zapiekanki z cukinią i wyszła tak smaczna, że czuję, że już niedługo do niej wrócimy :) Składniki na ok. 4-5 porcji: ok. 700-800 g młodych ziemniaków 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, słodka mielona papryka, zioła prowansalskie 0,5 łyżeczki(...)śmietany 18% 1 zielona cukinia pieprz ziołowy ok. 150-200 g sera żółtego mozzarella Ziemniaki obrać i podgotować, aż zaczną mięknąć. Odstawić do ostygnięcia. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć mięso mielone, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć. Następnie dodać pokrojone pieczarki, posolić je i smażyć aż odparują. Paprykę oczyścić i pokroić
Simply FoodŻeberka pieczone w młodej kapuście Kruche, soczyste i aromatyczne mięso pieczone razem z warzywami czyli cały obiad przygotowany w jednym naczyniu Palce lizać! Składniki: ok 1 kg żeberek 1/2 główki młodej kapusty 2 cebule 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 2 łyżki posiekanego szczypiorku Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek *** Żeberka(...)godzin *** *** Kapustę grubo szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka *** *** Papryki tniemy w paski *** *** Wszystkie warzywa przekładamy do miski, posypujemy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy *** *** Na dnie żaroodpornego naczynia układamy połowę mięsa *** *** Na mięsie układamy połowę warzyw *** *** Na warzywa wykładamy resztę mięsa *** *** Całość przykrywamy pozostałymi warzywami, a z wierzchu posypujemy szczypiorkiem *** *** Danie przykrywamy lub umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia *** *** Wkładamy
Blog z Apetytemprzygotować sami (według podanego niżej przepisu) lub kupić gotowy. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 cebule 20 dkg boczku wędzonego 1 łyżka posiekanego szczypiorku Marynata do mięsa: 3 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta chilli Sos barbecue (można też użyć gotowy): 50 ml sosu worcestershire(...)octu winnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej *** Filety z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Do miski wkładamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy *** *** Mięso przekładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy na około pół godziny aby przeszło przyprawami *** *** Boczek kroimy w plasterki *** *** Cebulę obieramy i również kroimy w plasterki *** *** Patyczki do szaszłyków zalewamy wodą
Blog z Apetytemprzygotować w domu. Shoarma z kurczaka według naszego przepisu wychodzi tak, że palce lizać. Cały sekret w doborze przypraw i sposobie smażenia. Przepis na shoarmę z kurczaka Składniki: kilogram mięsa z kurczaka (piersi lub filety z udek), płaska łyżka mielonego kuminu (inaczej kmin rzymski, znajdziecie go na półce z przyprawami w większości supermarketów, nie mylić z kminkiem. Nie można pominąć(...)łyżek oleju. Zrób tak: kurczaka pokrój na dość cienkie nieregularne kawałki, wymieszaj z wszystkimi przyprawami i olejem, odstaw do lodówki co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na noc. Mięso musi się dobrze zamarynować. Kawałki kurczaka smaż na suchej patelni (najlepiej teflonowej) – olej jest już w marynacie. Każdy kawałek musi przylegać do spodu. Ogień ma być spory. Przez pierwsze
Kulinarna PolskaGulasz segedyński. Gulasz segedyński - to przepyszny sposób na niedzielny obiad. Przepis na gulasz segedyński nie jest skomplikowany, dlatego z jego przygotowaniem poradzi sobie niemal każdy. Gulasz segedyński to delikatne mięso duszone z kiszona kapustą, cebulą, pieczarkami i ziołami. Gulasz doprawiony koncentratem pomidorowym. Proste i pyszne jedzenie z jednego garnka - wszystko przygotowane na w jednej patelni. Pyszny, domowy gulasz segedyńki(...)tradycyjna receptura. Składniki : 650 g mięsa wieprzowego np. karkówki 1 duża cebula ok. 6 większych pieczarek 600g kiszonej kapusty ok. 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz i papryka mielona do smaku liść laurowy Gulasz segedyński -przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Kapustę kiszoną opłukać, osączyć i pokroić kilka razy Cebulę i pieczarki obrać, następnie pokroić
Moja Książka Kucharskamiodu staje się pysznym i sycącym daniem wielu wymiarów. Kwaśność rabarbaru, ostrość chili, słodycz miodu, kremowe nadzienie delikatnych roladek i tymianek, który podbija niesamowicie nie tylko smak mięsa ale i samego rabarbaru. Słyszeliście kiedyś, że to książka wybiera człowieka, a nie człowiek książkę? Podobno tak samo jest z roślinami. Chodzą za nami te, których potrzebujemy. Nazwa tymianku pochodzi(...)pieprz do smaku 3-4 młode cebulki dymki (białe części) Sposób przyrządzenia: 1. Piersi z kurczaka podziel na płaty (3-4 kotlety z każdej piersi). 2. Delikatnie rozbij mięso i dopraw solą i pieprzem z każdej strony. 3. Serek śmietankowy wymieszaj z suszonym tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 4. Każdy płat mięsa posmaruj serkiem i połóż na nim przekrojoną
Kuchnia w Słońcu Skąpanadekoracji posiekany szczypiorek Udka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić pieprzem oraz polać 2 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką oliwy z oliwek. Wymieszać. Mięso wstawić do lodówki. Najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Ryż wsypać do garnka, przepłukać, zalać wodą, posolić i ugotować. Ostudzić. Papryczkę chili przekroić na pół, usunąć nasionka i bardzo(...)oliwek. Dodać cebulę oraz czosnek. Chwilę smażyć. Następnie dodać marchewkę, papryczkę chili oraz pora. Smażyć, aż do lekkiej miękkości warzyw. Następnie warzywa przesunąć na bok patelni i dodać zamarynowane mięso. Smażyć 2-3 minuty (mięso musi być miękkie!). W międzyczasie jajka wbić do miski, przyprawić je solą oraz pieprzem i roztrzepać za pomocą widelca. Następnie do woka dodać ryż
Ugotowaćsucha, krucha, miękka i bardzo aromatyczna. Połowę zjedliśmy od razu na obiad taka była pyszna, a reszta została pokrojona w plasterki i zjedzona na kolację :) Składniki: * 1 kg mięsa wieprzowego bez kości * 3 łyżki musztardy sarepskiej * 8 łyżek oleju * pół łyżeczki soli * 2 łyżki majeranku suszonego (użyłam Skworcu ) * 6 ząbków czosnku drobno pokrojonego * 1 łyżeczka papryki słodkiej (użyłam(...)Skworcu ) * pół łyżeczki przyprawy do wieprzowiny (użyłam Skworcu ) Wykonanie: W misce wymieszać olej z musztardą, dodać przyprawy, zioła i czosnek, wymieszać. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nasmarować mięso. Odstawić je do lodówki na 3-4 godziny. Mięso przełożyć do rękawa i piec około godziny w 170'C. Po tym czasie rękaw rozciąć i piec mięso jeszcze około 20 minut
Zrób to smacznieZapiekanka makaronowa z serem to pomysł na danie jeśli nie macie zbytnio czasu na gotowanie i jeśli lubicie żółty ser. Tak, tak danie to w żadnym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!okazji naszego święta, życzenia samych wspaniałości :) Chwili dla siebie. Spokojnych nocy. Ciepłej kawy ;) Bardzo proste roladki ze szparagami, z którymi poradzą sobie nawet początkowi kucharze. Minimum składników - bo tylko mięso, szparagi, ser i przyprawy. Ładnie podane z pewnością sprawią wrażenie wyszukanych ;) Składniki na 4 porcje: 4 plastry schabu pęczek zielonych szparagów 4 plastry żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka Szparagi(...)chwilkę podgotować w osolonej wodzie - tak, aby były al dente. Wyjąć i wystudzić. Mięso rozbić na cienkie plastry i przyprawić z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Na każdy kawałek schabu położyć plaster sera a na niego po 4-5 szparagów (w zależności od ich grubości). Mięso zwinąć w roladkę a końce spiąć wykałaczką. Roladki obsmażyć równo z każdej
My simple kitchenSzaszłyki to kawałki mięsa nabite na drewniane patyczki, z przeróżnymi dodatkami. Dziś proponuję szaszłyki z piersi kurczaka z boczkiem i suszoną śliwką. Idealne na obiad lub kolację. Można je przyrządzić na patelni grillowej, na tradycyjnym grillu lub upiec w piekarniku. Mięso jest soczyste a połączenie suszonej śliwki nadaje lekko słodki posmak. Do tego ulubiona surówka i pieczone ziemniaczki= pyszny obiad(...)miseczki wlać olej, dodać miód, sól, przyprawę do kurczaka i paprykę ostrą, wymieszać. Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę, dodać do marynaty z oleju i miodu, wymieszać. Mięso odstawić a w między czasie każdy kawałek śliwki owinąć w plasterek boczku. Na patyczki nakłuwać kolejno kawałek mięsa i śliwki owinięte w boczek. Tak przygotowane szaszłyki upiec na patelni grillowej (opcja
Zrób to smaczniemarynacie jogurtowej Składniki: 500 gramów piersi z kurczaka, 200 ml jogurtu naturalnego, czosnek granulowany, sól, pieprz, olej do smażenia. Zrób tak: piersi przetnij wzdłuż i lekko rozbij. Każdy kawałek mięsa dopraw solą, pieprzem i przyprawami, przełóż do miski, dodaj jogurt, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie mięso się zamarynuje. Smaż na rozgrzanym oleju(...)kilka minut z każdej strony. Rada: na samym końcu kurczaka można skropić sokiem z cytryny, dzięki czemu nabierze wyrazistości. Tak przyrządzone mięso bardzo fajnie smakuje z ryżem i kaszami oraz lekką sałatą. Artykuł Kurczak jogurtowy z patelni. Bardzo prosty sposób na pyszne mięso. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskaziarna ziela angielskiego 2-3 szklanki wody 200 g śmietanki 30% 50 g masła 1 łyżka mąki pszennej przyprawa typu vegeta pieprz czarny masło klarowane do smażenia Mięso z indyka pokroić w kostkę i obtoczyć w przyprawie skrapiając odrobiną oleju. W garnku rozpuścić masło klarowane i na nim obsmażyć mięso, zalewając gorącą wodą. Cebulę pokroić w piórka i obsmażyć razem(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zeszkloną przełożyć do mięsa. Dusić ok 1 godziny pod przykryciem. Gdyby woda się wygotowała należy ją uzupełnić. Kapustę posiekać i wrzucić do garnka razem z przyprawami. Dusić jeszcze 20 min. W tym czasie przygotować sos. Na patelni podsmażyć masło z mąką i stale mieszając dolewać śmietankę. Zagotować i wlać do duszonego mięsa z kapustą. Gulasz doprawić
https:KKuchniaMniamoraz pieprzem *** *** Marchew obieram i ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim mięso, z każdej strony na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy marchew oraz pora. Całość smażymy przez chwilę ciągle mieszając *** *** Dodajemy bulion, liść laurowy, ziele angielskie(...)kurkumę. Mieszamy i zagotowujemy *** *** Na patelnie dokładamy ponownie mięso. Całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut *** *** W międzyczasie raz przewracamy mięso *** *** Następnie dodajemy śmietankę oraz posiekany koperek, mieszamy, zagotowujemy. Mąkę mieszamy z 1/4 szklanki zimnej wody i wlewamy do gotującego się wywaru, mieszamy *** *** Gotujemy jeszcze przez kilka minut, bez przykrycia, ciągle mieszają, do momentu
Blog z Apetytem