mięso - 63110 przepisów (strona:577/4208)

Faszerowane papryki z mięsem i ryżem 179

Faszerowana papryka jest jednym z ulubionych przysmaków mojej rodzinki!Faszerowana mięsem … ryżem i dodatkiem aromatycznych przypraw czy też innych warzyw sprawdza się nie tylko na obiedzie , ale i rodzinnych przyjęciach.Syci na długie godziny i zachwyca podniebienia!Faszerowana papryka jest obowiązkowym daniem co roku w sezonie! SKŁADNIKI:- czerwona papryka – 2 szt- ugotowany ryż – 1 szkl- poszatkowana kapusta(...)mięso mielone – 200 g- cebula – 1 szt- czosnek – 1 ząbek- jajko – 1 szt- śmietana 18% – 200 ml- ser żółty – 50 g- olej- sól- pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.   Dodajemy posiekaną cebulę i kapustę.Chwilę razem podsmażamy.   Dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy je mieszając.   Dodajemy czosnek oraz przyprawy : sól i pieprz

Ostra na Słodko
Polędwiczki z kurczaka w sosie z winnych jabłek 273

Dziś mam dla Was przepis na pyszne mięso , które śmiało możecie przyrządzić na dzisiejszy , albo świąteczny obiad!Filet z kurczaka w przepysznym i niesamowicie aromatycznym sosie z winnych jabłek smakuje obłędnie!Robi się go ekspresowo i tak samo szybko znika.Możemy podawać go zarówno z pieczonymi ziemniaczkami … jak i ryżem.Świetnie będzie pasował również do makaronu np. tagiatelle! SKŁADNIKI(...)czerwone wino – 2 łyżki- mąka – 1 łyżka- sól – 1 szczypta- pieprz – 1 szczypta- papryka – 1 szczypta- masło – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso oczyszczamy, kroimy w polędwiczki średniej wielkości, delikatnie rozbijamy. Z każdej strony doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną papryki. Masło rozgrzewamy na głębokiej patelni. Smażymy mięso z obu stron na delikatnie rumiano

Ostra na Słodko
Kurczak w pesto z mozzarellą 315

Wpis zawiera lokowanie produktu.Co prawda mięso jem niezwykle rzadko , ale jak już je przyrządzam , to staram się , by za każdym razem było przyrządzone w urozmaicony sposób – tak jak tym razem.Zwykłe filety z kurczaka zapieczone w przepysznym sosie pesto z dodatkiem mozzarelli nabierają iście ” królewskiego ” charakteru!Sprawdzą się nie tylko jako obiad ( np. z ziemniaczkami i ulubioną(...)surówką ) , ale też jako ” wkładka ” do bułki … czy mięso na kanapkę.  SKŁADNIKI:- filet z kurczaka – 2 x 150g- pesto rosso Provitus – 80 g- mozzarella – 100 g- oliwa – 50 ml- sól , pieprz- bazyliaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mięso oczyszczamy , delikatnie rozbijamy tłuczkiem.Oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu.Smarujemy sosem pesto , tak , by mięso było w całości pokryte.Zawijamy

Ostra na Słodko
Zapiekane naleśniki z mięsem i mozzarellą 289

sposób przyrządzenia bardziej przypomina naleśniki .Nie ważne , jak zwał tak zwał – ważne , że są naprawdę pyszne i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę.Chrupiące naleśnikowe ciasto wypełnione po brzegi mięsem mielonym i dużą ilością ciągnącego się sera – w tym przypadku mozzarelli i goudy.Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne! SKŁADNIKI :( dla 2 osób )NALEŚNIKI :** mąka – 1 szkl** mleko – 2 szkl** jajko(...)sól – 1 łyżeczka** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka** olej – ¼ szklFARSZ:** mięso mielone – 400 g** cebula – 1 szt** mozzarella – 1 szt** ser żółty – 150 g** sól , pieprz , paprykaDODATKOWO :** bułka tarta do panierowania** jajko do panierowania** olej do smażenia  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI :Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut.Smażymy średniej grubości naleśniki , odkładamy w ciepłe miejsce.FARSZ:Cebulę

Ostra na Słodko
POMIDOROWE NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 184

kolejny potwierdziło się , że takie pomysły są najlepsze!Danie wyszło rewelacyjne , a nie było głodomora , który by nie chciał dokładki!Puszyste naleśniki o pomidorowym smaku wypełnione sycącym , mięso – warzywnym farszem z dodatkiem aromatycznych przypraw są świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad , jak i ciepłe danie na imprezie!SKŁADNIKI:NALEŚNIKI:* mąka – 2 szklanki* mleko – 350 ml* przecier pomidorowy(...)jajko – 2 szt* olej rzepakowy – 50 ml* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* sól – 1 szczypta* papryka słodka – 1 szczyptaFARSZ:* mięso mielone ( łopatka ) – 300 g* czerwona Fasola w Sosie Pomidorowym „Cayenne” – 150 g* fasola Borlotti – 150 g* kukurydza – 150 g* czerwona papryka – 1 szt* żółta papryka

Ostra na Słodko
Kotlety Mielone 306

otoczeniu pysznych ziemniaczków (lub kaszy) i ulubionych sałatek. Potocznie nazywane "sznycle" to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i smaczny niedzielny obiad. Kotlety Mielone - Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy jajko  bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku ok. pół łyżeczki vegety 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek(...)ponadto:  bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Kotlety Mielone - Sposób przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso.  Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki, które następnie

Słodka Strona
Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym 2484

dania.   Kotleciki mielone w sosie koperkowym to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i pyszny niedzielny obiad.Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym -Składniki:Kotlety Mielone:500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebulałyżka musztardyjajko bułka namoczona w mleku2 duże ząbki czosnkuok. pół łyżeczki vegety2 łyżki bułki tartejprzyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowasól pieprzponadto(...)śmietany 18%Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania:Kotlety mielone:Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy

Słodka Strona
Kotlety Mielone z Sosem Pieczarkowym 889

Polsce. "Sznycelki" w takiej formie to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i smaczny niedzielny obiad. Kotlety Mielone z Sosem Pieczarkowym - Składniki: Kotlety Mielone:   500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy jajko  bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku ok. pół łyżeczki vegety 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek(...)łyżki śmietany 18%  Kotlety Mielone z Sosem Pieczarkowym - Sposób przygotowania: Kotlety Mielone: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso.  Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki, które następnie

Słodka Strona
Zupa ogórkowa na kościach wieprzowych 138

Pyszna, lekko kwaskowata, pożywna zupka ogórkowa :) Zapraszam do gotowania! Składniki na ok. 1,5 litra zupy ogórkowej: 2 litry wody 500 g kości wieprzowych z odrobiną mięsa 1 pietruszka 1 marchewka 1 por kawałek selera 2 liście laurowe 2 ziela angielskie szczypta soli szczypta pieprzu 5 dużych ogórków kiszonych  woda z ogórków  2 ziemniaki 2 łyżki śmietany(...)selerem, porem, kośćmi, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy dwoma litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez dwie godziny. 2. Po dwóch godzinach wyławiamy mięso i marchewkę, zupę przecedzamy (resztę warzyw wyrzucamy). Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, marchewkę i ogórki kiszone ucieramy na tarce o dużych oczkach - wrzucamy do przecedzonej zupy. Gotujemy

My Culinary Art
Drobiowy szaszłyczek na szybko 330

papryka, majeranek - do smaku, wedle upodobań.Piersi pokroić w kawałeczki około 2-3 cm. Oliwę w małej miseczce połączyć z przyprawami i natrzeć tą mieszaniną kawałeczki mięsa. Odstawić do lodówki i przygotować resztę składników.Boczek pokroić w plastry, a potem w kawałeczki odpowiadające wielkości kawałków mięsa. Cebulę wybrać taką, aby jej plastry nie były za duże - pokroić(...)mogło się opiec, a górna opieczona część znalazła się na dole. W sumie po około pół godzinie były gotowe.Taki sposób pieczenia ich sprawił, że były delikatniejsze, bardziej wilgotne, a mięso nie spiekło się za mocno. Zadbała o to wlana na dno naczynia woda, a przyprawy wrzucone do niej nadały mięsu ciekawy posmak.Oczywiście - każdy z nas ma swoje ulubione

Codzienna kuchnia niecodzienna
Aromatyczne pulpety z tymiankiem i zielonym pieprzem w sosie pomidorowym 145

Schab lub mięso z szynki nie musi być suche. I nie trzeba podawać go tylko w postaci naszych tradycyjnych polskich schabowych. Chcę Was namówić do korzystania z tych mięs częściej i smaczniej :) Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :)Składniki na pulpety:30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa),1 jajko,1 sucha bułka(...)smaku,kilka ziaren ziela angielskiego i 3 średnie liście laurowe.Mięso mielimy na drobno. (Ja zrobiłam to przy pomocy blendera.) Bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Mięso i bułkę łączymy, dodajemy jajko, sól, posiekany lekko tymianek i pieprz w całości. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy pulpeciki wielkości małego jajka, które obtaczamy w mące.W garnku zagotowujemy lekko posoloną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ognisty gulasz z pieczarkami i pomidorami 207

mięsiste pomidory. Pozostaje sięgnąć po pomidory z puszki - do sosów nadają się rewelacyjnie. No to zapraszam do stołu :)Składniki:około pół kg szynki wieprzowej (lub innego ulubionego mięsa),20 dkg pieczarek,średnia cebula,puszka pomidorów,sól, ostra papryka - do smaku,3-4 liście laurowe,8-10 ziaren ziela angielskiego,4-5 łyżek oleju(...)łyżki mąki pszennej.Mięso opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Obsypać mąką i podsmażyć na rumiano na oleju.Podsmażone mięso przełożyć do rondelka. Na tej samej patelni, na której się smażyło, przesmażyć lekko cebulę pokrojoną w piórka lub grubszą kostkę. Kiedy zacznie się rumienić, dodać pokrojone na 4 pieczarki. Poddusić wszystko razem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zraziki wołowe z marchewką, ogórkiem kiszonym, parówką i dymką 169

równie smacznie :) Składniki: wołowina (np. rostbef, udziec, ligawa...)  ogórek kiszony, marchewka, dymka, cienka parówka, delikatna musztarda (np. kremska), grubo mielony pieprz, sól, masło (najlepiej klarowane), cebula, odrobina mąki. Mięso pokroić w plastry, rozbić dość cienko tłuczkiem. Ja każdy kawałek wkładam do czystej foliowej torebki, wtedy mięso równomiernie się rozbija, nie klei się do tłuczka, ani nie pryska po kuchni(...)Marchew obrać i pokroić w niezbyt grube słupki o długości nieco krótszej niż szerokość rozbitych plastrów mięsa. Ogórek i parówkę również pokroić w podobne słupki. Dolną część dymki przyciąć na podobną jak pozostałe składniki długość. Rozbite mięso przyprawić pieprzem i cienko posmarować musztardą. Układać kawałki dodatków i zwijać ciasto roladki. Żeby nie rozwinęły

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cevapcici z musztardą i imbirem - piknikowa przekąska na Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 120

czystym sumieniem polecić je Wam :) Żeby było oryginalnie, to zdjęcia przygotowałam w stylu retro - ciekawa jestem, jak ten efekt Wam się  spodoba ;) Składniki: pół kilograma chudego mięsa - użyłam szynki wieprzowej, 2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy - użyłam "Starofrancuskiej" Tesco, płaska łyżeczka mielonego imbiru , spora szczypta grubo mielonego pieprzu , sól , pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki(...)łyżki zimnej wody , patyczki do szaszłyków , ewentualnie odrobina oleju do przesmarowania elektrycznego grilla lub patelni. Mięso zmielić lub posiekać drobno - chodzi o to, żeby nie było zmielone na "papkę". Dodać wszystkie przyprawy i wodę. Dobrze wszystko wyrobić. Mięso odstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin, żeby wszystkie składniki dobrze się "przegryzły

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paprykowe pulpety wieprzowe w sosie...paprykowym 152

Dzisiejszy obiad powstał niejako z przypadku i w wyniku improwizacji ;) Wyjęłam z zamrażarki dwa kawałki mięsa (jak sądziłam), a po rozmrożeniu okazało się, że w jednym z nich nie znajduje się wołowina lecz opiekana papryka. Trzeba było zatem zagospodarować to "znalezisko". Wymyśliłam paprykowe pulpety - wystarczyło tylko zmielić wieprzową szynkę, a reszta zrobiła się(...)własnie z wczesną jesienią, kiedy to robię przetwory z papryki, między innymi takiej opiekanej. Dzisiaj wykorzystałam ostatnią jej porcję z ubiegłego sezonu - było pysznie :) Składniki: około pół kilograma chudego mięsa wieprzowego , 2 średnie czerwone papryki , średnia cebula , 3-4 łyżki zimnej wody , sól , grubo mielony pieprz , 3 łyżki oleju , 6-7 ziaren ziela angielskiego , 3 średnie listki laurowe

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania