mięso - 63110 przepisów (strona:580/4208)

Filet z indyka faszerowany owocami 181

piersi indyka po kilka suszonych moreli i śliwek pół szkl. czerwonego półwytrawnego wina łyżka masła przyprawa do drobiu pieprz Wykonanie: Owoce wypłukać i namoczyć w winie na 3 godziny. Mięso umyć, ostrym nożem naciąć w połowie w poprzek tak, by utworzyła się kieszeń. Natrzeć mięso przyprawą i pieprzem, osączone owoce wkładać na przemian do przygotowanej kieszeni.Otwór zaszyć lub spiąć(...)igłami do rolad. Przełożyć mięso do brytfanny, posmarować masłem i piec przez godzinę w 180 stopniach. Od czasu do czasu polewać mięso zalewą, w której moczyły się owoce, a potem sosem z dna naczynia. Po upieczeniu pokroić na porcje, podawać na gorąco lub na zimno z warzywami

Anioły w kuchni
Rolada z Papryką 141

Rolada z Papryką Skład : 500 g mięsa mielonego z szynki 200 g papryki konserwowej przyprawa knorr do mięs Przygotowanie : Mięso mielone formujemy w placek Mięso ugniatamy żeby mięso miało zwartą konsystencje na górę układamy pokrojoną paprykę konserwową smarujemy roladę niewielka ilością oleju, posypujemy przypraw do mieś . Rozgrzewamy patelnie

Sylwetka Od Kuchni
Kotlety 160

Składniki: pół kilograma schabu karkowego wieprzowego olej do smażenia panierka: 3 surowe jajka, mąka, bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, kurkuma Z pół kilograma schabu wychodzi ok 8 kotletów. Umyte mięso kroimy i każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety mają mieć chrupiąca skórkę odpowiednio je panierujemy: każdy kotlet posypujemy szczyptą soli i pieprzu, obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym surowym jajku(...)tartej bułce. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Do panierki możemy użyć dowolnej mąki, warto też dosypać ulubionych przypraw jak kurkuma czy majeranek. Najważniejsze aby olej przed włożeniem mięsa porządnie rozgrzać a w trakcie smażenia płomień można delikatnie zmniejszyć by kotlety się nie przypaliły. Oczywiście smażymy mięso z obu stron na złoty kolor a usmażone odkładamy

prawdziwe jedzenie
Pasztet z żurawiną i pistacjami 155

Domowy pasztet jest pyszny, łatwy do przygotowania i bardzo aromatyczny. Lubie wegetariańskie pasztety z soczewicy i soi, jednak z dodatkiem mięsa to mój faworyt!. Wszystkie zioła i przyprawy znajdziecie w Owocowym Raju Składniki: 1 kg udek kurczaka 1 kg wątróbki drobiowej 3 garści obranych  pistacji   3 garści suszonej  żurawiny 2 jajka 1 czerstwa bułka kilka łyżek oleju(...)pęczka natki pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa kilka ziaren ziele angielskiego 2 liście laurowy pieprz czarny mielony pieprz kolorowy lub cytrynowy  do ozdobienia wierzchu sól Mięso opłukać, zalać 2 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. Zebrać szumy, dodać obraną i pokrojoną pietruszkę, marchewkę, selera i pora. Osolić, gotować ok. 90 minut z dodatkiem liści laurowych

Apetyczna babeczka
Tacos 217

zielonej papryki 1 pomidor 6-7 pieczarek 250 g kukurydzy z puszki ½ zielonej części cebulki dymki około 200 g sera cheddar (lub innego ulubionego) olej do smażenia Przyprawy do mięsa:* 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 ostrej papryki 1/5 łyżeczki pieprzu cayeen 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku skórka z ½ limonki sól i pieprz do smaku(...)pieprz * możecie również użyć gotowej mieszanki do kuchni meksykańskiej   Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy na drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę i czosnek smażymy przez chwilę, dodajemy mięso i kontynuujemy smażenie. W międzyczasie przygotowujemy mieszankę przypraw. Mięso przyprawiamy i dalej smażymy przez około 10 minut Paprykę kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Do podsmażonej papryki oddajemy kukurydzę

Mania Gotowania
Mielone zraziki nadziewane porem i papryką 213

piec ciasta niż gotować;)) No, ale nie samym deserem człowiek żyje, dlatego dziś mam dla Was smaczną i szybką wersję zrazików w sam raz na obiad. Zraziki są z mięsa mielonego, nadzienie zaś z papryki i pora. Do tego sos pomidorowo-paprykowy i pyszny obiad gotowy;)) Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,  czerwona i zielona papryka,  1/2 pora(...)pomidorowego,  2 łyżki pikantnego ketchupu,  sól, pieprz,  ostra papryka,  łyżka mąki, olej rzepakowy do smażenia. Wykonanie Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju rzepakowego. Mięso urobić z jajkiem, bułką tartą, odrobiną soli i pieprzu oraz połową cebuli. Wyrobić zwartą masę. Papryki oczyścić, pokroić w paseczki. Por dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w półtalarki. Do pora

Z miłości do słodkości
Mięso wieprzowe w słoiku 286

Jeśli nabyliśmy akurat większą porcje świeżego mięsa wieprzowego i nie daliśmy rady zjeść, to zróbmy sobie z niego "żelazny zapas" :) Kiedy lodówki nie były tak dostępne jak dziś, takie mięsne zapasy robiła moja babcia, a potem mama. Ja robiłam to rzadko. Postanowiłam jednak wrócić  do dawnego sposobu konserwowania. Mięso jest naprawdę smaczne i będzie zawsze łakomym kąskiem na naszym(...)stole :) Składniki : 1 i 1/2 kg np. karczku lub szynki - u mnie mięso z golonki około 1 i 1/2 łyżeczki soli 6 ząbków czosnku pieprz mielony do smaku 2-4 listki laurowe szczypta majeranku, ewentualnie szczypta suszonego lubczyku kilka ziaren jałowca  - rozdrobnić Przygotowanie: Mięso umyć i pokroić w sporą kostkę Do dużej miski włożyć dość drobno pokrojone mięso, wsypać

Proste Potrawy
Boczek pieczony 192

Dość często przyrządzam mięsa, które kupuję surowe, a potem doprawiam do smaku po swojemu. Za każdym razem jest to trochę inny smak, ale o to chodzi by się nie znudziły. :) Składniki : około 1,20 kg surowego boczku olej kilka goździków 4 ząbki zmiażdżonego czosnku pieprz, czerwona papryka, sól, estragon Przygotowanie : Mięso umyłam i osuszyłam, nakłułam je w kilku miejscach Przygotowałam(...)podanych składników ( każdego z sypkich składników było po około płaskiej łyżeczki ), oprócz goździków i soli i wymieszałam je w około 1/4 szklanki oleju - tak by starczyło do posmarowania całego mięsa Natarłam taką marynatą mięso, nakłułam ponownie, włożyłam w mięso kilka goździków i pozostawiłam je w chłodzie do dnia następnego Następnego dnia posypałam solą, wtarłam jeszcze raz marynatę w boczek, przełożyłam

Proste Potrawy
Soczysty mielony z batatami i sosem kurkowym 313

mielone, które zawsze są pyszne i niezwykle soczyste, a to dla mnie w dobrych mielonych jest najważniejsze. Te kotlety za każdym razem wychodzą tak samo pyszne. Postawą jest mięso. Musi to być dobre świeże mięso. Sama wieprzowina np. łopatka wieprzowa lub jeśli ktoś tak woli – pół na pół z wołowiną np. antrykot, łopatka. Mięso mielimy sami. Paczkowane mielone mięso(...)dodajemy żadnego sera żółtego ani nic z tych rzeczy. A teraz zdradzę Wam 2 sekrety. Moje mielone są takie pyszne i soczyste dzięki temu, że:1. dodaje do mięsa gorącą wodę, 2. długo je później wyrabiam. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Kotlety: 500 gram łopatki wieprzowej 2 wiejskie jajka 2 duże białe szkliste cebule 3 suche kajzerki mleko masło klarowane

OstryKęs
Carpaccio wołowe 244

przystało na samca alfa jestem stuprocentowym mięsożercą. Mięso uwielbiam w każdej niemal postaci. Pierwotne instynkty sprawiają, że szaleję też za surowym mięsem - uwielbiam tatara i krwiste steki. Dzisiaj proponuję alternatywny sposób przygotowania surowego mięsa - carpaccio z rukolą, parmezanem, pomidorkami koktajlowymi, kaparami i sosem balsamicznym.  Do przygotowania dania użyłem: 250 gram polędwicy wołowej, rukoli, 15 pomidorków koktajlowych (po 5 czerwonych(...)mielonego pieprzu. Kluczem do dobrego carpaccio, czy tatara jest przede wszystkim wysokiej jakości wołowina. Do carpaccio używać powinno się polędwicy wołowej. O ile do tatara polędwicę można zastąpić innymi mięsami wołowymi, to do carpaccio nadaje się wyłącznie polędwica, która nie posiada wewnętrznych błon. Polędwicę, po pozbawieniu jej ewentualnych błon mocno schładzam, poprzez umieszczenie jej na pół godziny w zamrażarce

Wyprawy kulinarne
Steak z rostbefu 223

przygotowania dobrego steak'a to solidny kawałek dobrej wołowiny. Ja osobiście najbardziej lubię rostbef, ale można przygotować steak'a również z antrykotu czy polędwicy wołowej. Ważne jest, aby mięso było z mięsnej rasy krów, lekko poprzerastane tłuszczem. Mięso powinno być też odpowiednio dojrzałe, nie może być zbyt świeże. Przygotowanie steak'a rozpocząłem od wyjęcia mięsa z lodówki. Mięso przed smażeniem(...)środku, co powoli na jego równomierne wysmażenie, dlatego też po wyjęciu go z lodówki pozostawiłem je na godzinę, aby osiągnęło pożądaną temperaturę.   W międzyczasie przygotowałem dodatki do mięsa. 4 małe ziemniaki obrałem ze skóry, umyłem i przez 10 minut dotowałem we wrzącej osolonej wodzie. Po tym czasie odcedziłem je i umieściłem w piekarniku z włączoną funkcją grilla w temperaturze

Wyprawy kulinarne
Rosół z pieczarkami i pulpecikami 236

jest świetną propozycją, którą powinny docenić zarówno mamy, jak i dzieci. Ma zupełnie inny smak – jest lekko pieczarkowy, a mięciutkie pulpeciki rozpływają się w ustach. Pulpeciki robimy z mięsa gotowanego, a więc zdrowszego i lekkostrawnego. Taki wołowy rosołek jest idealnym daniem na pierwsze jesienne przeziębienia, które niestety już się pojawiły. Mimo, że uwielbiam tradycyjny rosół z makaronem, to taki(...)rosołu 1 małe jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi) sól świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na godzinę. Po tym czasie wodę wylewamy (nie do zlewu – świetnie odżywia kwiaty, dlatego warto użyć ją do podlewania), płuczemy garnek, wkładamy mięso

Poezja smaku
Mięsko na kanapki 242

Rany...nie pamiętam kiedy robiłam to mięsko..ale przepis miałam zapisany...Pyszne było...to akurat pamiętam.. około 1,2 kg mięsa mielonego 1 łyżeczka żelatyny [ niekoniecznie] przyprawa Mefisto peklosól około 50 ml wody skórki drobiowe przyprawa do drobiu pieczarki Skórki wyczyścić , posypać przyprawą do drobiu.Pieczarki pokroić w kostkę i poddusić, dodając przyprawy.Wystudzić.Na skórki drobiowe wyłożyć pieczarki(...)zwinąć roladki.Do mięsa mielonego dodać przyprawy i wodę, wyrobić mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Część mięsa przełożyć do szynkowaru , położyć zwinięte roladki ze skórek i pieczarek , znów część mięsa, roladki i wyłożyć resztę mięsa mielonego. Zamknąć szynkowar .Odstawić do lodówki na 2-3 dni.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut

Moje domowe kucharzenie
Prosty sposób na gołąbki 161

podanych składników wychodzi ok.10 gołąbków.  Farsz do gołąbków można zrobić z samego mięsa ale zazwyczaj dodaje się jeszcze ryż lub kaszę np. gryczaną. Zmielone mięso jest na tyle lepkie, że nie potrzeba dodawać ani jajek ani tym bardziej bułki tartej. Ważny jest więc rodzaj mięsa o czym za chwilę.  Gołąbki wolę robić w piekarniku ale zawsze można włożyć(...)sporego garnka i gotować w rosole lub sosie pomidorowym na małym ogniu.  Składniki : główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy a gdy kupujemy zmielone trzeba

prawdziwe jedzenie
Domowa kiełbasa toruńska 395

toruńską – kiełbasę z dużą ilością pieprzu, czosnku i majeranku. Przygotowanie kiełbasy w warunkach domowych to dość długi proces trwający co najmniej kilka dni. Najpierw musimy znaleźć dobre mięso, a później je przez kilka dni peklować. Następnie nabijamy kiełbasy i dajemy im odpocząć. Następny dzień to wędzenie, potem odpoczynek, parzenie i najprzyjemniejsza część – konsumpcja. Po raz pierwszy zastosowaliśmy metodę(...)suchego peklowania mięsa. Peklowaliśmy je przez 2 doby (zaleca się dłuższy czas peklowania). W tym czasie 2 razy mieszaliśmy mięso. Na koniec przed nabiciem sprawdziliśmy czy nie trzeba dodać soli. Dodaliśmy trochę ciepłej wody i bardzo dokładnie i długo wyrabialiśmy. To bardzo ważne – im dłużej będziemy wyrabiać kiełbasę tym będzie bardziej delikatna i soczysta. Następnie kilka godzin wędzenia, suszenia

OstryKęs

Proponowane wyszukiwania