przygotowanie trzeba troszkę poświęcić czasu, ale za to efekt końcowy jest powalający i sałatka pięknie prezentuje się na stole .Goście na pewno będą nią zachwyceni. Sałatka dzięki mięsu mielonemu jest bardzo sycąca a warzywa sprawiają że jest delikatna i soczysta. Na dodatek można ją zajadać z nachosami , które grają pierwsze skrzypce w tym przepisie, to właśnie dzięki nachosom(...)wyjątkowa i niepowtarzalna. Spróbujcie koniecznie i zaskoczcie swoich gości. Sałatka meksykańska Składniki: 0,5 sałaty lodowej 2-3 pomidory Kukurydza konserwowa Fasola konserwowa czerwona 300g pieczarek 500g mielonego mięsa 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 200g sera żółtego 400g jogurtu naturalnego gęstego 6 łyżek majonezu 1 ząbek czosnku 1 paczka chipsów Tortilla (polecam serowe) Sól Pieprz Oregano Kmin rzymski
Księga-Smakulitry zimnej wody, dodać i rozpuścić sól peklową. Dodać przyprawy i czosnek pokrojony w plasterki lub na cząstki. 2. Do zalewy włożyć surowy schab. Zalewy powinno być tyle, aby mięso było całkowicie przykryte. 3. Garnek przykryć. Odstawić do lodówki na 5 dni. W tym czasie mięso codziennie przekręcać. 4. Po 5 dniach schab wyjąć z zalewy, opłukać i osuszyć(...)Schab włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować glazurą i obłożyć po wierzchu plasterkami czosnku. 7. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Włożyć schab przykryty czapą z folii aluminiowej. 8. Mięso piec ok. 70 minut, od czasu do czasu polewając glazurą. 9. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C, zdjąć folię i piec jeszcze 20 minut. 10. Piekarnik
W mojej kuchnipomidorowym. Przepis jednak trochę usprawniłam, bo miałam dostęp do niewielkiej kuchenki elektrycznej. Na jednym palniku gotował się ryż, na drugim robiły się (właściwie same) tytułowe pulpety. Jeżeli chodzi o mięso, jeżeli już mam je jeść z przyjemnością, to właśnie w takiej formie. Gotowane. Z sosem. Najlepiej wchodzą mi z ryżem i surówką z kiszonej kapusty . W ogóle od paru tygodni(...)pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy parę liści bazylii (opcjonalnie) (przepis na około 18 pulpetów) Mięso wrzucamy do miski, dodajemy do niego kaszę manną, jedną poszatkowaną cebulę, rozdrobniony czosnek i jajko, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wszystko dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na 20 minut
KardamonovyRoladki z chrzanem i ziemniakami Roladki z mięsa mielonego z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i startych ziemniaków. Składniki: · ½ kg mięsa mielonego · 1 całe jajko · 2 łyżki chrzanu · 2 łyżki śmietany(...)Olej do smażenia · ½ łyżeczki papryki ostrej · Sól Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, dodajemy chrzan, śmietanę i starte na tarce o drobnych oczkach, odciśnięte z ziemniaki. 2. Mięso dokładnie mieszamy, robimy roladki, w środek wkładamy ogórki
Kulinarna ChwilaObiady jednogarnkowe nie cieszą się u mnie zbytnią popularnością, tym bardziej jeśli są to zapiekanki. W przypadku jednak tej Mąż i dzieci spojrzeli nieco łaskawiej. Jednych ucieszyła spora ilość mięsa, a innych- makaronu. Niemniej połączenie wszystkich składników jest na tyle dobre, że jedna porcja zapiekanki, może okazać się za mała ;) Ja osobiście po godzinnej przerwie podeszłam ponownie odrobinę skubnąć... Składniki(...)odcedzamy i przelewamy by się nie skleił. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawie kebab gyros minimum godzinę. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju. Do przesmażonego mięsa dodajemy pieczarki i posiekaną cebulę. Smażymy aż odparuje nadmiar wody. Kukurydzę odcedzamy, paprykę kroimy w kostkę, ogórki w talarki. Ser ścieramy na dużych oczkach. Z majonezu, ketchupu i przeciśniętego przez
Kuchnia w czekoladziecoś nowoczesnego, typu pizza czy tortilla, jednak to polska zwyczajna kuchnia jest nam najbliższa. Zdecydowanie częściej mamy ochotę zjeść zwykły obiad po polsku, niż egzotyczne fanaberie. Kotlety mielone z mięsa mielonego wieprzowo – wołowego, soczyste wewnątrz w rumianej otoczce. Tradycyjne, zwyczajne mielone kotleciki, ale nadzwyczajne w smaku. Serwowane z gotowaną marchewką zagęszczoną zasmażką maślaną z mąką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj(...)Kalorie 230 kcal Tradycyjne kotlety mielone, przepis podstawowy. Ciepła gotowana marchewka pokrojona w kostkę zagęszczona maślaną zasmażką z mąką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: KOTLETY MIELONE 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego z łopatki 1 jajko z chowu ściółkowego 2 łyżki bułki tartej garść posiekanego koperku garść posiekanego szczypiorku garść poszatkowanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki soli grubo mielony czarny pieprz
ProstePesto.plłatwo dostępnych składników. Sos możesz dowolnie modyfikować dodając inne warzywa, np. posiekane pieczarki, czerwoną cebulę, kolorowe odmiany papryk, dynię lub pomidorki koktajlowe. Schab w sosie SKŁADNIKI: 1 kg mięsa schabowego bez kości 1 kawałek pora – jasna część lub 1 średnia cebula 1 nieduża cukinia 1 czerwona papryka 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, słodka i ostra papryka(...)Pora przekrawam wzdłuż na pół i siekam w cienkie talarki półksiężyce. W szerszym garnku rozgrzewam łyżkę masła klarowanego, podsmażam pora przez 3 minuty. Gdy się zeszkli wlewam bulion, dodaję mięso, kulki ziela i liście laurowe. Lekko przyprawiam obiema paprykami i lubczykiem. Zagotowuję, po czym zmniejszam moc palnika i gotuję pod lekko uchyloną pokrywką przez 45 minut. Od czasu do czasu
Zasmakuj Kuchnipomidorowego – 1 łyżka mąki – 1 łyżka oleju – 2 ząbki czosnku – 3 ziarna ziela angielskiego – 1 liść laurowy – szczypta pieprzu cayenne – sól, pieprz Mięso doprawiamy solą, pieprzem, oprószamy mąką i obsmażamy na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni, przekładamy na talerz. W miejscu mięsa podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka i pokrojony w plastry czosnek. Przestudzone(...)mięso kroimy w kostkę. Grzyby kroimy w cienkie paski. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do smażącej się cebuli dokładamy grzyby i chwile smażymy. Następnie dodajemy mięso, koncentrat, gorący bulion, ziele i liść laurowy, przykrywamy i dusimy około 15 minut. Dodajemy papryki oraz poszatkowaną kapustę i dusimy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem
Be Fit Be StrongSzaszłyki Karola Kto robił takie szaszłyki??Można zapiekać w piekarniku lub na grillu. Polecam. 9 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: · 20 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej · 3 cebule · 4 ogórki konserwowe · 4 ziemniaki(...)łyżeczki papryki ostrej · 1 łyżka bułki tartej · Jajko Sposób przygotowania: 1. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, papryką oraz majerankiem, wsypujemy bułkę tartą i wyrabiamy mięso. 2. Papryczki kroimy na 3 części i usuwamy nasiona. 3. Każdą część papryczki nadziewamy
Kulinarna Chwilawiedzieć, że ten gulasz jak nasz bigos, ma tyle wersji, ile polskich domów i każda jest oryginalna Podstawowe składniki to warzywa : najczęściej, ziemniaki marchew, cebula, seler naciowy, pietruszka i mięso : wołowina, cielęcina, jagnięcina lub baranina.. i ciemne piwo, a dokładniej Irlandzki Guinness. Chociaż, znalazłem też kilka przepisów, które pomijały ten składnik ale były jakieś smutne . W mojej wersji(...)gałązki cząbru ( lub 1 łyżeczka suszonego) 1 łyżka miodu lub cukru 1 świeży liść laurowy lub 2 suszone ( świeży jest bardziej intensywny ) 1 łyżka smalcu mąka pszenna do oprószenia mięsa około 1/2 szklanki sól, pieprz do smaku szczypiorek do posypania Jagnięcinę pokrój w dużą, wyraźną kostkę i obsyp mąką. W dużym rondlu w którym będziesz dusić gulasz rozgrzej smalec. Wrzuć
Ogrodnik w podróżyobiadek polecam Wam zapiekankę bolońską. Szybka i prosta w przygotowaniu, no i bardzo smaczna. Miłego dnia :-) Składniki na 4 porcje: około 300 g makaronu u mnie penne 500 g mięsa mielonego z szynki 1 szklanka passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkie papryki sól pieprz 100 g startej mozzarelli 50 g startego sera twardego(...)gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, następnie dorzucamy przepuszczony przez praskę czosnek. Podsmażamy około 2 minuty. 2. Teraz dorzucamy mięso, oregano i słodką paprykę. Smażymy. Jak mięso nam się usmaży, dodajemy passatę i doprawiamy solą oraz pieprzem. 3. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy usmażone mięso i mieszamy wszystko. Wierzch
kruche babeczkiprzepis z bloga Wesoła Kuchnia tak mnie zaciekawił, że musiałam przygotować to danie u siebie. Mięso wyszło smaczne i przyciągające wzrok, choć może nie do końca tak ładne, jak z przepisu, którym się wzorowałam Mimo wszystko uważam, że to fajna opcja na niedzielny obiad, wszelakie święta czy inne rodzinne uroczystości. 1 kg wyluzowanych udek (u mnie 8 udek bez skóry(...)dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Pozostałe udka doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie na każdym kawałku mięsa rozprowadzamy farsz z mielonego mięsa i pieczarek, na nim kładziemy plasterek papryki. Cztery kawałki zwijamy w roladki, pozostałe pozostawiamy „na płasko”. Niedużą formę, tzw keksówkę, smarujemy olejem
Smaki Na Talerzupyszny i bardzo prosty sposób na żeberka Mięsko wychodzi miękkie, soczyste i aromatyczne. Lekko słodki sos pysznie oblepia kawałki mięsa. Mniam! Do przygotowania potrzeba niewiele składników – wystarczą żeberka, butelka Karmi, cebula i kilka przypraw. W czasie gotowania piwo odrobinę gęstnieje, dlatego dodatkowe zagęszczanie mąką nie jest konieczne. Danie to można podać… z pieczywem, gotowanymi ziemniaki, purée ziemniaczanym, ryżem(...)angielskiego przyprawa do żeberek (opcjonalnie mieszanka soli oraz słodkiej i ostrej papryki mielonej) sól i pieprz olej do smażenia Żeberka umyj i osusz. Z obu stron obficie obsyp mięso przyprawą, wetrzyj ją dłońmi i porozcinaj na mniejsze kawałki (z jedną lub dwiema kostkami) . Obsmaż je, a następnie przełóż żeberka do rondelka. Na tym samym oleju zeszklij pokrojoną w piórka
Kulinarny S.O.S.tutaj miłośnicy domowych gołąbków? Jeśli tak, zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem. Z pewnością Wam posmakują. Poniżej znajdziecie instrukcję jak wykonać tradycyjne, domowe gołąbki z ryżem i mięsem mielonym. Składniki: 1 główka kapusty, 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, 400 g ryżu, sól, pieprz, 2 szklanki bulionu warzywnego. Przygotowanie: Kapustę gotujemy w gorącej wodzie, wcześniej wycinając głąb. Gdy kapusta będzie(...)już miękka, delikatnie ściągamy liście i wycinamy twarde fragmenty. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przekładamy do większej miski i dodajemy do niego wcześniej uduszone na patelni mięso. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, następnie szklimy delikatnie na odrobinie masła i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Powstały farsz
Przepiski.plMielone z niespodzianką Kiedy znudziły się nam tradycyjne mielone, proponuje trochę urozmaicić. Składniki: · 1 kg mięsa mielonego · Jajko · 1 łyżeczka majeranku · Sól · Szczypta papryki ostrej(...)Papryka czerwona · 4 ogórki konserwowe · 3 łyżki ketchupu pikantnego Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, sól, paprykę ostrą. Dodajemy obraną i drobno pokrojoną jedną cebulę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy 2. Z masy mięsnej robimy kuleczki, w środek wciskamy
Kulinarna Chwila