łyżka kurkumy – 1 łyżka czubrycy zielonej – 1 łyżka soli – 2 łyżki musztardy francuskiej – pieprz wg smaku Najlepiej wybrać ładny i równy kawałek schabu środkowego. Mięso powinno ważyć około 1,5 kilograma. Schab umyć w zlewie pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć od razu ręcznikiem papierowym. Nie odcinać włókien oraz ewentualnych kawałków tłuszczu. Czosnek przecisnąć przez praskę(...)dużej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty oprócz musztardy. Mięso włożyć do marynaty i dokładnie natrzeć marynatą, „masować” mięso przez około 5 minut. Następnie zamknąć szczelnie miskę ze schabem i odstawić do lodówki na minimum 7 godzin (ja odstawiłam na całą noc). Przed pieczeniem wyjąć schab z lodówki, włożyć do rękawa do pieczenia wraz z marynatą, zawiązać oba końca
Smaki Armineimprezach rodzinnych typu urodziny czy imieniny. Bardzo lubię też pasztety warzywne, wegetariańskie wśród których prym ostatnio wiodą strączkowe. PRZEPIS NA PASZTET DROBIOWY Składniki na pasztet drobiowy: 1 kg mięsa drobiowego (np kurczak, indyk) ugotowanego (mogą być udka, mogą być piersi, najlepiej mieszanka mięsa białego i ciemnego – może być z rosołu) 2 marchewki ugotowane 1 pietruszka ugotowana 3 ziemniaki ugotowane(...)jajko 5 łyżek bułki tartej gałka muszkatołowa 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano chili, sól, pieprz Jak zrobić pasztet drobiowy: Zaczynamy od miksowania. Najpierw przez maszynkę do mielenia mięsa mielimy mięso drobiowe. Następnie mielimy również gotowane warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę. Potem do zmiksowanych składników dodajemy bułkę tartą, przyprawy – mieszamy wszystko. Następnie sprawdzamy smak i doprawiamy. Potem dodajemy jajko, mieszamy
Dorota Smakujerosołu :) Lubię w rosole to, że to niby jeden garnek z zupą a jedzenia z niego może być potem na pół tygodnia - rosół, pomidorowa, sałatka z warzyw, a z mięsa proponuję zrobić krokiety. Wystarczy zmielić mięso z serkiem, natką pietruszki i podsmażoną cebulką i włożyć w naleśniki. Prosto, smacznie i nic się nie marnuje. Krokiety z nadzieniem z mięsa(...)rosole Składniki: nadzienie: 2 cebule 1 łyżka oleju 1 porcja mięsa po rosole 100 g białego serka ( taki do smarowania kanapek) 3 łyżki jogurtu albo śmietany 1/2 pęczka natki pietruszki posiekanego sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny naleśniki: 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko trochę soli 1 łyżka rozpuszczonego
Smaczny zeszytdomu, a nie wszyscy mamy taras, czy ogród, wtedy warto skorzystać z grilla domowego. Osobiście uwielbiam to urządzenie, gdyż można w nim przygotowywać różne cuda! Poczynając od grillowania mięsa, poprzez warzywa, kanapki, a kończąc nawet na gofrach! Taki grill daje nam sporo możliwości, bez konieczności wychodzenia na taras, czy do ogrodu. W związku z tym, mam dla Was wspaniały przepis(...)Dodajemy drobno posiekane chili, starty na małych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną kolendrę i mieszamy. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy polędwiczki kurczaka (jeżeli nie mamy polędwiczek, kroimy mięso w długie paski), mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie mięso nabijamy w harmonijkę na patyczki i grillujemy na grillu domowym przez około
Be Fit Be StrongZapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami, cebulą oraz dużą ilością sera żółtego. Składniki: 700 g makaronu typu rurki 500 g mięsa mielonego z szynki, 250 g pieczarek, 2 małe cebule, 2 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka przeprawy do makaronu, łyżka majeranku, łyżka masła, ser żółty - około 250 g sól, pieprz szczypiorek do posypania Przygotowanie: Ser ścieramy na grubych oczkach. Makaron gotujemy(...)osolonej wodzie al'dente. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plastry. Cebulę obieramy kroimy w piórka - podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy mięso mielone, smażymy około 3-4 minut, dodajemy pieczarki. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez około 5-7 minut. Następnie dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy - mieszamy. Na dno naczynia wykładamy 1/3 makaronu, 1/3 mięsa
Lena GotujeDanie idealne do odgrzewania - zapiekane naleśniki faszerowane mięsem mielonym wraz z dodatkiem czerwonej fasoli, posmarowane z wierzchu sosem pomidorowym i posypane startym serem mozzarella. Poniższe naleśniki są lekko pikantne w smaku i bardzo sycące. Składniki na porcję dla 4 osób: 8 usmażonych naleśników (np. z TEGO przepisu) farsz 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 200 g passaty(...)przemieszać. Gotować, aż do zgęstnienia sosu. Pod koniec doprawić solą oraz papryką chilli. W drugim garnku rozgrzać olej. Przesmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać mielone mięso. Smażyć, aż do zmiany koloru mięsa. Następnie wlać passatę pomidorową. Masę wymieszać i gotować, aż do zgęstnienia farszu. Pod koniec dodać opłukaną czerwoną fasolkę i całość doprawić solą, pieprzem oraz
Ugotowaćrównież produktem wegańskim! Koniecznie sprawdźcie! SKŁADNIKI: ( 3 szt ) * BIO Panini Classic Schär – 1 op / 3 szt * filet z piersi kurczaka – 1 pierś / ok. 300 g MARYNATA DO MIĘSA: * sos sojowy ciemny – 3 łyżki * świeży czosnek – 2 ząbki * słodka i ostra papryka – po 1 łyżeczce * czarny pieprz – 0,5 łyżeczki * koncentrat pomidorowy – 2 łyżki(...)SZPINAKOWE PESTO: * szpinak baby – 250 g * ser Pecorino – 80 g * czosnek – 3 ząbki * orzechy włoskie – 80 g * oliwa z oliwek – ok. 125 ml * sól, gałka muszkatołowa, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Wszystkie składniki na marynatę mieszamy, marynujemy mięso. Po zamarynowaniu układamy w naczyniu żaroodpornym i pod przykryciem pieczemy w temp. 170C, do miękkości – czas pieczenia zależy od grubości naszej piersi
Ostra na Słodkoprzygotowania potrzebujemy: nfd Kapusta biała- 630g Sałata lodowa- 80g Cebula- 80g Czosnek- 2g Marchewka- 40g Mięso wieprzowe- 400g Masło- 70g Passata- 120g Pomidory w kostce- 400g Bulion mięsny- 0,5 l Pieprz Cayenne- 1 / 4 łyżeczki Pieprz Sól Oregano- pół łyżeczki Liść laurowy- 1 sztuka Tymianek- pół łyżeczki Papryka słodka- 1 łyżeczka Papryka wędzona- 1 łyżeczka Erytrytol- opcjonalnie Sos worcestershire(...)kawałki, cebulę w kostkę, marchew w kostkę, czosnek drobno. Roztapiamy połowę masła i podsmażamy cebulę i marchewkę na małym ogniu. Po 10 minutach dodajemy czosnek, a 2 minuty później mięso i resztę masła. Podczas smażenia mięso rozdrabniamy na małe kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso już będzie dobrze usmażone, dodajemy kapustę, passatę, pomidory i zalewamy bulionem. Dodajemy resztę
serzmiesemPierś kaczki z tymiankiem z sałatką z kaszy gryczanej i sałaty z dodatkiem soku z pomarańczy. Kacza pierś z tymiankiem. Kaczka… kto nie lubi kaczki? To naprawdę pyszne mięso. I nie prawdą jest, że robi się go trudno. Wystarczy przestrzegać reguł, które są w tym wpisie, wtedy zawsze się udaje i jest pyszna. Trzeba zapomnieć o długim pieczeniu, kaczka musi(...)pierś obsmażamy 6-7 minut z jednej strony od skóry, odwracamy i smażymy ok. 5 minuty, dorzucamy na patelnię gałązkę pomidorów koktajlowych i smażymy razem. Jeśli nie lubicie jak mięso jest zbyt różowe to wstawiamy piersi do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na maksymalnie 10 minut. Ściągamy piersi kacze z patelni i zostawiamy aby mięso odpoczęło. Kacze piersi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępropozycja jest idealna. Soczyste steki ze schabu to pyszny pomysł na obiad, z dodatkiem masła czosnkowego które wzbogaca smak potrawy. Do przygotowania steków ze schabu najlepszy będzie kawałek mięsa z widocznymi przerostami tłuszczu dzięki temu mięso nie będzie suche po usmażeniu Plastry schabu każdy 2 cm. gruby kopiasta łyżka masła + łyżka oleju sól grubo mielony pieprz Masło czosnkowe(...)wyposażenia lodówki wyłożonego wcześniej folią spożywczą. Steki ze schabu Plastry schabu nacinamy z jednej strony nożem w "kratkę". Na patelni rozgrzać solidną łyżkę masła z łyżką oleju włożyć mięso przyprawić solą i grubo mielonym pieprzem, smażymy ok. 4 minuty z każdej strony. Po przewróceniu na drugą stronę można przykryć pokrywka. Aby się upewnić czy steki są dosmażone nacinamy lekko
Andzia Pichcijest suchy dzięki temu iż dodałam do niego również warzywa z rosołu. Kotlety podałam z pieczarkowym sosem. Jeśli zostaną wam gotowane ziemniaki z obiadu, a w lodówce leży mięso z rosołu, nie wahajcie się, zróbcie te pyszne kotleciki. Są na prawdę smaczne, a do tego ograniczamy marnowanie żywności:) Na 16 kotletów: 2 kg ugotowanych ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej(...)szklanka o poj. 250 ml) 1 jajko XXL lub dwa mniejsze sól Na Farsz: mięso obrane z wołowego szpondra 1 udko gotowane z rosołu 1 marchewka z rosołu 1 mała pietruszka z rosołu 1/2 pora z rosołu 2 cebule pieprz sól bułka tarta do obtaczania olej rzepakowy do smażenia Na sos pieczarkowy 350 g pieczarek 2 cebule 1 łyżka masła
Krylowa Kuchniakrojonych pomidorów) 1 ząbek czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki sól pieprz czarny 3 łyżki oleju opcjonalnie: 1 łyżka mąki do zagęszczenia Mięso i paprykę pokroić w kostkę. Cebule pokroić w piórka, marchew w talarki, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, mięso obsmażyć na rumiano z obu stron, dodać cebulę, czosnek, marchew. Smażyć(...)się rumienić. Dodać paprykę, rozmaryn, zalać ok passatą pomidorową, zagotować, przykryć. Gotować na małym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli gulasz będzie zbyt gęsty, a mięso jeszcze twarde, dolać ok pól szklanki wody i dalej dusić przez ok 20 minut. Gdy mięso będzie bardzo miękkie, doprawić do smaku solą i przyprawami. Jeśli gulasz jest za rzadki
Obiad gotowyPodczas zakupów wypatrzyliśmy kaczkę w cenie zachęcającej do kupienia. Ponieważ lubimy to wyraziste w smaku mięso, wylądowało w naszym koszyku. Kilkukrotnie piekliśmy już całą kaczkę, więc tym razem została ona podzielona na części, z których przygotowaliśmy trzy potrawy – w tym pieczone udka kaczki . Wyszły one miękkie, soczyste i z bardzo chrupiącą skórką, aż szkoda, że kaczka ma tylko dwie(...)kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miękkiego masła dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszać. Udka oprószyć pieprzem, natrzeć z dwóch stron solą oraz ziołami. Od strony bez skórki mięso dodatkowo natrzeć masłem z czosnkiem. Przykryć, włożyć na noc do lodówki. Na 2 godziny przed pieczeniem wyjąć mięso, aby nabrało pokojowej temperatury. Następnie ułożyć udka w naczyniu żaroodpornym skórką
niecodziennikparyKarkówka to mięso, z którego można przygotować potrawy na wiele sposobów. Doskonale sprawdza się podczas duszenia, smażenia, pieczenia czy też na grillu. W tym przepisie przygotowaliśmy ją bez wielu dodatków, chodziło nam o uzyskanie pysznej karkówki w sosie własnym, dlatego też zrezygnowaliśmy z zagęszczania sosu mąką lub śmietaną. Tak przygotowane mięso idealnie pasowało do ugotowanej na sypko kaszy gryczanej oraz(...)olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dużą kostkę. Dookoła oprószyć solą i papryką. Na patelni bardzo mocno rozgrzać olej, partiami wkładać mięso i na dużym ogniu krótko podsmażać z każdej strony, żeby zamknąć pory. Karkówkę wraz z olejem przełożyć do brytfanny, wlać 1 szklankę wody, dodać obraną cebulę, liście laurowe i ziele
niecodziennikparybardzo cieszy, ponieważ nie brakuje nam pomysłów na ich wykorzystanie. Na dzisiejszy obiad upiekliśmy lasagne z cukinią i fasolką szparagową , która w tym roku także obrodziła. Te warzywa uzupełniliśmy mięsem mielonym usmażonym ze świeżymi pomidorami oraz sosem beszamelowym i żółtym serem. Nasza lasagne wyszła tak pyszna, że ilość przewidywana na dwa dni została zjedzona już dzisiaj. Nawet mały Alanek zajadał(...)apetytem i nie był zadowolony, że załapał się tylko na taką małą porcję. Składniki na lasagne z cukinią i fasolką szparagową Mięsno-pomidorowe nadzienie: 1 kg pomidorów 500 g mięsa mielonego 1 duża marchewka 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz do smaku olej do smażenia Warzywne nadzienie: 1 duża cukinia
niecodziennikpary