Do foliowego rękawa przełożyć przyprawione mięso. Następnie na kawałki karkówki ułożyć ziemniaki oraz marchewkę. Rękaw do pieczenia odwrócić (ziemniaki z marchewką mają być na spodzie folii) i na karkówce ułożyć cebulę, czosnek oraz pieczarki. Rękaw
Ugotowaćczosnku 1/2 małej bułki, najlepiej kajzerki woda do namoczenia bułki 1 jajko bułka tarta do obtoczenia kotletów sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Do dużej miski przekładamy mięso mielone. 1/2 bułki namaczamy w wodzie. Czekamy 10 minut. Czosnek obieramy i siekamy. Posiekany czosnek dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko. Namoczoną wcześniej bułkę dokładnie odciskamy(...)wody, dodajemy do mięsa mielonego. Ser pecorino ścieramy na tarce na małych oczkach, dodajemy do masy. Całość doprawiamy do smaku. Masę starannie mieszamy.. Wyrabiamy tak długo, aż masa nie będzie kleić się do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym kotlety będą smaczniejsze. Z masy formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na wcześniej rozgrzanym tłuszczu z każdej strony
Moja smaczna kuchniajako dodatek do drugiego dania, ale często robie je żeby zjeść z ćwikłą i świeżym chlebem własnego wypieku. Po przepis na chleb swojski proszę kliknąć tutaj . Składniki 1/2 kg mięsa mielonego (karkówka) Mięso wieprzowe zamieniam na indycze ale wtedy bułkę moczę w mleku 2 ząbki czosnku Osoby które nie lubią czosnku wzamian mogą dodać drobno posiekaną cebulę Namoczona w wodzie(...)duża bułka 1 jajko Sól, pieprz Krok po Kroku 1 Mięso, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z z wody bułkę i przyprawy wyrabiamy na jednolitą mase. 2 Ręce nawilżamy wodą i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. I to tyle! Kotlety mielone możemy jeść z ćwikłą, jak również jako dodatek do obiadu. Po przepis na chleb swojski proszę kliknąć
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyDziś przepis na bardzo aromatyczny i bogaty w smaki sos mięsno-pomidorowy z oliwkami, szpinakiem, pomidorem, papryką, posypany serem i natką. Z delikatnym mięsem mielonym z indyka, przyprawiony ostrą papryką i ziołami. Jeden z ulubionych mięsnych sosów podawanych do makaronów wszelakich, ryżu i kasz. Pyszny! Sos mięsno-pomidorowy z oliwkami i szpinakiem SKŁADNIKI: 700 g mięsa mielonego z indyka(...)papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz do podania tarty ser i świeża posiekana natka pietruszki lub rukola olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: W dużej, głębszej patelni rozgrzewam olej. Przesmażam na nim mięso mielone z indyka. Gdy zmieni kolor dodaję posiekaną drobno cebulę, pomidora oraz paprykę. Smażę na średnim ogniu często mieszając. Po kilku minutach wrzucam mrożony szpinak. Gdy składniki się połączą
Zasmakuj KuchniZupa warzywna z mięsnymi pulpecikami i ryżem to pomysł na szybki oraz lekki obiad. Do przygotowania poniższej zupy wykorzystałam mrożoną mieszankę warzyw (cukinii, kalafiora, marchewki i groszku cukrowego) i mięso mielone z łopatki. Przed podaniem, zupę należy posypać posiekaną natką pietruszki. Składniki: 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw (np. z kalafiorem, marchewką, groszkiem cukrowym i cukinią(...)bulionu/wywaru warzywnego 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 łyżka masła 1 mała cebula sól, pieprz z chilli zioła sycylijskie (mieszanka suszonych pomidorów, bazylii i natki pietruszki) do dekoracji posiekana natka pietruszki Cebule posiekać. W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie zalać ją wywarem warzywnym. Od razu dodać mrożoną mieszankę warzyw. Całość przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami sycylijskimi
UgotowaćLasagne wszyscy znacie. Moi domownicy bardzo ją lubią. Postanowiłam jednak przemycić do niej tym razem trochę więcej witamin. Składniki: makaron lasagne 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 200 g świeżego szpinaku 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli sól pieprz 2 kulki mozzarelli 150 g parmezanu lub innego sera 2 łyżki masła 3 łyżki(...)ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masłą i 3 łyżki oleju. Dodajemy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy mięso, rozmiażdżony czosnek. Gdy mięso się usmaży dodajemy szpinak i razem dusimy. Dodajemy pomidory i passatę. Chwilę wszystko dusimy, doprawiamy solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu pomidorowego
MojaQchnia.pldodaje delikatnego posmaku , nie zrobi landrynki z baleronu Zostawiamy tak zasypaną białym złem na 24 godziny w lodówce . Po tym czasie wyciągamy z cukru ( będzie płynny od soków z mięsa ) , płukamy pod bieżącą zimną wodą , osuszamy papierowym ręcznikiem . Teraz czas zasypać mięso solą , dokładnie , od spodu ,z góry i boków . Wstawiamy ponownie do lodówki na 24 godziny . Dla niedowiarków : robię(...)jest w sam raz . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po tym czasie wyjmujemy , ponownie płukamy , osuszamy . Obtaczamy w czosnku , płatkach papryki i umieszczamy w pończosze , nadając jej ładny kształt poprzez ugniatanie mięsa Wieszamy w pomieszczeniu o temperaturze od 16 C do 21 C najlepiej gdzieś , gdzie jest swobodny przepływ powietrza . Osobiście wieszam w kuchni , pod sufitem , na haku po paprotce Niech sobie
Ogrodnik w podróżypewno znacie to danie. Pyszne i koi podniebienia mięsożerców. Uwielbiam je, najbardziej w naleśniku :P SKŁADNIKI: 800g mięsa mielonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 kostka mięsna 1/2 puszki fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 400g pomidorów z puszki 180g koncentratu pomidorowego 1 łyżki papryki słodkiej 1/8 łyżeczki chili firmy Galeo (można więcej jeśli lubicie ostre) 1 płaska łyżeczka przyprawy(...)wieprzowiny ew. sól, pieprz olej WYKONANIE: 1. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy rozdrobniony czosnek, gdy się zrumienią dodajemy mięso mielone. Dodajemy przyprawy. Smażymy aż mięso zacznie się rumienić. 2. Dodajemy pomidory oraz koncentrat. Czekamy do odparowania zbędnej wody. 3. Pod koniec dodajemy kukurydzę i fasolę. Całość chwilę gotujemy
Dziś Ja gotujetypu porter 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżka musztardy francuskiej 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 2-3 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i smażymy na rozgrzanym oleju, a następnie przenosimy do garnka. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w kostkę, a czosnek(...)drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu wołowiny. Przenosimy również do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, majeranek i zalewamy bulionem oraz piwem. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 45-50 min. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do gulaszu. Dusimy przez kolejne 45-50 min., aż mięso
Kuchnia MagdaLeny