ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Mięsna zapiekanka pod puree ziemniaczano-marchewkowym 500 g mięsa mielonego ( u mnie z indyka, ale może być inne) 2 łyżki oleju 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 g pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz(...)dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę i lekko się podsmażą. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, dodać czosnek, chwilę smażyć i dodać mięso. Łopatką rozdrobnić mięso na patelni i smażyć ok 5-10 minut, dodać pomidory i oregano i poddusić całość ok 5 minut. Do mięsa dodać odłożone wcześniej pieczarki, wymieszać, doprawić solą
Smaczny zeszytcieście to francuska specjalność. Oprócz tego, że są zawijane w kruche ciasto różni je też od naszych pasztetów to, że są wykonane z surowego a nie gotowanego mięsa. Ten pasztet zawiera w sobie mięso kurze ( z nogi i piersi) oraz wątróbkę. Bardzo delikatny, z dodatkiem śmietany i jajek będzie atrakcją wielkanocnego stołu. Jest przy nim sporo pracy, ale pyszny(...)małe kawałki, umieścić w misce razem ze słoniną, winem i tymiankiem - wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia: wyjąć ciasto z lodówki (na godzinę przed użyciem). Zmielić mięso i słoninę w maszynce z grubym sitkiem. Przełożyć do miski i dodać śmietanę, jajka i żółtka, sól, pieprz i miód - wymieszać. Piersi kurczaka pokroić w paski. Na patelni rozgrzać 1/4 masła
Smaczny zeszytWyobraźcie sobie smak tego dania - makaronowe muszle nadziewane pulpecikami z mięsa z indyka, zanurzone w pomidorowym sosie a do tego kawałki ciągnącej się mozzarelli na wierzchu. Brzmi jak comfort food? I tak jest w istocie. Pyszne domowe danie, makaron, mięso mielone i sos pomidorowy to połączenie bez pudła, tutaj w trochę innej formie. Będzie smakować! A ponieważ lato się kończy(...)nadziewane pulpecikami i mozzarellą w pomidorowym sosie Sos pomidorowy 1 litr passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku garść posiekanej bazylli 1 łyżeczka oregano sól, pieprz do smaku Pulpeciki 600 g mięsa mielonego z indyka 1/2 cukinii ( ok 100 g) 1 cebula 2 łyżeczki oleju 2 łyżki bułki tartej 1 jajko pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz do smaku 400 g makronu
Smaczny zeszytjemy w Polsce to tylko namiastka prawdziwego meksykańskiego jedzenia. Więc chyba raczej można powiedzieć a' la meksykańskie:) Mam swój sposób na tego typu dania - czerwona fasola, kmin, chilli, mięso, pomidory, ser żółty - tak nadziewam tortille, naleśniki, robię zapiekanki, zupy, potrawki etc. Do tego też opcjonalnie guacamole albo kwaśna śmietana. Tym razem zrobiłam zapiekane naleśniki, właśnie z farszem mięsno-fasolowym, posypane(...)szklanki maki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka ½ szklanka wody gazowanej 2 łyżki masła trochę soli olej do smażenia Nadzienie: 2 łyżki oleju 1 marchewka 1 cebula 500 g mięsa mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki chilli 1 szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz do smaku 100 g sera żółtego Sałatka 3 pomidory ½ czerwonej cebuli
Smaczny zeszytinaczej może się rozpadać. Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i sosem pomidorowym Składniki: 4 średnie bakłażany 4 łyżki oliwy 400 g makaronu rurki 2 łyżki oliwy 1 cebula 250 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano 250 g mozzarelli sól, pieprz do smaku pomidor do podania Bakłażana pokroić na cienkie plastry. Każdy plaster lekko posolić(...)temperaturze 190 stopni. Można też usmażyć na patelni grillowej. Makaron ugotować al dente. Czosnek i cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażyć i dodać mięso. Smażyć ok 10 minut, mieszając i rozdrabniając mięso. Dodać passatę pomidorową i oregano, gotować 10 minut, lekko przestudzić. Tortownicę z wyjmowanym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia
Smaczny zeszytgotowe danie cieszę się jak nic, bo obiady domowe są najzdrowsze i już. Polecam burgery a la kotlety mielone z wołowiny z tartą cebulą i marchewką. SKŁADNIKI: 500 g mięsa z wołowiny, u mnie antrykot – świeżo zmielonego 1 średnia cebula obrana i starta na tarce o dużych oczkach 1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach 2 jajka(...)obtoczenia kotletów lub patelnia grillowa – bez bułki i bez oleju do podania buraczki tarte, brokuły z wody lub patelni, frytki/ziemniaki z wody albo bułka z dodatkami PRZYGOTOWANIE BURGERÓW: Mięso mielone z wołowiny wkładam do większej miski, dodaję startą cebulę i marchewkę. Dodaję jajka oraz wodę, przyprawiam dobrze, wyrabiam dokładnie ręką. Tak przygotowane mięso odstawiam na 30 minut
Zasmakuj Kuchnicebule 3 listki laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka brązowego cukru sól , pieprz do smaku mąka do obtoczenia mięsa ( ona także zagęści sos podczas duszenia ) smalec wieprzowy do smażenia Łopatkę kroimy w dość dużą kostkę i obtaczamy w mące . Obsmażamy na złoty kolor na smalcu . Przypieczone mięso umieszczamy w woreczku(...)pieczenia . Cebulę siekamy i także podsmażamy na patelni na której wcześniej smażyło się mięso . Jak już cebula się zrumieni wlewamy do niej dwie szklanki wody , doprowadzamy do wrzenia i przelewamy zawartość patelni do woreczka z mięsem . Ziemniaki ,marchewkę i pomidory, obieramy , kroimy na duże kawałki i także przekładamy do woreczka . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na koniec doprawiamy czosnkiem , cukrem , mielona papryką
Ogrodnik w podróżyKasza gryczana, zdrowa, najlepsza, chude mięso i warzywa to przepis na jedno z moich ulubionych dań. Lubię takie właśnie potrawy – aromatyczne, lekkie, proste, bardzo smaczne, na kilka sposobów, z dużą ilością rozmaitych składników. Kasza gryczana (u mnie niepalona) z kawałkami piersi kurczaka, słodką cukinią i suszonymi pomidorami. Oczywiście wykończeniem dania na talerzu jest mój ukochany parmezan i natka. Obiad(...)natur, sól, pieprz, majeranek i słodka papryka oliwa do podania parmezan i natka (lub grana padano, bursztyn, żółty ulubiony, świeża rukola, szpinak, bazylia lub koper – wg upodobań;) PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję na małe kawałki. Na patelni przesmażam cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaję suszone pomidory oraz mięso, doprawiam, smażę kilkanaście minut. Od czasu
Zasmakuj Kuchnirosół. Pytałam, ale w aptece nie mieli, więc trzeba było ugotować w domu 😄 O ile wizja rosołu wcale mi nie przeszkadza bo lubię i sama chętnie zjem, tak mięso z gotowania najzwyczajniej w świecie już mi bokiem wychodzi. No bo ileż można je jeść, a tym bardziej mrozić... Wpadłam na pomysł, że pomieszam je z mielonym filetem drobiowym i dodatkami(...)theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ok 20 sztuk: 400g gotowanego mięsa (rosołowego) 1 mielona pierś z kurczaka 200g pieczarek 1 papryka 150g sera mozzarella 2 jajka Sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła Olej do smażenia Sposób przygotowania
Kuchnia w czekoladzieDzień dobry :-) Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam polędwiczki z suszonymi pomidorami. Proste w wykonaniu, smakują rewelacyjnie, przez pomidory danie ma wyrazisty smak. Mięso wychodzi delikatne. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa (około 450g) 10 suszonych pomidorów 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka gorącej wody(...)łyżki sosu sojowego 150 ml śmietanki kremówki 30% 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej natka pietruszki 1. Polędwiczkę umyć, osuszyć ręcznikiem i usunąć białe błonki. Mięso kroimy ukośnie na około 1 cm plasterki, możemy też jeszcze dodatkowo troszkę rozbić. 2. Do rondelka dajemy pokrojone w paski suszone pomidory i wlewamy wino. Całość musimy zagotować. Po zagotowaniu gotujemy jeszcze
kruche babeczkikurczaka przetnij wzdłuż na dwa płaskie kawałki, lekko rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Jajko wbij do miseczki, dodaj mąkę i wymieszaj aż powstanie bardzo gęste ciasto. Każdy kawałek mięsa najpierw obtocz w mące, następnie zanurz w cieście i usmaż na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju, mięso zdejmij i odłóż. Teraz na tę samą patelnię wrzucić posiekaną cebulę(...)lekko zrumień, dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem, gotuj około 5 minut, następnie zmiksuj blenderem, ale nie na zupełną papkę. Sos wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, na nim połóż mięso (zostawiając trochę mięsa na makaron), następnie rozłóż kawałki mozzarelli. Zapiekaj w 200 stopniach przez około 10 minut z włączoną funkcją grill, wyjmij na sosie połóż makaron i od razu podawaj
Kulinarna Polskadołu), gotować przez około 20 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować jeszcze przez 10 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i odłożyć do przestudzenia. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać ugotowany ryż. Cebulę obrać, pokroić na bardzo drobną kosteczkę. Dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Po przestudzeniu(...)kapusty rozebrać ją z liści. Jeżeli na liściach występują duże zgrubienia, to lepiej je od razu delikatnie odciąć. Następnie na każdy liść nakładać porcje mięsa (1-2 łyżki). Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej). Liście kapusty, które nam zostaną przydadzą się na później. Dno dużego garnka
Świat Domowej KuchniDzieci bardzo lubią mięso w sosie. Dlatego dość często jakieś danie tego typu ląduje na naszym stole. Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 1 mała cebula 1 sucha kajzerka 1 jajko sól, pieprz mąka do obtoczenia kulek 1 litr wrzątku 1/2 papryki (świeżej lub mrożonej) 1 pełna łyżka masła 1 pełna łyżka mąki siekany koperek sól, pieprz Sposób wykonania(...)Czerstwą kajzerkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć. Mięso wymieszać z kajzerką, drobniutko posiekaną cebulą, jakiem, solą i pieprzem. Uformować kulki, obtoczyć je w mące. 2. Wodę zagotować, na wodę rzucić kulki mięsa i gotować ok 15 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę paprykę. 3. Pulpety wyjąć z wywaru. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, wlać do wywaru, wymieszać
Kuchnia domowa AniChilli con carne to jedno z moich ulubionych dań z mięsem. Mięso jem naprawdę rzadko, ale jeśli już, musi być to coś naprawdę konkretnego, a takim danie jest właśnie chilli con carne. Rozgrzewające, gęste, podane z bulgurem smakuje wyśmienicie. Chilli con carne / 2-3 porcje Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepsze będzie oczywiście wołowe(...)sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę obieramy z czosnkiem i drobno kroimy. Paprykę oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki Na patelnię wylewamy olej lub oliwę z oliwek. Dodajemy mięso mielone. Podsmażamy, aż nie będzie surowe. Dodajemy całą puszkę pomidorów oraz wlewamy około 1/2 puszki wody. Dodajemy kawałki papryki. Całość dusimy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodajemy opłukane
Moja smaczna kuchniaMożna podać to z ryżem, kaszą, makaronem, kluskami... wszystkim tym na co tylko macie ochotę. Ale można też jeść to danie samodzielnie z kromką chleba. Pycha :) Składniki: * 500 g mięso mielonego wieprzowego * 2-3 łyżki bułki tartej+ do obtoczenia klopsów * 1 jajko * sól do smaku * 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego * płaskie pół łyżeczki czosnku granulowanego Dodatkowo: * 2 mniejsze czerwone(...)pieczarek * 1 cebula * 2 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam Orzech ) * olej do smażenia * około 2 szklanek bulionu * do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, majeranek, oregano Wykonanie: Do miski przełożyć mięso mielone, dodać bułkę tartą, całe jajko, sól, czosnek i przyprawę. Dłońmi dobrze wyrobić mięso. Uformować małe klopsiki, obtoczyć delikatnie w bułce tartej i obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju
Zrób to smacznie